ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Předseda Korouhvička Paroubek

Poslednímu názorovému veletoči předsedy ČSSD Jiřího Paroubka by se mohl leckdo divit; ještě dejme tomu před rokem se zdálo, že na české politické scéně není horlivějšího zastánce co nejrychlejší ratifikace Lisabonské smlouvy. Tak jak to, že najednou stojí za prezidentem? Kdo však sleduje jeho politické kroky, nemohl být jeho nejnovějším obratem tak moc překvapen.

Je totiž třeba si uvědomit, kam Paroubkova ČSSD patřila a patří. Současný předseda sociálních demokratů nejvíc přispěl k polarizaci české politické scény a je, alespoň mediálně, antitezí svého protějšku, Mirka Topolánka. Zde bych ale zdůraznil onu vsuvku "alespoň mediálně". Pod drobnohledem je totiž vidět, že co se skutků týče, mezi oběma stranami takový rozdíl - co si budeme povídat - není. Tedy v době, kdy Mirek Topolánek nazýval Evropskou ústavu "shitem", Jiří Paroubek nutně potřeboval stát na opačné straně barikády. A to i přes to, že Paroubkův hlavní politický partner - tedy Falmerova KSČM - se nikdy odporem k jakékoliv formě evropské ústavní smlouvy, zcela z logiky věci, netajil. Ale protože před časem Topolánek spojil úspěšnou ratifikaci Lisabonské smlouvy se svoji politickou kariérou (a to, jak víme, k nevoli velké části členské základny své strany, ale také několika poslanců a nezanedbatelné části senátorského klubu), museli soudruzi v Lidovém domě zastříhat ušima.

To je ovšem první - a marginálnější - důvod. Hlavní motiv Paroubkovy změny názoru je třeba hledat jinde. Nelze si nevšimnout (a to hlavně poslední dobou), že téměř vše, co předseda ČSSD říká a deklaruje, se řídí nikoliv stranickými principy a programem, ale jen a pouze výsledky průzkumů veřejného mínění. Paroubek totiž velice rád mluví za onen imaginární LID. Slavné vítězství lidu například vyhlásil, když se americká administrativa rozhodla u nás neumístit protiraketový štít - ten Paroubek, kterého mnohokrát novináři nachytali na švestkách a donutili ho k opatrnému prohlášení, že "jemu osobně by radar vlastně nevadil, ale musí se řídit většinovým názorem české veřejnosti" - jak se takové názory formují a konstruují, o tom se můžeme přesvědčovat dnes a denně. Zlí jazykové dokonce tvrdí, že některé "výsledky průzkumů" si soudruh předseda sám předplácí, zejména ty u agentury STEM, a osobně tomu nemám důvod nevěřit. Takže je zřejmé, že magické číslo 91 procent respondentů, co vyjádřili na TV Nova Klausovým požadavkům podporu, muselo na Jiřího Paroubka zapůsobit opravdu citelně. To by bylo, aby pod vlivem těchto okolností nezměnil názor!

Ono v současnosti velmi přetřásané téma - Benešovy dekrety - si nejspíš Klaus vybral pouze coby další obstrukci. Je ovšem až zarážející najednou vidět, jaký dopad má obava na jejich možné prolomení na českou společnost. Osobně mohu mít tisíce výhrad k prohlubující se evropské integraci, nejsem nadšený z vidiny ekonomicky centrálně plánovaného superstátu a mám husí kůži s post-demokratických postupů některých eurofanatiků. Benešovy dekrety, toto ostudné uplatnění kolektivní viny (byť v poněkud specifické atmosféře poválečné doby) bych "prolomil" klidně. Hlavně jsem si doposud myslel, že se jedná o mrtvé téma, kterým pouze ultralevicoví populisté typu kandidátky KSČM Jany Bobošíkové straší své voličské jádro, které tvoří skutečný hardcore bezmozků.

Jak je vidět, tak jsem se mýlil a Klausova podmínka mi tak posloužila jako lakmusový papírek vnímání české veřejnosti. Kterou jsem zřejmě opět poněkud přecenil. Na straně druhé úplně chápu prezidentovo rozhořčení z toho, že na rozdíl od Irů, Poláků a Britů se naše loutkové vlády, ovládané socialistickými a postsocialistickými stranami ani trošku nesnažily vyjednat si v textu smlouvy alespoň nějaké záruky - ovšem strašení sudetskými Němci bych od něj, na rozdíl od Paroubka, nečekal.

Komentáře

Anonymní píše…
Proc jsou komuniste proti LS, kdyz je europarlament komousu plny (v cele s nekdejsim predsedou komunisticke strany Barrosem)? A z ceho soudite, ze je Bobosikova ultralevicacka? (z jejich stranek se neda vycist nic konkretniho, retorika zavani levici, to ano, ale konkretne jsem se tam toho moc nedocetl). Jinak dik za pekny clanek v duchu "stareho" nekorektne.com, piste vic, vase clanky mam nejradsi.
template píše…
Díky za kompliment. K Vašim otázkám:
Mluvil jsem o českých komunistech. Na jejich motivy se zřejmě budete muset zeptat jich samotných, osobně mám dojem, že čeští komunisté jsou silně nacionalističtí.
Ad Bobošíková - z čeho tak soudím? Myslíte, že by pravicový politik mohl kandidovat za KSČM? Navíc, bude zajímavé sledovat její námluvy s Milošem Zemanem... v programu Suverenity jsou samé plky, z toho ani já, ani Vy opravdu bohužel nic vyčíst nemůžeme, zbývá tedy čtení mezi řádky :-)
Anonymní píše…
template: aha, tak to to vidime stejne... myslel jsem, jestli nemate nake materialy ohledne Bobosikove, ke kterym jsem se nedostal. No je ale zajimave, ze Bobosikovou celkem podporujou na eportal.cz...
Finrod Felagund píše…
Na eportálu podporují kde co, i popírače 11. září, to bych nebral jako bernou minci.
Anonymní píše…
Finrod Felagund: mluvite asi o Hajkovi. Pokud vim, spise mu jde o to provokovat v lidech kriticke mysleni a ukazat, jak moc media muzou zkreslovat nasi predstavu o skutecnosti, nez o to, kdo stoji za 11. zarim. Osobne mi jsou taky podobne teorie proti srsti, neverim, ze by s tim mely neco spolecneho CIA apod., to mi prijde jako paranoidni blabol. Nicmene Hajek je pomerne inspirativni osoba. Eportal se musi cist trosku s nadhledem, ale zaplatpanbuh za nej.
Finrod Felagund píše…
Anonymní, představte si, že nemluvím o Hájkovi. Mluvím o cvocích z e(u)portálu, kteří sotva začala média říkat, že Hájek řekl cosi že za 9/11 může Amerika (přitom to ani nenapsal, jak už se tu zmiňoval kolega template), okamžitě začali souhlasit a poslušně hledat důkazy pro svou "pravdu" protože měli pocit, že to jejich "guru" řekl - i když vlastně neřekl. A četl jste dnešní Petříkův článek na NP? Měl jsem vyloženě škodolibou radost.
template píše…
Ad e(u)portal - je to víceméně tak, jak píše Finrod. Osobně bych se nedivil, kdyby tam už brzy začali po vzoru Zvědavce popírat holocaust, zřejmě by to velmi potěšilo jejich věrné čtenáře. Soudě podle tamních diskuzí, ve kterých dominují pomatení exhibicionisté, neustále blábolící cosi o židovském spiknutí a jakémsi Pružinském. Totiž já vím, že pánové Petřík a Skřipský za tyhle cvoky nemůžou, ale z jejich strany jsem nikdy nečetl nějaké jasné ohrazení se proti tomu, když už, tak spíše něco jako tichý souhlas, rád bych se mýlil. Pro objektivitu musím říct, že se tam najdou i velmi kvalitní články.
Anonymní píše…
Jenomze ti cvoci co tam pisou o zidu Pruzinskem {to je podle nich prave jmeno Klause] jsou pro LS a v tomto tedy na vasi strane

Euportal si zaklada na tom,ze diskuse nechava volne plynout. V jejich clancich se nic takoveho neobjevuje

A tz kecz o tom, jak cela CSSD krom Paroubkova vedeni je vlastne proti LS si povidejte blbeckum. Kdo sleduje politickou scenu vi, ze socani byli vzdy eurooptimisti. Za Zemana, Spidly i Grosse. A hlasy jim to nikdy neubiralo.
Naopak ODS se profilovala opacne az do nastupu Topolanka a jeho lobbistu.

A jestli Euportal nelze brat jako bernou minci, pak vas server uz vubec ne...
template píše…
"A tz kecz o tom, jak cela CSSD krom Paroubkova vedeni je vlastne proti LS si povidejte blbeckum. Kdo sleduje politickou scenu vi, ze socani byli vzdy eurooptimisti. Za Zemana, Spidly i Grosse. A hlasy jim to nikdy neubiralo."

Kdy kde kdo tvrdil opak, proboha? Toho jsem si já dobře vědom. Napsal jsem, že KSČM byla vždy proti LS!
Cvoci co píšou o židu Pružinském, ať to je už jméno kohokoliv, nejsou pro LS. Nejsou však zřejmě ani proti LS, nebo jim je jedno, spíš potřebují někde zanechat svůj exkrement ve virtuálním prostoru. Nemohou tedy být na "naší straně".

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem