ZE ZIVOTA KOCOURKOVA: Nezáleží na tom, jestli jsme náckové či anarchisté...


...hlavně že máme správné názory.

Jakmile se jedná o "Velkého Satana", dovedou se dvě zdánlivě nesmiřitelné skupiny spojit pro svoji věc.

V našem věčně černobílém mediálním světě (nebo chcete-li, diskurzu) máme dva oblíbené protiklady: Na jedné straně "pravicové" extremisty, tedy neonacisty, na straně druhé "levicové" radikály, tedy anarchisty. Tyto dvě skupiny (převážně) mladých lidí jsou prý vůči sobě něco jako oheň a voda - navzájem se k smrti nesnáší, co chvíli se někde pomlátí a na oficiálních webových stránkách, které jsou si až podezřele podobné, si vyhrožují fyzickou likvidací a tak všelijak podobně.

Jaká je však realita? Tu nádherně ilustruje tento článek, respektive jedna citace v něm. ""To je snad jedno, jestli jsme anarchisté nebo náckové, hlavně, že máme správné názory," cituje ČTK "černě oděného radikála", který přišel se svými soudruhy, nebo snad kamarády, tak nějak po svém vyjádřit nesouhlas s proizraelskou demonstrací v Praze.

Ono je to totiž opravdu jedno. Jakmile jde o USA, Izrael, americký radar, kapitalismus a vůbec společnost, kde se neměří každému podle jeho potřeb ale schopností, tak už se nehraje na to, na které straně pomyslné barikády ten či onen chlapec v black-blocku v téhle stupidní hře na vojáky vlastně stojí. Občas se kočkují, ale pro své "dobro" jsou schopni stát srdnatě ruku v ruce a házet kameny na společného nepřítele. O kterém vlastně nic pořádně nevědí, ale vždyť je to jedno, hlavně že je na koho ty kameny házet... a za týden se zase možná popereme spolu, ať můžeme tu agresi a frustraci, nahromaděnou z celotýdenního nicnedělání, nějak ventilovat.

Zajímavé nicméně je, že při loňské Křišťálové noci, která byla oficiálně nácky prezentovaná jako "pochod proti válečné agresi Izraele", stáli anarchisté po boku Židů. Dnes zřejmě ti samí "pacifisté", vyzbrojeni palestinskou vlajkou, házejí šutry po izraelské ambasádě. Loni jim samozřejmě o žádné Židy nešlo. Chtěli se, stejně jako neonacisté, jen poprat a zviditelnit, navíc s citelnou podporou médií, společnosti a politické reprezentace v zádech. Dnes zase mají potřebu protestovat, případně vysklít pár výloh a převrátit něco aut. Že jim v tom sekundují jejich nesmiřitelné protějšky? Vždyť to říkám, jakmile jde o Velkého Satana...

Komentáře

Anonymní píše…
Souhlasim, a je taky zcela jasny, ze se tyhle dve krajne levicovy skupiny navzajem nutne potrebujou. Co by ty mladicci a spindiry (anarchistky) nebo prasnice (nackyne) delali, kdyby jedna zanikla? Asi by se dost nudili...
Moment, anarchisti přeci nejsou levice. To je ta skutečná pravice...
Anonymní píše…
Jaroslav : :))))
template píše…
Jaroslave, jak se to vezme. Ve své orientaci na "individualismus" jsou samozřejmě mnohem pravicovější než neonacisté, kteří chtějí levicovou diktaturu supersilného státu. Mnoho anarchistů však jsou už z principu komunisty.
To, že je to z devadesáti procent jen jedna banda zmatených a frustrovaných magorů, je věc druhá :-)
Anonymní píše…
Anarchismus je z vetsi casti levicovym hnutim a z mensi jde o pravici. V CR prezentuje pravicovy anarchismus napriklad Liberalni institut. Jednoduchym rozpoznavacim znamenim je mira podpory volneho trhu. Soukrome veznice, soukrome bezpecnostni sluzby misto policie, stat fungujici jako firma podbizejici se zakaznikovi to je pravicovy anarchismus.

poznamka: pravicovi anarchiste obvykle nerozbijeji vylohy a nepodpaluji auta, ale nosi na krku vazanku, casto se snazi neplatit dane a nechodi k volbam.
Aha, a já si vždycky myslel, že anarchie jako ideologie je pravicový extrém (neexistence státu a pravidel, naprostá volnost jednotlivce), kdežto komunismus (fašismus, nacismus) je levicový extrém (stát vlastní všechno a poskytuje to jednotlivci).
template píše…
Petře, u Libinstu to tedy bude spíš ten skutečný "pravicový extremismus" :-)
jaroslave, s Vámi v tomhle souhlasím.
Finrod Felagund píše…
Jde o to, že ti anarchisté, kteří si říkají anarchisté a rozbíjejí ty výlohy, nejsou anarchisty v pravém slova smyslu. Oni totiž nebojují za svržení státu a "přirozený stav", ale za svržení státu a dosazení se na jeho místo. Tedy chtějí být těmi "osvícenými, kteří budou ukazovat světlo ostatním". Sami jsou často velice kolektivističtí, v podstatě to je asi něco jako "organizovaný ateismus", který vlastně není žádným ateismem.
Finrod Felagund píše…
Jinak s těmi pravicovými extremisty jako s libinstem naprosto souhlasím.
pan kopferkingl píše…
K vaší diskuzi o pravicovosti a levicovosti anarchismu: oni existují vlastně 3 směry anarchismu, navzájem velmi odlišné až protichůdné - individualismus, mutualismus a komunismus. Individualismus má asi nejblíž k tomu "pravicovému anarchismu" a i já se k němu víceméně kloním. Mutualismus je něco mezi a komusnismus (neplést se socialismem, jak ho známe), je to co vyznává většina tzv. mladých idealistů od Zelených po Áčka, co rozbíjej výlohy a dělají bordel na Czechtekku.
Včera jsem o tom pak ještě přemýšlel a dostal jsem se k podobným závěrům. Ale stejně děkuju za osvětlení :-)
Anonymní píše…
Hlavně zalézt Izraeli hluboko do prdele a zlikvidovat ty ošklivý a krutý Palestince:)

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem