RADAR: Pomůže Obama vybudování protiraketové obrany?

Nechť už si myslíme o nastávajícím prezidentu Baracku Obamovi cokoliv, jedno je jisté – nijak se nemění plán Spojených států na vybudování systému protiraketové obrany v České republice a v Polsku, jak před pár dny sám Obama ujistil polského prezidenta Lecha Kaczyńskiego.

Samo ujištění, že americká administrativa v podpoře projektu pokračuje, je však nožem v zádech mnohých antiradaristů, kteří nejspíš začnou splétat konspirační teorie o tom, jak Obama je agentem Mossadu či CIA – a po pravdě řečeno, mnoho jim toho jiného nezbude. Sociální demokracie vidí ve volbě Baracka Obamy příležitost k tomu podpořit věc, o níž si i mnozí socialisté myslí, že je správná – a přitom se neztrapnit s ohledem na to, jak fanaticky proti výstavbě tohoto zařízení vystupovali předtím podle svého vzoru Jiřího Paroubka.

Jak moc to pomůže české veřejnosti oprostit se od iracionálního strachu? Toť otázka. Mnozí podporovali Baracka Obamu proto, že si od něj slibovali zastavení tohoto projektu – pod dojmem, že radar je výmyslem republikánské strany a hlavně po naprostém nepochopení amerického politického systému. Ve Spojených státech se pokud možno neruší zahraničněpolitická rozhodnutí předchozích administrativ, stejně jako není nijak ostrá hranice mezi demokraty a republikány, třebaže se to v předvolebním období tak může zdát. Politická realita ve Spojených státech ale je spíš taková, že kongresmani za obě strany jsou ochotni k hlasování proti své vlastní straně, pokud tomu odpovídá jejich přesvědčení. Navíc se geograficky názorové zaměření republikánů liší – co může být dobré pro republikána z Kalifornie, může být dobré pro demokrata z Texasu. Z toho vyplývá, že očekávání mnohých, že Obama jako kouzelným proutkem neguje vše, co schválil Bush, bylo – a muselo být – liché.

Jejich reakce může být dvojí – buď Obamu proklejí jako zrádce – protože měl zradit to, co si tito lidé mysleli, že je jeho přesvědčení, nebo ho poslechnou a řeknou si, že podporuje-li ten radar i Obama, pak zase nemůže být tak špatný. Komunisté pravděpodobně budou patřit mezi první skupinu, socialisté a zelení budou tak půl na půl. Tak či tak zvolení Obamy mělo jeden pozitivní efekt – radar může projít navzdory tomu, že byla ODS tak silně politicky oslabena po podzimních volbách. Ano, opozice dala sice Obamovi „čas na rozmyšlenou“ do jeho inaugurace, ale ten by se dal spíše pojmenovat jako čas na přivyknutí populace na myšlenku „dobrého“ radaru, protože to samozřejmě nejde ze dne na den poté, co byli občané masírování ze všech stran tím, jak je radar zlý, špatný a agresivní. Vláda by měla chytnout příležitost za pačesy – a trpělivě vysvětlovat. Vysvětlovat k čemu je technicky, proč vadí Rusku, proč bychom se ruského strašení neměli bát. Volba Obamy jí svým způsobem hodně ulehčila práci. Teď jde o to ji nepromrhat.

Komentáře

template píše…
O tom, že je Obama agent Mossadu, jsem už někde četl. Vzal si totiž k sobě do týmu jistého Izraelitu... :-)

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem