POLITIKA: ČSSD získává dlouhodobě dobrého spojence – zapšklost ODS

Česká politická scéna se po letošních parlamentních volbách dost zásadně proměnila. Do jaké míry je ta proměna trvalá, ukážou volby do místních zastupitelstev a senátní volby, které jsou plánovány na podzim. Problém číslo 1 není ani síla sociální demokracie nebo komunistů, ale paradoxně neschopnost ODS vyrovnat se se ztrátou dominance na pravici. Pokud si Petr Nečas svou reálnou pozici dostatečně neuvědomí, hrozí české politické scéně podobně zablokovaná situace jako v Norsku.

Nekonečný příběh norské politiky se dostal do pasti, ve které po každých volbách utvoří vládu sociálně-demokratická Arbeiderpartiet navzdory tomu, že pravicových voličů odevzdá hlasy ve volbách více, než těch levicových. V čem tkví problém? Historicky byla dominantní pravicovou silou v Norsku strana Høyre. Høyre však v 70. letech kvůli naprosté programové i kádrové krizi zaznamenala silný pokles své popularity, čehož si od začátku nebyla příliš vědoma. Mnoho voličů volilo Høyre jako “menší zlo” a mnoho pravicových voličů situaci řešilo jednoduše tak, že k volbám nechodilo vůbec. V roce 1973 byla založená nová pravicová strana s názvem Fremskrittspartiet (Strana pokroku), která slibovala radikální snížení daní a sociálních podpor, privatizace, minimální stát a všeobecné šetření. Tehdy ji považovalo vedení Høyre za dočasný marketingový produkt, za sdružení, které se “musí” rozpadnout, protože přeci není tradiční stranou s pevně uspořádanou členskou základnou. Fremskrittspartiet se nicméně v roce 1977 dostala do parlamentu a od té doby každé další volby na sebe nabaluje nové pravicové voliče z řad těch, kdo k volbám nechodili, plus navíc bývalé voliče Høyre. V současné době je Fremskrittspartiet mnohem silnější než Høyre – dostala 22,1 % hlasů, zatímco Høyre jen 14,1 %. Pokud by se obě strany byly schopny dohodnout na sestavení vládní koalice, bez problémů by předběhly sociální demokracii (zisk 35,4 %) – problém je ovšem v tom, že pro Høyre není hlavním soupeřem sociální demokracie, ale Fremskrittspartiet, vůči které se vymezuje a jíž neumí odpustit dominanci na pravém křídle norské politiky. Høyre se dlouhodobě chová k Fremskrittspartiet tak, jakoby sama měla mít okolo třiceti procent hlasů a Fremskrittspartiet byla jen politickým trpaslíkem o jednociferném volebním zisku. Že se takové chování neslučuje s realitou však nikoho u Høyre zrovna netrápí.

Teď se vraťme do českých luhů a hájů. Myslím, že čtenáři výše uvedený příklad přišel více než povědomý; ODS se totiž momentálně chová dost podobně, jako Høyre když Fremskrittspartiet poprvé uspěla ve volbách – a příběh Fremskrittspartiet nápadně připomíná nastoupená cesta TOP09. Na rozdíl od tandemu Høyre/Fremskrittspartiet tandem ODS/TOP09 dostal možnost vládnout v jedné koalici, takže by si mohl svůj potenciál uvědomit. Pokud budou obě strany spolupracovat a ODS se smíří s tím, že časy, kdy pravice se rovnala ODS jsou navěky pryč, dostanou sociální demokracii do pozice, kdy se strana buď zmodernizuje, nebo bude odsouzena k podobné roli, jakou má v české politice KSČM – tedy strana s nulovým koaličním potenciálem, která si může říkat, co chce, ale kterou nikdo neposlouchá. Pokud však ovšem ODS bude i po podzimních volbách pokračovat v arogantní rétorice vůči TOP09 a hrotit situaci dál, může se opakovat norský scénář – TOP09 bude mít pravidelně okolo 25 procent voličů, ODS okolo 15 procent, dohromady by měly na dobrý základ pro vládu ještě s třetím menším partnerem, ale vládu neposkládají, protože ODS se nebude chtít smířit s druhořadou pozicí. V takovém případě by Česká republika byla odouzená k prakticky neomezenému vládnutí sociální demokracie. Výše uvedené řádky nepíšu z pozice sympatizanta TOP09, jako spíš z pozice pravicového voliče, kterému jde o to, aby myšlenky minimálního státu a soukromého hospodaření dostaly co nejvíce sluchu. Jde teď jen o to, aby ty myšlenky nebyly slyšet naprázdno – pravice by se pak až velmi snadno mohla dostat do pozice, v níž jsou momentálně sociálnědemokratičtí a komunističtí poslanci.

Ilustrační foto: TV Nova

Komentáře

Melebius píše…
Skutečně Vám připadá, že jde ODS nějak výrazně proti TOP 09? Já jsem zaregistroval pár přátelských šťouchanců, aby se zavilí ódéesáci na rodnou stranu nezlobili, ale jinak mi připadá, že se mezi těmito stranami rozvíjí především korektní spolupráce. Ale jsem si vědom, že jsem občas naivní optimista. :-)
Anonymní píše…
No a ten treti mensi partner by idealne mel byt Strana svobodnych obcanu. To by nebylo spatne.
Finrod Felagund píše…
Anonymní: No tuhle bandu radši jako třetího vážně raději ne... Když už někoho, tak nějakou normální středopravou stranu, která by nebyla tak hloupě eurofobní.
Anonymní píše…
Finorde jeste doplnim ze SSO je v posledni dobe cim dal vic klerofasticka diky Seminovy a spol.Staci si procis euportal ktery je defakto na tu stranu napojeny.Tento server je vice mene agitaci Lefebristu ktere katolicka cirkev neuznava protoze i na ni je tato skupinka moc konzervativni az klerofasticka.Nikdy si fakt rikam jak muze bejt klaus tak blbej ze se snima muze paktovat.On se asi na stary kolena uplne zblaznil.Nejdrij krestany posmesne prirovna co se tice dulezitosti k zahradkarum,a potom uplne otoci zprahne se z tema nejvetsima fanatikama.Takze cose tice SSO ano, tuto stranu rozhodne nevolit.Rozhodne by nebylo dobre kdyby byla v parlamentu a to nejonom kvuli jejimu euroskeptismu.
Anonymní píše…
Aneb vitejte na ustrasenem "stredopravem" eurofilnim webu. Ach jo. Nejlepsi finrodova hlaska tu byla "EU se snazi prosazovat pravicove reformy".
Finrod Felagund píše…
anonymní: Proč ustrašeném? :) Copak my se někoho bojíme? Jen máme jiný názor, než Vy. Kromě toho fakt je ten, že SSO je plná semínovských fanatiků, stejně jako poslední dobou euportál. To byste chtěl mít v parlamentu? To je horší, než komunisti, ti už jsou jenom spolkem bývalých vrahů, zatímco ta Semínova banda je spolkem vrahů potenciálních. A snaha EU o rozpočtovou odpovědnost je co? Neříkejte, že levicová iniciativa, to byste mě rozesmál :)
Ondra píše…
Ale tak u současných komunistů vrazi opravdu nejsou. To není podpora KSČM, ale zase nazvat jí stranou vrahů je podobně ujeté, jako spílat do kapitalistických vrahů Vondrovi, nebo Tomáši Klvaňovi, či Jochovi za podporu neokonských rejsů.

Spíš to vidím tak, že větší šanci mají komunisté. Těm v poslední době stoupá členská základna a počty sympatizantů a především mezi mladými (!) Takže to není tak, že vymírají a volí je jen staříci, jak se sebejistě tvrdilo.

Pokud se budou rozevírat sociální nůžky a ony budou a jak bude postupovat úpadek Západu, vč. ekonomického, na což budou mnohé vlády reagovat drastickými škrty, radikálně levicovým a sociálně-populistickým uskupením se bude otevírat široký prostor.

Lefebvristy Semínova typu a katolické národovce nikdo volit nebude. To je zoufalost, která může oslovit minimální promile voličů, narozdíl od levicových programů.
Anonymní píše…
Dovolim si nekorektni komentar. Dle meho nazoru, TOP09 ani ODS nejsou pravicove strany ani omylem (pokud definice pravice neni vse rozkrast). Co vidim je obrovska nenazranost, individualismus, karierismus, zbytecne rozkradani statu, absence nejakych dlouhodobych strategii, apod.
Jak rekl kdysi Jezis, ze po jejich ovoci je pozname, me z toho bohuzel vyplyva jeden prosty zaver: tzv. pravicove vlady byly / jsou v dusledku horsi nez vlady CSSD.
Anonymní píše…
Proboha me je uplne jedno, jaky ma v soukromi nazory Michal Semin, jde mi o program ty strany, predseda je libertarian, ta strana je vylozene liberalni v klasickym slova smyslu, naky "narodovectvi" v jejim programu skutecne nespatruji. Asi vas pali, ze je proti politicke integraci EU, ale oni to maji velmi solidne argumentacne podlozene a jejich nazor je zcela legitimni a ciste pravicovy. Mrzi me, ze na ne hazite spinu a uchylujete se k podpasovkam az bulvarniho, levicackeho typu - "strana prolezla klerofasisty" atd. Cetli jste jejich program???
Anonymní píše…
jeste dodatek, EUportal, to souhlas, ale to je portal, kde ma prostor siroke spektrum nazoru, neni to zadna "hlasna trouba" SSO. Spis bych rekl, ze ma blizko k takovymutomu narodoveckymu kryptosocialismu Bobosikovy... SSO je trosku dost jinde. Nedaval bych to absolutne vubec do souvislosti. To spis libinst.cz. A to je jina kava, ne?
Anonymní píše…
a nebo www.dfens-cz.com
Anonymní píše…
ČSSD je jediná alternativa proti fašistickým stranám ODS a TOP 09

Tato vláda je fašistická a nechává si radit od fašistů !
Anonymní píše…
anonymni: Roman Joch je unikatni myslitel, ty nevzdelance. Nema s fasismem nic spolecneho. Narozdil od CSSD, ktera ma s fasismem a nacismem spolecnou velkou cast volebniho programu.
template píše…
To dělá to hloupé načasování - je před volbami a ty vzájemné "šťouchance" (stejně jako Melebius si nemyslím, že by ODS uplatňovala nějakou výrazně arogantní rétoriku proti TOP 09)patří k tomu, bohužel je to zrovna v době, kdy by se měla rozvíjet koaliční spolupráce. Problém vidím spíš v prohlubující se impotenci ODS a to zejména před pražskými komunálkami - mám pocit, že tu Prahu snad chtějí prohrát, když už, tak se vší parádou.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem