PRÁVO: Vietnamci, nekrást tady!

Ti, kdo pamatují ponížení, jakého se našim spoluobčanům dostávalo vcelku běžně v devadesátých letech od mnohých Rakušanů píšících ve svých obchodech "Češi, nekrást tady!", by měli pochopit ponížení, jaké přichystal český stát pro občany Vietnamu.

Ministerstvo vnitra ústy Ivana Langera oznámilo, že do konce roku blokuje vydávání víz pro Vietnamce - prý z toho důvodu, že má Česká republika problémy s vietnamskými mafiemi. Rád bych se otázal pana Langera, jaký je principiální rozdíl mezi tím, jak může běžný Vietnamec za to, že někteří příslušníci jeho národa jsou mafiáni a tím, jak může běžný Čech za to, že někteří jeho spoluobčané jsou zloději. Zákazem vydávání víz se české ministerstvo vnitra dopustilo nejen že bezprecedentního hulvátství spočívající v kolektivní vině (i když je pravda, že precedent by se našel, byť něco přes 60 let starý), ale hlavně naprosto nesystémového kroku.

Pokud existuje opora v zákoně pro takové jednání, musí znít univerzálně - tedy ve smyslu "pokud je ze země XY dopadeno tolik a tolik osob napojených na organizovaný zločin, omezí se vydávání víz pro občany země XY na dobu d". Pokud takový zákon není a ministerstvo jedná bez opory v zákoně, mělo by měřit stejným metrem a podobné pravidlo na základě tohoto precedentu zavést. Jak k tomu přijdou mafie ruské, ukrajinské, srbské, kosovské, albánské, italské či jakékoliv jiné? Proč zrovna Vietnamci?

Už delší dobu pozoruji, že český stát nemá příliš v lásce živnostníky. Většinou od státu nic nechtějí, pracují kolikrát spíš státu navzdory a stát tak nemá žádnou věc, jejímž odejmutím by mohl vyhrožovat a prosazovat svou vůli. Vyznačují se zpravidla samostatným myšlením a kreativitou, tedy atributy, které rozhodně nejsou prospěšné takovému státu, který rád své ovečky řídí. Mezi vietnamskou menšinou v ČR jsou lidé většinou živnostníci, pracující od rána do noci neustále pořád, zpravidla slušní na zákazníka i kdyby byl tento sebevětší hulvát. A že svým prodejem dělají nekalou konkurenci? Nutí snad někdo jejich klienty vietnamské zboží kupovat? Že ne? Potom je vina krachujících českých (potažmo dalších evropských) továren kvůli levnému vietnamskému zboží jednoznačně na těch, co takové zboží kupují. Naskýtá se tedy otázka - je pravým důvodem zákazu vydávání víz opravdu přítomnost vietnamských mafií, nebo jen závist vůči pracovitějším lidem?

Komentáře

Anonymní píše…
Malinko mi v textu chybi zminka o ne nepravdepodobne spekulaci, ze za vsim stoji neschopnost zvladnout korupcni prostredi na ceske ambasade ve Vietnamu.

Narozdil od vas si nemyslim, ze existuje nejake (napr. zakonem dane) ospravedlneni absolutniho zakazu vydavani viz pro obcany kterehokoliv statu. Priklady moznych rodinnych tragedii nebo obchodnich pripadu vypisovat asi nemusim. Nemoznost jakymkoliv zpusobem, bez moznosti odvolani ziskat vizum jen pro statni prislusnost nepatri do normalniho sveta.

Posledni odstavec je vynikajici, cetl jsem jej nekolikrat a par pratelum jej poslal e-mailem.
Anonymní píše…
Proč česká vláda vyvolává prostřednictvím několika ministerstev a dalších státních orgánů protivietnamské nálady?
1. Je to snaha odvést pozornost od problémů s Romy.
2. Je to snaha pomoci bohatým nadnárodním firmám, vlastnícím tzv. značky, ještě více zbohatnout.
3. Je to snaha pomoci německému hospodářství tím, že se Němcům znemožní nakupovat levné zboží na vietnamských tržištích v Čechách.
4. Je to snaha uvolnit českomoravský prostor pro přesun problémových muslimských imigrantů z Francie, Německa, Británie a Švédska.
Útoky české vlády na Viety a Chany a Mongoly jsou vrcholem její eurounijní hanebnosti.
Anonymní píše…
vietnamci jsou obyčejní mafiáni, jejich obchodování je na hraně zákona, padělané zboží, lichva, pěstovaní konopí, distribuce drog atd, nepřinášejí nic státu, proč nejsou v Německu a dalších státech

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem