NORSKO: Palestinci demolovali centrum Oslo

Na včerejšek, 8. ledna, byla svolána před budovu Stortingu demonstrace na podporu Izraele. Demonstrace byla pokojná, mluvila na ní předsedkyně Fremskrittspartiet Siv Jensen, nic překvapivého. Mimochodem Palestinci sami měli taková shromáždění od začátku konfliktu už tři. Problém začal, když Palestinci na proizraelskou demonstraci začali útočit.

Co se stalo: Palestinci, kteří mají v Norsku status azylantů, svolali protidemonstraci na nedaleké Eidsvolls plass, kde měli pokojně demonstrovat proti proizraelské demonstraci. Jenže vzápětí ukázali, jak to s tou svobodou slova vlastně myslí - když opustili jakoukoliv mírumilovnost a pustili se do násilí. Začali mezi proizraelské demonstranty a proti policii házet zápalné lahve a pouštět silvestrovské rakety. Zbili a zapálili staršího člověka jen proto, že si dovolil nést izraelskou vlajku. Jenže tím to zdaleka nekončilo - pak si ještě udělali "výlet" po Karl Johans gate (ulice v Oslo ekvivalentní pražským Příkopům) a začali demolovat jeden obchod za druhým. Samozřejmě zničili restauraci McDonald's, nicméně opravdu nechápu, co mohli mít proti malé prodejně norské čokolády či malému knihkupectví. Policie zasáhla slzným plynem, podařilo se jí nakonec palestinské vandaly a násilníky dostat pod kontrolu a pozatýkat.

Proč píšu explicitně palestinské? Politicky korektní média samozřejmě nikdy nepíšou o tom, jaké národnosti útočníci byli (zato sáhodlouze píšou o tom, kterak dva mladíci, co pomohli zapálenému člověku, byli muslimové), ale na stránkách NRK v rozhovoru s jednou z propalestinských norských demonstrantek, Mari Gjefsen, tato uvádí, že ona sama byla proti násilí, že propalestinští Norové chtěli pokojný protest, jen se jim nepodařilo přesvědčit Palestince, aby násilí zanechali. Zároveň ovšem vyjádřila pochopení pro to, že palestinští vandalové demolovali město a útočili na lidi.

Jaký je výsledek těchto nepokojů? Zatím ještě nevím, nicméně doufám, že výsledkem bude to, že si většinou propalestinsky orientovaní Norové uvědomí, kdo je v tomto konfliktu agresor a proč. Kdo se chová mírumilovně a kdo chce jen násilí. Mimochodem velmi trefná byla slova mluvčího policie v Oslo Johana Fredriksena, který řekl: "Zabavili jsme Molotovovy koktejly, ohňostroje, nože a další bodné zbraně. Tito lidé opravdu nedbali o svobodu vyjadřování, jim ani nešlo o konflikt v Gaze." - jednoduše chtěli dělat násilí a našli si k tomu vhodnou záminku. Jak to skončí pro ně? Pevně doufám v to, že vyhoštěním. Bohužel to bude problém, protože většina byla mladší osmnácti let a tak uslyšíme cosi o tom, že nemůžeme deportací trestat spolu s nimi jejich rodiče a zároveň nemůžeme posílat nezletilé zpět do Gazy. Velmi rád bych se mýlil, ale obávám se, že jestli bude mít včerejší vandalismus v Oslo nějaký pozitivní důsledek, bude to v hlavách běžných Norů. Už to by byl úspěch.

Komentáře

Anonymní píše…
V Parizi se tradicne palila auta a jako novinka se loupilo v obchodech. tady jsem o tom napsal jako reakci na clanek v Britskych Listech (pan Culik mou rekaci samozrejme nezverejnil):

http://hrivnac.free.fr/wordpress/?p=663
Finrod Felagund píše…
Víte, pane Julie, on největší problém je v tom, že zatímco v Paříži, Londýně atp. jsou lidé na podobné nepokoje už docela zvyklí, v Oslo nikoliv. Oslo je maličké město s minimálním centrem, fungující víceméně jako větší vesnice, takže je navyklé na svůj klid a pokoj. V Oslo je poměrně velké haló z toho, když někdo něco ukradne nebo se odhalí dealer drog nebo podobně - a tyhle násilnosti prostě místní lidé neznají. O to víc doufám v jejich "léčivý" efekt co se týče toho, jak Norové pochopí (snad), kdo je v tomto konfliktu agresor a kdo jeho oběť...
Anonymní píše…
Takhle psala Četka:
Propalestinští radikálové se ve čtvrtek pozdě večer postarali o to, že norská metropole Oslo prožila svůj nejbouřlivější večer za posledních více než 20 let. Při srážkách aktivistů s policií byl jeden policista se zraněním převezen do nemocnice. Na 30 osob bylo zadrženo.
Násilí začalo poté, kdy zhruba tisícovka propalestinských sympatizantů napadla manifestaci na podporu Izraele, která se ve večerních hodinách sešla u norského parlamentu Stortingu. Při zákroku na hlavní třídě Karla Johana v centru Osla, při němž se pokusila obě skupiny oddělit, proto policie použila slzný plyn. Útočníci však proti policii i účastníkům manifestace použili domácí pyrotechniku, láhve a kameny. Zároveň přitom pálili izraelské vlajky.
Nepokoje poté pokračovaly i v dalších částech centra hlavního města, v nichž leží hlavní obchodní zóna. Výtržníci zapalovali nádoby s odpadky a řada obchodů přišla o výkladní skříně. Zapálen byl i jeden policejní automobil. Situace se dostala pod kontrolu až pozdě večer.
Jinak poklidné Oslo prožilo poslední srovnatelnou akci v 80. letech, kdy policie několikrát použila slzný plyn proti levičáckým aktivistům v souvislosti s prvomájovými oslavami.
template píše…
Ostatně vzpomínáte na zasedání MMF v Praze, na Global Street Party, Local Street Party? Myslím že těmhle lidem vážně nejde o nějakou "ideu", chtějí ji jen využít a zneužít k tomu, aby se mohli porvat, hlasitě si zařvat a vybít svou agresivitu rabováním a rozbíjením výloh. Bohužel například co se MMF týče, většina běžné veřejnosti s nimi sympatizovala, agresivní vandalové byli za hrdiny a (tuším) některé z nich si tehdejší prezident Havel i pozval na Hrad...
Marcel píše…
nevíte, jak skončil ten zapálený muž a kolik propalestinských bylo pozatýkáno? a kolik jich bylo skutečně odsouzeno?
Finrod Felagund píše…
Marceli, nakonec se ukázalo, že zapálili jeho vlajku, od níž jemu chytlo oblečení a jak ho ti kluci uhasili i s tou vlajkou, tak se z toho dostal. O zatčených zatím nevím, ale podívám se.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem