SEVERNÍ KOREA: Je třeba se Kimova řinčení zbraněmi bát?

Poté, co KLDR uskutečnila test dvou raket středního doletu, které dopadly do Žlutého moře, rozmístila okolo deseti dalších raket na svém západním pobřeží, které podle bezpečnostních expertů v Korejské republice pravděpodobně hodlá pokusně odpálit. Jak si lze tyto aktivity, spolu s obnovením jaderného programu v Jongbjonu, spolehlivě vysvětlit? Jedno je téměř jisté - Kim potřebuje peníze.

Nepřítomnost severokorejského diktátora Kim Čong-ila na oslavách 60 let založení KLDR vyvolala ve světě domněnku, že Kim je nejspíše těžce nemocen. Tomuto podezření nahrávalo i to, že byla viděna desítka špičkových západních lékařů na cestě do této izolované země. Pokud Kim trpí rakovinou, jak zní jedna ze spekulací, je velmi pravděpodobné, že potřebuje mnoho peněz na svou léčbu. Strašení raketami a jadernými zbraněmi je už dlouhodobě jeho způsob, jak k penězům přijít. Je však obohacení jeho osobního konta jediným důsledkem korejského jaderného programu? Toť otázka - indícii směřující k odpovědi na ni před určitou dobou zveřejnil Mossad, našel deset mrtvých severokorejských jaderných fyziků v budově syrského reaktoru, který vybombardovalo krátce před tím izraelské letectvo. Když Spojené státy říkají, že raketová hrozba nad Evropou může být z KLDR, neexistuje důvod, proč by nemohla severokorejská střeba být odpálena právě například ze syrského území.


Nakolik je realistická potenciální snaha přepravit například na malém rybářském člunu či civilním vlakem jadernou zbraň a díly rakety coby nosiče ze severokorejského Sinŭiju přes řeku Yalu do čínského města Dandong? A jaký problém je dostat je na civilní obchodní lodi na syrské pobřeží, aniž by si kdokoliv čehokoliv všiml? Navíc pokud by KLDR do takové akce investovala dost peněz, na nic by nemusely přijít ani čínské úřady. Nemožné? Kolik příště zaplatí Američané, Japonci a Jižní Korejci Kimovi jako výpalné za nevyvíjení jaderných zbraní, které KLDR beztak příště znovu poruší? Je to dost na to, aby si přes několik prostředníků zaplatil Kim onu civilní loď a nějaký způsob, jak na ni nalodit na černo materiál z přes druhou stranu její paluby, než kde je čínský břeh? Jaderná zbraň se bez problémů vejde i s rezervou do návěsu běžného evropského kamionu. Co by říkala Evropa na takový "dárek"?

Podle mého názoru i kdyby takové zbraně Kim do Sýrie dostal, neodpálil by je - spíše by je využil jako prostředek k vydírání Evropy, přičemž o výpalné by se podělil se svými syrskými soudruhy ze strany Baas. O tom, že by do toho Sýrie klidně šla, není sebemenších pochyb - existuje reálné "riziko", že Írán se v dlouhodobém hledisku zase trochu "zkamarádí" se Západem a Sýrie bude potřebovat jiného sponzora. Že tento způsob "vydělávání" funguje, Kim Čong-il potvrdil už dávno. Nejen KLDR, ale i Sýrii se budou dolary, eura, jeny i wony hodit - pro nákup a transporty dalších zbraní a další vyděračský potenciál.

Tohle všechno je teoreticky možné - doufejme, že tak dalece Kim nepřemýšlí a spíše se zabývá svým zdravotním stavem. Je tu ovšem ještě jedna otázka - co jeho generálové? Nebudou se takto nabyté peníze hodit i jim?

Ilustrační foto: AP

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem