SPOLEČNOST: Landa a nuda v Brně


Původně jsem si myslel, že by se k tomuto tématu fundovaněji vyjádřil kolega Helm The Hammerhand, který je (na rozdíl ode mě) příznivcem jednoho z nejpopulárnějších českých zpěváků, a sice Daniela Landy. Kolega však běhá nám neznámo kde, takže si na jeho kladivo budeme muset ještě počkat a k Landovi se vyjádřím sám.

Stručně - Landa chce uvést v brněnském Národním divadle svoji divadelní hru a spousta lidí je proti. To by mi bylo vcelku úplně jedno. Osobně Landu z několika důvodů nemusím. Jednak je to dáno mým odlišným hudebním vkusem, jednak mu ne zcela věřím jeho siláckou a vlasteneckou image a pokládám jí za vykonstruovanou pózu, která mu ovšem vynáší dostatek peněz, takže je to vlastně v pořádku. Mám za to, že po ekonomické stránce by pro brněnské ND rozhodně nebylo nezajímavé, uvést hru jednoho z nejúspěšnějších současných autorů. Samozřejmě chápu, že nejvyšší kulturní instituce se nemůže rozhodovat podle masového vkusu diváka, který většinou bývá značně pokleslý. Nechal bych však posoudit odborníky - pokud možno nezaujaté, aby nehodnotili Landovu současnou tvorbu v kontextu popěvků, které tvořil před osmnácti lety - jestli jeho hra je skutečně takové kvality, aby jí mohlo uvést Národní divadlo.

Pokud vím, hra ještě není ani hotová, a už jí hodnotí spousta samozvaných expertů. Jako například pan Petr Váša. Kauza ho vzala natolik, že si kvůli tomu zařídil i internetovou stránku www.nevitam.cz, kde se spravedlivě rozhořčil. Na projevení svého názoru má samozřejmě právo jako každý jiný, proč mám ale pocit, že pan Váša by nejradši ve jménu nějakého vyššího principu rozhodoval, jaká kultura se bude provozovat a jaká ne. Po přečtení jeho textu jsem získal dojem, že pan Váša by rozhodně uvítal návrat ke komunistickému režimu. Nejspíš také proto, že v osmdesátých letech jeho jméno alespoň mezi určitou komunitou něco znamenalo. Dnes po "fyzickém básníkovi", jak se sám nazývá, neštěkne ani pes, a proto se musí zviditelňovat na lidech, kteří jsou na rozdíl od něj slavní a známí. Už jsem se v úvodu zmínil, že Landu nemusím. Pokud bych si ale měl vybrat mezi Landou a Petrem Vášou, s jehož "hudební" produkcí jsem též zběžně obeznámen, fyzický básník z Brna by to s největší pravděpodobností nevyhrál.

Ale proč jsem se k tématu vůbec dostal. Náhodou se mi totiž do ruky dostal magazín Metropolis. Přečetl jsem si úvodník šéfredaktora, jehož jméno si teď nevybavuji. Jednalo se o obsahově i stylisticky velice plochý a nevydařený článek. Metropolis je magazín, který oslovuje spíš dnešní free, cool a in mládež, a proto jsem se zájmem sledoval, jaké hodnoty pan šéfredaktor budoucím konzumentům inzerce vlastně vštěpuje. Ze začátku se rozněžnil nad tím, kterak byl na svatbě dvou homosexuálů. Od ní se oslím můstkem dostal až k Landovi a k Vášovi, kde upozornil na výše uvedené stránky. Celek tedy nesl informaci jako "byl jsem na svatbě super homosexuálů, a proti těmhle skvělým lidičkám je ten nácek Landa, takže mu to Váša natřel". Souvislosti nechápu. Nevím totiž, kde a kdy se Landa vyjadřoval proti homosexuálům. To se snad ani za dob Orlíku nestalo. Agresivní rétoriku je mnohem častěji možno slyšet od hysterických zastánců čtyřprocentní menšiny, než naopak - pokud samozřejmě nepočítám většinou osamocené výkřiky radikálů.

Co tím chci říct? Škatulkování je nebezpečné. V našem světě nejsou jen skvělí homosexuálové a za každou cenu vždy zlí Landové. Už jen proto by mu zřejmě v Brně měli dát šanci ukázat, co umí. I když já se z Prahy patrně na jeho hru podívat nepojedu.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem