SLOVENSKO: Jaký má reálný dopad Ján Slota?

Předseda ultrapopulistické národovecké Slovenské národní strany Ján Slota je známý už dlouhodobě i za hranicemi Slovenska (a nejen v Maďarsku) svými protimaďarskými výroky. Politickou scénu jimi zásobuje natolik často, že už je nuda ho poslouchat, pročež na ty jeho poslední maďarská strana ani nereagovala. Jaké jsou slovensko-maďarské vztahy a jak je výroky tohoto politika ovlivňují?

Předně je třeba říci, že na úrovni "obyčejných lidí" jsou slovensko-maďarské vztahy vynikající v pásmu cca dvaceti až padesáti kilometrů od slovensko-maďarské hranice na obou stranách, tedy tam, kde je nejpravděpodobnější, že se budou Slováci s Maďary setkávat v každodenních situacích. Čím od této hranice dále, tím jsou vztahy horší - což platí o obou stranách sporu, byť intenzita nevraživosti dosahuje na Slovensku mnohem silnější grády, než v Maďarsku. Zatímco v Szegedu bude slovensko-maďarský problém zajímat jenom skupinky nacionalistů početné podobně, jako místní spolky včelařů a zahrádkářů, v Žilině se vám na otázku "co vy a Maďaři" dostane spíše odpovědi, že všichni Maďaři jsou (doplňte si libovolné negativní slovo, všechna můžete v praxi slyšet). Obecně tak platí, že postoj těch Slováků, kteří nežijí v každodenním styku s Maďary je směska emocí typu "tisíc let jsme trpěli" a chování navztekané holčičky, která mlátí pěstičkami okolo sebe křičíc "vy mi všichni ubližujete" za překvapeného pohledu okolostojících. Přesně takové jsou totiž reakce většiny Maďarů - na protimaďarské výpady, nejčastěji ventilované právě Jánem Slotou, většina Maďarů zpravidla reaguje částečně podiveným, částečně otráveným "no co zase blbnou..."

Přesně v tomto duchu reagují i maďarští politici na výpady Jána Sloty - před třemi dny Slota prohlásil o maďarské ministryni zahraničních věcí Kinze Göncz, že je chuděra, jejíž nebezpečnost pro Slovensko však dosahuje nebezpečnosti Adolfa Hitlera. Pokud pomineme, že Adolf Hitler za celou dobu své působnosti zrovna vůči Slovákům moc nebezpečný nebyl, byl to předseda Strany Maďarskej Koalície - Magyar Koalíció Pártja Béla Bugár, kdo proti takovému jednání protestoval; paní ministryně se nad tím už ani nepozastavovala. Jak dlouho bude trvat Jánu Slotovi než pochopí, že na jeho opilecké výlevy už není nikdo zvědavý? Jedno hezké české přísloví říká, že opakovaný vtip není vtipem - a o sprostotě to platí úplně stejně. Když budete říkat prdel za každým druhým slovem, nebude to mít po čase zdaleka takový efekt, jako když slovo prdel použije Mirek Dušín. Ján Slota se tak stal naštěstí spíše takovým folklórem, který není třeba brát vážně. Přesto to ovšem neznamená, že jeho výroky nemají žádný vliv - dávají dobré argumenty extremistům na obou stranách hranice, kteří v dlouhodobém hledisku mohou vyvolat ještě mnoho nepříjemností. Jenže co dělat, když takový politik je předsedou jedné ze stran vládní koalice?

Komentáře

template píše…
Zrovna včera jsem se bavil se Slovákem, jehož celá rodina zdrhla ze Slovenska do Česka před Mečiarem. Ptal jsem se ho, jak je možné, že si Slováci Mečiara nejenže opět zvolili, ale ještě k němu přifařili socana Fica a magora Slotu. Na to mi nedokázal odpovědět.
Anonymní píše…
Celkom presný a výstižný opis situácie. Nad výrokmi Slotu sa nepozastavujem už asi desať rokov, vždy ma však zaujímala odpoveď na otázku, nakoľko to samotný Slota myslí vážne. Či náhodou nehrá len svoju rolu, lebo vie, že je skupina voličov, ktorej takéto správanie imponuje.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem