REDAKCE: Poděkování

Redakce Nekorektně.com děkuje presidentu Bushovi za jeho osm let strávených v Bílém domě, přeje mu spokojenou, šťastnou a zaslouženou penzi. Věříme, že jednou historie ocení i nemálo jeho pozitivních činů, například jeho výraznou pomoc v řešení afrických konfliktů, kde hrál klíčovou roli v usmiřování etnických Arabů a jiných nearabských národů v oblasti Sahelu. Ano, třebaže George W. Bush dělal chyby (o nichž jsme psali), dělal chyby jako každý člověk. George W. Bush byl jedním z mála světových státníků, kteří dokázali rozlišovat dobro a zlo, kteří nemysleli postmoderně v kategoriích "vlastně mají všichni pravdu". Ano, takové chování má v sobě riziko, že se dotyčný netrefí a dobro a zlo určí špatně. Přesto je takové jednání mnohem čestnější, mnohem otevřenější a mnohem více hodné muže, nežli jednání typu "se všemi zadobře". Ještě jednou tedy děkujeme a přejeme panu Georgi Walkerovi Bushovi mnoho štěstí v životě.

Komentáře

Anonymní píše…
Hezky napsano, pripojuji se. Myslim ale, ze bohuzel moc podobnych podekovani na teto levicove planete nezazni :( Je nejaka sance, ze se nekdy pravicove smysleni stane vetsinovym trendem? Co se to proboha deje? Jak to, ze je EU tak strasne agresivne doleva? Mozna by bylo fajn o tom pojednat v nekterem z pristich clanku... jen maly namet.
Finrod Felagund píše…
Díky, téma je to zajímavé, určitě se ho dříve či později dočkáte. Co se týče současné neskutečné levicovosti EU, nevinil bych z toho EU, protože podle mě je ten problém starší. EU je v současné době levicová, protože v ní sedí generace "rebelů" z roku 1968. Ti se ale také nevzali nikde jen tak, nespadli z nebes - jejich rebelie proti celé společnosti vychází ze tří faktorů: 1) bouřili se proti nacionalismu, který znamenal velice moc pro jejich rodiče a podle těchto lidí způsobil mnoho utrpení v obou světových válkách (což je, co si budeme říkat, pravda), 2) bouřili se proti kapitalismu a tzv. "konzumu", který ovšem taky nespadl sám od sebe z nebe - byl logickým důsledkem utrpení za WWII a ekonomické krize předtím, lidé v něm hledali záchranu, protože toužili obnovit "spořádaný" svět poté, co ho zlikvidovali totalitarianismy všeho druhu. No a třetí vliv byla ruská bolševická propaganda, které spousta lidí naletělo. No a pak můžeme jít dál do minulosti a říct, že druhá světová válka tu byla hlavně kvůli tomu, že někdo (Francie) po první světové válce nepřiměřeně ztrestal Německo, které se cítilo zostuzené (a cítilo se tak docela právem), no a první světová válka tady vznikla z nacionalismu. Dokud se lidé dělili podle náboženství (katolíci vs. protestanti, západní křesťané vs. pravoslavní, křesťané vs. muslimové apod.), nebylo nacionalismu třeba. Jak vidíte, nacionalismus stál u počátku problémů a levičáci vyklíčili hodně kvůli němu a kvůli tomu, že nacionalismus rozkmital kyvadlo extrémních nálad - akcí a reakcí. No a co my musíme udělat je, že bychom se měli snažit to kyvadlo zastavit a nechat extrémy, aby byly na okraji společnosti, a ne aby bylo extremistických tak 60% populace Jedno je přitom jakým směrem, zpravidla ovšem levicovým. Pravicový extremismus (tedy to, co předvádí Liberální institut) často odmítá vidět realitu, chová se podle toho, jak by svět měl vypadat a ne jak vypadá a jen zavdává často dost extrémními požadavky příležitosti těm různým levicovým cvokům v jejich běsnění. Podle mě nemůže být společnost ani dlouhodobě nějak orientovaná, ale čeho lze dosáhnout, a o co bychom se měli pokusit, je společnost, v níž bude slušná pravice a slušná levice, přičemž obě budou mít své zásady, nebudou takové nicneříkající středové catch-all-parties, ale budou se navzájem respektovat a chovat se k sobě slušně. Kultivace pravice je taky potřeba, jen to není taková práce, jako kultivace levice, což je minimálně v Evropě v současné době úkol doslova nadlidský..
Anonymní píše…
Ano, též se připojuji k poděkování Mr. President George W. Bush.

ad EU
Souhlasím, že ten problém je starší. Šel bych ale dál, než jen do 20. st. V podstatě se zatím dá vidět krize myšlení (krize filosofie), která se pomalu rozjela s moderní dobou a vrcholí v době postmoderní. Takže všechny ty relativismy, feminismy, multikulturalismy,...
v tomto mají svůj kořen. V praktickém vyústění to je vidět třeba v tom, že zločinec za to nemůže, to společnost. Nebo všechny civilizace jsou si hodnotově rovny. Žádný lidská myšlenka si nemůže klást nárok na svou absolutní pravdivost....

Karel S.
Finrod Felagund píše…
Ano, Karle, máte pravdu, to je přesně to, co mi na současném systému vadí (ostatně viz můj článek o amerických univerzitách). A souhlasím s Vámi, že jde o krizi, kterou započala modernita - vždyť nacionalismus je esencí modernity.
No a zrovna dneska ráno jsem někomu přes rameno četl v MF Dnes titulek ve smyslu: "G. W. Bush končí, zbyly po něm války a krize". Upřímně mi z toho bylo docela smutno, hlavně z toho, že se snaží hodit krizi na něj. V článku to, pravda, mohlo být úplně jinak, ale ten bych z té dálky nepřečetl (navíc je to neslušné).
Finrod Felagund píše…
Jaroslave, jestli nějaký prezident může za tuhle krizi, tak Bill Clinton svým chováním v době .com crisis, kdy ze státní kasy platil neúspěchy firem, které padly za oběť investiční bublině. Banky se pak jen chovaly podle precedentu "stát to zatáhne, kdyby něco".
template píše…
Jaroslave, v tomto případě šlo titulek, který má upoutat pozornost. Myslím, že zrovna MF Dnes zhodnotila Bushovy plusy a mínusy celkem objektivně - a já zrovna nejsem z těch, kdo by nad těmito novinami jásal.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem