SPOLEČNOST: Nastává krize internetu?

Titulek článku možná čtenáře překvapí, ale rád mu osvětlím, že taková otázka je na místě. Třebaže je internet všude okolo nás, mluví se o “facebookové generaci” a internet pomalu poráží papír v mnoha dalších oblastech, mizí to, čím internet přispěl společnosti nejvíc – jeho globalizovanost.

Pokoutné stavění státních hranic ve virtuálních vodách začíná být velkým nebezpečím pro sílu, kterou internet dosud měl, kdy dokázal bourat režimy nebo kdy umožnil, aby spontánní sdružení lidí přinutilo libovolný stát nebo nadnárodní firmu minimálně se zamyslet nad svým chováním. V současné době je čím dál častější, že se pod pláštíkem “ochrany autorských práv” či “marketingových strategií” brání šíření informací, a to i zcela legální cestou. Je čím dál častější, že dostupnost nebo cena různých informačních produktů se odvíjí od toho, z jaké země (myšleno klasického státu) je uživatel připojen – pomáhá tomu služba zvaná Geolocation, která je schopná podle IP adresy vysledovat pozici uživatele kdekoliv na této planetě.
Důsledky jsou zarážející: zatímco je možné sednout do auta a bez jakékoliv hraniční kontroly dojet do Německa, koupit si tam v kamenném obchodě CD s hudbou a vrátit se zpět, po internetu něco takového je často velký problém. Koupit si legálně hudbu z německých iTunes může pouze někdo, kdo má německou platebení kartu. Zaplatit si přístup do internetového archivu norské televize NRK může pouze někdo, kdo je připojen z Norska. Koupit si písničku z i-legalne.cz jde opět jen tehdy, pokud je uživatel připojen v České republice. Ano, je možné říci, že je v pravomoci každé firmy určit si, komu chce své zboží prodávat a komu ne – jenže tím se popírá jádro ducha internetu, které spočívá v tom, že koupit online lze vše, pokud má uživatel dost pěněz na to si věc zaplatit.
Nejmarkantnější je to v rámci Evropské unie, kde firmy naprosto vydřidušsky (nejvíc v tom excelují mobilní operátoři) vytvářejí cenovou politiku tak, že do ní zahrnují částky za “zahraniční” dostupnost, což je samozřejmě v době volných hranic a jednotného trhu anachronismus. Zatímco potřeby běžného Američana či Rusa nakupovat či získávat informace zpoza území Spojených států nebo Ruské federace jsou v zásadě minimální (lokální trh je dost velký aby dokázal nasytit potřeby i těch největších gurmánů a když občas ne, je to tak málokdy, že není problém sem tam nějaké ty částky navíc dát, tím spíš, když mají opodstatnění – firma z jejich výběru platí poplatky nutné k poskytování služeb v zahraničí), pro Evropany se jedná o naprosto zásadní bariéru, která brání ve fungování volného jednotného trhu. Tím, že vybírat podobné poplatky a dělat “rozdílnou cenovou politiku” pro různé členské země se firmám vyplatí (mají příjmy bez nutnosti poskytnout protislužbu), žádná nechce opustit státní hranice, protože je to pro ni výhodné. Spotřebiteli se tím ale bere volba využívat výhod společného trhu, na které má právo z titulu členství své země v EU, což v konečném důsledku vede buď k tomu, že si danou věc opatří podvodem (ať už ilegálním stažením v podobě hudby či softwaru, nebo nějakou neoficiální koupí; ať už s pomocí anonymizéru, nebo obyčejné pošty – mnozí si jistě pamatují na podobné pašování iPhonu a jeho crackování “doma”, proti čemuž samozřejmě Apple, který na papírových hranicích chtěl vydělat, protestoval, ale nebylo mu to nic platné).
Problém je v tom, že ne každý uživatel internetu je dostatečně počítačově gramotný, aby chce-li si přečíst zprávy nebo dostat se k nějakému obsahu, který je z jeho země nepřístupný, uměl používat proxy servery nebo anonymizéry – ba ani aby si nastavil Google na globální vyhledávání místo preferování lokálního. Výsledek je ten, že mnoho lidí získává pokřivenou představu o světě, znovu uzavřenou do dávno zaniklých státních hranic – a izoluje se tak od vpravdě globálního dění. Právě toto systematické lpění na existenci státních hranic z hlediska toku informací a businessu, které čím dál více sešněrovává internet, je jasným popřením fantasmagorií konspiračních teoretiků, kteří hovoří o věcech jako “nový světový řád” či různých antiglobalistů. Globalizace totiž je právě výhodná především pro spotřebitele a soukromníky (jak by dodal jistý sociálnědemokratický politik – pro “obyčejné lidi”), pokud v ní umějí chodit. Domnívám se, že její oklešťování tímto způsobem je i velkým varováním pro existenci informační svobody, na kterou jsme si za těch patnáct až dvacet let popularity internetu zvykli.
PS:
Rada pro čtenáře: pokud se chcete dostat k jakýmkoliv informacím na světě a eliminovat tak vliv různých nástrojů, kontrolujících Vaši pozici na planetě, nastavte si Google, YouTube a další služby na “Worldwide” a používejte webové proxy servery. Najděte si například pod hesly “proxy norway”, “proxy italy” nebo “proxy america” apod. webové proxy servery, které jsou umístěny v těchto zemích a skrze ně jděte na stránku, kterou chcete vidět. Princip proxy serverů je následující – Vy se připojíte na proxy server, který se připojí na stránku, kterou chcete zobrazit, takže ta stránka nevidí informace o Vás, ale o proxy serveru. Důležité upozornění: nezadávejte nikdy do proxy serveru žádná osobní data, čísla karet, e-maily, apod., protože vše, co tam zadáte, může vlastník proxy serveru zneužít (vše mu je k dispozici). Postupně vznikají placené služby, které mají vlastní servery v různých zemích a které by měly být bezpečné – a měly by umožnit vstup na kteroukoliv zemi na světě skrze jejich server tam umístěný, nicméně opět: velmi důrazně varuji před podvodníky, kteří touhy uživatelů po ukrytí jejich identity mohou zneužít.

Komentáře

Anonymní píše…
S proxy je problem, blbe se hledaj funkcni a zadarmo. Navic jsou pomaly a vetsinou tam nefunguje napriklad javascript nebo jak se jmenuje to, co treba umozni stisknout tlacitko Download na rapidshare... cili je to tezka nouzovka
Finrod Felagund píše…
Anonymní: Podle toho, co potřebujete. Udělat ze sebe virtuálního Američana nebo Angličana není zase takový problém, ale udělat ze sebe třeba virtuálního Švéda nebo obyvatele nějakého jiného malého státu je nadlidský problém. Jinak je to přesně, jak píšete. Pro vniknutí na americký trh se mi osvědčily americké anonymizéry, které fungují jako VPN, takže veškerý javascript, flashe a všechno funguje, bohužel ale na to, jak se ze zahraničí koukat na NRK jsem dosud nepřišel a docela mě to štve. Jediná možnost, která mě napadá, je nainstalovat přítelkyni, která žije v Norsku, na počítač VPN server (normální windowsovský DHCP server nasměrovaný do hamachi, na které se připojím z NL ze svého PC) přes který bych to mohl dělat a tak používat její norskou IP adresu, ale je to pěkně krkolomné řešení, navíc bude taky dost pomalé. O tom, že tím zatěžuji internet naprosto zbytečnými kvanty dat ani nemluvě. Ale co s tím jinak? Napadá mě jen masově naučit lidi obcházet tyhle bariéry, pak by se snad někdo mohl vzpamatovat. EU by mohla vydat naříení, že si žádná firma v EU nesmí účtovat žádné "přeshraniční poplatky", pokud jde o vnitřní hranice (zkuste si jen tak pro zajímavost poslat balík z Českého Těšína do Karviné a totéž z Těšína polského... rozdíl bude několik set korun, několik dnů navíc, po které balík poputuje do Varšavy, pak do Prahy a z Prahy do Karviné, byť je to ani ne 20 kilometrů) - protože to je taky pěkný anachronismus. A to, co předvádí třeba Microsoft, že v té které zemi si můžete koupit pouze tu kterou jazykovou mutaci Windows/Office (a samozřejmě v různých zemích jsou různé ceny), případně Apple s iTunes, je nehorázná zlodějina v době zaniklých vnitroevropských hranic.
Anonymní píše…
Ale no tak, liberal vola po evropskych narizenich zasahujicich do volneho trhu? :)
enver píše…
no jo no...
mě spíše zajímá váš názor na toto:

http://www.novinky.cz/diskuse?id=209890&articleId=/ekonomika/210761-ods-navrhuje-aby-kazdy-nezamestnany-dostal-do-mesice-praci.html&sectionId=5

Sice je to fajn nápad, ale bojím se že úředníček dostane kudlu na kruk od cikána, a novopečená maminka práci v bordelu...

co vy na to?
Finrod Felagund píše…
Anonymní: No ona ta EU spíš funguje jako garant volného trhu, který se kdekdo snaží regulovat. Takový dráb s bičem, který na dotyčné řve "žádné bariéry volnému trhu mi tu stavět nebudete" :P
Anonymní píše…
no podle me je pro nezamestnanyho reseni udelat si zivnostak... za mesic se naka jedna zakazka pokryvajici socialni a zdravotni pojisteni snad najde...
template píše…
Prince řekl, že web je definitivně mrtvý, zrušil své internetové stránky a své nové CD distribuuje coby přílohu amerického novinového deníku. Zvláštní, ale když o tom tak přemýšlím, něco na jeho slovech (a skutcích) asi je.
Anonymní píše…
Co je? Proc jste mi smazali prispevek o facebooku?
Finrod Felagund píše…
Anonymní: Zkuste to ještě jednou a bez těch vulgarismů.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem