LITVÍNOV: Proč se všichni diví?

Při pondělním střetu takzvaných radikálů s policisty v Litvínově, respektive u sídliště Janov, veřejnost nepokrytě fandila útočníkům. Těm se dostalo podpory místních obyvatel v takové míře, že si toho musela všimnout už i oficiální média, která tento do očí bijící fakt ještě u minulé akce (takzvaného Dnu hněvu v Janově) zamlčovala, seč mohla.

Tomu, že veřejnost stranila "zlým náckům před hodnými Romy" se diví všemožní pseudohumanisté, komentátoři pravdoláskových médií a také pan Ondřej Cakl, k jehož osobě se ještě vrátím.

Nejsem obyvatel Litvínova, tím méně sídliště Janov, dokonce jsem tam ani nikdy nebyl. Nesympatizuji s hordami agresivních hovad s hřeby pobitými baseballovými pálkami, které se tam jely porvat a od plic si zařvat. Postoj místních obyvatel ovšem plně chápu a nerozumím tomu, proč a čemu se strážci naší politické korektnosti opět diví.
Kdekoliv totiž čtu názory starousedlíků, vyplývá mi z nich jediné - současný Janov je pro ně peklo na zemi. Oblast, kterou terorizují gangy "nepřizpůsobivých občanů", pouličních dealerů drog a drzých zlodějů, co ukradnou doslova to, co není přivázané. Lidem volení zástupci si problému doposud nevšímali a policie také nic nedělala. Ani není divu. Z úplně prvních mediálních vlaštovek, které nám o janovském problému švitořily, se zdá, že Janov má "pod palcem" romský předák a odsouzený vrah, z něhož se velitel místní policie klepe strachy.

Všude, kde dlouhodobě doutná nějaký problém, je vždy živná půda pro extremismus jakéhokoliv typu - to je všeobecně známá věc. "Kauza Janov" se úspěšně ignorovala tak dlouho, až se ji rozhodli vzít do rukou agresivní rváči s vyholenými hlavami. Mnozí místní v nich právem viděli osvoboditele - na rozdíl od policie, která si v Janově až příliš dlouhou dobu se svým heslem "Pomáhat a chránit" tak leda vytírala zadek.

Žijeme bohužel v politicky korektní době. Dnes by už nebylo možné, aby kultovní punková(!!) kapela Zóna A zpívala na koncertech skladbu s textem "Cigánský problém sa týká aj Teba". Když se hudební performer, známý pod pseudonymem DJ Orbith, rozhodl podělit se s médii o své příhodě, kterak byl na sídlišti Chánov okraden partou "nepřizpůsobivých" tmavší pleti, jeho článek (ač jej rozeslal všem tištěným médiím) otiskly pouze webové stránky radikálního Národního odporu. Za příspěvek, kde DJ poněkud emotivně vylíčil anabázi svého přepadení Cikány, ho však ostatní média ráda vláčela prachem a skandalizovala. S nálepkou "fašisty" si momentálně DJ Orbith nesmí zahrát v pražském klubu Roxy, který spoluvlastní pražská Židovská obec.

Rádobyfilozofické mudrování, co nám Janov dal a vzal, není na místě. Je třeba činit konkrétní kroky. Tím rozhodně nemyslím zákaz Dělnické strany. Už jsem zde jednou psal, že tato ultralevicová strana, populisticky cílící na bezmozky, kteří jsou ještě nalevo od KSČM, je mi zcela volná. Nelze se ovšem tvářit, že jejím zákazem by se jako mávnutím kouzelného proutku vše vyjasnilo, jak se nám snaží namluvit ministr vnitra Ivan Langer - vždyť tyto bojůvky žádný stranický průkaz nepotřebují a kdo si myslí že ano, musel zřejmě podstoupit lobotomii. A vůbec, zakážeme-li "českou NSDAP", musíme jedním šmahem zakázat i komunisty. Rovněž by nic nevyřešil odchod Džamily Stehlíkové z ministerského křesla, ačkoliv bych si jej vroucně přál, i když ze zcela jiných důvodů. Co je naopak rychle třeba udělat? Posílit policejní pravomoce a hlídky v Janově a veškerou kriminalitu velmi tvrdě trestat. A bez dvojího metru, o kterém vím, že se zejména na romské obyvatelstvo uplatňuje, protože se jich policisté, stejně jako česká společnost, bojí. Zkrátka a dobře, Litvínov potřebuje svého Rudyho Guillianiho, a to velmi rychle. Otázkou ovšem je, zdali se někoho takového vůbec najít podaří. Stejný metr je také nutné zavést na přidělování sociálních dávek, které je vůbec třeba radikálně omezit. Má však vůbec někdo k tomuto kroku v Česku odvahu? Osobně jsem náležitě skeptický.

A samozřejmě, všichni pseudohumanisté, ještě než začnou křičet o rasismu v české společnosti, musí zkrátka sklapnout a uvědomit si, že právě oni mají na nedávných událostech v Janově svůj kapitální díl.

Co se týče tetelení se Národního odporu, že právě teď začala jejich svatá "rasová válka", jako vystřižená z Turnerových deníků - bible to neonacistů, rád bych jejich holé hlavy poněkud zchladil. Jejich nájezdy na Janov (a kamkoliv jinam) k ničemu zásadnějšímu nepovedou, leda snad k dalším mrtvým mučedníkům v jejich řadách. Chtějí-li jednotlivci z jejich řad skutečně něčemu pomoci, mohli by například být nápomocni v organizování "domobrany" místnímu obyvatelstvu. O něčem podobném mi před časem vyprávěl jeden můj známý: V jedné pražské lokalitě se rozmohly krádeže příslušenství automobilů. Noční nájezdy prováděl se železnou pravidelností loupeživý gang - všichni zcela jistě jen náhodou tmavší pleti. Místní usedlíci utvořili velmi dobře organizovanou domobranu a svůj majetek náležitě chránili - i za pomocí fyzického násilí. Po několika nocích krádeže zcela ustaly.

V závěru se ještě, jak jsem slíbil, vrátím k osobě pana Cakla, kterého v rozhovoru pro MF Dnes tituluje Pavel Eichler (tedy člověk, který se kdysi k neonacismu sám veřejně hlásil a v bývalých zaměstnáních se dokonce sám nechal titulovat přezdívkou Eichmann) jako odborníka na "pravicový extremismus". Už se mi nechce znovu poukazovat na zjevný nesmysl tohoto titulu a školit novináře, jaký je vlastně rozdíl mezi pravicí a levicí. Mám jen dojem, že pokud by si někdo neměl přát totální vymizení neonacistů z naší země, tak by to byl právě Ondřej Cakl. Vždyť jeho už osm let "náckové" slušně živí a kdyby neexistovali, musel by si je vymyslet. Nebo se snad začít, probůh, živit poctivou prací.

Komentáře

Finrod Felagund píše…
Vynikající článek, pane kolego :)) myslím, že tady nejvíce chybí stará dobrá rakouská a ještě prvorepubliková definice pojmu "cikán", tedy označující určitý způsob života bez ohledu na etnicitu daného člověka (ostatně i v Erbenově Polednici matka dítě nepovažuje za malého Roma, nýbrž jej připodobňuje k rozjíveným, společenská pravidla neuznávajícím lidem). Ti lidé tam nemají problémy s Romy, mají problémy s cikány. Jak se sami vyjádřili, mezi sociálně nepřizpůsobivými (tento termín nahradil prvorepublikový termín mj. zakotvený i v trestním právu) je i mnoho bílých a není pravda, že kradou pouze Romové - kradou (téměř) všichni sociálně nepřizpůsobiví na tomto místě. Ti lidé jsou zoufalí z toho, že jim nikdo nepomůže a proto je, ač postrádám jakékoliv sympatie s holohlavými primitivy, zcela chápu. Z normálního, lidského hlediska. Jedna věc je totiž o "diskriminaci romské menšiny" dělat konference na ministerstvu, jiná věc je prakticky vedle sociálně nepřizpůsobivých občanů bydlet. Dělnická strana tak de facto dělá totéž, co mafie na jihu Itálie - supluje povinnosti státu k zabezpečení jeho občanů. A stejně jako dokud na jihu Itálie nebude stát slušně fungovat budou mafie, tak dokud nebude stát v ČR zabezpečovat bezpečí všem obyvatelům, budou existovat různé Dělnické strany či Národní odpory. Kdo to nechápe, jen je živí.
Anonymní píše…
Ve Vašem článku vidím nepřesnosti, plynoucí hlavně z toho, že jste v Litvínově ani v Janově nebyl, čerpáte tedy zřejmě z nedůvěryhodných zdrojů typu tn.cz nebo idnes.cz.
Hordy agresivních hovad s hřeby pobitými baseballovými pálkami: Nacionalisté ani občané Litvínova na nikoho neútočili do chvíle, než byli v podstatě napadeni policií. Zbraně podobné těm, které popisujete, odpovídají spíše zbraním cikánů, u nacionalistů se ojediněle vyskytly jen boxery nebo teleskopické obušky. Média jaksi "pomíchala" zabavené zbraně na fotografiích. I vidle patřily cikánům.
Dělnická strana, strana populisticky cílící na bezmozky: To by chtělo nějak doložit, ne však šílenými články z běžných médií, tedy například videa projevů, které to dokazují a podobně. Rozhodně se jako příznivce této strany necítím jako bezmozek, takže mě to i uráží.
Jinak se dá v řadě věcí s článkem souhlasit.
Anonymní píše…
Mostečan: Stačí si přečíst pár článků na Národním otvoru a pak si uvědomit, jak je DS s touto partou spojená (společné demonstrace) a jsme doma. Tím pádem nemůže mít rozumný pravičák na tuto stranu jiný názor, než pan template... a uražený si klidně buďte.

template: S článkem souhasím, akorát se mi nelíbí myšlenka, že by nácci měli fungovat v rámci nějakých domobran. To by pak tyto organizace působili tak, že by kromě problémových Cikánů dostali občas výprask i ti bezproblémoví, nebo Vietnamci, nebo taky soused který má hodně peněz a k tomu podezřele velký nos...
template píše…
Mostečan: Ad baseballové pálky s hřebíky - tuto zbraň jsem skutečně na některých fotografiích z Janova (v rukou nacionalistů) spatřil. Vím, že Romové měli samurajské meče, katany a bodáky na holích. Tuším že na D-Fensově blogu byla ze "Dne hněvu" výborná reportáž, která poukazovala na nepoměr mezi vyzbrojením obou skupin v prvním případě. Tuším, že 17.11. přijeli nacionalisté "lépe připraveni".
O Dělnické straně jsem už na těchto stránkách článek publikoval. K tomu, abych si udělal názor, nemusím vůbec číst oficiální média, stačilo mi přečíst texty otištěné na jejich stránkách a sledovat projevy jejích členů. Tedy spíš jeden projev, libovolně obměňovaný. Nechci samozřejmě paušalizovat, ale coby cílová skupina voličů mi jasně vychází bývalý volič KSČM (nebo Sládkových Republikánů), na kterého jsou komunisté moc málo radikální, protože sedí ve sněmovně, který nadává na ta kapitalistická prasata ve vládě, myslí si, že "Klaus, Topolánek a Paroubek je všechno jedna verbež", štve ho že pivo nestojí dvě koruny, že mu nikdo nedá práci když nic neumí a že musí platit u lékaře a taky ho "sere ta přistěhovalecká špína". Ale jak jsem říkal, nechci generalizovat.

Ad anonymní: S tou domobranou máte samozřejmě pravdu. Chtěl jsem jen napsat, že tyto mediálně značně sledované "nájezdy", na nichž si spousta lidí přihřívá svou politickou polívčičku, nic nevyřeší. Pokud chtějí náckové působit opravdu "státotvorně", měli by se nicméně pokusit pomáhat místnímu obyvatelstvu jaksi jednotlivě. Jinak veškeré kriminální činy by ideálně měla řešit policie. Ale jak vidno...

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem