EVROPA: Začínáme s burkou?

Belgie zakázala nošení oděvu zahalující tvář na veřejnosti – v tomto případě především burku, oděv konzervativních muslimek. Ano, zákon ještě není definitivně schválen, ale očekává se to. Obdobně například ve Francii či v Rakousku. A veřejným místem se nemyslí jen vnitřek budov, ale například i veřejná ulice.

Já jen doufám, že Belgii k tomu nevedla snaha o vizuální kontrolu občanů (jinak rovnou může přikázat i čipování lidí), ale spíše snaha o omezení vlivu islamizujících tendencí.

Musím se přiznat, že mě tento přístup značně znepokojil. Ačkoliv patřím k odpůrcům islámu v Evropě, tak podobný přístup, který se zabývá jen symboly a nikoliv podstatou problému považuji za krajně problematický. Pokud bych žil v Belgii, tak bych si nyní s chutí vzal burku na hlavu, již jen z principu. Pokud některé radikální hnutí bude nosit modrá trička, budou následně zakázána modrá trička?

Problém ideologií, které jsou v rozporu s našimi demokratickými zásadami, není v symbolech, ale v jejich nositelích. Ideologie typu fašismu, nacismu, rasismu apod. je zapotřebí omezovat především u jejich propagátorů – postavit mimo zákon nikoliv symboly, ale přímo tyto skupiny a jejich organizátory. Symboly jsou až druhotnou záležitostí.
Pokud mi bude zima, vezmu si šátek přes obličej, nebo budu-li chtít, budu nosit tmavé brýle, paruku či plnovous. Nebo půjdu po ulici v motorkářské přílbě.

Zcela analogicky vidím tento problém v případě islámu. Ačkoliv k principům demokracie patří rovnost vyznání, tak tato vyznání nesmí být s demokracií v konfliktu. S křesťanstvím, buddhismem či judaismem potíž není. V základech islámské ideologie jsou však principy, které s demokracií a svobodou nemají nic společného. Proto považuji za nepřijatelné přímo toto náboženství a v Evropě pak nemá co dělat. Stačí porovnat naše principy (Bruselská deklarace) s obsahem Koránu.
Podotýkám, že toto nemá co dělat s názorem na fungování EU – Bruselská deklarace pouze definuje zásady, kterými by se měla řídit každá demokracie.

Pokud si tedy postavím mešitu (nebo jakýkoliv jiný svatostánek) a budu hlásat principy, které jsou v rozporu se stavebními kameny demokracie, pak musím počítat s následným trestem a bez občanství i vyhoštěním.

Mojmír Adamec

Komentáře

Finrod Felagund píše…
Souhlasím s tím, že je to nesmysl. Zákaz burky nic neřeší - akorát to způsobí, že muslimky často do Evropy přitažené jako dobytek svými manžely, nebudou smět ani na ulici pod heslem "nepůjde-li v burce, nepůjde vůbec". Muslimky opravdu nejsou ani zdaleka náš problém, proto je nesmysl se na nich koncentrovat když jsou akorát nejvíc podle svého oblečení vidět. Nejnebezpečnější jsou z evropské populace zejména arabští muži, kteří jsou často svými zvyky, názory a způsoby primitivní a barbarští - ti šíří strach, ti šíří extremismus. Jenže bohužel nikdo nemá evidentně dost odvahy k tomu je jít civilizovat - ono by se totiž přišlo na to, že podobně necivilizovaní jsou mnozí muži i v jiných společnostech (zejména východních a balkánských) - a na to radši už nikdo moc poukazovat nechce.
Anonymní píše…
Nemyslim si, ze problem burky je tak jezdnoznacny. Ano, problemem je, ze uvrhne zeny muslimky do temna jejich bytu. Na druhou stranu, jakou sanci maji muslimky presvedcene ci donucene presvedcene o spravnosti Islamu do te miry, ze si vezmou burku na integraci i kdyz se pohybuji venku? Nesouhlasim s tim, ze symboly nejsou ve spolecnosti dulezite. Symboly vytvari vnimani spolecnosti. A vnimaji je zaklad pro rozhodovani. Pokud zakazi symbol, jasne tim ukazuji postoj spolecnosti a oteviram tim dvere k dalsim krokum, ktere jsou v soucasne dobe kvuli politicke korektnosti nepripustne. Zakaz burky bych proto videl jako tani ledu politicke korektnosti. A to je krok spravnym smerem.
Finrod Felagund píše…
Anonymní, jde o to, že zákazem burky nevyřešíte nic. To, co má cenu dělat (a asi je i politicky nekorektní) je tvrdě vyžadovat, aby ti lidé dodržovali pravidla jako kdokoliv jiný a to za jakoukoliv cenu. Tedy nebudou-li chtít a budou-li zastrašovat policii, nasadit armádu. Mít na ně nasazené špicly kam se jen podívají a okamžitě informovat o jakékoliv nekalé činnosti, která bude podle zákona potrestána. Tohle a nic jiného může fungovat k úspěšné integraci těchto imigrantů, zákazy burek jsou směšné. Akorát to holt něco stojí a zakázat burky je levnější.
Anonymní píše…
Ano, souhlasím s Finrodem,
zákaz symbolu je jen povrchní a nejlacinější akce.
Je to podobné jako s fašismem - jsou zakázány fašistické symboly a vznikají tím různé trapné situace (když někdo zvedne ruku k pozdravu nechtě připomínajícím hajlování, když někdo použije svastiku (hákový kříž), který je normální součástí různých náboženství).
V případě fašismu jsme šli ovšem lepším směrem - je potírána především jeho propagace, ať už se symbolem nebo bez...
M.Adamec
Anonymní píše…
Osobně se domnívám, že naše kultura má stejné právo požadovat od "jinověrců" určitou míru přizpůsobení, stejně, jako je požadováno od nás v cizím prostředí přizpůsobení se tomuto. Jako příklad bych uvedl českou novinářku v Afganistanu s mírně poodhrnutou tváří v záběru kamery, jinak nutně zahalenou. Vysvětleme konečně především muslimům, že od nich nevyžadujeme nic, co by oni sami nevyžadovali ve svém prostředí od nás.
Anonymní píše…
jim nic nevysvetlis, oni si myslej, ze jsou apriori nadrazeny... tohle neskonci dobre
Anonymní píše…
Myslím si že je to celkem dobrej první krok a je dobře že se evropské země odhodlávájí k nějakým činům. Nemůžeme ihned čekat zázraky. Andrija
Anonymní píše…
ZAY:

Souhlasím s autorem článku, že problém není v samotné búrce. Problém je hlavně celkově v islámu, protože je neslučitelný s naší kulturou, tradicemi, svobodou. Zakázat některé symboly islámu nestačí, je třeba postavit mimo zákon islám coby totalitní ideologii, která se POUZE tváří jako náboženství.
Anonymní píše…
Doporučuji všem zhlédnout toto video:
http://www.youtube.com/watch?v=74iYg1SQREo
Další komentář již není potřeba...
M.Adamec
Anonymní píše…
a mně se líbí, jak to tady všichni tak chytrácky komentujete, ale vsadila bych se, že pořádně ani žádného araba osobně neznáte. Ono se pak krásně hodnotí něco o čem vím prd nebo jen z médií. Myslím, že stejným způsobem bysme mohli hodit do pytle i český chlapy ne? Podle pár úsudků zhodnotíme všechny jako idioty? nejspíše podle některých tady co píšou ano.
Finrod Felagund píše…
Anonymní: Nevím, jak ostatní, nemohu mluvit i za ně, ale já sám jsem měl osobně tu čest s několika Araby, mnoha Turky, několika Peršany, dvěma Pákistánci, třemi Libanonci a několika Berbery a musím říct, že všichni, včetně těch Arabů, byli rozumní lidé, protože to byli vzdělaní lidé, ale ti Arabové v sobě prostě měli sklony k tomu mít názory typu "já jako muž jsem pánem tvorstva a žena zdaleka není tak dobrá jako já", stejně jako mnohem méně byli schopni například pochybovat o své víře v uspořádání světa (nemluvím o náboženství, zdůrazňuji).

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem