DOPRAVA: Vymeťte ten chlív!

České dráhy oznámily změnu jízdného, tentokrát takovou, která se nejvíce dotkne těch, kteří pravidelně jezdí. Způsob, jakým si ČD utírají řiť se svými zákazníky je ohavný, každá soukromá firma, která by se takhle chovala, by nejspíš bez tučných dotací od státu rychle zkrachovala.

Jaké změny čekají zákazníky tentokrát? Kilometrická banka (KMB), tedy předplacených 2000 km, se potřetí za rok zdražuje na 2000 korun. Ještě před rokem stála 1400 korun. Pokud mě paměť neklame, vídával jsem před tím rokem lidí s kilometrickými bankami opravdu hodně - šlo o úspěšný projekt, který dokonce začaly implementovat i firmy - dávaly svým zaměstnancům právě přenosné KMB na služební cesty. Po posledním zdražení na 1800 korun ji používá už jen málokdo, od prosince nejspíš nikdo. Jak se přepravují ti, kteří KMB zahodili? Většinou autobusem nebo autem. Stálo to ČD za to? Nejspíš ano, protože si kvůli tomu vyřvaly další dotaci a ubylo jim práce (vydávání, odepisování, kontrolování, apod.)

Česká mutace evropské slevy InterRail bude k mání nikoliv za 600 korun na tři roky jako doposud, ale za 990 korun. Studentské karty InterRail se přestanou vydávat, respektive přestanou na kolejích ČD platit. Ještě tento víkend mi přitom zakoupení studentské karty (která bude za měsíc a půl k ničemu, přičemž ji nedostanu dříve než za měsíc) doporučovala pokladní v Bohumíně. Čili abych byl přesný - abych utratil 600 CZK za možnost jezdit dva týdny se slevou, která jinak platí rok.

Před půl rokem se ČD vymlouvaly na to, že zdražují kvůli vysokým cenám ropy - proti červnu teď stojí ropa o polovinu méně a přesto se znovu zdražuje, tentokrát z toho důvodu, že dráhy chtějí zvýšit zaměstnancům mzdy o 10%. Jen tak mimochodem - která soukromá firma bude navyšovat zaměstnancům mzdy o 10% v době ekonomické krize? Žádná, protože žádná není tak nekale podporovaná státem jako ČD. Pokud ČD chtějí zvýšit zisky zaměstnancům, ať to udělají, ale ze svého, ne jako teď, když jim ostré zdražení způsobí odliv cestujících a náhradu si vyřvou na státu, tedy na peněženkách daňových poplatníků.

Proto apeluji na ministerstvo dopravy, konkrétně přímo pana mistra Řebíčka osobně, aby s tím něco udělal a nejlépe to, že vypíše výběrové řízení na prodej ČD soukromému subjektu, a aby přitom odbory pokud možno ignoroval. Kdyby odborářský capo di tutti capi Dušek nezablokoval prodej ČD Deutsche Bahn před několika lety, mohla být železniční doprava kvalitnější a možná i levnější (ostatně ani ta cena by tolik nevadila, byla-li by vyvážena odpovídajícími službami). Kvůli tomuto tahu jsem musel mimo jiné trčet v noci z pátka na sobotu na bohumínském nádraží od půl druhé ráno do pěti kvůli ujetému přípoji (o pět minut z důvodu zpoždění). Samozřejmě ve studené hale mezi bezdomovci v budově, kde byla (zamčená) čekárna. Zaměstnanci ČD byli samozřejmě neochotní jakkoliv vyhovět. Kdyby se to stalo poprvé, neřeknu, ale jen za poslední rok mám takových zkušeností k deseti. To není selhání jednotlivce, ale systému, respektive lépe řečeno toho chlévu, který si říká ČD. Proto naléhavě volám k zodpovědným osobám: Vymeťte jej!

Komentáře

Anonymní píše…
Jezdím vlakem každý den do zaměstnání a můžu potvrdit, že kultura cestování je otřesná. Nejhorší je to v zimě. Samozřejmě se topí jenom tak málo, jak to jen jde. Takže neustále studené průvany a zima jak v ruském filmu. Když se člověk ozve průvodčímu, aby s tím něco udělal, tak se zatváří, že nemůže. Nebo ať aspoň vypne ventilátor, který ten ledový vzduch ve vagonu honí, když už ho není čím ohřívat. To prý taky nejde. Je to na pěst! Na záchod se neodvažuju ani chodit. Za 20 roků se na trati, která ovšem je poměrně frekventovaná, nezměnilo lautr nic.
Anonymní píše…
A ještě abych dodal - podle přepravních podmínek prý musí být zaručena teplota uvnitř vozu 12 °C. A to prý tak nějak je, takže není co řešit, řekl mi průvodčí, když jsem si mu stěžoval na velkou zimu.
Anonymní píše…
Sohlasím, že to nestojí za nic. Taky se mi nelíbí současná situace a svůj Junior pas si taky po měsíci používání uklidím do šuplíku, ale na druhou stranu je podle mě pútřeba si uvědomit, že ČD musí kromě "rentabilních" spojů provozovat i vlaky, kterými skoro nikdo nejezdí. Spíš než prodej ČD soukromníkovi (protože ten by prodělečné vlaky okamžitě zrušil), by podle mě pomohla restrukturalizace zacházení s penězi od státu. Ať se používají tam, kde obyčejné příjmy nestačí. Vyrovnala by se tak tedy alespoň zčásti výchozí situace pro případné konkurenty. Jedině tak je podle mě naděje, že na nejfrekventovanějších spojích začnou jezdit i jiné vlaky než ČD. Kdo by ale chtěl bojovat s někým, kdo pobírá nehorázné dotace od státu...
Finrod Felagund píše…
posypusipusu: O tom, že i malé - takzvaně nerentabilní - tratě fungují, dostane-li je do ruky soukromý majitel se ví a potvrdilo se to v mnoha případech. Za všechny lze jmenovat třeba Železnici Desná, Jindřichohradecké místní dárhy, Viamont na Trutnovsku (trať do Svobody nad Úpou), obdobná malá společnost někde v Krušných horách... těch případů, kdy soukromý majitel funguje i na tzv. nerentabilních tratích a funguje dobře je opravdu víc než dost. Problém je chybějící politická vůle například k vytvoření integrovaného systému v rámci celé ČR na železnici, jaký existuje například ve formě pražské/středočeské pod hlavičkou PID.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem