POLITIKA: Co udělá Libertas.cz s politickým rybníčkem?

Proslechlo se, že Václav Klaus a lidé z jeho nejbližšího okolí hodlají založit euroskeptickou stranu s pracovním názvem Libertas.cz, podle názvu hnutí irského odpůrce Lisabonské smlouvy Decalana Ganleye. Třebaže Lisabonskou smlouvu schvaluji, vznik takové strany ovšem musím jedině přivítat.

Odtržení části ODS a vznik nové strany může českou pravicovou scénu poškodit i jí pomoci. Nelze zastírat, že část českých pravicově orientovaných občanů je euroskeptická jakož i to, že voliči ODS jsou většinou proevropští. V posledních volbách došlo k naprostému fiasku, které bylo různě rozebíráno; v zásadě se ale různé pohledy shodují v tom, že euroskeptická a nacionalistická část elektorátu ODS volit většinou nešla kvůli vládě, s níž nesouhlasí - a eurooptimistická (a prozápadní) část ODS často volit nešla kvůli postojům prezidenta a jeho okolí na geopolitické otázky, zejména v souvislosti s Ruskem a právě Lisabonskou smlouvou.

Pokud takové oddělení bude provedeno a bude provedeno špatně, hrozí ODS druhé Sarajevo, tentokrát z druhé strany. Pravice by se rozhádala a kdo by se smál by byl Paroubek s komunisty za zády. Pokud ovšem oddělení bude provedeno rozumně a dobře, jakož i následní vztahy mezi ODS a nově vzniklým subjektem, pravice může jen posílit. Mnoho eurooptimistických a prozápadních voličů, libertariánů (klasických liberálů), kterým je slovo národ někde, hlavně když je trh a zisk (mezi něž se tak trochu, ne úplně, počítá i autor tohoto článku), kteří mají dnes problém volit ODS, by náhle získali stranu přesně jako šitou sobě na míru. Euroskeptici, konzervativci a umírnění nacionalisté by také měli stranu podle svého přání, navíc zaštítěnou významnou osobou. V zásadě by se tak síly na pravici a levici vyrovnaly - šlo by totiž svým způsobem o vyrovnání se s novou situací, v níž jsou komunisté součástí politického spektra. To, co pro Paroubka dnes znamenají komunisté, by znamenal Klaus pro Topolánka. Očekávám rovněž, že by procentuální podíl na volebním "trhu" nové strany a ODS odpovídalo tomuto očekávání, tedy že by ODS měla stále svých 27% a Libertas.cz okolo 13%. Jistě, obě strany by musely hledat kompromisy, ale pokud by si nedělaly naschvály, mohly by Paroubkovu oranžovorudou koalici porazit. A nemuset se přitom ohlížet na podivné subjekty na politické scéně typu zelených či lidovců.

Komentáře

template píše…
Přesně řečeno! Jen si nejsem úplně jistý, zdali by prezident Klaus mohl ve svém funkčním období předsedat nově vzniklé straně. Pokud by to možné bylo, tak bych neváhal hádat i vyšší procenta, vzhledem k jeho oblibě u veřejnosti, která je stabilně celkem vysoká (to jen z oficiálních médií se zdá, že není).
Anonymní píše…
Nejsem tak optimistický naladěný.Vzhledem ktomu že jednání Klause je vůči ODS zradcovské spíš by svými názory ODS škodil než by byl prospěšný.Euroskepce je přece krédo bolševiků,ČSSD a KSČM.To by posílil jedině je.
template píše…
Anonymní: Klausovým příznivcům a mnoha lidem, kteří v roce 2006 volili ODS, se naopak může zdát, že dnešní špičky ODS zrazují její původní program. BTW, "euroskeptik" je další z bezcenných mediálních nálepek, osobně bych raději volil termín "eurorealista". A komunisté Klause volit nebudou, nenechte se zmást četbou MF Dnes.
Ondráš píše…
"Jistě, obě strany by musely hledat kompromisy, ale pokud by si nedělaly naschvály, mohly by Paroubkovu oranžovorudou koalici porazit." - to by nesměl NASCHVÁL stát na samém prvopočátku: V podobě Klausova vystoupení na kongresu a načasování zmínky o založení Libertas.cz.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem