ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Vrcholící hysterie pomatenců, nebo promyšlená kampaň?

Poslední dobou se zájmem sleduji aktivity českých protiradarových bojovníků. Ačkoliv o nich na nějaký čas nebylo slyšet, v posledních dnech se mi zdá, že své dýky z damašské oceli zvedají čím dál tím výše k blyštícímu se půlměsíci. Jihad!

Poprvé jsem si tento fakt uvědomil, když jsem při cestě noční Prahou náhodou popatřil na obrovitý svítící bilboard. "Ještě není pozdě!" stálo na něm. To mě zaujalo a při bližší rekognoskaci reklamní desky jsem zjistil, že ještě není pozdě zastavit okupaci českého území americkými imperialisty. To už vážně jeden neví, jestli se má smát, nebo brečet. Ale nač dávat zbytečně průchod emocím - lepší je uvažovat s chladnou hlavou. Naskýtá se otázka: Kdo tohle platí? Kontaktní adresa - jakési Nenásilí.cz. Zajímavé, byl jsem přece zvyklý na své favority Nezákladnám.cz - tak proč mi v tom děláte nepořádek?

Ale podívejme se na Nenásilí.cz. Při ohledání stránky je všechno jasné. Jde o ty samé človíčky, kteří stojí za hnutím Ne základnám, jen jeden chybí. Nikdo jiný než tiskový mluvčí iniciativy Jan Májíček, kterého soudruzi očividně hodili přes palubu. Začínal jim evidentně být nepohodlný, poté, co se kolem něj strhl poněkud větší zájem médií. Jeho bratříčkování se s islámskými teroristy, kterým na webu své Socialistické solidarity gratuloval k masakrování Izraele, stejně jako jeho účast na jakési konferenci, kde hlavním tématem bylo potírání sionistického imperialismu (což nedávno proflákl Neviditelný pes), už zřejmě ostatní bojovníci neunesli. Ne že bych je snad podezíral z toho, že by se v nitru s Májíčkovým světonázorem rozcházeli. Nejsou však zřejmě tak prostoduší, aby si nespočítali, že jim výstřelky radikálního kolegy mohou v očích veřejnosti spíš uškodit. Takže islamofašista a neostalinista Májíček v tichosti zmizel a nyní tady máme úplně nové a očištěné Rychlé šípy: Jan Tamáš (o něm bude ještě řeč), Ivona Novomestská a spol.

A to je jen začátek. Dále se z médií dozvídám, že se aktivisté Greenpeace rozhodli uspořádat mejdan ve Vojenském újezdu Brdy a bivakují na místě, kde by měl radar stát. Samozřejmě ža četné účasti novinářů. Ve vojenském prostoru jsem jednou byl a velmi by mě zajímalo, jak by se mnou ostraha naložila, kdybych měl podobně pitomý nápad jako lobbyistická organizace Greenpeace. Marně si lámu hlavu nad tím, proč se "ekologičtí" aktivisté tímto problémem vůbec zabývají. Dejme tomu chápu jejich happeningy u míst jako jsou chemičky. Ale co má vojenské zařízení, nad kterým zatím všichni jen debatují, společného s ochranou životního prostředí? Že by se jen zviditelňovali? Ale - jak mě taková kacířská myšlenka mohla vůbec napadnout, fuj!

Nejzajímavější zpráva mě však měla dostihnout dnes. Současný vůdce protiradarových extremistů Jan Tamáš se rozhodl držet protestní hladovku. A to "do té doby, než česká vláda odstoupí od smluv o radaru". A nebude jí držet jen tak někde doma, ale ve výloze v centru Prahy, kde bude zřejmě Tamáš provozovat své vlastní reality show.

Setřeme nyní slzy po prvotním záchvatu smíchu (který zdejší čtenáře, stejně jako mě, nemohl minout) a podívejme se na celou věc okem střízlivým. K čemu takový protest Tamášovi bude? Že by skutečně za svou věc zemřel hlady, o to strach nemám. Že by jeho osud přiměl českou vládu rozvázat smlouvy s americkou stranou - to si též nemyslím. Hladovějící Tamáš v pražské výloze bude média zajímat maximálně týden, víc ne. Co potom? Vyleze s ostudou a zakousne se do sójového bůčku? Ale proč?

Well. On Jan Tamáš není jen pouliční protiradarový aktivista. Je to také (ač to mnoho lidí neví) politik. Předseda Humanistické strany, která se snaží už od roku 1998 dostat do parlamentu a zatím se její volební výsledky vždy pohybovaly v rámci statistické chyby. Dva roky je sice dlouhá doba, ale proč mám silné tušení, že humanisté v podobě radaru zavětřili velké téma, které by je mohlo posunout ke světlým zítřkům v příštích volbách? Na vlně populismu a primitivního antiamerikanismu, který v obyvatelích ČR tihle lidé úspěšně šíří svými poplašnými zprávami, se už vezou i jiné levicové strany. Zatím je však vidět, že z tajných zdrojů (zřejmě z Ruska a Blízkého východu) přicházejí finance. Humanistická strana by nakonec mohla být ideální koaliční spojenec KSČSSD (poté, co Zelení díky pragmatickému předsedovi zradili a zmodrali). Že to zní příliš jako konspirační sci-fi teorie? Tomu bych samozřejmě rád věřil...

Ať je to jak chce, na úterní Tamášův protestní happening se chystám a rád bych pro server Nekorektně přinesl i reportáž. Šťavnatější než T-Bone steak, kterým by nebylo od věci mávat hladovějícímu soudruhovi před obličejem. Ať si té Ameriky také trochu užije.

Komentáře

Anonymní píše…
Kdy Majicek gratuloval nekomu k masakrovani Izraele ? Lhani jako metoda boje, nelisite se od komunistu a nacistu.
Finrod Felagund píše…
martine, tady: http://www.socsol.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=192&Itemid=105

"Na začátek bychom rádi pogratulovali Hizballáhu, že porazil Izrael, který byl donucen se stáhnout z Libanonu."
Anonymní píše…
To je gratulace k masakrování ? To je maximálně gratulace k výhře jedné armády nad druhou armádou. Chcete říci, že Hizballáh zmasakroval Izraelce v poslední válce. Jestli ano, tak to napište na Prahu 6 do jejich ambasády, oni si toho zmasakrování nevšimli, co více operaci ukončili s prohlášením, že šlo o úspěch.

Musíte snad sám přiznat, že nikdo k masakrování Izraele negratuloval. Vy byste byli první, kdo by "nekorektně - poslední dobou synonymum pro napsání jakékoliv hlouposti, ale s aureolou hrdiny" protestoval, kdyby někdo například prohlásil, že Bush gratuluje armádě k masakrování civilů (při libovolném projevu podporujícím kroky armády v Iráku a nebo Afghánistánu). Byla by to i podle mně blbost, ale stejnou blbost jste ve jménu propagandy napsali.
template píše…
Vy ovšem víte stejně dobře jako já, že součástí "války" na Blízkém východě jsou sebevražední atentátníci a vybuchující bomby s hřebíky v izraelských restaurací. Proto se mi zdál výraz "masakrování" naprosto správný a hodící se k izraelsko-palestinskému konfliktu.
Miroslav Yamato píše…
Součástí té války jsou také letecké útoky proti jednotlivým osobám s obětmi převážně mezi civilisty. Do jisté míry dokážu tyto útoky chápat, ačkoliv IMHO nic neřeší, ale likvidace jednotlivých osob ze vzduchu je absurdní...pokud ovšem není předem počítáno s tím, že "když se kácí les lítají třísky"...v každém případě je to nechutné cinické svinstvo!
Anonymní píše…
No Yamato Sane, mezi svymi blizkymi na nacisticko-komunistickem webiku soudruha Stwory jste sel nedavno jeste dale. To kdyz jste se rozhorcoval, ze Izrael likviduje teroristy v huste obydlenych oblastech.
Jenze oni se zrovna kvuli naivkum jako jste vy v tech huste obydlenych oblastech zdrzuji a rachejtle vystreluji.........
Mikin
Miroslav Yamato píše…
Omlouvat zabíjení nezůčastněných civilistů tím, že se tam teroristé schválně schovávají je jen další cinismus...jsou přesnější způsoby, než letecké útoky. Že nejsou užívány není zrovna vyznamenání pro IDF. Současný způsob vede jen k dalším eskalacím konfliktu. Stejně jako, na druhé straně, nesmyslné ostřelování Israele raketami...další vysloveně neefektivní a teroristický způsob boje.

Ale vy toto moc dobře víte, jenže to byste nesměl být takový fanatik, abyste to dokázal připustit.
Anonymní píše…
Template, zrudnosti teroristickych utoku jsou jednou veci, druhou veci je tvrzeni, ze nekdo gratuloval k masakrovani Izraele. Takove tvrzeni se tam neobjevilo.
Anonymní píše…
Well, Yamato Sane.
Presnejsi (ale mnohem pomalejsi) metoda nez letecky uder na misto ze ktereho byla vypustena raketa je vyslani vojaku. Tedy vyslani vojaku na misto, odkud teroriste uz davno utekli, nebo kde nastrzili lecku. Tak blbi Izraelci nejsou, Mr. Yamato.
Podle me by byla mnohem lepsi ta nejrychlejsi a nejucinnejsi metoda - odpovedet na odpaleni kazde rakety delostrelectvem.
Kazda zeme se ma pravo branit agresi tim nejucinnejsim zpusobem a neni na tom nic cynickeho.
(S tvrdym Y bych prosil)
template píše…
Můžete slovíčkařit a hádat se kvůli použití jednoho (možná poněkud nadneseného) výrazu, jak chcete, Martine. Ať však chcete nebo ne, je to tak, že Májíček sympatizuje a leze do zadnice lidem, kteří jsou za masakry civilistů v Izraeli přímo odpovědni.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem