RAKOUSKO: O jednoho arogantního populistu méně

V noci na dnešek ve svém VW Phaeton zemřel rakouský populista, předseda BZÖ Jörg Haider. I když je to tvrzení krajně nekorektní (ale od čeho se náš server jmenuje Nekorektně, že), musím říct, že líto mi ho není. A to hned z několika důvodů.

Předně, odhlédnuvše od politické stránky věci, aby Haider tímto způsobem zlikvidoval VW Phaeton musel jet minimálně okolo 100-110 km/h. To všechno prosím v obci, kde je limit 50 km/h. Když někdo, kdo je schopný jet v obci stovkou, agresivně předjíždí (podle svědecké výpovědi ženy, která posléze zastavila u jeho mrtvoly) a přitom zabije pouze sebe a nikoho dalšího, je to dobrá zpráva. Ano, tím chci říct, že stát se to komukoliv podobně jedoucímu bez ohledu na další okolnosti, smutek držet opravdu nebudu. To za prvé.

Za druhé, Jörg Haider je politik, který dovedl Rakousko v roce 1999 do mezinárodní izolace kvůli své rétorice zejména vůči tehdejším kandidátským státům, které měly vstoupit do EU. Nemyslím si, že je vhodné ho označovat za pravicového politika, protože on nebyl ani pravičák ani levičák - jednoduše si dělal průzkumy veřejného mínění co lidi nejvíc štve a podle toho stavěl své projevy. Nebyla v tom ani špetka vlastní iniciativy. To, že při tom podporoval zažité stereotypy Rakušanů zejména vůči Čechům, ale i jiným národům střední Evropy, by obzvlášť mělo zaznít. Nevěřím tomu, že po svém zvolení hodlal cokoliv dělat s nepřizpůsobivými Turky v Rakousku - proti těm uměl akorát mluvit; on nebyl politik formátu Rudolpha Giulianiho, který by dokázal na základě vynucení dodržování práva zkulturnit čtvrť, do které se bál vejít i policista. On byl přesně ten typ politika, co si popularitu získá na řečnění proti Turkům, ale když dojde na věc, začne šikanovat ne Turky, ale Čechy, Slováky, Slovince, Maďary, Poláky a další. Tak jako tohle, i jeho odpor vůči jaderné energii byl hlavně z kuchyně průzkumů veřejného mínění. Kdyby bylo veřejné mínění v Rakousku projaderné a zaměřené proti ekologistům, byl by proti i Jörg Haider a pravděpodobně by si chodil "na skleničku" s Václavem Klausem, kterému tak donedávna nemohl přijít na jméno.

Další dobrou zprávou je, že BZÖ byla stranou jednoho muže. Bez Haidera není nic. Haider byl to, co z BZÖ dělalo volitelnou stranu a po jeho smrti zůstává akorát pár těch, kteří se hodlali přiživit na jeho charismatickém populismu. Počítám, že buď politiku opustí, nebo se opět sloučí s FPÖ. Jaký je tedy politický výsledek celé nehody? Pokud pomineme, že mezi rakouskými hajlovači začnou proudit spiklenecké teorie o židočeskozednářském spiknutí, které zajisté poškodilo Haiderovi brzdy (nebo něco podobného), Evropa si může oddechnout, protože má o jednoho populistu méně a Rakousko si patrně ušetřilo ostudu obdobnou s tou z roku 1999. Zejména pro Českou republiku a Slovinsko by to mohlo znamenat normalizaci vztahů s Rakouskem, protože byl to právě Jörg Haider, kdo měl významný podíl na tom, aby vztahy mezi Rakouskem a těmito zeměmi dobré nebyly.

Sečteno a podtrženo - po onom ruském generálovi, co měl na svědomí zničení Grozného, který se zabil v letadle (bohužel spolu s nevinnými lidmi) jde o další případ v tomto roce, kdy si na zlého člověka došlápla bota spravedlnosti. Třebaže je mi nesmírně líto jeho ženy, která ztratila manžela a dětí, které ztratily otce, soudím, že tato událost bude mít pro společnost důsledky spíše pozitivní.

Foto: Die Presse, Reuters
Příloha: Mapa okolí události, Google Maps

Vis større kart

Komentáře

Anonymní píše…
Amen. Budiž mu země těžká.
Ne kvůli politkecům, to byla jeho práce, ale pro ten styl jízdy.
Ludwig P. píše…
Jörg Haider byl a navždy zůstane nejůspěšnější politik Rakouska, který vždy bojoval za ty obyčejné lidi v Rakousku.
V tom místě, kde se stala ta nehoda, je povolená rychlost 70km/h a on jel podle výpovědi té ženy, kterou předjížděl, přibližně 110 nebo 120 km/h a to na úseku, kde se i v takové rychlosti nehoda normálně nemůže stát a jeho nehoda se stala až daleko po předjížděcím manévru, tedy když jel rovně. At´ se rakouská policie trochu podívá na ty blbé korutanské slovince.

V našich srdcích bude Jörg žít věčně!
Anonymní píše…
A to, že na Rakousko byly po jeho volebním vítězství uvaleny sankce je jeho vina? To je snad vina EU a její nestoudné nedemokratičnosti a pokrytectví.

Uvalit sankce na svobodnou zemi za výsledek ve svobodných volbách, jen pro to, že názory jedné legitimní politické strany nejsou v souladu s nějakými scestnými paradigmaty demokratur z Bruselu, to se snad může líbit jen redakci Hyperkorektně.
Finrod Felagund píše…
Luzdwigp: I kdyby, tak pořád překročil rychlost v obci o 40-50 km/h, což je sakra hodně. Co si myslet o politikovi, jak bude vládnout, když si se zákony vlastní země velkolepě vytírá řiť? A propos, proč jsou korutanští Slovinci blbí? Jsou rakouští občané? Jsou. Tak se k nim má přistupovat jako k rakouským občanům. Státu je prd do toho, jestli doma mluví slovinsky nebo německy.

Ondra: Je-li jednou EU postavená na demokratických, podotýkám liberálně demokratických principech a popírá-li člen vlády takové principy, sankce jsou zcela na místě. Pokud Rakušané nebyli srozuměni s tímto pravidlem, neměli do EU vůbec vstupovat. EU je spolkem slušných států, Haiderové, Lukašenkové, Miloševičové i Tudjmanové mají zůstat venku.
Anonymní píše…
Ale notak...demokracie, která přestává být pouhým instrumentem a stává se nejvyšší instancí, není demokracií v klasickém slova smyslu. V klasickém slova smyslu je demokracie vláda lidu - Rakousko si demokraticky a legitimně zvolilo vládu.

Větším popřením demokracie jsou ony sankce, než cokoliv, co Haider řekl. "Hodnoty EU" jsou pouhá dogmata, která můžeme kdykoli škrtnout, nebo vytvořit nová. Prostě Rakušané si jej zvolili. Tečka. Navíc Haider nikdy nebyl tím, jak jej vykreslovala propaganda, to jen na okraj, pokud by se tu vytahoval argument "a co kdyby třeba lid jednou zvolil Stalina, či Hitlera".

Jsi si jistý, že ona vychvalovaná EU, včetně jejich kamarádíčků je skutečně taky spolkem slušných politiků? Ramus Haradinaj a Hashim Thaci, oba masoví vrazi, jsou zjevně v pořádku, protože jsou holt spojenci "Západu". Tyran Saakašvili jakbysmet že? O Javieru Solanovi, mezinárodním zločinci, ani nemluvě. To radějí 100 Tudjmanů a 200 Haiderů :-))
Finrod Felagund píše…
Je to potvrzené policejním vyšetřováním - Jörg Haider jel v době nehody 120 km/h. Navíc ani nebyl připoutaný - ostatně kdyby byl připoutaný, žil by. Kdyby jel padesátkou (sedmdesátkou, je-li tam) jak měl, tak se nejspíš nevysekal. Takhle to dopadá, když si někteří papaláši myslí, že pro ně fyzikální zákony neplatí...
template píše…
Víceméně souhlasím s tím, že Haider, ať se nám to líbí či ne, byl ve svém státě demokraticky zvolen a nikdo si snad nemyslí, že by tamní dvojí volby bůhvíjak zmanipuloval. Ona "mezinárodní izolace" mně osobně už tehdy přišla poněkud hysterická. Na druhé straně jsem nikdy nepochopil, co na onom arogantním populistovi bylo "pravicového". Když jsem viděl titulek v Lidových novinách "V Rakousku vyhrála ultrapravice" opět jsem málem vyletěl z kůže! Je snad potřeba donekonečna novinářům vysvětlovat, že pravičák se nepozná podle toho, že "nemá rád barevný", což si u nás myslí nezanedbatelné procento lidí? Haider byl pro mě na stejné politické vlně, jako například Mečiar na Slovensku - velkohubý populista a něco mezi socanem a komunistou.
Finrod Felagund píše…
Novější aktualizace: Jel 142 km/h v okamžik nárazu. Jet tolik v obci je holt svinstvo... jinak se sankcemi EU vůči Rakousku - byly hysterické, ale svým způsobem taky pochopitelné, protože Rakousko bylo v té době v EU nováčkem a najednou odmítlo principy, na kterých EU stojí. A protože neexistovala ani Smlouva o Ústavě, ani Lisabonská smlouva, nebylo nijak právně zakotveno, jak může stát z Unie vystoupit... nic jiného nezbývalo. Protože pro příště by mohl kdejaký Tudjman nebo Miloševič chtít do EU s tím, že když je tam Haider, proč ne on...
Anonymní píše…
Jinými slovy, Finrod Felagund říká, že některé dohody stojí nad samotným institutem svobodné volby a že tedy jen některé názory jsou hodny demokracie a určité volební výsledky jsou v pořádku a jiné nikoli :-P

Jinak ale platí, že Haider byl opravdu nejúspěšnějším politikem Rakouska od dob kancléře Dolfusse a pro lidi toho udělal hodně (když nepočítám strýčka z Branau nad Innem), jestli se někomu ideologicky zamlouvá, nebo je považován za "populistu" je irelevantní. Výsledky za ním byly. Neshodl bych se s ním v mnohém a patřičně bych se s ním nesnesl, neb jsem z jeho vystupování vypozoroval, že je to vyvoněný namyšlený frajírek, ale byl to formát a pro Rakousko to je ztráta. RIP
Anonymní píše…
Jen jeste k tomu hodnotovemu vymezeni EU..ne tedy ze bych, chtel ehm, rypat, ale neni to tak davno, co jsem tu cetl podporu vstupu Turecka do EU - nejsou to nahodou mnozi predstavitele Turecka, kdo systematicky popira, ci zlehcuje armensky holocaust??
Finrod Felagund píše…
Ondro, Turecko tady v EU nikdo nechtěl. Pokud si dobře vzpomínám, volal jsem po nadstandardním partnerství, ale ne o členství.
Finrod Felagund píše…
Nová aktualita k tématu - Haider řídil opilý, měl v krvi 1,8 promile. Tím spíš jsem rád, že takový řidič už nežije a že nikoho dalšího nezabil.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem