SPOLEČNOST: František Sahula byl zavražděn

V noci z prvního na druhého května byl poblíž chatové osady Skuhoř u Kamenice brutálně zavražděn kytarista, zpěvák, spisovatel a fotograf František Sahula (45).

Motivem činu dvou vrahů, Jana Dvořáčka (20) a Jiřího Kulveita (18), kteří svou oběť ukopali k smrti tak, že nebyla u identifikace k poznání, a nechali několik hodin bezmocně umírat v lese, bylo tisíc korun ve Františkově peněžence. Oboum hrozí až patnáct let vězení, nebo výjimečný trest.

Následující řádky nechci brát jako nekrolog, a to i přesto, že jsem zavražděného znal osobně, byť nijak dobře. Nechci ani volat po zvýšení trestu vrahům (jako mnozí jiní) jen a právě proto, že oběť byla v jistém slova smyslu "známou osobností".

Hrůza zločinu spočívá totiž právě v tom, že oba mladíci nejspíš ani nevěděli, do koho kopou. František Sahula nezemřel proto, že mohl některé lidi štvát svými písničkami, nebo literární tvorbou. Vrahům šlo jen a pouze o peníze, to znamená, že příště můžu ten ukopaný být já a kdokoliv z vás, kdo právě čtete tyto řádky.

Proto by mě zajímalo, jak se lze účinně ubránit a hlavně, kde začít. Co vede mladé lidi, co sotva překročili práh dětství k tomu, aby se z nich stali asociální kriplové, kteří ukopou bezbranného člověka - jen proto, aby ukořistili pár korun? Je to věcí výchovy? Má se i dospělý muž bát jít sám v noci lesem, aniž by měl permanentně u opasku minimálně Glock 22?

A právě z tohoto důvodu jsem pro exemplární navýšení trestu oběma mladíkům. Jejich nízký věk a dosavadní bezúhonnost (pokud vím) může totiž lehce obměkčit české soudnictví, které beztak už teď dává za vraždu zcela směšné tresty. Já ovšem nechci, aby se dva hajzlové, jejichž fotky si můžete prohlédnout tady a kteří jen tak rozkopali dospělému člověku hlavu na kaši kvůli prachům a pak klidně odešli, ještě někdy vrátili z kriminálu. Není to v zájmu mém a není to v zájmu nikoho z vás. Jsem plně přesvědčen o tom, že doživotní trest je zde zcela na místě.

Ať bude trest jakýkoliv, Františkovi Sahulovi už to život nevrátí. Rádi bychom ovšem alespoň symbolicky přispěli k šíření jeho, v tomto případě literárního, odkazu - nikdo se snad nebude zlobit, když zde umístím link na jeho výtečnou povídkovou knihu "Ve stádu je vlk", která by měla rozesmát všechny čtenáře s výjimkou fundamentálních křesťanů.

Komentáře

Finrod Felagund píše…
Výborně napsáno. Osobně jsem už několikrát navrhl existenci koncentračních táborů s podmínkami, jaké vládly v těch nacistických pro odsouzené zločince. Proč? Je to humánnější než trest smrti a účinnější, než "fešácký kriminál". Argumenty, že to způsobí další totalitu neberu, protože znovu opakuji, 1) šlo by o zařízení pro ODSOUZENÉ ZLOČINCE s výjimečným trestem, nikoliv o nevinné lidi jako v případě nacistického Německa, 2) kdyby hodlala přijít nějaká ta totalita, tak i kdyby koncentrační tábory pro zločince neexistovaly, beztak by je hned druhý den po puči a to pro politické vězně zavedla sama. A přesně tyto dvě existence jsou zářným příkladem "lidí", kteří by v koncentračním táboře měli skončit. Ne pro svůj původ, pro svoje názory. Ale pro to, že brutálně zavraždili nevinného člověka.
template píše…
Jasně - osobně neschvaluju trest smrti z několika důvodů a myslím, že daleo větším trestem pro oba bude dlouhý život za mřížemi, kde si to jistě řádně užijí. Ono by úplně stačilo, kdyby naše věznice vypadaly jako v Thajsku a podobně. Kriminál by neměl připomínat hotel, jeho funkce je přece něco úplně jiného, na to bychom neměli zapomínat.
Anonymní píše…
to FF: ten pán co si vypůjčil jméno postavičky tolkiena má hrozný nápady - koncentrační tábory, to se ještě lidé s takových úchylným názorem rodí? Začněte ve Finsku, tam je to ještě s tím fešáckým vězením ještě horší a kriminálníci si jezdí i na "dovolené", tam jim navrhněte koncentráky a pak napište co vám na takovou blbost řekli.
Finrod Felagund píše…
anonymní: Proč se snižujete k osobnímu útoku? Argumentujte! Tvrdíte-li, že je to, co říkám, blbost, pak mi to vyvraťte. Zatím jste tuto schopnost moc nepředvedl, takže znovu: je koncentrační tábor lepší, než trest smrti? Je, protože není definitivní, v případě justičního omylu (které se stávají) je snazší dostat člověka z lágru než ho oživit. Nicméně osobně nevěřím v to, že by trest měl být převýchovou, ale že by - za těžké zločiny - měl být trestem, který se na daném člověku pomstí, aby byl trest preventivně hrozbou pro lidi, kteří by chtěli vraždit. Dnes když někdo chce vraždit, tak si může spočítat, jestli mu nějakých 6 let ve fešáckém kriminále stojí nebo nestojí za to se někoho zbavit - kdyby měl být doživotně v koncentráku, tak by si vraždu nejspíš rozmýšlel déle.
Anonymní píše…
Pan Sahula jak žil, tak i zemřel. Nědělejte z něj, proboha, nějakého renesančního člověka, dokonce ještě i "spisovatele". Spisovatelem byl třeba Čapek a ne tenhleten podivný člověk. Jediné, co Sahula opravdu dovedl, bylo dělat děti a obelhávat sebe i své okolí. Bohužel. Tímto ovšem neschvaluji čin vraždy, jen poukazuji na určitý druh hrozivé spravedlnosti, která se v jistých situacích naplní již na tomto světě.
template píše…
Pokud se vážený pane Anonymní myslíte, že rozšlapaná hlava je adekvátní "spravedlností" za neplacení alimentů, pak bych skutečně nechtěl žít ve Vašem světě.
Anonymní píše…
Dobrý večer, na tomto webu jsem poprvé a nevím kdy se sem vrátím. přesto bych rád řekl, že se hrozím nad tím, jak mohou lidi soudit a trestat a jak mohou tyto soudy a tresty vymýšlet. Je pravda, že mám něco, co by mohlo pasovat na zmínku o fundamentálních Křesťanech a také mám dar vymýšlet tresty pro viníky, kterým, někteří, odpouštíme. Myslím si ale, že toto téma není nijak jednoduché, vždy je to kompromis. Můžeme soudit a trestat podle názoru soudce(autority), poroty(něco mezi), nebo lidu(stáda). Ani jedno není dobře.
Nápad s vězením kde by se vězni museli živit a vydělávat na škody které způsobili jsem také dostal, stejně jako nápad hned na místě bez řečí dotyčnému udělat něco podobné co udělal on.
Ale nakonec se to stejně všem sečte...
F.Sahuly je mi líto, i když jsem ho neznal osobně, jeho tvorba na mě zapůsobila.
Ubíral bych se směrem k výchově mladých, kteří jednou(většinou) budou taky vychovávat mladé. Tam je podle mne zakopaný pes. Tam je prostor pro práci každého z nás.
template píše…
2 mk: A o tom hlavně byl můj příspěvek. Velice rád bych se totiž nemusel bát, jestli se nestanu na cestě domů obětí dvou znuděných hajzlů, kteří jen tak kvůli pár korunám ukopou člověka. Díky za reakci.
Anonymní píše…
Wov, teda to me dokaze docela pobavit, jak u nas funguje ve tretim tisicileti linc, evidentne se tu ohani i autor clanku povrchovejma informacema, kdyz aninevi, jak jsem jmenuje vesnice, kde se to stalo. Podle me dostupnych informaci, byli tri, jeden utek kus dal, jeden zustal na miste a jen jeden je vrah. Navic Sahulu znali. Ja tuhle politovani hodnou skutecnost vidim spis jako bitku, kdy jednomu ze zucastnenych ruplo v hlave a prehnal to. Vzhledem k informacim ktery mam, tak cin J.K. neomlouvam, pro nej jsem i pro vyjimecny trest, ale aby nekdo dostal 12-15 let, za to ze nedokazal "povedenemu kamaradickovi" zabranit udelat takovouhle neomluvitelnou zhovadelost, to mi prijde paradoxni, vzhledem k tomu, ze kdyby misto toho sam vytahl zbran a Sahulu zastrelil, tak bude sedet kratsi dobu... njn, neni nad pravni stat...
Anonymní píše…
jsou to ku.dy nechapu je dal bych jim na dozivoti takovej vitecnej chlap

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem