EKONOMIKA: Vstup do eurozóny se ukázal jako nutnost

Česká republika směřuje k tomu, že bude pravděpodobně posledním státem z nových členských zemí EU, který zavede společnou evropskou měnu - dojde-li k tomu vůbec. Od našich zákonodárců slyšíme na adresu eura jen velmi mlhavé komentáře ve smyslu "no, možná bude zavedeno v roce 2016, možná v roce 2020, možná později". Fakticky to znamená, že dotazovaný svými odpověďmi pouze mlžil a zakrýval fakt, že téma společné měny jednoduše není na pořadu dne a nikdo o něm nic neví.

Současná ekonomická krize s sebou přinesla jeden významný jev - silné oslabení malých evropských měn nejen vůči dolaru, který posiluje zejména kvůli výbušnému akciovému trhu - tedy skutečnosti, že investoři prodávají akcie a kupují dolary - ale i vůči euru. Postihlo to takřka všechny dotyčné měny a to měrou poměrně silnou, bez ohledu například na údaj HDP na hlavu v dané zemi. Postižené tedy bylo jak bohaté Norsko, tak chudé Rumunsko. V případě Norska se norská koruna propadla z hodnoty 7,9 NOK/EUR z 25. srpna na 9,3 NOK/EUR z 20. října, v případě rumunského lei z hodnoty 3,55 RON/EUR z 25. srpna na 3,95 RON/EUR na začátku října. Obě země přitom měly dlouhodobě kurz své měny vůči euru relativně stabilní a nepočítalo se s žádným jeho velkým ohrožením jako v případě Islandu, kde 25. srpna byla islandská koruna v kurzu 120,65 ISK/EUR a o dva měsíce později v kurzu 150,5 ISK/EUR. Velmi podobný vývoj zaznamenaly prakticky všechny malé evropské měny s výjimkou dánské koruny, jejíž kurz vůči euru za poslední dva měsíce osciluje okolo hodnoty 7,46 DKK/EUR.

Co to znamená pro ekonomiky malých zemí mimo eurozónu? Většinou to, že se snaží buď o vstup do EU (Island) a následní zavedení eura, případně o tom uvažují (Norsko), nebo plánují co nejrychlejší přijetí eura (Švédsko, Polsko, Litva, Lotyšsko, Estonsko) - případně se rozhodly, že udělají vše pro to, aby splňovaly maastrichtská kritéria pro vstup do eurozóny (Maďarsko). Jediný, kdo o zavedení eura zatím neuvažuje, je Dánsko, jejíž měna ovšem z nějakého důvodu v současné krizi ohrožena nebyla. Ovšem na to, že česká koruna předvedla za poslední dva měsíce naprostou nepředvídatelnost a neovladatelnost je pozoruhodné, že čeští politici o euru nemluví. Kurz české koruny přitom výrazně podpírá vysoké investiční očekávání zahraničních firem investujících v ČR - tedy jednoduše řečeno, pokud by došlo k jakémukoliv strachu o tyto investice, koruna rázem může silně ztratit svou hodnotu. Naskýtá se otázka - pokud by příští parlamentní volby vyhrála ČSSD s takovým programem, jaký má, co by to udělalo s obavami investorů o své peníze v České republice? Pokud se podíváme na vývoj kurzu koruny, dokázaly s ním podstatně "zamávat" i povodně v roce 2002. Je otázkou, zda zejména když většina našeho trhu je provázána se zeměmi eurozóny, nezavést euro zejména kvůli ochraně našich živnostníků a firem, které v eurech obchodují už dnes. Ostatně jsou to právě živnostníci, kteří po zavedení eura volají nejvíce - a neměla by pravicová vláda naslouchat především jim?

Komentáře

Anonymní píše…
http://www.lidovky.cz/vzkaz-euromilcum-probudte-se-d21-/ln_nazory.asp?c=A081029_102022_ln_nazory_mtr
Anonymní píše…
Ja temhle slozitym ekonomickym teoriim nerozumim. Dovedu si ale spocitat kolik penez mesicne cpu smenarnikum. Velmi neprijemne je take to, ze v penezence mam prakticky porad 5 druhu men. Casto resim problem, ze presto ze penez u sebe mam dost, tak mi chybi zrovna pozadovana mena. CNB at si klidne udrzuje devizovou korunu, ale jako valutu ji meli davno zrusit. Uspory uz lide stejne striktne nevazou na koruny a platy jsou podle mne taky fixovany na euro.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem