SPOLEČNOST: Jsou dnešní mladí jako svazáci?

Jiri Paroubek reacts after being pelted with eggs Často se vyčítá dnešní mladé generaci, která se vzpírá stylu života svých rodičů a prarodičů, že bourají “starý svět” stejně aktivně, jako bourali svazáci 50. let ten předúnorový. Je ten příměr ovšem fér?

Generační spor nevyvolal ani Jiří Paroubek, ani Facebook, ani ODS. Ten tady je a vychází především právě z nenormálnosti “vítězně únorové společnosti” padesátých let – a z toho, že tato generace je dnes konfrontovaná s normálností vnějšího světa, který bez železné opony do české společnosti nezadržitelně plynou zpoza západních hranic. Mladí lidé, vychovávaní na MTV, internetu, facebooku, popřípadě Erasmu, vidí svět docela jinak a názory jejich rodičů i prarodičů jsou často v protikladu s jejcih životními plány.

Shodou okolností, životní styl, jehož se starší generace tak děsí a který prosazuje tvrdě dnešní mládež, není ničím novým. Naopak – je to způsob života, který se do značné míry podobá tomu, co si pamatují pradodiče jejich dnešních prarodičů – z dob, kdy hranice znamenala jen hranici celní, cestovní pasy nebyly, svět byl globalizovaný a bezmála každý chodil “do světa” – zpravidla do Německa - “na zkušenou”. Tento svět zbourali nacionalisté 19. století a jeho trosky jako silou atomové bomby rozprášili komunisté prosazováním života lokálního, kontrolovaného, zabyrokratizovaného a omezeného. To je to, zač bojovala “mládež Gottwaldova”, svět, v němž by lenoch, který se světa spíš bojí, byl na koni a systém byl uzpůsoben jeho potřebám.

Je dobré si uvědomit, že odpor proti dnešním starším generacím není totéž, jako odpor vůči starším lidem z doby “mládeže Gottwaldovy” – je dobré si položit otázku, kým jsou dnešní padesátníci a sedmdesátníci, proti kterým je odpor především zacílen. Ano, tipujete správně, dnešní důchodci a předdůchodci jsou často právě zestárlá revoluční mládež 50. let, respektive jejich děti, které tito stačili v době hluboké totality pokřivit k obrazu svému. Jejich hysterický křik, který přirovnává mladé bourání jejich světa k tomu, co sami páchali zamlada, je o to hlasitější, o kolik si pamatují své vlastní činy, které provedli v domnění, že ti staří, které tehdy “rozkulačili”, jim to kvůli svému pokročilému věku nevrátí.

Jak je ale vidět, spravedlnost má vždy poslední slovo. Ačkoliv by takový běžný “kulak” či jiný “třídní nepřítel” z 50. let těžko znal pojmy jako internet, Facebook, cool či jméno Jiřího Paroubka, jsem naprosto přesvědčen o tom, že pokud by někde posmrtně byli na tom hypotetickém obláčku, hodili by si vajíčkem po Paroubkovi také, stejně jako by se nadšeně přidávali do skupin revoltujícím proti dnešním starým bolševickým umaštěncům. K té předbolševické generaci starého otevřeného nadnárodního světa patří dnes právě mladými lidmi obdivovaný Karel, kníže ze Schwarzenbergu – když se díváme na výsledky studentských voleb, jen těžko se bude hájit myšlenka, že je podpora mladých pro něj jenom náhoda.

Komentáře

Ondra píše…
Domnívám se, že ten příměr férový je. Tady nejde o konflikt mladší a starší generace o budoucnost země, to je příliš abstraktní. Jakoby nikdo "mladší" nemohl nevolil levici a nikomu "staršímu" nebylo nic tak vzdáleného jako socialistické koncepce.

Ten "historický" výklad co tu Finrod psal zní pěkně, jenže tak to vůbec nebylo. Psát o tom, jak tu všechno bylo krásné, jak tu byly otevřené hranice, jak se lidi měli rádi s Němci a tak dále, dobře se to poslouchá, ale to je tak všechno.

Srovnávat "otevřenost" hranic za časů absolutistické monarchie a "otevřeností" hranic v době globalizovaného světa, to je na pětku z dějepisu, to se na mě nezlob.:-))) Rovněž napsat, že je Karel Schwarzenberg reprezentantem jakéhosi ideálního světa, možná bys ho nazval "přednárodoveckosocialistickým", chce notnou dávku umělěcké fantazie. Jako narrativní záležitost v krásné literatuře bych to ocenil, ale v politické debatě není nějaký svár mezi "liberálním" světem a "umaštěnou minulostí", který je nosnou myšlenkou tohoto článku ničím jiným než bájeslovím.

A proč je fér nazvat lidi házející vajíčky a podobné SKUTEČNĚ umaštěné pubertální, nebo postpubertální otrapy svazáky?

Nejde o příslušnost k jednomu, druhému, třetímu, či x-tému politickému táboru. Jedním z typických příznaků krize politiky je to, že jsme si jí odvykli ji vnímat jako transparentní arénu pro hledání kompromisů, ale především pro střetávání zájmu a zejména IDEJÍ. Házení vajíček je pouze buď projevem vlastní politické neschopnosti nebo totalizujících tendencí, kdy jen strach a dočasná konformita vede k tomu, že pro eliminaci politického konkurenta nejsou používány granáty, ale zatím pouze vajíčková soft-varianta.

Jaký mají program "házeči vajčíek" a podobní? Nulový. Jen fráze o tom, že "bez nás bude hůř". Jen představy převzaté z masmédií vlastněných koncerny a majiteli, kteří sledují vlastní, specifické zájmy. Byl jsem nedávno svědkem debaty Paroubka se studenty. Část nejaktivnějších diskutérů evidentně patřila k aktivistické mládeži, kterou tak výstižně odreprezentovali Issová s Mádlem. Jediné argumenty, na které se zmohli, spočívaly v plácání prázdné slámy ve stylu "Pane Paroubku, proč nás chcete zničit, proč naší zemi chcete vést do záhuby?" Je jasné, že je Paroubek pokaždé stíral jak špinavou podlahu. A to je prosím ono, žádná myšlenka, žádný střet idejí, jen prázdné fráze, omílání nicneříkajících floskulí bez kapky vlastní myšlenky.

Osobně mám teorii, že vyvolání domnělého střetu mezi "mládím" a "stářím" má za úkol odvést pozornost většiny od podstatných problémů. Zkrátka zaměstnat mysl lidí nepodstatnými záležitostmi a půtkami. K tomu se velice hodí masa zmanipulovaných jedinců bez vlastního názoru, neboli užitečných idiotů, svazáků.

Nejde o to, že "původní" svazák byl rudý, zatímco současný je modrý, ale klidně i oranžový s triku "I love Paroubek". Každá paralela kulhá a originální bude vždy jen originál. Ale na základě podobných znaků se dají vést analogie. Proto "současní mladí", což je ale jen autorova fabulace, ve skutečnosti nejde o mladé jako skupinu, ale o zfanatizované ani ne liberály jako ultraliberální anarchisty, zkrátka PŘIPOMÍNAJÍ SVAZÁKY.

Ne názory pravice, ne liberální přístupy k ekonomice a jejich normální zastánci, ale aktivističtí blbečci bez názoru, jsou svazáky.
template píše…
Ondro, obávám se, že spíš Váš příspěvek než ten Finrodův pochází z jakési teoretické koncepce. Nevím kde jste Vámi popsanou debatu Paroubka se studenty viděl, ale já mám s mladými lidmi zcela jiné zkušenosti a vím, že mnoho z dnešních středoškoláků (ovšem opět nemůžu generalizovat) to mají v hlavě velmi srovnané - někdy se až sám divím. Mají totiž mnohem víc přístupu k informacím než jejich o generaci, dvě starší spoluobčané, jsou mnohem otevřenější. Samozřejmě, mnozí z nich jen papouškují to, co slyšeli od rodičů, starších kamarádů, potažmo co si někde přečetli - ale jen kvůli "Mádlovi a Issové" je fakt nepodceňujme.

Co mi, přiznám se, trochu vrtá hlavou, je velká obliba TOP 09, potažmo Karla Schwarzenberga mezi mladými. Sám si jeho osoby za jisté kroky a skutky vážím, ale nedávno jsem shlédl předvolební speciál Otázek V.M. z Prahy, kde na mě kníže udělal vskutku smutný dojem. Za poslední dobu zestárl o dvacet let - viděl jsem polosenilního staříka s velkými obtížemi vyjádřit myšlenku. Tohle má být idol mladých lidí? Bohužel, Schwarzenberg je jen loutkou v rukou všeho schopných bývalých lidovců - proto by mě ani na vteřinu nenapadlo, že bych jim mohl dát hlas, nezávisle na tom, jak krásný "konzervativně - pravicový" program mají. Spíš bych se vsadil, že se po volbách jako první půjdou spojit s pravděpodobně vítěznou ČSSD.
Anonymní píše…
To Ondra: Myslím, že házení vajíčkem je výrazem frustrace 15 - 25 letých z neakceptovatelné hlouposti argumentů vedení socdem, ne prostředkem diskuse. Asi se shodneme, že socdem strana má v politice místo a že by bylo chybou, kdyby zde taková silná strana nebyla. Schopnost pochopení prvotní vajíčkiády podle mne je identická se schopností "stoupnout si do bot" této mladé generace.
To Template: Vcelsku souhlasím s vašim hodnocením role Schwarzenberka. Nemyslím ale, že se Kalousek spojí s ČSSD. Na to je moc pragmatický a nemá kam spěchat. Projekt TOP 09 mu při alespoň slušném výsledku zajistí nějaké podstatnější místo ve sněmovně a do 2 let v rámci dalších voleb vytvoření komplementární strany k ODS a možnost spolupodílení se na vládě.

Martin
Anonymní píše…
Martin: proc by mela mit v politice CSSD misto? Nechapu tyhle hlasky jako "strana xxx do demokratickeho politickeho spektra patri". Jak, "patri"? Podle me by bylo super, kdyby v parlamentu zadny levicovy strany nebyly. Proc by tam mely bejt? Bylo by idealni, kdyby je tam nikdo nechtel.
template píše…
Víceméně. Třeba Sládkovi Republikáni. Jedno volební období měli osm procent a pak to další už je nikdo nepostrádal. Je chyba, že taková strana v naší sněmovně chybí? Byla by chyba, kdyby tu chyběla KSČM? Dnešní ČSSD není o nic lepší.
Anonymní píše…
Dokud nebude v parlamentu mit (skutecna) pravice drtivou prevahu, budeme tu mit porad tenhle podivnej kockopes socialkapitalismu, respektive soft socialismu... Idealni by pro me bylo, aby byla v parlamentu sama pravice, ale teda pripadny boje by se vedly o nuance v ramci pravice... konzervativci vs. liberalove atd.
Anonymní píše…
Finrode, hlavně to s tím pravicovým nadšením moc nepřehánějte, ať zase nevychováte generaci nadšených levičáků :)

Poslední anonymní: Hmm... zajímavá myšlenka. A co takhle rovnou zrušit parlament a zavést absolutistickou monarchii?

Scorpion
Anonymní píše…
Pardon, to bylo myšleno na toho před templatem

Scorpion
Anonymní píše…
Scorpion: nebylo to mysleno jako zakaz levicovych stran, ale ze by bylo fajn, kdyby to tak proste lidi chteli. Coz by mozna slo udelat omezenim volebniho prava jen na ty, co statu davaj na danich vic, nez od nej dostavaj.
Finrod Felagund píše…
S levicovými stranami je ten problém, že jejich podpora tady bude vždycky. Můžeme si svět vysnít jakkoliv, ale tohle je neoddiskutovatelný fakt a změnit nelze, je to konstanta, s níž musíme počítat. Není proto lepší se snažit, aby ta levice, kterou prostě lidi volit budou, byla co nejslušnější?
Anonymní píše…
finrod: slusna levice? To je oxymoron :)
Ondra píše…
slušnost v politice vyžadovat nemůžete, nevyplácí se :)
Finrod Felagund píše…
Anonymní: Ne tak docela. Slušná levice je podle mě třeba Blairova Labour Party - vykopal všechny ty odborářské cvoky a udělal z Labour v podstatě pragmatickou stranu, která si z levice bere akorát jméno a jinak dělá středovou - až v některých okamžicích pravicovou - politiku pod levicovým pláštíkem. Vlk se nažere a koza zůstane celá, tak nějak se to tuším v ČR říká, že :)
Anonymní píše…
Finrod: „Mladí lidé, vychovávaní na MTV, internetu, facebooku, popřípadě Erasmu, vidí svět docela jinak a názory jejich rodičů i prarodičů jsou často v protikladu s jejcih životními plány“.

Víte, jak to vidí patnáctiletí a studenti je jedno, jak to vidí ti stejní lidé, když jim je 30 je něco úplně jiného, anebo eventuelně stejné, jak to vidí jejich rodiče a prarodiče.
Vaše články čtu rád, ale zdá se mi, že více a více inklinujete k paternalistickému tónu, svazáka optimisty.
V minulém článku, indoktrinujete přimknutí se k EU od níž očekáváte morální či civilizační spasení. S tímto názorem jsem se často v Praze setkal a mám o něm silné pochyby. Váš přístup by se dal vyjádřit jako: „Oni či někdo to za nás udělá“. Pokud se někdo opravdu chce polepšit a zušlechtit, musí iniciativa (upřímná touha a úsilí) být opravdová a ne že špatného studenta z KU či Plzně zapíší na nějakou elitní školu v Anglii. Uvedu příklad ze Švýcarska, jak se vyvinuli potomci balkánských přistěhovalců. Pro jejich rodiče bylo Švýcarsko španělskou vesnicí, ale byli vděčeni za blahobyt (tu civilizaci ani nechápali resp. je nezajímala) kterého se jim dostalo. Jejich děti však, které se tam narodily (a jsou již Švýcaři), vychodily školy a ovládají místní dialekt, Švýcary pohrdají a jejich sportem je, ve skupině zmlátit a zkopat nějakého švýcarského studenta. Považují se za nadřazené a jsou hrdí na svůj islámský touch (na rozdíl od jejich rodičů). Jejich komplexy méněcennosti se projevují stejně hulvátsky jako třeba u Klause, když přijel poprvé na Davoské forum a prohlásil „my jsme nepřijeli poslouchat, ale přednášet“.
Podobně Vaše nadšení z „mladé generace“ nesdílím. V Česku si nejde nevšimnout neúcty vůči starým lidem. Většině zavazí a jsou na obtíž, překáží v tramvaji a obchodech, stojí peníze a prý i páchnou. Těmto fyzicky a ekonomicky slabším lidem je to dáváno všude najevo, jak od nemocničních sester tak od pasažérů v tramvaji až po mladé na diskusních fórech. Je pochopitelné, že tato situace je využita v politických kampaních. Jedni na ně apelují a slibují jim nemožné a ti druzí je zesměšňují, coby původce současného marasmu, stylem „Řekni to bábě“. Nevím, kde berete tu jistotu, že děti „pokřivených rodičů“ nemohou být ještě pokřivenější?

Ondra o Schwarzenbergovi: „... v politické debatě není nějaký svár mezi "liberálním" světem a "umaštěnou minulostí“.

Je naprostá pravda co píšete, ale podceňujete symbol jeho osoby. Ve světě upocených malých lidí (většinou ex-komunistů), tolik celým národem pro jejich průměrnost a blízkost idolatrovyných (celá naše literatura a kinematografie; viz Švejk, Hrabal etc.), je Schwarzenberg zářnou hvězdou (spíše jen kometou) na českém nebi. Je sympatické, že mladým imponuje a nevadí jim (mladí ještě nezávidí), že má vzdělání, majetek, není hulvát a je z úplně jiného těsta než Paroubci, Kalousci a jejich rodiče.

Jenda
Finrod Felagund píše…
Jenda: Já si myslím, že je Váš dojem způsoben tím, že asi nemám úplně kontakt s každodenní realitou v ČR. Moje názory v tomhle - nevím, jestli bych je nazval svazácké nebo paternalistické, spíš ne - jsou založeny na tom, jak třeba vidím společnost fungovat v Norsku a srovnávám to s ČR. Staří lidé v Norsku jsou často až do smrti velice aktivní, cestují, sportují a umírají v zásadě zdraví tím, že to na ně holt jednou přijde. Žádný takový ten nerudný, na všechno nadávající a bolavý stereotypní český důchodce o holi. Vůči takovým lidem přirozeně společnost nemá averze - a co se týče mého vnímání mladých lidí v ČR, je to spíš založeno na tom, že tato skupina lidí je z toho, co v ČR vidím, když tam přijedu čas od času (tak jednou za 4 měsíce), nejblíže západnímu stylu života a západním hodnotám. Také můžu mít zdeformovaný pohled, protože z mladých lidí znám především inteligentní mladé lidi a ne nějaké trouby s vychozenou devítitřídkou a konec...
Anonymní píše…
Já si navíc myslím, že pokud jde o mezigenerační konflikt, tak hlavní konfliktní linie nevede mezi nejmladší a nejstarší generací, ale spíš mezi lidmi středního věku a těmi starými. Nebo jinak - pokud se dnešní mládež posmívá dědkům a babkám, tak to nejspíš není z jejich hlavy, ale s největší pravděpodobností to mají od svých rodičů.

Moje matka je soukromá oční lékařka, je jí 51 let, s důchodci přichází do kontaktu každý den, a ze všech věkových kategorií je má nejmíň ráda. Ono se říká, jak jsou mladí nevychovaní, ale podle mojí matky jsou největší hulváti právě staří lidé. Vlezou do ordinace, ani nepozdraví, neumí říct "děkuji" nebo "prosím", často si vymýšlejí a jsou sprostí a nepříjemní, a taky smrdí, protože jsou líní se umýt.

Já osobně teda nemám se starými lidmi negativní zkušenosti, ale vím, že např. moje matka o nich hovoří většinou s despektem.

Scorpion
Anonymní píše…
Ten kdo v ČR nežije, si jistě uvědomil, že Češi nejsou ten nejusměvavější národ (jeden Polák někde napsal, že působí „přednasraně“). Po celém světě se teenageři smějí více než penzisté. Je tedy nefér dávat současnou situaci za vinu těm starším.
Představu však, že tito „nesympatičtí hrubci“ vychovali generaci podstatně jinou, považuji proto, jak jsem již psal, za krajně optimistickou.
Výrok „inteligentní mladé lidi a ne nějaké trouby s vychozenou devítitřídkou“
pak dokládá to co jsem nahoře eufemisticky nazval paternalistickým tónem. Nevím, proč by nějaká selka nemohla být inteligentní a mít zajímavý názor? To právě u nás od jakživa lidé upírají oči k titulům (vzdělání?) jako ke zlatému teleti, kterým se nakonec nedávno doopravdy staly.
I moje babička říkávala: „Komu není shůry dáno, v apatice nekoupí“.
Jenda
Anonymní píše…
Zay ad Scorpion:
Absolutní monarchie bez parlamentu? Beru :-) Konečně nebude třeba živit 281 žvanilů a tito lidé "z lidu" nebudou moci do ničeho mluvit a o ničem rozhodovat. Krásná představa :-) Ostatně parlamentarismus zažívá jednu krizi za druhou. Patová situace stíhá patovou situaci. A koho dnes vlastně hájí poslanci? Obyvatelstvo anebo sebe a své klany?
Anonymní píše…
Zay ad Jenda:
Od EU již určitě spasení očekávat nelze. Představitelé sdružení v EU zcela propadli socialismu. Stačí se podívat na poslední akci - pomoc Řecku: Nyní plánují nasypat miliardy eur i dalším zemím, kde se žilo na dluh. To dobře skončit nemůže. Při nejlepším inflace, v horším případě série konfliktů na evropském území.
Anonymní píše…
To anonymní nahoře (proč mít ČSSD): Samozřejmě v mém názoru, že ČSSD má místo v politickém systému je jisté zjednodušení. Asi si rozumímre, že jende o písmenka "ČSSD" ale o někoho, kdo demokraticky hájí zájmy lidí, u kterých je vyšší pravděpodobnost než u ostatních, že náhlou životní katastrofu (nezaměstnanost, nemoc, zranění, nemoc détěte, výchovu dítěte v komplikované situaci....) nezvládnou sami. Voliči ČSSD jsou takovíto lidé - potenciálně ohroženi. Když nebude slušná sociální demokracie, zmocní se jich první populista (jako je Paroubek, ale může být i nebezpečnější - stačí, aby lépe vypadal a trochu myslel). Každý nemůže na VŠ, každý nemůže podnikat a každý nemůže dopředu vědět, že nástrahy života zvládne bez pomoci společnosti. V civilizovaných zemích společnost tento pocit jistoty poskytuje. Schválně mluvím o pocitu jistoty - ten je dán příklady dokumentujícími, jak je společnost schopna efektivně pomoc poskytnout. Svět racionální ekonomiky a samostatné odpovědnosti typický pro voliče pravice "ČSSD" potřebuje také - potřebuje korigovat ideje a dostávat těžké otázky. Jinak pro další nápady kolem vybalancování života úspěšných a méně úspěšných doporučuji koupit si letenku a podívat se do Mumbaje (Bombaje). Pardon za primitivní příklad. ČR nepotřebuje politický systém bez ČSSD, potřebuje mechanismy a kulturu, které nedovolí típkům jako je Paroubek a Rath se k vrcholové politice přiblížit jinak než diskusí v hospodě.

Martin

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem