SPOLEČNOST: Svoboda slova, nebo trestání za názory?

Soud poslal včera nepravomocně na nepodmíněný výkon trestu dva neonacisty za vedení nechutného antisemitského a rasistického webu. Na první pohled by se dalo říct, že je to zpráva dobrá - nicméně uvědomíme-li si její důsledky, tolik do smíchu nám být nemůže. Je to totiž plivnutí do tváře českému právnímu řádu, který se neřídí tím, co obsahuje, ale nekodifikovanými - třebaže morálně oprávněnými - pohnutkami.

Tento případ, kdy soud v Havlíčkově Brodě poslal do vězení dva fanatické neonacisty, je průlomový. Jde totiž o první případ, kdy byl někdo odsouzen k nepodmíněnému trestu podle paragrafu o propagaci a podpoře hnutí směřujících k potlačování lidských práv a svobod občanů. Na tom by v zásadě nebylo nic špatného, pokud ovšem by tu nebyla dvě velká a významná ALE.

Jak vcelku logicky prohlásil Petr Mach z Centra pro ekonomiku a politiku ve včerejších Událostech, komentářích na ČT24, těžko si dnes můžeme představit, že někdo půjde a sebere Vojtěcha Filipa na základě stejného zákona, na základě kterého byli zadrženi a odsouzeni ti dva neonacisté. Třebaže zákon hovoří zcela jasně, tedy jakákoliv hnutí tohoto druhu jsou trestná a dokonce třebaže jmenuje explicitně nacismus i komunismus, jsou podobné aktivity nacismu upírány a komunismu zcela v pohodě trpěny. Jak je možné, že justice neměří stejným metrem a když už se rozhodla potírat antisystémové názory (tento krok má přibližně stejný počet kladů i záporů, je tedy jen otázka názoru, zda ho zavést nebo ne), proč nechává komunisty například veřejně hulákat na náměstí tak, jako jsem to viděl minulý čtvrtek v Děčíně? Abychom to nedávali za vinu jen justici, stejné máslo na hlavě mají i média, která o nacistech informují jako o živoucích zrůdách (ne, že by neměla do značné míry pravdu), ale která zároveň považují komunisty za cosi neškodného, možná trochu výstředního. Nejsou v tom ale sama - stejný názor výslovně řekla předsedkyně Českého helsinského výboru Anna Šabatová v témže pořadu České televize, tedy že nacismus je odsouzeníhodný, zvrhlý, vraždící a tak vůbec (potud v pořádku), ale že komunismus je něco docela jiného, je neškodný, nikoho nezabíjí, nikomu neubližuje. Rád bych touto cestou paní předsedkyni informoval o tom, že komunistické zrůdy mají na svědomí celosvětově okolo sta milionů mrtvých, nemluvě vůbec o počtu perzekuovaných a všemožně diskriminovaných na základě původu či příbuzenského vztahu s někým nepohodlným, atp., kteří komunistické peklo čirou náhodou přežili. Když už jsem v tom informování, rád bych dodal, že komunisté tímto způsobem nebezpeční jsou dodnes, protože explicitně KSČM je prodlouženou rukou Moskvy v českém parlamentu a prosazuje v České republice zájmy polototalitní velmoci, která by si ráda obnovila panství z dob SSSR. Narozdíl od nacistů, jejichž působení je takřka čistě kriminálního charakteru bez geopolitického kontextu. Stejně jako bych rád dodal, že navzdory zákazu nadále existující Komunistický svaz mládeže má zabíjení nevinných lidí přímo ve svém programu, a to na základě třídního klíče.

Tímto se dostávám k tomu druhému ALE - je opravdu správné publikování těchto názorů zakazovat? Již jsem zmínil, že takové opatření má zhruba stejný počet výhod a nevýhod, nicméně dodal bych, že se geograficky jeho důsledky liší. Jinak bude fungovat zákaz v Čechách a zákaz v Německu, jakož i povolení v Čechách a povolení v Německu. Zatímco například Německo má tradici státu, jemuž se obecně důvěřuje, zákaz publikace takových myšlenek se přijímá všeobecně jako oprávněný a ti, kteří se toho dopouštějí, se zpravidla dočkají veřejného zostuzení a opovržení. Ne tak v Čechách, kde je zvykem jakékoliv "nepřátele" státu a pořádku velebit a dělat z nich hrdiny - dobrým příkladem budiž ten zloděj co ukradl půl miliardy korun nebo všichni, kdo jezdí jako šílenci po silnicích. Publikování myšlenek narozdíl od hazardní jízdy či loupeží nemá jednoznačný poškozující dopad, proto by se měl stát takového postupu spíš zdržet. Čím víc bude v českých podmínkách zakazovat publikaci určitého myšlení, tím více to myšlení bude přitažlivé. Čistě jen na základě faktu, že je antisystémové - to mnohým Čechům stačí bohatě k tomu, aby projevili své sympatie. Osobně bych radil ponechat to právě na tom veřejném opovržení, tedy ať si každý kdo chce poté, co uvidí bolševika nebo nacistu něco někam psát řekne: to je ale vůl. Uvědomme si, že zákazy a klacky pod nohama jsou přesně to, co jak nacisté, tak bolševici milují, protože mají pak proti čemu se vymezovat a na základě čeho nabírat nové sympatizanty. Trestejme - a tvrdě - skutečné činy, tedy plánování naplňování těch ideologií v praxi, ne to, že někdo někam napsal Sieg Heil nebo Čest, soudruzi.

Komentáře

template píše…
Kolego, předběhl jsi mě! :-)))
Nicméně naprosto souhlasím. Pozoruhodné je i to, že za Dělnickou stranu kandidující Sedláček byl odsouzen právě teď, před krajskými volbami (ne že by to nebylo jedno, moc by mě zajímalo, kolik hlasů by ve svém volebním obvodu dostal). Ale když už zavírat, tak měřme stejným metrem a zavírejme všechny, kdo píší na Ksm.cz, Revo.cz, Socsol.org... takových webů je víc, nechce se mi jim dělat reklamu. Za další je zbytečné dělat z těchto chlapíků POW neboli mučedníky - opět se tak zbytečně zveličuje jejih "význam a důležitost" a řady jejich následovníků porostou. Ruku v ruce s násilnými protesty. Tedy odsoudit ano, zavírat ne.
A o té pitomé socance Šabatové vážně škoda mluvit. Spíš by měla vysvětlit svou roli v Kuřimské kauze a neplácat do médií naprosté nesmysly.
Finrod Felagund píše…
Ona měla nějakou úlohu v Kuřimské kauze? :) Vidíš, o tom ani nevím... Ostatně máš naprostou pravdu s těmi POW, všimni si, jakou záštitu dávají náckové svým akcím - pochody "proti slova", jak oni říkají, tedy česky proti omezování svobody slova - no a to je přesně ten důsledek, že je za to ještě s takovým mediálním haló zavírá policie...
Unknown píše…
Muzete prosim elaborovat nad slovy: "prodlouzena ruka Ruska"?

Rusove nepotrebuji k prosazovani svych zajmu diskuzni krouzek nostalgickych dedku zvany KSCM. Vlastni rozsahle majetky po cele CR, mimo jine i v klicovych sektorech ekonomiky.

Clanek je jinak celkove dobry, ale vase neopodstatnena nenavist k Rusku jej naprosto kazi. Nechapu jak muzete soucasne Rusko spojovat s Komunismem (ktery jste zazil mozna tak v jeslich). Zajedte si do Moskvy a uvidite lepsi auta nez u nas, peknejsi holky nez u nas, pekneji oblecene lidi nez u nas, lepsi jidlo nez u nas. Teda otazka je jestli na to budete mit penize:-)))
Finrod Felagund píše…
leo, v Moskvě jsem byl před dvěma lety, stejně jako v Petrohradě a na dalších místech v Rusku. Ne, nebojím se, že by Rusko zavádělo komunismus, ostatně na tomto serveru jsem o tom už víckrát psal. Na Rusku mi vadí jeho fanatické zupáctví, touha po revanši za prohranou studenou válku a šíření neskutečného bordelu a buranství okolo sebe. Jsem kultivovaný člověk a nemám rád nekultivované lidi. A takových v Rusku je bezpočet, včetně těch nejbohatších. Rusko je nebezpečné v tom, že jeho ideologie je postavena na maximalizaci efektivity - stejně jako byl italský fašismus, tedy je jedno kdo jsi, pokud pracuješ pro rozvoj (rozuměj: expanzi) státu, jsi dobrý, pokud ne, jsi nepřítel. Opravdu nestojím o to, aby Evropu opanovala mocnost, která se cítí dobře jedině tehdy, když půlku světa ovládá a zbytek se jí bojí... Není to tedy komunismus, čeho se obávám, ale tradiční ruské velikášství, ať už si ho bral do huby car, Stalin nebo Putin.
Finrod Felagund píše…
Jo a ještě mimochodem, když se projdu u nás po Oslo, tak uvidím ještě dražší auta, než v Moskvě. Ale o tom to opravdu není, víte, kde je ten rozdíl? Že u nás s těmi ferrari jezdí v obci padesát, mimo osmdesát a na dálnici stovkou, nejezdí agresivně, zatímco v Rusku kdo má ferrari je pán světa a může si dovolit kohokoliv takřka beztrestně zabít. A tyhle "pořádky" Rusko okolo sebe šíří a přesně to je důvod, proč je v Evropě nechci.
Anonymní píše…
Mno Finrod Felagund by si Rusko musel vymyslet, kdyby nebylo ;-))

Zajímavé je, že dovede dát Rusku za vinu i agresivní jízdu na dálnicích. Takže to není v lidech a v dostatečné represi vůči porušovatelům silničního zákona, ale agresivní jízdu šíří Rusko ahaaaa.

Taky by Finrod mohl projevit jako student politologie a mezinárodních vztahů trochu intelektuální poctivosti. Studenou válku prohrál Sovětský svaz, ne RSFR a zároveň se nabízí otázka, zda vinou Spojených států st. válka nepokračuje. To ovšem není prohra Ruska, ani Ameriky, ale především Evropy.

Rusko do Evropy patří a pevně doufám, že rozumní lidé převáží a dají zhoubnému atlantismu časaem vale ;-)) Mnohé náznaky tomu napovídají. Rusko je zkrátka přítel Evropy a teze o "odlišnosti" a "jiné kultuře" jsou spíše zbožným staletým přáním atlantismu, v 18. a 19. st reprezentovaným VB, dnes neokony.
template píše…
Ondro, pokud spíš to Vaše tvrzení o Rusku jako příteli Evropy není jedním ze snů voličské a členské základny dnešní komunistické strany...

FF: Šabatová tehdy pomáhala legalizovat Patočkovi onu neexistující Aničku... psalo se o tom všude, ostatně psal jsem o tom i já tady.
Finrod Felagund píše…
Ondro dobře, řeknu to jinak. Jak vypadá bohatý podnikatel na Západě? Potkáš ho klidně na procházce v lese s malým pejskem, nekoupí si zámek jenom proto, že na to má, klidně bydlí ve vilce, kterou považuje za dobrou on sám. Jak vypadá bohatý podnikatel v Rusku? Cokoliv, na co má peníze a co může ukázat, že na to má peníze, musí hned mít, takže si třeba nekoupí terénní Volvo proto, že je spolehlivé, ale terénní Porsche proto, že je to Porsche a stojí 3x tolik. Zároveň všude chodí pomalu s ochrankou, psa má pitbula a všem okázale neustále dává arogantně najevo, že on si může dovolit co chce. Tohle chování Rusko opravdu rozšířilo i do Čech - podívej se schválně na to, jak vypadal typický továrník za 1. republiky. Ti si dávali sakra záležet na tom, aby byli lidmi vnímáni jako "slušňáci". Chovat se za 1. republiky některý z nich tak, jako dnešní ruští byznysmeni, lidi by s nimi pěkně vymetli. Ale u Rusů to není nic nového, btw. víš, kdo to s nimi má společné? Olašští Romové, kteří jakmile se nějak dostanou k penězům, okamžitě je utratí za něco okázalého a taky si hrají na to "já mám peníze, já jsem zákon". Tyhle barbarské "pořádky" Rusové a ruská mentalita opravdu šíří a znovu říkám, že ty tady nechci.
Unknown píše…
Ad. Rusko a Evropa: Rusko do Euro-Atlantickych struktur nechce jako nekteri jeho sousede. Myslim, ze Rusove se neciti byt Evropany a stejne tak se neciti byt nekym jinym. Jsou a citi se byt pouze Rusy.

Ad. expansivnost: Rusko expanduje ekonomicky, ale bohuzel jiz nema ideologii, kterou by sirilo. Carove vladli v dobe kdy puda byla nejvetsim osobnim majetkem. Komuniste zase sirili svoji ideologii do sveta. U soucasneho Ruska postradam nejakou podobne expanzivni silu. Jiste si nemyslim, ze by Rusove napadli CR, obsadili ji a rusifikovali. Nemaji zde co brat. To o co by meli zajem si koupi a jinak maji svych zdroju dost. Co se tyce zemi jako Gruzie a Ukrajina tam jde o neco na princip Monroe Doctrine. Americane neradi vidi Ruske bombardery ve Venezuele nebo Ruske rakety na Kube a Rusove si zase radi odvezou Humvees z Gruzie jako valecnou trofej. Nejde o velikastvi, Rusko je velike a je prirozene, ze se bude expanzim do sveho sousedstvi branit.

Ad. buranstvi a frustrace: Bohuzel to, ze obcas jsou Rusove prilis mrzuti je fakt. Bohuzel to neni dusledkem porazky SSSR ve studene valce, ale toho co nasledovalo. Uspech Putina je ten, ze dokazal lidem dat opet duveru v sama sebe i, kdyz ten uspech je zatim jenom v zacatcich. V Rusku se zacala vytvaret stredni trida a myslim, ze tohle povede k postupne liberalizaci zeme. Jsem asi moc optimisticky, ale myslim, ze ta vzdelana stredni trida, ktera se dneska rodi bude velkym kritikem buranstvi zrozeneho z postrevolucniho gangster kapitalismu...
Unknown píše…
Finrod: Muj stryc ma vilu (dobre nejmensi to neni, ale zamek taky ne), ma bavoraka a volvo, protoze jsou to spolehliva auta, jedine zvire co ma je neskodny kralik, ktereho zanechala sestrenice u nej doma, ochrankare jsem nevidel a sluzebnictvo (tvoreno jednou pani) pracuje na volny uvazek.

Je uctyhodne, ze si poukazal na chovani nekterych ceskych podnikatelu, kteri se takto chovaji, protoze maji vic penez nez rozumu. Tohle neni problem Rusu a nebo Olasskych Romu to je obecny problem rychle nabytych penez. Vyraz Nouveau Riche ostatne pochazi z Francie 19 stoleti (mozna drive nejsem si presne jist).

Navic mnoho Rusu v cechach jsou ex-mafiani co hledaji v Cesku azyl. Jiste ne vsichni, ale mnoho. A u tehle pripadu je to castejsi nez u inteligentnich lidi. Ja osobne tyhle lidi take nemam rad, ale nebudu to vztahovat na cely narod...
Anonymní píše…
template: že jsou bolševičtí nostalgici proruští, neznamená, že být přítel Ruska rovná se komunismus

nejste náhodou sami silně alergičtí, když vás nazývají židy a sionisty? :-P

"proruských" je dokonce řada Američanů, i jejich politiků. Buchanan, Antiwar.com, či lidé okolo The American Conservative (tzv. paleocons) například Saakašviliho kritizují drtivěji, než leckerý "ruský agent" ve střední Evropě. Ale chápu, že pokud ve vašem světě není místo pro jinou, než černou nebo bílou, je tohle všechno házení hrachem proti zdi.

Prostě se tu střetává atlantismus s kontinentálním pojetím evropské geopolitiky :-)

Finrod: to je bezpředmětné. souhlasím s Leem. Buranem je určité procento zbohatlíků, jedno zda z Čech, USA, nebo Ruska. Odvolávat se na 1.rep. Je mimo. Ex post, mladší generace vždy hodnotí minulost lépe. Lidé z první republiky, když byli pohoršeni, říkali "za Franze Josefa...ou jééé podívej se co se děje dnes".
Unknown píše…
http://www.amconmag.com/article/2008/sep/22/00006/ ;-)

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem