AMERIKA: Volby vyhrál Barack Obama

Je po napínavých volbách. Volbách, které rozhodly o odchodu republikánů z Bílého domu - na základě Obamou neustále omílaného slova Change. Bude to však opravdu změna? A jakým směrem?

Předně se sluší pogratulovat vítězi. Barack Obama opravdu má za sebou kus práce - a to říkám jako člověk, který podporoval kandidaturu Johna McCaina. Co však za Obamovým úspěchem přesně stálo?

1) Obamovi pomohl výrazně volební systém, což se odrazilo mj. na tom, že zatímco počet hlasů byl 51:48, počet volitelů, kteří Obamu volili byl 338, zatímco McCaina volilo jen 156 volitelů. Kde se to vzalo? Především z malých států na východním pobřeží. To je totiž poměrně hustě obydlené a i maličké státy jako Maine, Massachusetts, Rhode Island či Connecticut mají počet obyvatel podobný jako rozlohou mnohem větší Idaho, Mississippi nebo Oklahoma. Východní pobřeží je tradičním elektorátem Demoktarů spolu se západním pobřežím a některými státy na severu (především Illinois) a proto mohou volby skončit tak, že je skoro celá mapa červená, ale Demokraté mohou volby vyhrát - jen tradiční bašta Demokratů Kalifornie totiž má 55 volitelských hlasů, malé státečky v Nové Anglii mají 31 volitelských hlasů, zbytek té části východního pobřeží, který je tradičně demokratický, tzn. New York, New Jersey, Pennsylvania, Delaware a Maryland má dohromady 80 hlasů. Illinois, další "bašta Demokratů" má 21 volitelů. Další severní státy tradičně volící Demokraty, a sice Michigan, Wisconsin, Minnesota, Washington a Oregon, mají dohromady 54 volitelů. Lze tedy říct, že Demokraté by museli být po opravdu velkém skandálu, aby nezískali celkem 241 volitelských hlasů - z 270 potřebných pro získání prezidentského křesla. Reálně tak o osudu USA rozhoduje několik nevyhraněných států, zejména Florida s 27 hlasy (kterou když získají Demokraté, stačí jim už najít někde pouze dva volitelské hlasy) a pak například Indiana, Missouri, Severní Karolína, Severní Dakota či Montana. Důvodů proč mají Demokraté to "své" území je mnoho, od sociálních přes historické po etnické - to ale není předmětem tohoto článku. Podstatné je, že současný americký elektorát 241 volitelskými hlasy z 270 inklinuje k tomu mít demokratického kandidáta ať se děje co se děje. Republikáni mají tyto státy "skalních příznivců" mnohem méně jisté a s menším počtem volitelských hlasů.

2) Obamovi pomohla vydatná mediální kampaň živená politickou korektností. Postoje typu "volte Obamu a ukažte, jací jste antirasisté" nebyly zřídkavé a veřejnost jimi byla masírována ve dne v noci. Ostatně i včera - prezidentskou volbu jsem nejprve sledoval na CNN, nicméně musel jsem to znechuceně vypnout, protože opravdu nepovažuji za správné když médium tak nadržuje jednomu z kandidátů. Zajímavé bylo, že FoxNews, o nichž se tvrdí že jsou blízké Republikánům, měly zpravodajství vyvážené a tak okatě McCainovi nestranící. Ostatně podobně se "vyznamenaly" i české Lidovky, jejichž online reportáž mi trochu připomínala zpracování běloruských voleb některými z běloruských státních médií. Posuďte sami - je tohle vyvážené?

3) Obamovi pomohl George Bush tím, že diskreditoval republikánskou politiku nesmyslnými chybami, kterých se vůbec nemusel dopustit. Jak mohl například John McCain v kampani používat neoliberální ekonomická tvrzení, když se jimi jeho předchůdce oháněl taktéž a nakonec ze státních peněz nalil v jeden den do soukromého sektoru 700 miliard USD? Tímto krokem Bush odradil republikánům mnoho pravicově orientovaných voličů. Rovněž Bush pomohl Demokratům tím, že svůj boj s terorismem (který je samozřejmě v pořádku a - s výjimkou poblázněných pacifistů - oceňovaný i mnoha voliči Demokratů) napřel nesprávným směrem, použil zbytečně velkou sílu tam, kde jí třeba nebylo a byl bezzubý tam, kde jí bylo velmi potřeba. O tom jsem už ale psal zde, proto se nechci opakovat.

4) Obamovi pomohla Sarah Palin. Znám i osobně mnoho voličů Republikánů, kteří buď volit nešli nebo volili Obamu proto, že odmítají Palin za svou viceprezidentku. Důvody byly udávané dva - první - dotyční Američané byli pravicově orientovaní, ovšem antireligiózní a Palin je svým náboženským konzervatismem odrazovala a druhý - odrazovala je možnost, že bude moct být viceprezidentem někdo, kdo má tak mizerné geopolitické znalosti. Chápu McCaina, že si potřeboval naklonit konzervativní jádro voličů, protože sám není náboženským konzervativcem, ale obávám se, že tento krok byl příliš radikální a neskousnutelný i pro značnou část republikánů.

5) Obama dokázal být čitelnější pro občany, kteří se nezajímají ani o politiku ani o ekonomiku. To je něco, co doposud nepochopila i česká ODS - v situaci, kdy velkou část populace konkrétní ekonomické či politické kroky nezajímají, respektive když jim tato část populace nerozumí je naprosto zbytečné stavět se do role "intelektuála - nepopulisty", který je zcela racionální. Ano, takový postoj je morálně velmi čistý, ale upřímně řečeno, oč tady jde? Ukázat se jako morální inteligent nebo vyhrát volby? McCain do značné míry doplatil na efekt, na který ODS doplatila před nějakou dobou také, a sice na efekt odmítnutí "těch přemoudřelých". Že to není od těch voličů zodpovědné rozhodovat se podle líbivých hesel? Není, ale o tom nejsou volby. Proto už nějakou dobu razím heslo, že chce-li někdo dělat úspěšnou pravicovou politiku, musí dělat levicovou a populistickou volební kampaň aby byl zvolen a pak vynaložit všechny síly na to, aby proti tomu, co říkal voličům v kampani vedl racionální pravicové kroky, které přinesou pozitivní výsledky, které samy mohou být tím, co pomůže znovuzvolení - protože bude bohatě stačit to, že lidé uvidí ve svých peněženkách najednou více peněz a systém bude fungovat lépe. O to méně populismu bude třeba v příštích volbách. Bohužel takhle elektorát do značné míry funguje snad všude na světě a je zbytečné se nad tím rozčilovat - je nutné to přijmout jako fakt.

Co se týče Obamových reálných kroků, pořád tak trochu doufám v to, že on přesně tuhle zásadu pochopil a po určitém laciném populismu, který předváděl, předvede rozumnou politiku, pro kterou pouze s machiavellistickým pragmatismem získal hlasy tak, jak to nejefektivněji jde. Už jsem na tomto serveru psal o jeho zahraničněpolitických vazbách, které se od McCainových tolik neliší a doufám, že tak bude i v případě jeho ekonomického programu a že se tedy nestane Obama druhým Carterem, ale spíše druhým Kennedym či Clintonem.

Projev Johna McCaina po volbách - považuji jej za velmi, velmi inspirativní.

Komentáře

Anonymní píše…
Taky doufám, že pan budoucí prezident Obama (i když na tohle si budu muset chvíli zvykat, ani to jméno není Anglo-Saxon :-) ) jen předvolebně žvanil a realita bude lepší..ostatně Biden vypadá velmi rozumně (a o dost sympatičtěji), to je demokrat „z leknutí“, tak ho třeba usměrní..ale jestli si Američani zvolili druhého Jima, tak pak God bless nejen America..

Už se nějak přibližně tuší koho by si vzal do vlády ?

KCH
Finrod Felagund píše…
Zatím se to neví. Nicméně doufám, že právě díky Bidenovu angažmá bude ten kabinet vypadat podobně, jako druhý Clintonův... nuž nechme se překvapit. Ale viděl jste ten projev, který měl McCain? Až bude příště Paroubek nadávat, že ho lidi nemají rádi, měl by si pustit svůj a McCainův povolební projev, aby to viděl...
Coriolanus píše…
Každopádně nás čeká další překopání Ameriky k horšímu. Po Rooseveltovi, Kennedym, Johnsonovi a Carterovi přijde další entuziastický levičák s mesiášskými sklony. Předtavte si kombinaci pastelkovného a hovězích nápadů á la Džamila a máte plastický obraz liberálního demokrata...

Jen doufám, že díky lidem jako je viceprezident Biden, případně Wesley Clark nebo Fareed Zakaria (diskutovaní budoucí šéfové silových resortů), nenapáchá moc škod ve světě.
Finrod Felagund píše…
coriolanus: Fareed Zakaria a Wesley Clark mají být ve vládě? To je vynikající, předpokládám Zakaria na zamini a Clark na obraně... jestli překopání k horšímu uvidíme. Pokud ovšem bude Obama dodržovat, co slíbil, zejména vytvoření NHS, americká ekonomika dostane pořádnou facku. Bude to muset znamenat zvýšení daní a schválně - když se zvýší daně (a počítám, že pro vysokopříjmové skupiny více než pro nízkopříjmové), kolik lidí bude odcházet do Silicon Valley stavět potenciál supervelmoci pro Ameriku? Obávám se, aby Obama v úřadě neznamenal technologický a ekonomický úpadek (nebo klidně i jen stagnaci) USA a posílení třeba Bengálúru...
Coriolanus píše…
Finrod Felagund: To nevím, tahle jména jen probleskla médii. Kéž by tomu tak bylo. Ale při mém vrozeném skepticismu bych se moc nedivil, kdyby kabinet zavšivil spíš lidmi typu Noama Chomskyho nebo Michaela Moora...
Anonymní píše…
Tak nemam v umyslu snizovat zasluhy Chomskeho na poli teoreticke lingvistiky nebo Moora na poli prakticke manipulace, ale to by bylo skoro na emigraci na Mars.
Finrod Felagund píše…
Nicméně docela se mi nelíbí, že McCain schytal špatné nálady za Bushovu administrativu - tím spíš, že zrovna Bush dělal v roce 2000 v republikánských primárkách proti McCainovi dost nechutnou negativní kampaň - to je snad dostatečný důkaz o tom, že je McCain jiný. Jsem přesvědčen o tom, že kdyby nebyly ty všechny skandály s Irákem apod., tak by McCain přesvědčivě Obamu porazil...
template píše…
Velmi napomohla také současná finanční krize, která posloužila demokratům jako velice dobrá hůl na bití republikánských psů. Já samozřejmě vůbec nejsem nadšený z toho, že volby vyhrál populistický tlučhuba a produkt obrovské mediální masáže, který může nabídnout jediné - odlišnou barvu pleti.
Anonymní píše…
From Klára:

Taky z toho radost nemám, ale už mám o něco lepší pocit než ve středu ráno. Z toho jak se rýsuje nová vláda to vypadá, že si vezme některé lidi z Clintonovy administrativy, což je celkem rozumný, ministra obrany má údajně nechat (což prý udělal Clinton taky)..takže třeba jen opravdu populisticky žvanil, aby vyhrál a teď se mu představa znovuzvolení zalíbila :-))

Akorát to zřejmě bude "děsnej suchar", takže nebude v Bílém domě "žádná sranda" :-)))

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem