ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Chcete vyhrát soutěž? Nařkněte ministra z jejího ovlivňování

Sem tam se víceméně z rutiny kouknu na Patočkův Deník Referendum, jen abych byl kdyžtak dopředu informován o tom, kdy a jak přesně nastane rudá ozbrojená revoluce a kdo ji povede. Odkazy na některé články mi zase hážou na Facebook mí levicoví přátelé. Naposledy jsem tam objevil zajímavou kauzu. Ministr životního prostředí Pavel Drobil prý vzkázal porotě soutěže festivalu ekologických filmů Ekofilm, aby dokumentární snímek Auto*Mat nevyhrál ani jednu z cen.

Takové jednání by samozřejmě bylo skandální. Nicméně po přečtení obou článků celkem snadno zjistíte, že je třeba zase všechno jinak - čtěte ZDE a hned potom ZDE. Po nastudování tématu si pojďme položit několik otázek.

Co se vlastně stalo?

Jeden z porotců, architekt Milunić, řekl redaktorovi Deníku Referendum, že porota dostala vzkaz od ministra Drobila, že film Auto*Mat nesmí vyhrát. Nevzpomíná si však, kdo porotě vzkaz vyřídil.
Milunić později (v dalším článku) celou informaci popřel. Respektive řekl jen, že něco takového slyšel, ale neví kdy, kde a od koho. Stejně tak zmíněnou informaci popřeli všichni další členové poroty. To ovšem soudruhům nezabránilo, aby následující článek opatřili bulvárním titulkem Ministr Drobil se vykrucuje marně, porota Ekofilmu pokyn dostala. Mlčenlivost a negativní stanovisko porotců ke své hypotéze si bohorovně odůvodňují jejich strachem z ministerských sankcí.

Co se ve skutečnosti mohlo stát?

Celá kauza na mě od počátku působila nikoliv jako novinářská kachna, čistě proto, že soudružky a soudruhy z Patočkovy platformy nelze pokládat za novináře, ale jako čirý nesmysl vystavěný na osvědčeném postulátu "jedna paní povídala". Někdo prý něco říkal, ale nikdo vlastně neví co a hlavně kdo, to je jedno, hlavně že se veřejně očerní nenáviděný pravicový ministr. Zároveň silně pochybuji, že by ministr, jistě důležitější věci na práci mající, osobně intervenoval v takové marginální věci, jako je filmová soutěž, o které naprostá většina občanů ČR vůbec nic neví. Porotci se možná odmítají bavit s "novináři" ne proto, že by se báli sankcí ze strany ministerstva, ale prostě proto, že na útočící levicové aktivistické magory jednoduše nemají náladu.

Co se (možná) stane?

Teď si na chvíli zahraju na konspirační teorie milujícího levičáka a pohroužím se do víru spekulací. Podle mého názoru film Auto*Mat vyhraje, protože prostě nemůže nevyhrát - jakýkoliv jiný výsledek by se teď, kdy se už celá záležitost dostala na stránky ministerstva, musela interpretovat skutečně jako ostudné ovlivňování nezávislé soutěže ze strany politiků. A "novinářů" (tedy i těch skutečných, kteří by se něčeho takového jistě chytili), se porotci i ministerstvo jistě bojí mnohem víc. A třeba právě za tímto účelem celá kauza vznikla. Spekuluji, samozřejmě. Ale jak už z historie víme, v nátlaku na veřejnost jsou jistá hnutí a skupiny, jedna z nichž má název jistě jen čirou náhodou stejný jako zmíněný snímek, velmi zkušené.

Komentáře

Anonymní píše…
No, motivy, které by mohl pan Drobil mít mne nenapadají, ten film je podle mého pozoruhodně neškodný:-) Zato motiv "referendistů" - hrát si na levicové disidenty - z této "kauzy" přímo teče. Ale na první stránky novin se tato zpráva asi nedostane, ekofestival je mezi běžným lidem znám ještě méně než ministr Drobil.

Glosátor
template píše…
Já se přiznám, že jsem ten film neviděl, a poté co jsem na jedné akci měl tu čest blíže se seznámit s lidmi se sdružení Auto*Mat vlastně ani nechci...
Anonymní píše…
Referendum je neskutecna zumpa, ktera se tvari jako velmi intelektualni prostredi. Taky mi to ale neda a musim priznat, ze si ho ctu kazdy den... proste to nevydrzim se nepodivat... ublinknu si a mrknu tam zas za par hodin. Da se to cist lip nez podobna zumpa blisty, ale je to stejne des. Pise tam Stampach, ktereho si vazim jako religionisty, ale co se tyce politiky je to stejny socialista jako ostatni, v jeho pripade jeste rizle fasismem (napr. explicitne obhajuje korporativismus).
Anonymní píše…
jeste ad Referendum - strasny bylo, jaka spina se tam kydala a kyda na Romana Jocha... to je snuzka naprostych lzi a ciry nenavisti... ze tam bezne publikuji poslanci za KSCM (nemluve o vsemoznych spindirach, gendristkach apod.) je uz jen takova shnila tresnicka na dortu (horcice na klobase).
Anonymní píše…
P.S. pokud nektery z milych ctenaru jeste nesnidal, a ma zajem si precist neco od agresivniho mladeho ultranarcistniho komunisty, ktery uchcava ze socialisticke skandinavie a bohorovne kaze sva uboha "moudra" nam, obycejnym zaslepenych cechackum, muze se mrknout na deniku referendum na clanky a prispevky od jakehosi Lukase Krause. Je to skutecne sila a ubohost nejhrubsiho zrna.
walter píše…
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymní píše…
PS
5. října 2010 9:51 - opět problémy s pojmy. Na socialismu není nic špatného, stejně jako není nic špatného na slovu negr - jen obě slova se tak začala v 20. století zneužívat, až se staly nadávkami...
walter píše…
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymní píše…
walter: na socialismu je spatny skoro vsechno, snad az dejmetomu na dobry umysl casti jeho vyznavacu. Socialismus je naprosto pokriveny pohled na svet, ve kterem kradez je spravedlnost, nesvoboda svobodou, nasilne prerozdelovani "solidaritou" atd. Kazdy levicak (vcetne umirnenych) je potencialne komunista (ci vzacneji fasita/nacista), lisi se to dejmetomu jen radikalitou. Levice nahradila uslechtile pojmy svoboda a spravedlnost pojmy jako "socialni spravedlnost", ktere maji uplne jine vyznamy (spise protikladne).
Anonymní píše…
walter: a jeste neco, myslet si samozrejme smite cokoliv. Podle me ale neni dobre, ze muzete i cokoliv prosazovat - to je slabina demokracie (ktera je mimochodem dost nicmoc usporadani, ale dejmetomu chapu, ze docela prakticke... rozhodne ale nema u me moc vysokou mravni legitimitu, natoz aby byla nejakym idealem. Jinymi slovy a s trochou nadsazky, radeji mit svobodu, kterou prosadi nejaky "osviceny diktator", nez nesvobodu prosazenou demokratickou cestou.)
Anonymní píše…
Inu, waltře. Odkdy levičáci nechtějí dobývat svět? A pokud vím tak voliči KSČM lpí na starých tradicích vskutku vehementně - ti nejsou levice?

A navíc kdo Vás plaší? Jak řekl Gramsci (nebo to byl Marcuse?), naši protivníci nesmí dostat prostor...ale oba to byli teoretici Nové levice - jejichž ústředním motivem - narozdíl od stalinistů - je prý demokracie a skutečná svoboda. Levice sama staví na popření stávajícího řádu a je s ním v konfliktu. To že Deník Referendum není zakázán a pronásledován je jen proto, že světu vládnou prohnilí kapitalisté a nikoli pokroková levice, která by třeba tento deník označila za podvratný a buržoázní (vždyť se v něm objevuje buržuj Pehe!)

Glosátor
walter píše…
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymní píše…
walter: vynatky z programu NSDAP:

-První povinností každého občana státu musí být (produktivní) duševní nebo tělesná práce. Činnost jednotlivce nesmí ohrožovat zájmy celku, ale naopak musí probíhat v rámci celku a ku prospěchu všech.

-Zrušení bezpracných příjmů, získaných bez vynaložení úsilí, tj. odstranění úrokové poroby.

-Požadujeme zestátnění všech (dosud) vzniklých trustů (podniků).

-Požadujeme rozdělení zisků velkopodniků.

-Požadujeme vytvoření velkorysého systému péče o staré občany.

-okamžité zespolečenštění velkých obchodních domů a jejich pronajmutí za nízké ceny malým živnostníkům

-vytvoření zákona o vyvlastnění půdy pro veřejně prospěšné účely bez náhrady.

-Aby bylo každému schopnému a pilnému Němci umožněno dosáhnout vyššího vzdělání a tím také vedoucího postavení, musí se stát postarat o důkladné budování naší lidově-vzdělávací soustavy. Učební osnovy všech vzdělávacích zařízení je třeba přizpůsobit potřebám praktického života. Pochopení státní myšlenky je třeba podporovat již od počátku školní výchovy (v občanské výchově). Žádáme, aby bylo zvláště nadaným dětem chudých rodičů bez ohledu na jejich stav nebo postavení poskytnuto vzdělání na náklady státu.

-Stát se musí postarat o povznesení zdraví lidu, a to ochranou matky a dítěte, zákazem práce mladistvých, zvyšováním tělesné zdatnosti na základě povinné tělesné a sportovní výchovy ze zákona, větší podporou všech spolků, které se zabývají fyzickou výchovou mládeže.

-Požadujeme zákonný boj proti takovému uměleckému nebo literárnímu směru, který působí na život našeho lidu rozkladným vlivem

-Všeobecný zájem stojí před zájmem jednotlivce.

... toto je socdem az komunismus. Byli proti kapitalismu, proti svobode a proti jednotlivci.
walter píše…
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymní píše…
walter: jo to se asi shodneme, uplnou svobodu asi bohuzel nemame nikdo a nikde, ale relativne svobodna zeme Amerika snad je. Taky mi vadi prilis prisne konzervativni zakony (ac celkem dost konzervativnich hodnot uznavam, ale nechci je lidem nutit). Pro me je podstatna hlavne ekonomicka svoboda, to je to, co by mela politika resit predevsim. Zakonu by melo byt co nejmin a umoznovat co nejvetsi volnost, nicmene jakesi "spolecenske klima" (nevynucovane!) by podle me bylo fajn spise konzervativni (manzelstvi, vernost, primerena ucta k tradicim...).
walter píše…
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymní píše…
"architekt Milunić", další ustašovské hovno, Chorvati germanofilní spojenci Hitlera si rozumí s pravdoláskou, protože chtějí šířit germánský vliv v celém světě. ne vliv Německa, ale germánství.
Jdou proti Drobilovi, aby ho mohl nahradit někdo od Schwarzenberga, který to taky podporuje.
Ustašovským hovnům by mělo být zakázáno tu bydlet, stejně je tu nikdo nechce.
Vlivu germánství je třeba se bránit aliancí staré Británie, slovanského Ruska, bojovného Srbska a sekulárně armádního Turecka.USa nám nepomůžou, je jim to jedno, protože to nechápou. pasivita, přežírání a blbé seriály z nich udělaly jeden z nejblbějších moderních národů, nechápou nic a polovina ani neumí používat příbor. tak to je.
Finrod Felagund píše…
Anonymní, co máte proti germánství? Není jiná skupina národů na světě, která by v současné době více akcentovala a i v praxi uplatňovala právní stát a z něj vyplývající spravedlnost a veřejný pořádek založený na předvídatelnosti, jako jsou právě germánské národy. Samozřejmě ne kulturně nebo jazykově, ale z hlediska přístupu ke spravedlnosti a svobodě by bylo nejlepší, kdyby celá Evropa se inspirovala germánskými hodnotami co možná nejvíce.
walter píše…
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Finrod Felagund píše…
Waltře, a jste si jist, že si za to ti slovanští sousedé nemohou sami svým častým buranstvím a primitivním fyzickým napadáním a testosteronem stříkajícím na všechny strany nehodným gentlemana? Z mojí zkušenosti s germánskými společnostmi (a i ta česká je germánská pod tímto ohledem jako hrom) jim nevadí ani tak to, odkud kdo je, jako spíš když někdo dělá bordel. Těžko mít respekt k někomu, kdo se chová necivilizovaně - a že zrovna muži (ne ženy) pocházející ze slovanských národů mají takové chování často v oblibě... za to ti Germáni přeci nemohou.
walter píše…
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
walter píše…
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Finrod Felagund píše…
Tak nevím, kdy jste v tom Berlíně byl naposledy, ale tohle jste si na beton vymyslel. Já jsem v Německu každý týden a ještě se mi něco takového v životě nestalo. Netajím se s tím, že jsem z ČR a s předsudky jsem se nesetkal. Jestli ono to totiž nebude tím, že se nechovám jako agresivní Slovan, z něhož stříká frustrace a testosteron na všechny strany...
Anonymní píše…
Tak rozbit nekomu drzku za to, ze vas slovne urazi, to je skutecna demence a navic trestny cin (a to jsem jinak velky pritel sebeobrany, zbrani, military a vseho okolo). Jinak zkusenost s nemcema v Praze - to potvrdi snad kazdej, ze jsou to neskutecne hlucny agresivni hovada, silene rvou, delaj bordel hlavne v metru, fakt dobytek. Takovyty particky umastenych namyslenych debilku...
Finrod Felagund píše…
Anonymní: A to jste ještě nezažil Čechy na Ukrajině, kde je tak levno, že mají pocit, že si mohou dovolit, co chtějí. Jsou totiž úplně stejní vůči místním jako ti němečtí floutkové v Praze. To ale nic nemění na tom, že v obou případech jde o patologické skupiny a ne o pravidlo.
Anonymní píše…
Finróde, víte anglosaství je nutno z echt germánství vyčlenit, je to něco specifického a jiného. v zásadě anglosaství je odpadlíkem od germánství a proto ho Němci tak nenávidí. tam je ta úcta k právu, kdežto germánství je novopohanská rozpínavost, agresivita.

Germánství jde o ovládnutí primárně Evropy, pak i dalších oblastí. Z Evropy západní chtějí vytlačit vliv odpadlého anglosaství, z východní zase vytlačit Rusy. nepřítelem sekundárním je pro germánství i Francie
Chorvatská ustašovská hovna jim v tom pomáhala hodně. zatímco za WW2 germánství skrz nacisty chtělo eliminovat na Balkáně vliv Anglie a Ruska, ustašovská hovna se pustila do likvidace Srbů, nejstatečnějšího národa světa.Ale sami to Chorvati nezvládali a byli biti Srby (a je jedno, že někteří Srbové měli rudou hvězdu a jiní dvouhlavého orla - to není v tomto podstatné) proto museli ustašovským hovnům neustále pomáhat právě Němci a ani ti to ve výsledku nezvládli. Cíl je stejný - prosazení germánství. ze strany Němců globálně, ze strany ustašovských hoven lokálně.

Američani blbci to nepochopili, možná se probudí až budou atlantikem křižovat zase německé ponorky - doplňovat palivo budou v ustašovských přístavech. Je nutné, aby sekulárně armádní Turecko tyto ponorky nepuštělo úžinama a spolupracovalo s anglickým loďstvem, protože to má praxi v kopání germánských námořních zadků.

Boj probíhá i v ČR. Proti germánství stojí stoupenci Británie, Ruska, Srbska a sekulárně armádního Turecka (Hrad, pravá ODS,komunisti,) Na straně germánství TOP 09 a její agenti v ODS, kteří se tváří jako ODS, zelení, Havel a vedení ČSSD.
Zbytek ČSSD to nechápe, protože je ještě blbější než Američani - tedy je jim to ještě víc jedno.
tak to je !

Winston Alexandr ibn Karadjordjević (odpůrce germánství)
Anonymní píše…
Jezis co to je za cloveka??? :))) To je jak z nakyho levnyho filmu... ze je to vtip?
walter píše…
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymní píše…
walter: je videt, ze jsi asi jeste nezazil skutecny konflikt na ulici. Riskovat (co ty vis, mozna i zivot - vytahne nuz, pistoli, zarazi ti nosni prepazku do mozku, pesti do ohryzku, palce do oci... ma kamose za rohem atd.) kvuli par nadavkam muze fakt jen magor a mel by ses nad sebou hodne zamyslet, nez bude nakej prusvih. Jasne ze bych ho poslal do prdele, ale do fyzickyho konfliktu bych nesel. Ani kvuli penezum nema cenu takhle riskovat.
Finrod Felagund píše…
Walter: Asi s něčím podobným nemáte zkušenosti. Já ano. Jednou jsem takhle jel večer v Krakově autobusem, přistoupí do autobusu hluční opilí katoličtí ultras, sedlnou si za mě, dělají bordel, pak já vystoupím, oni se mnou, a když čekám na červenou, tak na mě začnou řvát, že ať jdu dál, já si jich nevšímám, načež začnou že "budeš asi Žid, co, když nerozumíš?" a "Žide, ven z Polska" a pak mě dost surově zbili. Bylo jich pět, neměl jsem sebemenší šanci a fyzický útok začali zezadu, vůbec jsem to nečekal. No a to je přesně ten příklad té "slovanské udatnosti"...

A ještě k tomu germánství - dost pochybuji, že Limburg (většinově v Nizozemí), kde žiju, je anglosaská země.
walter píše…
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Finrod Felagund píše…
Waltře, zmínil jsem, že jich bylo pět? Navíc proč bych začínal spor já? Tím, že bych se na ně nějak obrátil, bych jim de facto dal casus belli. Holt si nerozumíme, já patřím do (západní) civilizace a u nás se to takhle neřeší.
Anonymní píše…
Ja se tesim, az walter nekdy narazi na nekoho, kdo si nemusi nic dokazovat, exhibovat na forech, chlubit se jakymsi "kurzem sebeobrany" (chachacha...), ten nekdo nejspis ani nebude navenek moc napadny, zadny velky svalovec, no a walter k nemu prijde s umyslem zautocit a od te chvile si nebude nic pamatovat a probudi se (v lepsim pripade) na jednotce inzenzivni pece. Snad pak walterovi dojde, ze to nema v hlave v poradku.
Anonymní píše…
mimochodem, myslet si, ze mi staci jakysi kurz (i kdyby to nakrasne byl treba kvalitni kurz KFM, FISFO, Krav Maga...) a nahonene ego a uz si muzu v boji "verit", je znamka vazne naivity az demence. Dobrovolne jde do boje jenom idiot nebo sebevrah, NIKDY se neda predvidat vysledek, okolnosti se muzou zmenit, proste cokoliv. Myslet si, ze se "uz umim prat" je hodne naivni a myslim, ze clovek skutecne znaly veci by si tohle nikdy rict nedovolil.
walter píše…
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
walter píše…
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Finrod Felagund píše…
Waltře, krávy jsme spolu nepásli, takže bych rád postupoval podle toho. Inu, jiný kraj, jiný mrav. U nás v civilizaci máme policii a soudy.
walter píše…
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymní píše…
Waltře, Vy si asi opravdu nenecháte srát na hlavu - teda pokud si to zrovna můžete dovolit. Když je na Vás někdo sprostý, tak mu dáte přes hubu, fajn. Ale co když na Vás bude drzý třeba policajt, nebo šéf v práci? Nebo třeba šéf místní mafie? Prorazíte ho pěstí naskrz? To bych chtěl vidět.

PS: Dovolím si Vám dát jednu radu. I kdybyste byl mistrem bojových umění, nikdy se neperte opilý. Mohlo by to špatně dopadnout pro Vás i pro Vaše okolí.

Scorpion
Anonymní píše…
walter: ono ho zbije pet zasrancu a vy mu jeste rikate, ze je zbabely? To je neskutecna sprostota, je mi z vas zle! I clovek velmi zkuseny ma casto problem se ubranit jednomu ci dvema utocnikum, ale ubranit se peti, to je spis tak do akcniho filmu, zkratka utopie. Bud to musi bejt neskutecna nahoda, a nebo elitni vojak s obrovskym odhodlanim, ihned velmi spektakularne a "efektne" zlikvidovat jedno dva z te party a doufat, ze ostatni ochromi pohled na mrtve kamarady - a tu chvilicku vyuzit na zbesily utek. Je videt, ze o tom vite hovno a s timto pristupem dopadnete - obavam se - dost spatne.
Anonymní píše…
Jeste k tematu obrany proti velke presile - jedna z mala moznosti s urcitou sanci na uspech je v takove situaci vzit "rukojmi", ale to s sebou ty hovada musi mit nejakou holku. Jeden clovek se ubranil mnoha smejdum, co ho obstoupili (byli tam i noze) tak, ze znicehonic prudce k sobe z jejich hloucku pritahnul holku (pritom ji tusim vykloubil rameno), vrazil ji par facek, az se ji spustila krev z nosu a ti utocnici jen vytrestene zirali, cehoz vyuzil k prudkemu utoku (holku odstrcil). Mel stesti.
Anonymní píše…
pardon, ne utoku, ale uteku
walter píše…
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymní píše…
walter: vy zamenujete obranu za utok
template píše…
Když dovolíte, posunu tuto diskusi zase směrem on topic: Tvůrce filmu Auto*Mat prý svůj film ze soutěže stáhl a přidali se i další tvůrci. Možná už skoro všichni? Takže si levičáci svojí vlastní blbostí celou věc nakonec zkurvili.
walter píše…
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymní píše…
walter: no tak co je podle tebe politika stredu?
walter píše…
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
template píše…
Walter (Pavlíček??):

Mám dojem, že to právě vy máte v těch pojmech dost zmatek. Musíte se zkrátka oprostit od tradičního mindsetu získaného buď v hospodě, nebo na internetových diskuzích. Potom budete možná vědět, že takzvaný "střed" je částečně mýtus, částečně znouzectnost.

Pokusím se vám to vysvětlit. Zatímco pravicově orientovaný člověk chce mít především klid na svou práci, stará se o sebe a svou rodinu a od společnosti (od státu) žádá, aby mu do toho pokud možno co nejmíň kecala, levičáci chtějí neustále měnit svět "k lepšímu". Někdy násilnou formou, jak to většinou dopadá, víme. Levicový člověk neuznává individuální svobodu, která je podle něj podřízena "kolektivu", "lidu" atd. Podle jeho pomýlených představ by se měli mít všichni lidé na světě stejně dobře, a toho cíle je třeba dosáhnout někdy i ozbrojenými prostředky. Neuznává rozdíly mezi lidmi a chtěl by je trestat za jejich úspěch (přerozdělování).

Pravice v žádném případě neznamená "komunistobijství", to je úplně jiná kategorie, to jste vážně musel slyšet v hospodě. Stejně tak nechtějí "pravičáci" vyhladit barevné, i když to píšou v novinách. Tady právě vznikají ta základní nedorozumění. S pozdravem.
Unknown píše…
Tak jsem si pročetl komentáře pod článkem a bez despektu vůči autorovi musím říci, že byly zajímavější, než článek sám. Zejména mě zaujaly ty příspěvky, které polemizovaly o "normálnosti" socialismu či komunistických ideí. Je vidět, že diskutující v době, kdy zastánci této ideologie řídili naše osudy, nebyli ještě na světě. Jinak by totiž nikdy nemohli vyslovit takto smířlivé názory. Jeden vyřčený názor však na základě delší doby, co jsem na světě a tím i většího množství načerpaných poznatků a zkušeností, sdílím. Totiž, že Klaus škodí.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem