ZE ŽIVOTA (TENTOKRÁT AMERICKÉHO) KOCOURKOVA: Barack Obama je terorista!

Občané Spojených států Amerických si myslí, že Barack Obama je terorista. Nevěříte? Tak se podívejte na toto video.

Asi bych měl říct, že nejsem úplně přítelem hlasitého poukazování na "stupiditu" občanů USA pomocí podobných "vědomostních kvízů". Mám totiž dojem, že blbost je rozložena rovnoměrně po světě a podobných výsledků by se jistě dalo dosáhnout i u nás. Ostatně našel by se u nás člověk, který by dokázal z hlavy vyjmenovat všechny americké státy a jejich hlavní města?

Každopádně experiment, který provedla partička srandistů a jejíž výsledek vidíte na výše odkazovaném videu, nám krásně ilustruje PROČ má Barack Obama velkou šanci na volební vítězství. Většina lidí si z nabízených možností "který Iráčan je největší terorista" vybrala jeho, právě proto, že jeho jméno je všem dostatečně známé. Je poměrně katastrofickým scénářem, že průměrný obyvatel USA bude volit Obamu NE proto, že by sympatizoval s jeho konkrétními legislativními činy, ale jen a jen proto, že je jeho jménem ustavičně, od rána do večera, masírován prostřednictvím médií - ale jinak vůbec neví, kdo to je.

Češi naštěstí amerického prezidenta volit nemusí, ale i v tuzemských médiích je vidět nepoměr v prostoru, který dostávají oba prezidentští kandidáti. Výsledky jsou krásně vidět. Při menším soukromém průzkumu jsem zjistil následující věci: Průměrný český občan si myslí, že v prezidentských volbách v Americe jdou proti sobě Barack Obama a Hillary Clintonová. Průměrný český občan by zvolil do čela Bílého domu Obamu, protože... no, prostě proto. Skutečný důvod je ten, že průměrný český občan ani žádnou jinou alternativu nemá. Jméno Johna McCaina znají jen ti, kteří se o situaci v USA zajímají.

Máme všechny důvody se domnívat, že situace v USA nebude diametrálně odlišná. Vyhraje-li Barack Obama, zvolí ho bezmozci, kteří ani nebudou vědět, kdo to je. Pouze upřednostní volební lístek se "známým jménem".

Komentáře

Ale takhle to přeci chodí u voleb i u nás. Je to strašně nezodpovědný přístup lidí, se kterým se ale bohužel nedá nic dělat.
Jsem o tom právě nedavno přemýšlel - kdybych si založil stranu a chtěl se dostat do parlamentu, muselo by se o mě mluvit - každý den v televizi, často v novinách, sem tam nějaký časopis... Na ničem jiném totiž vůbec nezáleží, dokonce ani nezáleží na tom, co že to o mě v té televizi říkají (ukradl..., zpronevěřil..., přepadl...). Pak ještě trochu záleží na tom, co pozitivního lidem slibuju (víc peněz rodinám s dětmi, které jim zase seberu na daních, lepší podmínky potřebným, resp. nepotřebným, ale potřebujícím), ale jestli to splním už nikoho nezajímá. Lidem můžete říkat co chcete, jenže oni si vás stejně budou pamatovat jako toho XY co byl včera v televizi.
Anonymní píše…
"Ostatně našel by se u nás člověk, který by dokázal z hlavy vyjmenovat všechny americké státy a jejich hlavní města?"

Našel, ale opravdu to myslíte vážně? Chcete srovnávat úroveň vědomostí o vlastním státě (Američané) a prakticky zanedbatelnou (ne)vědomost o vnitřním uspořádání cizího státu? Aby nedošlo k omylu - osobně si myslím, že všechny ty pořady o "hloupých Američanech", co nedokáží vyjmenovat jeden stát na "U", jsou zavádějící a úmyslně sestříhané.


"Průměrný český občan by zvolil..."

Průměrnému občanovi ČR je šumák, kdo bude zvolen prezidentem USA.
Unknown píše…
Bezmozci nemaji urcite nic jineho na praci nez se zajimat o politiku. Vas argument je patristicky a naznacuje, ze masy neumeji samostatne premyslet.
Finrod Felagund píše…
Leo, já Vám to řeknu na plná ústa, já nebudu naznačovat - masy opravdu neumějí myslet. Což je přesně ten důvod, proč je demagogové všech barev tak rádi používají.
Anonymní píše…
Finrod Felagund: Ano, presne tak, jako sioniste a neokonzervativci ve Spojenych statech.
Finrod Felagund píše…
Viléme, až na to, že ti sionisté a neokonzervativci musejí často bojovat o individuální hlasy, zatímco antisemitům a levičákům stačí zblbnout jednu velkou masu...

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem