ČESKÁ REPUBLIKA: Fenomenální vítězství generace 21. století

Kolega Template už glosoval víkendové volby z pohledu politických stran, nicméně zůstali jsme našim čtenářům dlužni analýzy společenské. Tímto článkem se to pokusím napravit – to, čeho jsme o víkendu byli svědky, totiž je změna naprosto nesrovnatelná s ničím, co se stalo od roku 1992.

Musím říci, že když jsem za svou volební urnou jel zhruba šest set kilometrů, doufal jsem, že to bude aspoň k něčemu dobré. A bylo se na co dívat! Výsledek, kterého jsme byli svědky, přinesl totiž úplně novou politickou realitu. Nejde mi ani o nové strany, ani o to, že 114 ze dvou set poslanců v lavicích ještě dosud nezasedlo. Jde mi o několik otázek, které zatím nebyly v médiích vyřčeny příliš nahlas, jakož i několik dalších aspektů nově vzniklé situace. První a nejdůležitější věc je, že ODS, TOP09 a (bohužel) VV dostaly obrovský politický mandát, který, pokud aspoň trochu využijí k tomu, co slíbili, změní nazírání občanů České republiky na politiku. Tyto volby totiž především byly živoucím důkazem skutečnosti, že když se občané zapojí do demokratického procesu, mohou přinést i velmi radikální změnu.

Druhá neméně důležitá věc je, že těmito volbami – nestydím se to říct – nastala nová epocha, která bude mít své problémy jako každá jiná, stejně jako svá pozitiva, ale jedno je jisté – stojíme na začátku něčeho, co je nepředvídatelné, co neznáme a co budeme muset aktivně tvořit, co za nás neudělali jiní. To je něco, čeho se tak strašně obává Václav Klaus a s ním i většina voličů ne pravice, ale právě ČSSD a KSČM. Věci Veřejné, coby krajně netransparentní a podivnou populistickou skupinu beru jako nutné (ale pozor: prosystémové) zlo, které patří ke každé době. Věci Veřejné jsou pro dnešní politiku něčím, co byla ve svých počátcích (mám na mysli ty v devatenáctém století) ČSSD. Tedy něco, s čím nesouhlasím, ale co holt přitahuje jistý typ méně přemýšlivých lidí, který tady byl už od starověku (o takových psal už Aristotelés) a který tu bude vždy. Zatímco ČSSD je enfant terrible dvacátého století, VV jsou enfant terrible století jednadvacátého. Sice podle mého názoru na výzvy světa odpovídají špatně, ale odpovídají na výzvy dnešního světa, na rozdíl od ČSSD nebo KSČM, které řeší problémy typické pro druhou, resp. v případě KSČM první polovinu 20. století.

Na výzvy současné doby stejně tak odpovídá TOP09 i reformovaná ODS, ať si o ní pan prezident myslí, co chce. Umím si představit, že za deset-patnáct let budou hlavními, proti sobě stojícími formacemi ve Sněmovně ODS/TOP09 na jedné straně a Věci Veřejné/Strana Zelených na straně druhé. Zelení mají některým levicově orientovaným voličům postmoderní doby rozhodně co říct a to, že vypadli v těchto volbách, vidím jen jako dočasnou věc – na rozdíl od KDU-ČSL, která je mimo parlament podle mého názoru definitivně, Zelení se mohou vrátit. Právě první krok k utvoření nové politiky 21. století ovšem byl proveden o víkendu, protože nutné změny k tomu, aby fungovala (zefektivnění pensijního systému, zdravotnictví, školství, atd.) může případná vláda ODS-TOP09-VV nastolit (v tomto jejich programy nekolidují) a mezitím za další čtyři roky vymře další část komunistů a socialistů 20. století. Budou-li volby z roku 2010 znamením zásadní reformy českého stranického systému, dočkáme se toho, že budeme mít politiku coby arénu protichůdných názorů, některých chytřejších a některých hloupějších, ale všechny se budou týkat současnosti. Nemohu si pomoct, ale ČSSD, o KSČM nemluvě, jsou v dnešním světě se svými programy a se svou orientací asi tolik anachronické, jako koňští handlíři v době překotného rozvoje železnice a automobilového průmyslu.

Na rozdíl od názorů jiných, kteří tvrdí, že je lepší “známé zlo” v podobě KSČM nebo ČSSD před “zcela neznámým a nečitelným zlem” Věcí Veřejných si troufám tvrdit, že tito lidé asi jednak pozapomněli, co komunisté v českých zemích napáchali, jakož asi i málo poslouchali Paroubkův normalizační slovník. Poukazuje-li někdo na to, že za VV stojí mafie, pak říkám, že radši bych měl ve vládě Al Caponeho, než Paroubka, Pecinu, Tvrdíka nebo Falmera (pardon – pana Filipa). V tomto víkendové volby posloužily víc než dokonale.

PS: Aby nevznikaly nějaké jurodivé spekulace, autor je volič TOP09.

Komentáře

Anonymní píše…
Co říkáte na to že VV mají údajně smlouvu s kandidáty že budou hlasovat tak jak rozhodne strana pod pokutou 7 milionů Kč? Před volbami toho byly plné deníky, teď po volbách nějak nic? Zapomělo se na to? Raději bych místo VV viděl nějakou jinou stranu (třeba monarchisty - mají normální osobnosti /žádné celebrity/, ale mizernou propagaci a tím i šanci na úspěch). Každopádně mě protiústavní smlouva VV naštvala a ani před tím sem je neměl v úmyslu volit. Volil jsem TOP09.
eM
Finrod Felagund píše…
eM, to je samozřejmě ohavná mafiánská praktika, ale také politická realita, se kterou nezbývá, než se smířit. Rovněž s Vámi souhlasím v tom, že by ideálním partnerem byla Koruna česká, pokud by se dostala do parlamentu. Ale znovu dodávám - i mafiánská strana je pořád ještě lepší, než Paroubek s bolševiky.
Anonymní píše…
Zay:

Trochu nechápu, jak se tolik lidí mohlo nechat ovlivnit fenoménem zvaným TOP 09. Proč volit stranu, kde je spousta přeběhlých a silně kariéristických lidovců, a které de facto šéfuje jeden ze symbolů korupce v Čechách, totiž pan Kalousek. Její program je zajímavý a přitažlivý, ten se dá přijmout, ale osobnosti této strany a způsob jakým vznikla jako přijatelné a důvěryhodné tedy rozhodně neshledávám.
Anonymní píše…
Svobodni a nebo Monarchiste bych misto levicaku VV videl opravdu veeelmi rad. Tak snad po pristich volbach. Jestli jeste budou Evropskym svazem socialistickych republik povoleny...?
Finrod Felagund píše…
Anonymní, odporujete si. Svobodní se ohánějí bojem proti "nikým nevoleným", a tím, že byste volil monarchisty, byste podpořil takový systém, na jehož čele je někdo "nikým nevolený" celý život. Já nemám problém s tím volit monarchisty, stejně jako nemám problém podporovat "nikým nevolené" úředníky, protože ti jsou vybíráni podle dost přísných kritérií a tak to nemůžou být žádní blbci jako různí Rathové, které si "chytrý lid" zvolí sám.
Anonymní píše…
Finrod: no ja nejsem oddanym priznivcem demokracie za kazdou cenu... ono se to clovek skoro boji rict, "demokracie" se bere jako neco absolutne posvatnyho a jedinyho spravnyho, ale kdyz se nad tim clovek zamysli, tak co je tak spravedlivyho a spravnyho na tom, ze se vetsina na necem shodne a mensina se musi podridit? Otazka samozrejme je, jak to udelat jinak a jak to prosadit.
Anonymní píše…
No a pak je to mozna taky trosku o tom, ze kdyby ty drzky v bruseli smyslely pravicove, skutecne pravicove, tak bych je treba taky podporoval :) Zkratka, jsem priznivcem demokracie, ale jen, pokud si vetsina zvoli (skutecnou) pravici. Pokrytecky? Mozna, ale co nadelam, kdyz to tak cejtim :)
Anonymní píše…
Omlouvam se za vice prispevku pod sebou, ale nedaji se tu mazat a editovat. /Problem podle me je, ze se vseobecne smysli tak, ze co chce vetsina je spravny a legitimni a je treba to prijmout. Myslim, ze ale ve skutecnosti to je iluze, jediny spravny je to, co je skutecne spravedlivy a nikoliv "socialne spravedlivy". Cili pravice. A zbytek by mel bejt postavenej mimo zakon.
Anonymní píše…
Ja taky vitam vysledek tehle voleb roko dostal co si zaslouzil.Ja jsem cekal ze cssd dostanou tak kolem30procent a kdyz zverejnily ty prvni odhady tak jsem opravdu cumel. Zajimalo by me kam se podely hlasy cssd dit v minulejch volbach dostaly skoro dva miliony a ted maj milion to by me fakt zajimalo.Trosku mam strach z Johna ta strana je nevyspitatelna,Ale jak finord je to porad lepsi kscssd.Cssd se ted bude menit a doufam se konecne dostane na uroven standartnich levicovych stran v evrope.Jinak tydle volby ukazaly ze demokracie u nas funguje.114 Uplne novych lidi ve snemovne je toho dukazem.
Finrod Felagund píše…
Anonymní - přesně tak. Nelze zavírat oči před realitou, po levici tady bude poptávka vždy, vždy budou lidé, kteří k ní budou mít blízko, a nikdo je nepřesvědčí o opaku, takže má smysl podporovat, aby když už člověk nějakou strpět musí, aby to byla levice, která je slušná, ne to, co tady předváděl Paroubek s komunisty posledních pět let.
Anonymní píše…
Jeste doufam ze to takle dobre dopadne za dva tejdny na slovensku a kdyz se to podari tak je tendle region prakticky vylecenej od postkomunisticky spiny
Anonymní píše…
Kam se podely hlasy CSSD? No vzdyt to i sam paroubek rikal - k Vecem Vejenym, k Zemanovcum a castecne urcite i k Zelenym
zdeny píše…
To je tady mudrování. Volby - bez urážky dobré tak pro pitomce. Kdyby k něčemu vedly, dávno jsou zrušeny, jak už kdosi napsal. TOP 09 - úžasná směska nových tváří, že? Kníže pán, ovšem jinak jen kavárenský bonviván, hlava nejen prošedivělá, ale i celkem prázdná. Žádná myšlenka, stěží skromné vykoktané souvětíčko. Ale věříme mu, má osobní kouzlo, že? Pan Kalousek, křesťansky čistý jako lilium, navíc opravdu nejlepší ministr financí - ukázal toho za pár let víc než dost. Bohužel nepamatujeme si nic. Madam Parkanová - ta už bez komentáře. Jen se radujte.
template píše…
Hlasy ČSSD odčerpali Zemanovci a Věci veřejné, co se týče TOP 09, zde musím souhlasit se Zdenym - není to opravdu nic nového, ale lidovci 2.0, se Schwarzenbergem jako živým štítem.
Finrod Felagund píše…
template: Drobná úprava: ta pravicová část lidovců. Ta levicová zůstala v KDU-ČSL a propadla se. A o to právě jde...
template píše…
Finrod: Ano, to máš pravdu. Svobodovi zůstali právě ti "socialisté, co chodí do kostela". Teď jde o to, aby v Kalouskovi zvítězil "pragmatik" nad "lidovcem", což doufám že se stane, ostatně všechno tomu nasvědčuje.
Anonymní píše…
jen se radujte studentíci a hodně cestujte. tady to totiž bude stát za nic, takže abyste se mohli kam upíchnout.

jen se smějte Paroubkovi, smějte se chudým, hendikepovaným, starým lidem, protože středopravice se vysměje zase vám.
ještě si na Paroubka vzpomenete. Zatím v pohodě, rodiče zaplatí studia, cestování, zatím mají na jídlo. ale co potom ?

Vidím to na svém synovi, bakalář nějakého divného oboru - kulturologie, pokračuje dál. Dělá chytrého, pořád žvaní, taky volil TOP a chodí ne tento web. Nevím, jestli ho ty řečičky uživí a na normální práci školu nemá. Ale hlavně, že cestuje a poučuje nás s manželkou jak jsme nemožní, protože volíme paroprase
Finrod Felagund píše…
Anonymní, jsem nesmírně šťasten, že si náš server našli i v Lidovém domě, jakož i že mladší generace příznivců sociální demokracie je tak rozumná :)

Co se týče Vašeho syna - je to na jeho zodpovědnost. Když se neuživí v oboru, najde si práci, třeba méně kvalifikovanou, jinde. Tak to zkrátka chodí. A propos Vašeho úšklebku vůči "těm cestovatelům", zkuste to taky, vyjeďte někam do zahraničí na rok žít a pak se vraťte. Vsadím se, že taky pochopíte, že Paroubek i celá jeho ideologie jsou k ničemu. Jenže to byste nesměl být pohodlný domased zvyklý na pečené holuby v ústech, že...
Anonymní píše…
co to tady povídáte o holubech v puse ? Já od devatenácti makám v provozu. A za nižší plat než mají šéfové, kteří jenom v kanclu něco podškrábnou a berou přes padesát tisíc měsíčně .
Já cestovat nemůžu, kdo by to asi platil synovi ty jeho rajzy ? Já jsem rád, že se dostanu v létě na 14 dní k moři do Chorvatska.

Jenom aby vy jste jednou na to Chorvatsko měl, víte. A ne od rodičů, ale vydělané

A k čemu podle vás taková kulturologie je dobrá ? Chápu, že musí existovat i humanitní obory, ale tohle už je jenom výroba dalších žvanilů. Jenomže když jsem mu říkal, ať jde na něco pořádného, tak jsem byl směšný, no.
Finrod Felagund píše…
No nevím, ale zatím jsem si vydělal na cesty po celé Evropě docela v pohodě, a to během studia z kvalifikované brigády docela v pohodě. Tímhle způsobem jsem během svého studia projel Norsko, Švédsko, Finsko, Pobaltí, Rusko, Ukrajinu, Polsko, Maďarsko, kus Rumunska a Srbska a pár dalších zemí. Zatím se mi zdá, že jen nenávistně plivete. Nenapadlo Vás takhle náhodou místo od devatenácti makání v provozu zkusit dosáhnout na místo toho šéfa, který podle Vás "za nic" dostává 50 tisíc měsíčně? A netvrďte mi nic o tom, že Vás "peníze nelákají", protože vidím, jak Vás žere, že jich někdo má víc než Vy. Zkrátka mi potvrzujete to, co vím o voličích ČSSD, stejně jako třeba v Polsku o voličích PiS. Závistiví, co toho v životě moc nedosáhli a mají velmi zjednodušené vidění světa. Přesto Vám děkuji za to, že se snažíte diskutovat, mnoho Vašich kolegů z Lidového domu se nezmůže ani na to.
template píše…
Souhlasil bych s panem sociálním demokratem v tom, že kulturologie je vážně obor na dvě věci, ten zbytek napsal Finrod za mě... :-)
Anonymní píše…
Pokud se Vas syn uzivi "zvanenim", tak at, co je na tom spatneho. Samozrejme, pokud mu to platite, mel by se k Vam chovat slusne. Je skoda rozhadat se v rodine kvuli politice. Zkuste se spise zajimat, proc Vaseho syna ten obor laka, co tam delaji... jiste neni hloupy a vi, proc tam je. Kazdy mame vlastni cestu, ale je tezke respektovat cestu druhych... a pro Vaseho syna je asi tezke pochopit, ze to Vy myslite dobre.
Finrod Felagund píše…
Poslední anonymní, Template: Kulturologie samozřejmě smysl má, zejména v současné době. Jsou to právě mezi jinýim kulturologové, kdo se zabývají problémy s přistěhovalci, mohou dělat soudní znalce v případech různých vražd ze cti, obřízek a podobně; oni jsou neocenitelnou pomocí policie při jakémkoliv jednání s problémovými etniky, včetně v českém případě s Romy. Zase tak na nic obor to není, ale platí o něm totéž, co platí o zbytku společenských věd - dají se velmi dobře uplatnit, ale pro málo lidí. Abyste se v tom uplatnili, musíte být hvězda, mít přidanou hodnotu, kterou davy podobných jako vy nemají. Když čistě hypoteticky jste kulturolog, umíte perfektně čínsky a arabsky a navíc máte zkoušky z trestního práva, tak jste například pro policii na předměstích Paříže nebo Marseille naprosto nepostradatelný.
Anonymní píše…
ad Finrod
Kulturologie. No tak by to mělo být, tak bych si to představoval, ale co jsem měl možnost hovořit s několika kulturology u nás, tak pro obranu evropy nic neudělají, spíše naopak. Jejich základní pohled vychází z kulturního relativismu a tam je kámen úrazu. Jestliže jsou všechny kultury světa stejnohodnotné, tak proč by chom se měli bránit např. před radikálním islámem? Když má stejnou hodnotu jako náše kultura? Jim bych obranu svobody a západních hodnot opravdu nesvěřil, vím o čem mluvím, mluvil sem s nimi na tato témata nespočet hodin...Jen pro informaci, jsou to příznivcu těchto uskupení: Strana zelených (ovšem jejich názory jsou ještě víc radikální), Humanistická strana(jednostrané odzbrojení), Nezákladnám, Neradaru, Greenpeace,...
jasně že neznám všechny kulturology, takže mě berta s rezervou, bylo by to falešné zobecnění, pokud bych trval na tom, že pokud jich několik znám, tak jsou všichni takový :-)
ad volič ČSSD
Tak svému milému synovi toto cestování neplatte a at si jde na brigádu, když chce cestovat. To dá rozum...
Anonymní píše…
Domnívám se totiž, že kvalitní, rozumný a tudíž pravicový kulturolog to má velice těžké, alespon u nás a to na základě toho z jakých předpokladů (a z jakých myslitelů) kulturologie vychází...

Karel S
Finrod Felagund píše…
Karle, to máte naprostou pravdu, ale právě proto se domnívám, že syn pana sociálního demokrata v naší diskusi není tato kategorie. Kdyby byl, tak by nečetl rád náš server :)

Jinak samozřejmě bych se dost divil, kdyby třeba policie zaměstnala takového toho postmoderního levicového kulturologa, protože ten by jí byl houby platný. Proto opravdu profesionální kulturolog by snad neměl mít problém najít práci, ať už u policie, nebo v justici, v agenturách a úřadech zabývajícími se integrací imigrantů, atd.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem