VÝROČÍ: Republikánský experiment ještě drží

Dnes je to přesně 91 let od vzniku kontroverzního projektu zvaného Československo. Projektu, který vznikl proti vůli, nebo přinejmenším bez souhlasu většiny obyvatel českých zemí a který od svého založení periodicky okrádal, vyháněl, nebo v nejhorším případě vraždil své občany. Je na místě otázka - je vůbec co oslavovat?

Českým národním svátkem, potřebujeme-li takový, rozumím 28. září, den svatého Václava. Svatý Václav a především svatováclavská legenda měla velký význam ve formování středověkého českého státu a jeho osoba zůstává dodnes symbolem, k němuž Češi vzhlížejí, pokud jim není nejlépe. Nebyl to Masaryk, Beneš ani nikdo z mužů 28. října - ba dokonce ani legionáři - ke komu vzhlíželi Češi, když jim bylo v různých momentech dvacátého století špatně. Byl to svatý Václav - symbol spravedlnosti, kontinuity a vznešenosti, která byla násilně rozbita spolu s mariánským sloupem na Staroměstském náměstí v roce 1918.

S první republikou se - u kdysi hrdého, silného a světového českého národa - začalo projevovat zlo v podobě tolik oblíbené "zaprděnosti", které spočívalo v závisti, touze legálně, tedy na základě zákona, okrádat své spoluobčany o majetek a především v pojetí dějin jako síně slávy, v nichž si někteří zaslouží být a někteří ne, místo jednoznačného popisu událostí. Z Jeho císařského veličenstva Františka Josefa I. se stal "degenerovaný stařec", maršál Radecký byl odstraněn z paměti společnosti, stejně skončily i statisíce našich vojáků, kteří bojovali v první světové válce - ti, kteří padli i ti, kteří přežili. Najednou byli všude jen legionáři, z nich se stali jediní čeští hrdinové první světové války, o nichž se smělo hovořit s respektem. Zapomnělo se na to, že více než polovinou nákladů na Národní divadlo přispěl z osobních peněz císař František Josef, bylo systematicky mazáno z paměti, že česky i německy mluvící Češi byli často patrioty, kteří spolupracovali jako jedna skupina. Vždyť i onen diskriminační Kutnohorský dekret, který poslal Karlovu universitu mezi provinční školy německy mluvící Čechy považoval automaticky za plnohodnotné Čechy - i mezi českými stavy, kteří se vzbouřili v roce 1618, bylo mnoho německy mluvící aristokracie (která se mimochodem vybouřila druhou defenestrací na pánech Slavatovi a Martinicovi, kteří oba byli česky mluvící).

První republika nedlouho po svém založení začala velkolepě krást. Pozemková reforma hned v roce 1919 zabavila půdu všem, kteří vlastnili nad 150 ha orné půdy nebo 250 ha jiných pozemků. Mnohým byla vyplacena náhrada, ale té se nedočkali mnozí aristokraté a žádní občané Německa, Rakouska a Maďarska. Rovněž byla o mnohý majetek okradena katolická církev. Samotná první republika byla založená jako národní stát "Čechoslováků", kategorie zcela uměle vytvořené proto, aby se mohlo vytvořit schéma "dominantního národa" a "menšin", které měly být umlčeny, respektive asimilovány. Toto opatření se týkalo zejména menšiny německé a maďarské. Během trvání první republiky nebyla po celou dobu národnostní otázka řešena - ačkoliv se při svém vzniku republika v čele s T. G. Masarykem odvolávala na národní sebeurčení, byli za tytéž snahy - sebeurčit se - němečtí, maďarští a polští spoluobčané trestáni. Československý stát tak měřil různým občanům různým metrem.

Stát se rovněž podílel na zrůdné Trianonské smlouvě, která na rozdíl od Mnichovské dohody byla opravdovým "o nás bez nás" - Maďarů se nikdo neptal ani koutkem úst co si myslí o tom, že přes tři miliony etnických Maďarů zůstanou mimo samotné Maďarsko. Maďaři přitom nebyli o nic více vinni válkou, nežli Češi, posuzovaní jako "vítězná mocnost". První republika se podílela rovněž na sedmidenní válce o Těšínsko, kterou vyprovokovala - Těšínsko mělo neutrální status, nebylo součástí ani Českých zemí ani Polska a bylo národnostně velmi smíšené. Oficiální záminkou pro útok bylo umožnění místním Polákům volit do nově ustaveného Sejmu. V době velké finanční krize ve 30. letech ČSR ignorovala obrovskou nezaměstnanost a sociální problémy v Sudetech a dále pokračovala v kolonizační politice - zatímco místní lidé neměli šanci dostat práci, byli mnozí Češi z vnitrozemí podporováni státem aby do Sudet za prací jezdili - kterou u státních podniků automaticky, na rozdíl od místních, dostávali. Pokud jde o Mnichov, je znám dokument vlastnoručně psaný Edvardem Benešem s instrukcemi pro svého tajemníka sociálního demokrata Jaromíra Nečase, který Nečase v srpnu 1938 posílá za Hitlerem s nabídkou odstoupení Sudet výměnou za to, že to bude ústupek poslední a výměnou za uznání celistvosti zbytku Československa. Nečas byl instruován, aby dokumenty zničil, leč z obavy že by mohl později být nařčený z vlastizrady tak neučinil, čímž nám zanechal stopu o tom, jakým způsobem se Beneš o stát zasloužil. Ve stejnou dobu, kdy Beneš vedl tajná separátní jednání, vedla jednání s Hitlerem i čs. vláda, která ústy premiéra Hodži souhlasila s odstoupením Sudet v září 1938, tedy ještě před Mnichovskou dohodou. Ono slavné "o nás bez nás" tak bylo "bez nás" proto, že všichni zúčastnění už oficiální cestou stanovisko Prahy obdrželi.

Československý stát se posléze po druhé světové válce - aniž by ho zajímala nepřípustnost retroaktivity či to, že politická reprezentace neměla žádnou kontinuitu ani legitimitu vzešlou z voleb - vyhnala 3,5 milionu našich spoluobčanů (kteří, mluvíme-li o kontinuitě práva ze září 1938, o občanství nikdy nepřišli) a omilostnila vrahy asi osmdesáti tisíců z nich. Jen proto, že pojem genocida a zákaz tohoto konání přišel v roce 1948 se toto jednání z let 1945-1946 za genocidní neoznačilo, jinak by si to plně zasluhovalo. Tento stát rovněž vydal NKVD desítky tisíc ruských antikomunistů, kteří žili v ČSR po bolševické revoluci a kde dostali politický azyl a později státní občanství. Stejným způsobem československá moc znásilnila touhu Slováků po žití v demokratickém státě - výsledky voleb na Slovensku, kde v roce 1946 komunistická strana naprosto propadla, stát jednoduše ignoroval. O zločinech komunistického Československa snad ani nemá cenu mluvit, o nich nejen z našeho serveru ví čtenář dost. V posledních dvou letech své existence československý stát, ač "svobodný" odmítl vrátit majetek ukradený emigrantům, velkostatkářům a průmyslníkům (u posledních dvou skupin jde o majetek zabavený na základě znárodňovacích dekretů prezidenta Beneše z let 1945-1948) a v mnohých případech jej odmítá vrátit dodnes.

Otázka na závěr je jasná - proč bychom měli slavit počátek devastace a degradace do té doby slavného a respektovaného českého národa?

Komentáře

Anonymní píše…
Ne že by se nenašlo pár pozitivních událostí z historie ČSR (finanační stabilita po první světové, na politicích nezávislá ochota povolaných vojáků v roce 38 bojovat, podpora průmyslu mezi válkami), ale článek je skvělý. ČR potřebuje projít katarzí, aby její obyvatelé pochopili, že jejich hodnota je v nich samotných a přestali se opírat o berličky od strejdů Hanky, Jiráska nebo Nejedlého.
Julius píše…
Ja myslim, ze nas zakladni problem je az neskutecne jednoduchy: Jeste nam nedoslo, ze krast se nema. Masaryk to vedel, ale ani on to nedokazal zmenit.

Jiz za prvni republiky jsme vyvlastnili majetek slechty a cirkve. Nemci (a jejich kamaradi) pak arizovali zidovsky majetek. Po valce se ten majetek uz nevratil puvodnim majitelum (ani tem, kteri zazrakem prezili). Pak jsme uspesne ukradli majetek ctvrtiny naroda, obyvatel Sudet. A stale bylo co krast, tehdy se tomu rikalo znarodnovani. Za komunistu byla kradez povysena skoro na vlasteneckou povinnost. Okradat bolsevika - to byl vlastne odboj ! Privatizaci po roce 89 si mnoho lidi opet vylozilo jako dalsi prilezitost ke kradezi.

Khaled Hosseini v Lovci draku pise, ze kradez je jediny skutecny hrich. Vsechny ostani hrichy jsou ve skutecnosti kradezemi. Vrazda je kradez zivota, lez je kradez pravdy,... Vsechny ostatni hrichy z kradeze vychazeji.

Nekdy se tvrdi, ze nase spatne vlastnosti jsou dusledkem toho, ze jsme se jeste nevyrovnali s dedictvim komunismu. Nemyslim si, ze je to pravda. Kradli jsme pred komunismem, krademe i po nem. Nase zlodejska vasen neni dusledkem komunismu. Je to naopak. Komunismus (jako vtelena kradez) byl dusledkem tolerance ke kradezim. Kdybychom se dokazali nasi zlodejske manie zbavit, mohli jsme komunismu zabranit (kdybychom napriklad neukradli obyvatelum pohranici jejich vlast).
Julius píše…
Aby muj sebemrskacsky komentar nevyznel prilis negativne: I se svym zlodejskym hobby na tom nejsme zdaleka nejhure. Ostatni narody maji mnohdy vaznejsi mouchy. Prvni republika byla pres sve problemy opravdu nejdemokratictejsim statem v sirokem okoli. A ani za valky nepatrili cesi prave k vteleni zla (opet ve srovnani se svymi sousedy).
Anonymní píše…
Jo, správný článek patřící pod hlavičku "Nekorektně". Pohled i z druhé strany určitě neuškodí.
Ale uvědommme si, že různých nespravedlností a ústrků bylo v dějinách Evropy nepočítaně a vesměs se u nich nedá určit, kdo byl ten "zlý" a kdo "dobrý". O tom lze vést nekonečné diskuze.
Já vidím problém v tom, že Rak.-Uhersko nedokázalo zvládnout svoji roli jednotitele národů. Češi prostě trpěli komplexem méněcennosti od r. 1867, že jsou jen jednou ze spolkových zemí se sněmem a ne královstvím s vlastním parlamentem jako Uhři v Zalitavsku.
Chybí mi tady zmínka i o jednom podstatném důsledku - jak by se třeba vyvíjela historie ve 40. letech, kdyby zde bylo silné Rak.-Uhersko, namísto spousty malých rozhádaných státečků.
No, už dost těchto lokálních hádek, které se nikdy nevyřeší - jen v jednotě je síla.
Byl bych rád, kdyby se současná EU dokázala poučit z těchto chyb a dokázala vytvořit všemi akceptovatelný jednotící rámec. Abychom mohli být Čechy i Evropany. Bez komplexů a současně.
M.Adamec
Finrod Felagund píše…
Anonymní 1: Já bych dokonce řekl, že by se měli naučit neopírat se o žádné berličky a pod pojmem "stát" nevidět sebe. Stát je pro většinu lidí (kteří získali občanství tím, že se do něj narodili) taková z nouze ctnost, kterou si nevybrali, ale je to skupina úředníků a politiků, kteří aniž by se jich zeptali, začali od nich vybírat výpalné (daně) a poskytují jim za to větší či menší ochranu. Nerad bych to říkal otevřeně, ale tenhle princip mají často různé pochybné organizace, a opravdu nevím, proč bych měl, říká-li někdo něco špatného o "mém" státě, si to měl brát na sebe. To úzce souvisí s tím, co psal Julius, a sice s těmi krádežemi. Tady mají lidé pocit, že stát může krást, protože vidí stát jako svou vlastní projekci. Pokud něco ukradne stát, je to pro ně, jako když by najednou sami byli bohatší - proto tolik primitivů vyčítá politikům privatizace do zahraničních rukou (které nakonec se ukázaly jako lepší, než do rukou různých místních "manažerů"), protože si myslí, že je tím politici okradli o majetek. Lidé si zkrátka neuvědomují, že jediné, co jsou ONI jsou opravdu jen a jen oni sami a jediné, co je na této zemi jejich, je to, co mají zapsáno jako své na katastru. Kdo vlastní cokoliv dalšího by je nemělo zajímat, protože to prostě není jejich a to v žádném smyslu slova. Během 20. století se tu, zejména za přičinění Beneše a bolševiků, usadila představa, že co je národní patří všem, v podstatě úplně se zrušila idea státu jako společenské smlouvy. Problém je, že tohle bolševické myšlení přetrvává i u mnohých, kteří sami sebe jako bolševiky nedeklarují, ba co dím třeba proti KSČM otevřeně vystupují - myslí tak ale dál. Pro pana Adamce - kdyby Češi dali do vyrovnání tolik úsilí, jako Maďaři, jsem přesvědčen, že by ho byli dostali - Maďaři mohou poděkovat prakticky jen a pouze svému skvělému diplomatovi, hraběti Andrássymu, který v Berlíně vyjednal, že Prusko ukončí válku s Rakouskem v roce 1866 výměnou za to, že se Rakousko zaváže k uznání dualismu rakousko-uherského, protože si Andrássy dokázal naklonit Prusy na svou stranu. Češi mohli učinit podobně - kdyby Palacký použil trochu politického tlaku, mohl Vídni nabídnout, že by rád přijal místo v Říšském sněmu, ovšem pokud by Vídeň chtěla zabezpečit setrvání českých zemí pod habsburskou korunou, měla nabídnout vyrovnání. Jsem přesvědčen o tom, že by na to Vídeň přistoupila, protože pro ni bylo cennější mít vyrovnané Čechy, než Čechy jako říšské trojské koně. Jenže prakticky za celé 19. století dokázala česká reprezentace akorát sepisovat petice, ale žádný konkrétní politický či diplomatický čin za tím nebyl. To ale už pak není chyba Rakouska, jako spíš těch, kdo si o svá práva nedokázali říct. Ono to pak totiž z Vídně mohlo vypadat, že je ani nechtějí.
Anonymní píše…
finrod: omlouvam se, tezce mimo tema, ale zahlidl sem v televizi zpravu, ze v norsku maj lidi na netu povinne zverejneny svoje prijmy a kazdej na ne muze koukat... co si o tom myslite? ja, kdyz to slysel, jsem se sel malem na zachod vyvratit...
Finrod Felagund píše…
Ano, je to pravda, stejně jako kolik lidé zaplatili daní. Říká se tomu skattelistene. Taky se mi to nelíbí, ale má to jeden pozitivní efekt - lidská závist v Norsku v době, kdy jsou skattelistene zveřejněny doslova exploduje, ale pak je od ní celý rok klid. Ale soudím, že by to mělo být tajné.
Anonymní píše…
finrod: a ktery bolsevik to vmyslel? Vzdyt je to naprosto brutalni zalezitost, deformace trhu a lidske dustojnosti, triumf rovnostarstvi. Proste hnus :(
Anonymní píše…
navic to muze videt na netu naprosto kdokoliv z celyho sveta, ne? co to je za svinstvo
Finrod Felagund píše…
Veřejné seznamy tohohle už byly k dispozici odnepaměti, je to norská a švédská tradice. Místní si toho cení jakožto důkazu transparentnosti ve své vlastní zemi a zrušit to nechtějí.
Anonymní píše…
finrod: v tech zpravach (ja vim, na Nove,no...) rikali, ze je 70 procent obyvatelstva proti... tak nevim... i kdyz, takovy psychopati z nezakladnam se taky ohanej podobnym cislem a neverim jim ani dobry den :)
Finrod Felagund píše…
To je blbost, proti zase tolik lidí není.. tyhle nápady mají v Norsku až enormně tuhý kořínek, ale Norsko funguje zkrátka jinak, než zbytek Evropy a tohle jsou (spolu s dalšími) věci, které cizince šokují, ale když tam žijí, tak seznají, že ten systém zase tak špatný není a že vcelku dobře funguje...
Anonymní píše…
ZAY:
Tento článek je výborným, a přitom jasným a stručným zhodnocením té "skvělé" a "bezúhonné" první republiky. Není co dodat, autor pojmenoval vše pravými jmény. Čeští nacionalisté a čechoslovakisté však musí nad takovými slovy zuřit a rudnout vzteky :-)
Finrod Felagund píše…
Ano, rudnout je to pravé slovo :)
Anonymní píše…
Bonjorno, www.nekorektne.com!
vende il Cialis Ё tra cui anche il Cialis generico Tadalis SX. [url=http://farmamed.fora.pl/ ] Comprare cialis generico[/url] Levitra appartiene ad un gruppo di medicinali chiamati inibitori della [url=http://farmitalia.fora.pl/ ]Come Compra cialis online[/url] Compra Viagra. Comprare Viagra Acquista viagra e cialis online. Ordina online [url=http://milanofarma.fora.pl/ ]Come Compra cialis in Italia[/url] Acquisto cialis italia. Farmacia online per disfunzioni erettili e impotenza, [url=http://farmanova.fora.pl/ ] Compra cialis online[/url] Poich? cialis generico sicuro via ? iniettiva, va posta cialis 10 mg cautela [url=http://farmaroma.fora.pl/ ] Compra cialis online[/url]

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem