AMERIKA: Geopolitika prezidentských voleb

Americké prezidentské volby jsou v plném proudu. Na výběr jsou dva kandidáti, republikán John McCain a demokrat Barack Obama. Oba deklarují, že jsou si tak odlišní, jak jen mohou být – a v domácí politice tomu tak jistě je – ale v pojetí geopolitiky se má věc jinak. Ano, soudím, že pokud by vyhrál volby Barack Obama, byli by všichni jeho voliči ze stáje multi-kulti nesmírně překvapeni.

John McCain je kandidát, který má už dlouhá léta ustálené názory, je naprosto čitelný. Pokud ve světě nastane jakákoliv krize, není těžké předvídat, jak by se arizonský senátor v prezidentském křesle zachoval. Člověk, který strávil několik dlouhých let v severovietnamském komunistickém koncentráku, který i poté, co se zjistilo, že je syn admirála a měl být propuštěn za nějaké výhody, odmítl – rozhodl se zůstat v koncentráku se svými vojáky všech šarží do té doby, než budou všichni propuštěni. Tou dobou samozřejmě bez toho, že by byl jakkoliv politicky angažovaný. Klobouk dolů, tomu se říká smysl pro čest a slovo chlapa. McCain s touto i s jinými zkušenostmi těžko může sednout na lep bolševikům v jakékoliv podobě, proto vyvolává u mnohých z nich pocit hysterie a nutnost opustit USA, jak se ostatně zmiňoval kolega template.

Oproti němu Barack Obama je bez přehánění jen těžko čitelný. Předně je to populista – navzdory svým dlouhodobým názorům prezentoval „své“ postoje tak, aby se vezl na módní vlně odporu proti Georgi W. Bushovi. Za svůj elektorát si vybral především geopoliticky nevzdělané naivní hipíky, které podle toho samozřejmě musí oslovit. O inteligenci této části elektorátu svědčí mimo jiné i to, že si nejsou schopni zjistit, jaké byly Obamovy názory před oznámením kandidatury na prezidenta. Kdyby to udělali, zjistili by, že Obama je jestřáb v rouše oslím – alespoň co se týče jeho geopolitických postojů. Obama si totiž velmi dobře rozuměl s Arielem Šaronem, nejtvrdším jestřábem v Izraeli, který tam kdy byl u moci – s nímž lze srovnávat tak ještě Goldu Meirovou. Nic proti tomu, tato stránka Obamova charakteru ve mně budí sympatie, ale vědí tohle ti hipíci? Ti, kteří Izrael označují za fašistický stát utlačující chudinky Palestince? Obama je podle mého názoru z té stáje demokratů, z níž pocházel i Bill Clinton, tedy z těch, co nemají kolt proklatě nízko, ale stejně jako jejich republikánští kolegové nemají problém z něj začít střílet. Nechci vyloženě říkat, že je Obama neocon, ale bylo by dobré vzít v úvahu i to, k čemu ho předurčuje jeho konfese. Když mí méně důvtipní kolegové ve zbrani za podporu Johna McCaina osočují Obamu z toho, že je muslim, protože má druhé jméno Hussein, střílí vedle. Obama se k věci zpravidla nevyjadřuje – ani potvrzením skutečnosti, ani jejím dementi. Proč to, když jinak ochotně odpovídá na mnoho dotazů, byť lze s trochou škodolibosti říci, že na značnou část z nich odpovídá slovem „change“? Protože nejenže není muslim, ale patří mezi nejkonzervativnější americké evangelikály, mající podporu ultraradikálního reverenda Wrighta. Což je skutečnost, pro kterou i Demokraté silně zvažovali, zda ho vůbec budou nominovat! Vychází-li politika „neokonů“, především ta část obsahující mesiášské přesvědčení o správnosti vývozu demokracie a jejím nezpochybnitelném předurčení pro vládu nad světem, z evangelikálských premis, pak jaké důsledky může ctít Obama, je-li příznivcem navíc extrémního křídla této konfese?

Lze očekávat, že v domácí politice bude McCain zastávat neoliberální přístup, snižovat daně, snižovat přerozdělování a zvyšovat efektivitu státu. Obama pravděpodobně bude dělat pravý opak, podle jeho dlouhodobých názorů je takovým Blairem americké politiky. Což o něm ostatně platí i v geopolitice – tam, kde byl Blair i přes své sociálně demokratické přesvědčení jestřáb, tam bude jestřábem nejspíš i Obama. Přestože je podle mého mínění lepší Blair než Brown, jako je lepší Obama než Hillary, tak je McCain lepší než Obama, tak jako je Margaret Thatcher lepší, než Blair. Tak či tak, čeká nás ještě velmi zajímavá podívaná.

Komentáře

template píše…
Také si myslím, že pro svět by zvolení Obamy do čela Spojených států nebylo takovou tragédií, jako by to bylo nesporně pro USA samotné. Pokaždé, když by republikáni v Kongresu odmítli jakoukoliv jeho iniciativu, slyšeli bychom ze všech stran rasistickou rétoriku - to proto, že je černoch. A to si vůbec nedokážu představit, co by se stalo, kdyby na něj nedej bože nějací šílení náckové spáchali atentát. Rozsáhlé rasové nepokoje, jako ve dvaadevadesátém v Los Angeles, by na sebe rozhodně nenechaly dlouho čekat. Jsou na to Spojené státy připraveny? Jinak to, že je Obama příznivcem či snad dokonce ovečkou pološíleného reverenda Wrighta, bych považoval za jeden ze zásadních argumentů proti jeho zvolení.
Finrod Felagund píše…
Template: jistěže je to jeden ze zásadních argumentů proti jeho zvolení (Wright je cvok), jenom si občas říkám, jak by vypadaly obličeje všech těch - zejména evropských - hipíků, co v něm vidí druhého Ghándího... :)

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem