ŘECKO: Výprodej státní suverenity

greece3 Současná vlna mediálního zájmu o řecký téměř-bankrot je pochopitelná – dobře se prodává, ale bohužel média ve svém opojení často přeženou něco, opomenou něco jiné a výsledek je zdeformovaný obraz reality. Problém, který média mají je, že nedokážou vnímat půjčku Řecku jinak, než „půjčku“ nepřizpůsobivému občanovi. Problém je v tom, že je tu ještě větší, politický rozměr celé kauzy.

V praxi vypadá ten obraz řecké tragédie následovně: média se rozhořčí, že lít peníze do Řecka je jako je lít do černé díry a občan může spokojeně pokývat hlavou s vcelku neoriginálním komentářem „o socialistické Evropské unii“. Novinář si zaexhiboval, majiteli deníku to zdvihlo náklad a čtenář si přišel na své, protože se může cítit lepší, než někdo jiný, a to je pocit k nezaplacení. Tím to ale asi tak končí. Novinář samozřejmě nechápe, že ona půjčka má kromě vysokého pětiprocentního úroku nejen charakter dobré finanční investice, ale i investice politické. Myslet si, že Angela Merkel, Nicolas Sarkozy nebo dokonce Silvio Berlusconi nalijí tolik peněz do řecké ekonomiky jen pro krásné řecké oči, je veskrze naivní. Ve skutečnosti jde o počin, který je velmi výhodný pro Evropu a extrémně nevýhodný pro Řecko a jeho dosavadní politickou orientaci.

Jak jsme již psali dříve, Řecko mělo v EU i v NATO roli dlouhodobého potížisty, na jehož sabotérství a zvůli neexistovala žádná efektivní páka. Vědomo si své strategické polohy, kterou poskytuje především NATO a své role z druhé světové války typu „buď mě budete královsky platit, nebo přejdu k Rusům“, bylo Řecko dlouhodobým problémem, který znamenal v praxi, že se muselo Řekům tolerovat bezprecedentní sestřelení spřátelené (turecké) stíhačky, stejně jako třeba vydírání v otázce vstupu Makedonie do NATO a potenciálně i EU. S tím je v okamžiku poskytnutí této půjčky konec. Pro Řecko, které si vydíráním budovalo svou suverenitu, tak končí období umělého zvyšování svého významu a od teď, řečeno s Jacquesem Chiracem, kdykoliv si dovolí vznést námitku, propásne dobrou příležitost mlčet. Nejbližší okamžiky, v nichž Řekové mohou pocítit ztrátu svého vlivu, přijdou za několik let během přístupových rozhovorů s Makedonií – je pravděpodobné, že Řecko bude muset skousnout Makedonii v NATO i EU a to pod názvem, proti kterému Řecko tak dlouho protestovalo. Řecko, které je dlouhodobě ruským trojským koněm (jak příznačné, že) v západním světě, bude muset sklapnout podpatky i v případě jakýchkoliv diskusí o ropovodech a plynovodech přes řecké území z lokalit mimo Ruské federace (podobně jako Nabucco) – to vše s poukazem na to, že pokud se mu něco nelíbí, Evropa ho může nechat zbankrotovat. V této souvislosti připomínám, že od roku 2014 podle Lisabonské smlouvy bude možné na Evropské radě kvalifikovanou většinou zajistit schválení takového legislativního procesu, podle nějž bude moci Řecko být proti své vůli „odejito“ z EU, čili pokud by Řekové nespláceli své pohledávky nebo by neposlouchali vůli ostatních evropských států podle toho, jak je to popsáno výše, mohli by být z EU vyloučeni a jako nečlenská země EU by měli velký problém překonat bruselskou nelibost.

Půjčka má samozřejmě i svůj finanční aspekt. Pětiprocentní úrok slibuje, že vložení těchto peněz do Řecka se musí vrátit s relativně slušným přebytkem, což je v době finanční krize doslova k nezaplacení. To, že dotyčné peníze budou vráceny, celkem slušně zajišťuje diktát ekonomických reforem (jaký by mezi námi prospěl i České republice) – díky nařízeným úsporám, které Řecko bude muset přijmout i kdyby nechtělo (a parlament je už schválil pod heslem „buď to, nebo bankrot“), díky kterým Řecko bude muset být produktivní, a Řekové zaměstnaní ve státní správě budou muset začít sami ekonomicky aktivní, jinak může v zemi klidně vypuknout i 40% nezaměstnanost a kvůli seškrtání sociálních dávek nařízeným nejen EU, ale i MMF, mohou pro lidi bez práce přijít opravdu těžké časy, na které Řekové, na rozdíl od sousedních Bulharů, vůbec nejsou zvyklí. Evropské unii se tak může podařit to, co se nepodařilo zatím nikomu od konce druhé světové války včetně řecké vojenské junty, a sice vyhnat Řekům z hlavy socialistické smýšlení. Na příkladu jiných řeckých kamarádů, Srbů, totiž mohou Řekové velmi dobře vidět, kam to vede, když EU někdo neplatí pohledávky – ekonomické sankce, vízovou povinností uzavřené hranice, mezinárodní izolace. I bojovní Srbové se nakonec přestali vzpírat a začali platit za rozpoutání balkánské války, jak si EU vymínila.

Vzhledem k tomu, že před pár lety by si nikdo neuměl představit způsob, jak Řekům zatrhnout jejich vyděračství takovým způsobem, aby zároveň bylo na celou mezinárodní scénu jasné, že je EU v právu a že Řecko je tím, kdo se musí přizpůsobit – aniž by mohli Řekové hrát sympatickou oběť nátlaku, se kterou se rádo souhlasí, teď se taková možnost naskytla. Zatímco odpor proti „policajtovi“ může být některým jánošíkovsky smýšlejícím sympatické, odpor dlužníka proti exekutorovi sympatický není prakticky nikomu. Zatímco v athénských ulicích si ještě tento rozdíl neuvědomují, v řeckém parlamentu, stejně jako v Berlíně či Bruselu už jde o známou věc. Obrazně řečeno – Řecko svým rozhazovačným způsobem života projedlo svou duši a teď se musí podřídit.

Komentáře

Ježo píše…
Mno... Pětiprocentní zisk je možná v době krize fajn, ale půjčovat za 5% někomu, komu jsou ostatní ochotni půjčit jen za 7 a více procent mi přijde z hlediska "dobrého hospodáře" jako zatraceně špatná investice (nehledě na riziko).
Finrod Felagund píše…
Ježo, je tady ale drobný rozdíl - investiční banka nemůže přikázat Řecku udělat dramatické reformy jako podmínku pro udělení půjčky, EU to může - ty reformy jsou ekvivalentní těm 2% rozdílu v úroku. A jak říkám - riziko tam není, i kdyby nechtěli platit včas a správně, dá se ta situace použít jako perfektní způsob nátlaku na Řecko aby se vzdali své pozice v jiných oblastech - například se jim bude dát přikázat aby spolkli tu Makedonii.
Anonymní píše…
Zay:
Velmi optimistický článek. Záruky ze strany Řecka však nevidím a půjčku Řecku nevidím jako výnosný obchod, ale jako typ socialistické dotace. Nevěřím navíc tomu, že Řecko kvůli "půjčce" přestane dělat potíže. Řecko je na Balkáně. I když ostatní kroutí nad něčím hlavou, na Blakáně jsou schopni kvůli tomu pozvednout zbraně, i kdyby je to mělo stát všechno, co mají. Proto čekat, že Řecko "vyměkne" a bude povolné politice EU a evropských velmocí, mi přijde velmi optimistické. Srovnal bych toprávě se Srbskem, bratrskou zemí Řecka. Sankce, izolace, opovržení, přesto dál hájili Srbové jako typičtí Balkánci své "pravdy", dokud zcela nepadli až na dno. Řecko díky pomoci EU na dno nespadne a jeho občané si dál podrží řadu socialistických bonusů. Prostě, kdyby EU neholdovala socialismu, nepůjčí takové nezodpovědné a prolhané zemi ani euro, ani cent. Daleko výnosnější by bylo vyškrtnout ji (i pro výstrahu ostatním) z eurozóny, případně z EU.
Anonymní píše…
Ja kdyz jsem cetl co se tam v ulicich deje, tak sem sviral ruce v pesti... to je neuveritelnej bolsevickej ksindl, tisice lidi demolujou mesto, a DOKONCE ZEMRELI NEVINNY LIDI... podle me nejvyssi cas povolat armadu, vyhlasit stanny pravo a STRILET do lidi, pokud neuposlechnou vyzev a budou dal ohrozovat zivoty nevinnych.
Finrod Felagund píše…
Vyloučit Řecko by bylo fajn, ale je to možné až od plné platnosti Lisabonské smlouvy v roce 2014. Do té doby to musíme vydržet.
Finrod Felagund píše…
Anonymní, měl jsem stejný pocit jako Vy, také bych je střílel. A to úplně klidně. Nesmíme ale zapomínat na to, že na pár tisíc bolševických vrahů tam připadá několik milionů v soukromém sektoru pracujících lidí, kteří mají často dvě práce aby se uživili a makají od nevidím do nevidím aby uživili nenasytné úředníky. Na ty je důležité nezapomínat.
Ježo píše…
Zay: ad vyškrtnutí z Eurozóny - na to, jak často se o tom mluví, jsem zatím nikde neviděl "studii proveditelnosti". Zajímalo by mě, jestli by něco takového bylo proveditelné, zvláště pokud se dá očekávat pád "nové drachmy" v řádu desítek procent.

Finrod: Pokud vím, tak stále, i přes půjčku, může Řecko vyhlásit bankrot. Ad přikázané úspory: jsou samozřejmě krok správným směrem. Mimochodem - je nějaký důvod pro spolknutí Makedonie?
Anonymní píše…
A co to znamena, kdyz naka zeme vyhlasi bankrot?
Finrod Felagund píše…
Ježo: Proveditelné to teoreticky je od roku 2014. Co se týče bankrotu - jestli to vláda v Řecku udělá, lidi ji sežerou. A to skoro doslovně - mohou tam opravdu z té zlosti být i mrtví, v Řecku to nebude žádná sranda. A ad Makedonie - prakticky celá Evropa stojí za Makedonií a Řecko jí v téhle otázce leze na nervy, proto nebude problém na Řecko jako jeden muž zatlačit v této věci a trochu Řeky vydírat.
Melebius píše…
Anonymní, 14:27:
Prostě, kdyby EU neholdovala socialismu, nepůjčí takové nezodpovědné a prolhané zemi ani euro, ani cent.
Jenže to by způsobilo pád ceny eur a centů potenciálních věřitelů z EU… Kromě toho, že si má EU z Řecka půjčkou vytvořit vazala, bude taky platit za to, že tak dlouho opomíjela kontrolu vlastních fiskálních kritérií.
Anonymní píše…
Zay:
ad Melebius ... Z řecké vlády si EU vazala možná vytvoří, z Řeků těžko. Nevidím záruky, že to dobře dopadne. Ano, parlament souhlasil s úsporami. V pořádku. Ale nadále zůstane v platnosti celá řada bonusů, příplatků, štědrých penzí. Pochybuji také, že stát výrazněji zeštíhlí.
Anonymní píše…
To anonymní & Finrod: Vážení, střelbu do lidí byste si mohli odpustit...Tyto stránky byly, snad ještě jsou a doufám také že budou ještě dlouho civilizovaným prostorem k diskusi, ne hospodou páté cenové.

Martin
Ondra píše…
Docela dobré, až na toho "ruského koně"

Řecko jím pochopitelně není a jestli si to tam někdo myslí, tak fakt je, že Rusko se na Evropu jako na "oni" a "my" a Řecko mezi tím nedívá a Řekové jim jsou ukradení. Rusové žádné trojské koně v Evropě nepotřebují, barevné revoluce prohrály na celé čáře, nedávno se začal stavět Nord Stream, pravděpodobně se bude stavět South Stream a Francouzi jim prodávají nejmodernější výsadkové lodě- proč by se špinili s nějakým Řeckem proti Evropě? Nelogické.
Finrod Felagund píše…
Martin: Je to trochu přehnané, to ano. Ale musím říct, že skutečně bych těch anarchistů, kteří tohle dělají, nelitoval. Jedna věc jsou nespokojení lidé, kteří protestují aniž by ničili a zabíjeli, a druhá věc jsou lidé, kteří ničí a zabíjí...
Anonymní píše…
Kdyby to bylo v ramci krajni nouze, tak strilet. Nevim, jaka je soucasna uroven techniky a nakolik se daji vyuzit napriklad gumove projektily (vim, ze jejich pouziti neni bezproblemove a zabit muzou klidne taky), ale rozhodne se s tema svinema nesrat.

Finrod: zvazte, prosim, jestli tento ksindl spis nenazyvat (jak i oni sami delaji) "socialni anarchisti". Coz jsou ti pomatenci co nekde demonstruji a vyrvavaji "proti statu A KAPITALISMU". To samozrejme nema se skutecnym anarchismem (anarchokapitalismem) nic cpolecneho a jedna se o bolseviky.
gofry píše…
Inými slovami odteraz nebude Grécko vydierať EU, ale EU bude vydierať Grécko. To sa isto bude Grékom páčiť a vôbec nebudú pomýšľať na to, ako tento stav zvrátiť.

Ak Grécko bude odídené z EU, ako presne sa z neho tých 5% vymôže? Ako sa z neho vymôže tých 750mld €, ktoré mu budú poskytnuté?

Budú reformy v Grécku skutočne také, aby bolo v zisku, tj. aby malo prebytkový rozpočet, alebo sa bude iba pomalšie zadlžovať, čo povedie opäť len k bankrotu, ibaže trochu neskôr a zatiahneme to my všetci?

Zoberú si z Grécka príklad vlády ostatných krajín a začnú znižovať deficity a dosahovať prebytkových rozpočtov, alebo sa budú snažiť zbankrotovať čím skôr, kým ešte vôbec nejaké peniaze môžu od nás všetkých vyťahať?
template píše…
V momentě, kdy demonstranti přímo ohrožují životy nevinných lidí (viz ty tři oběti) měla by policie zejména chránit ty nevinné. I za cenu smrti útočníků.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem