VZPOMÍNKA: Memento aneb takové to bylo hezké datum

Jedenáctého září – hezky to zní, že? Bohužel už sedmý rok nese toto datum stigma – znamení hrůzy, bolesti a zbytečné smrti.

Byl to tehdy v New Yorku útok jako vystřižený z katastrofických filmů hollywoodské produkce. Unesená letadla použitá jako strašlivá zbraň. Tisíce mrtvých, zraněných, nepředstavitelná hrůza lidí odsouzených k záhubě, bezmocně a v panice hledících do tváře neodvratitelné smrti. A nemohla za to tentokrát krutě přímá síla přírodní pohromy, nebyla to nehoda způsobená fatální chybou nebo neznalostí. Zcela účelové to naplánovali a provedli lidé. Lidé? Teroristický útok. Ten z New Yorku nebyl první ani poslední. Výjimečný byl svým hrůzně efektním provedením, množstvím obětí a nečekaností. Postavil do pozoru celý svět – když se to mohlo stát tam, jsme vůbec bezpeční u nás doma? Kdo je vlastně nepřítel? Byly položeny palčivé otázky a jen na některé se našly odpovědi. A na mnohé se teprve čeká. Podstatné je nezapomenout. Zavaleni denní porcí katastrof z celého světa máme sebezáchovnou tendenci otupět. Deset mrtvých? Sto? Dva tisíce? Už se ani neptáme proč. Jsme unaveni, nechceme vědět. Máme vlastních starostí a žalů dost. Nechceme vzpomínat. A přesto je třeba neotupět. Musíme zůstat pozorní, uvědomovat si, že v dnešním světě žádné nebezpečí není dostatečně daleko, aby se nás vůbec netýkalo. Nebo skončíme jako ta žába, které pomalu zahřívali vodu tak dlouho, až se uvařila, aniž by se snažila z horké vody vyskočit.

Myslím, že dnes je správný den na to, abychom si vzpomněli na všechny oběti terorismu, toho opovrženíhodného a zbabělého vraždění nevinných lidí.
Je to také příležitost na chvíli zdvihnout oči od každodenních starostí a trošku se zamyslet nad světem. Dokud můžeme...

Komentáře

Anonymní píše…
Tato událost však přinesla další hrůznou skutečnost. Ne nebezpečnou na první pohled, ale ze své podstaty. Normální, racionálně uvažující člověk by čekal vlnu solidarity, pevnějšího semknutí s USA, pochopením pro nutná společná bezpečnostní opatření a pro nový geopolitický postoj nejen Spojených států, ale celého západního světa. Místo toho vidíme akorát vzedmutou módní vlnu antiamerikanismu, roztříštěnost postojů Evropské unie a celkovou připosranost a nechuť s Amerikou pomalu jakkoliv vojensky a bezpečnostně spolupracovat, jen aby to nevyvolalo vášně a negativní populistický ohlas.
Dělat chyby je hodno člověka. Opakovat ty samé hodno blba.
Anonymní píše…
Podle poslednich pruzkumu si jenom 72% francouzu mysli, ze za atentaty byla Al'Qaida. 11% si mysli, ze slo o komplot americanu pro zduvodneni valky v Afganistanu a Iraku, 17% si nemysli nic.

http://tempsreel.nouvelobs.com/file/561418.pdf
Redakce píše…
Jifty: a psát bláboly jako vy hodno neokona a sionacisty.
template píše…
Flavie, můžete mi vysvětlit a logicky vyargumentovat, proč je Jiffyho příspěvek blábol? Židovské spiknutí si prosím rovnou od začátku nechte od cesty, to nemá s tím příspěvkem co dělat. Děkuji předem.
Redakce píše…
template: židovské spiknutí opravdu nevyznávám...

tak podívejte, vám asi těžko vysvětlím, že cokoli kde se adoruje současná Amerika nemusí být košer, nicméně jiftyho příspěvek je netolerantní, vyjadřuje vůli po jedinné pravdě a vlastně tak kouzlem nechtěného ukazuje současnou us zahraničně politickou koncepci v celé "kráse"

proč MUSÍME být solidární se Spojenými státy ohledně 11.9.? Je lidské soucítít s nevinnými obětmi, s lidmi a já tak činím, ale za sebe (a spousta lidí to tak také vidí) nevidím jediný důvod, proč plakat za to, že Amerika sklidila plody své práce. Rusové si al-Kajdu nevycvičili, Rusové Přední východ nedestabilizovali.

To si opravdu myslíte, že nebýt s Amerikou je předposranost? Víte něco o geopolitice? Co takhle se naprosto míjet s americkým globalismem a hodnotovým systémem? To jsou ty pravé důvody "antiamerikanismu" - důraz na multipolární řád a kontinentální orientace (čili EU-Rusko)
Anonymní píše…
> Rusové si al-Kajdu nevycvičili,

Rusove sice Al'Qaidu nevycvicili, ale Al'Qaida vznikla jako reakce na ruskou okupaci Afganistanu. Pred ruskym utokem byl Afganistan sice chudy, ale relativne stabilni zemi. V sedesatych letech byl oblibenym cilem Hippies. Ruske vmesovani a intervence vyostrila polarizaci afganske spolecnosti a zpusobila obcanskou valku. Amerika pomohla protiruskym islamskym odpurcum v Afganistanu. Nekdy se zapomina, ze nepomohla jenom Amerika. Pomahali taky Cina, Saudska Arabie, Israel a dalsi zeme. Slo o pomoc odboji proti okupantum ! Kdyz byli rusove nuceni odejit, afganska spolecnost upadla do bratrovrazedne valky vsech proti vsem. Taliban se ukazal jako jedina sila schopna nastolik poradek. (Poznamka: Ruske fiasko v Afganistanu vyrazne prispelo k padu ruskeho imperia - spolecnost nebyla ochotna prijmout dalsi zahranicni intervenci. Pokud rusove nezasahli ve Stredni Evrope, bylo to castecne diky zkusenosti z Afganistanu.)

Talibansky rezim v Afganistanu pomohl muslimskym extremistum se zorganizovat a vytvorit Al'Qaidu. Ale tento rezim byl dusledkem riske okupace.
Redakce píše…
Já Reaganovu politku, zvláště v Afghánistánu, vnímám jako obrovskou chybu. Ne z lásky ke komunismu. V té době už byl komunismus dávno mrtev, Stejně jako SSSR byl na pokraji rozkladu. Americká poltiika (a nejen v Afgánistánu) podstatně přispěla k destabilizaci předního východu a vypustila džina z lahve.
Finrod Felagund píše…
flavie, já kritizuji Reagana a Bushe st. rovněž, ale za to, že nebyli důslední. Tedy že nesrazili Rusko na kolena tak, jako se to udělalo s nacistickým Německem. Za to, že věřili, že zbavení Ruska jeho ideologie stačí. Nestačí.
Redakce píše…
finrod: hnusný imperialismus, nereálné sny, které akorát posouvají svět do záhuby (hegemonie jednoho), fuj ;-)

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem