PŘÍRODOPIS: Pravdoláskař obecný (Veritaseros vulgaris)

Tento živočišný druh vznikl v Československu na konci 80. let 20. století. Svým zjevem je téměř k nerozeznání od příbuzného druhu Člověka moudrého (Homo sapiens), má však jistá specifika. K jeho základním charakteristikám patří pseudoliberalismus, který je význačný tím, že se v politickém spektru posouvá na obě strany kolem tzv. politického středu.

Tento jedinec neuznává pragmatické zásady, ani nemá jednotný politický směr, kterého by se držel. Neopírá se o exaktní vědecké poznatky, ale spíše inklinuje k poznatkům nehmatatelným, tedy humanitním. Těchto jedinců je celá řada a hlavním průsečíkem jejich názorů a postojů je hlásání "pravdy" a "lásky".
Prvním svého druhu byl exprezident Československa a následně i České republiky Václav Havel. K jeho následovníkům poté patří tzv. liberální strany, které jsou známé především tím, že jsou téměř nevýznamné, ale mají neúměrně větší politickou moc. Vydrží zpravidla sotva 2 volební období. Od začátku 90. let se jich v Česku vystřídalo několik, např. ODA (Občanská Demokratická Aliance), US (Unie Svobody), DEU (Demokratická Unie) a dnes SZ (Strana Zelených). Někdy se tyto strany spojí a vznikne dnes už legendární 4-3-2-1 koalice.

Tento druh je zpravidla neškodný, neb nemá vlastní politickou linii a omezuje se na prázdné hlásání pravdy a lásky. Není ale ani k ničemu, neb umí jen bourat a nikoli tvořit. K jeho typickým akcím, které měly sice bombastický efekt, ale žádný výsledek patří např. krize v České televizi v roce 2000, nebo výzva Děkujeme odejděte.
Další hlavní protagonisté tohotu druhu jsou např. Jan Ruml, Jiří Pehe, Michael Kocáb, Martin Mejstřík, Jan Kraus a další.

Evoluce nám ukazuje, že každý živočišný druh má svou dobu přežití. Vzhledem k tomu, že tento druh nic významného nepřináší, dá se předpokládat jeho krátká existence. Není to však zdaleka jisté.

Komentáře

Anonymní píše…
Přál bych si, aby byl Havel zase prezidentem ČR.

Myslím, že není třeba se navážet do něčích ideálů. Jsou nepraktické, ale na počátku každých velkých (pro)změn byly "jen" ideály a slova. Že společnost není na úrovni, která by jí dovolovala je reflektovat, je jiná věc...
template píše…
2 oz: Nic ve zlém, ale opravdu doufám, že zůstane jen u Vašeho přání.
Anonymní píše…
Bohužel zůstane :).
Anonymní píše…
V clanku jsem nenasel jediny argument proti Havlovi ("a jemu podobnym"). Poprosil bych o konkretnejsi vytky, kdyz uz se tedy z clanku dozvidame, ze Havlovi prejete brzky skon, ocekaval bych velmi silne zduvodneni. Takhle se jedna jen o zvast na urovni emotivnich vykriku v hospode po osmi pivech napsanych jeste tyz vecer pomoci sms do zdejsiho redakcniho systemu.
Independent píše…
O brzkém skonu tam není řečeno nic. Jedná se pouze o mírnou nadsázku a pojmenování nepojmenovaného.
Anonymní píše…
Nesouhlasím s článkem....
Anonymní píše…
Nic ve zlým, ale tento článek je hluboko pod obvyklou úrovní tohoto blogu.
Osobně nejsem nějaký "havlista", mám spíš blízko k ODS, ale tohle mě neoslovilo:
1) pouhé omílání klišé
2) žádné výrazné argumenty (jak už tu ostatně zaznělo)
3) různé nesmysly: řadíte-li bývalou ODA k liberálním středovým partajím jen kvůli tomu, že ji podporoval Havel, pak vězte, že v ekonomické politice razila důsledněji pravicovou lini, než Klaus.
Co se týče přístupu k poznatkům humanitních a exaktních vět: Člověče, vzpamatujte se a přestaňte mlít. Věci týkající se politiky jsou přece ze zásady předmětem výzkumu společenských věd. jak na to chcete aplikovat exaktní vědy, to je mi záhadou.

Jinak vašemu blogu fandím a přeji, ať se daří.
Finrod Felagund píše…
Nemohu souhlasit s tím despektem k tomu "humanitnímu". Pravda, společenské vědy (Social Sciences) nejsou humanitní obory (Humanities), protože se snaží stejně jako obory přírodovědné a technické o vytvoření hypotézy a její potvrzení či vyvrácení, zatímco humanitní obory se zabývají otázkami typu "nějaký jev z určitého pohledu", čímž objevují nové procesy, jejichž konkrétní realizaci řeší společenští, přírodní, techničtí a další vědci. Jinak ať je Pravda a Láska cokoliv, považuji to za jedinou možnou spojeneckou sílu pro pravici na české politické scéně. Jinak totiž tam zbývají pouze bolševici a socani. Navíc je Bratrstvo Pravdy a Lásky výrazně prozápadní, ergo proamerické a protiruské, což bohatě vyvažuje všechny jeho myslitelné zápory. Radši se totiž budu mýlit s Amerikou, než mít pravdu s Ruskem. A Bratrstvo Pravdy a Lásky v tomhle se mnou souhlasí, ergo bych se proti němu moc nevymezoval - zrovna v době, kdy div nepočítáme vteřinky do socialisticko-bolševického převratu...
Finrod Felagund píše…
Ostatně znovu opakuji to, co jsem už říkal svým bývalým koelgům z Mladé pravice - dnes není vhodná doba k nějaké velké vybíravosti co se politických ideálů jednotlivých aktérů týče. Fakticky bychom, jsme-li demokraté (a minimálně já jsem), měli podporovat kohokoliv, kdo na české politické scéna reálně i potenciálně je, u koho víme, že s komunisty a socialisty ruku zvedat nebude. Bohužel totiž nemáme to štěstí jako třeba Poláci, rozhodovat ve volbách o takových "podružnostech" jako jaké budou daně, kterým směrem půjdou reformy, atp. Dokud budou české volby referendem liberální demokracie ano x ne, nemá smysl brojit proti komukoliv z demokratické části politického spektra. Z toho totiž pak profitují naši rudí bratři z loupeživého kmene Komančů.
Anonymní píše…
finrod: podepisuji v plnem rozsahu. Myslite, ze se dozijeme toho, ze u nas ta ruda spina vyhnije?
template píše…
Finrod: Jenže krásně to bylo vidět například při poslední prezidentské volbě, kde se pravdoláskové bratrstvo spojovalo se socialisty a komunisty. Takový Martin Mejstřík neměl v podstatě jiný program, než se vymezovat proti komunistům, ale pouze jen když se mu to hodilo. Jakmile šlo o nenáviděného Klause, hned lezl Filipovi a spol. do análu. Václav Havel je možná proamericky orientovaný, ale zároveň je to socialista, který nechce žít v kapitalismu ale v socialismu (o tom byl snad každý jeho projev), stejně jako většina pravdoláskových disidentů - osmašedesátníků. Jsou to všechno lidé, kteří by chtěli řídit svět podle hesel "každému podle jeho potřeb" a "poručíme větru, dešti". Havel a spol. mají mnohem, mnohem blíže k ČSSD než k ODS.
Independent píše…
Prezidentská volba přesně ukázala řazení systému hodnot pravdoláskařů. Pro prosazení ideálů, které se nepatrně liší od pravicové linie ODS, se neváhají spojit s lidmi na opačné straně politického spektra.
Finrod Felagund píše…
Template: Což ostatně dává naději na "rozumnou" sociálnědemokratickou stranu na české politické scéně. Nějaká tady být musí, levicové voliče nevymažeš, a tak bude lepší, když to budou proameričtí socialisté typu Havla, Zemana nebo vypomohu-li si z reality Spojeného království, Blaira - než socialisté typu Filipa, Paroubka, atp.
template píše…
Finrod: To je samozřejmě pravda. Já bych byl jen opatrný s řazením pravdolásky k "pravici". PS právě sleduji se zděšením výsledky senátních voleb... i když, tak nějak jsem to čekal.
Finrod Felagund píše…
Template: Však já je k pravici neřadím - já jen říkám, že jsou pro pravici nejlepším partnerem na současné politické scéně. Kdo jiný totiž zbývá? Socani a bolševici...
Anonymní píše…
Havel je pro mě nezpochybnitelná morální autorita. Samozřejmě nejenom proto, že byl dlouho ve vězení, ale pro svojí upřímnost a nebraní si servítků. Kdo neviděl, mrkněte na Občan Havel. A vězte, že jestli nás pro něco ve světě znají a uznávají, tak je to vedle piva a Čáslavský právě V. Havel.
template píše…
Husák byl také za komunistů dlouho ve vězení. Na rozdíl od Havla v padesátých letech, tedy nikoliv ve fešáckém kriminále a na rozdíl od většiny svých spoluvězňů ho nezlomili, přiznání na něm nevynutili, takže ho nemohli pověsit. Tím se v žádném případě nezastávám bolševické svině, jen píšu, jak to je.
Anonymní píše…
tak...pokud vím, pravdoláskařům se dnes celkem daří v Topolánkově ODS, té straně pravého středu, kam se pod Topolánkovým vedením posunula z původních pozic. Typickým představitelem pravdy a lásky je Alexander Vondra, kterého pokud je mi známo, tento server poměrně oblibuje. Holt, to je ten "flexibilní program", o němž hovořil Topolánek :-)
Maro

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem