BLÍZKÝ VÝCHOD: Pohádka lidová pro ty, kdož politikou zaobírati se nechtějí

V roce 1947 OSN řekla, že by bylo fajn, kdyby vznikl stát pro Židy a Palestince, tedy Izrael a Palestina. Stát pro Židy v té oblasti už byl slíben za první světové (to je ta Balfourova deklarace) (ale taky byly návrhy, že by se jim dalo třeba území někdy v Ugandě apod. - by mě zajímalo, jestli by i tak dneska byly kecy o tom, že v Ugandě nemají židi co dělat), Hitler je chtěl původně odstěhovat na Madagaskar (opět otázka, jak bychom se k tomu stavěli dneska a soucítili s chudáčkama z Madagaskaru, že jim tam ti zlí Židé vlezli).

No a Židi na to řekli "tak jo" a vzniknul Izrael. Arabáši ale řekli "tak to teda prr" a na Izrael zaútočili. A dostali na prdel. Je zvláštní, že bývá, že když někdo válku vyhraje, tak má z toho zisky, třeba i územní, a nikdo neřekne ani bú o tom, že je to z nějakýho obecnýho morálního hlediska straaašně nespravedlivý a fuj a musí dojít k nápravě (jako poraženýmu to leckdy vadí a chystá odvetu, že jo, sjednocování Německa, přetahování o Alsasko-Lotrinsko a podobný opičárny, že jo, ale to nic nemění na tom, že se prostě bere za normální, že jeden vyhraje a má nějakou kořist).
No a v tý válce v osmačtyřicátym jaksi bylo Palestincům slíbeno od ostatních arabských zemí, že dostanou to území, svůj stát a Židy zaženou a jako my jsme vaši spojenci a pomůžem vám ty Židy vyhnat a vůbec. Ale protože válku jaksi prohráli, tak se ti hodní arabští spojenci rozhodli, že se na Palestince zvysoka, ani těm uprchlíkům nedovolili moc prchat na svá území, ani je neviděli jako sobě rovné, bratry, spojence, nebo tak něco, ale zavřeli je do různejch táborů a jakože sry, ale příště to vyjde a pak se vás zbavíme, pardon, pak to území bude vaše, jsme přece hodní spojenci, no ne?
A tak Palestinci různě živořej v těch táborech dodnes, protože ti hodní arabáši prohráli dalších pár válek a něco aby ty chudáčky Palestince nějak zaintegrovali do svých společností a pomáhali jim, to jako ne, že jo, ať se staraj humanitární organizace, Izrael apod.
No, ale aby toho využívání Palestinců nebylo málo, že jo, tak se udělá pár chytrejch věcí, jakože se jim nakuká, že za to všechno může Izrael, Židi, a USA, a celý je to jedna velká konspirace a je to hrozně moc složitý, jen hlavně nestudujte historická fakta, je to složitý. Jen si proboha nemyslete, že za špatnej stav Palestinců můžou arabské státy. A tak když to nejde normální válečnou cestou, tak to vezmem alternativní válečnou cestou. A tak ty Palestince trochu zfanatizujeme, uděláme z nich chodící bomby, mučedníky, ubohé utlačované, dáme jim zbraně, rakety a podobný vopičárny.
Jen je hlavně nesmíme pouštět do našich, arabských států, to prosím fakt ne (!), to by tak hrálo, aby nám sem lezly miliony vagabundů, pardon, našich palestinských spojenců, kterým jsme naslibovali hory doly. Nene, jen ať si pěkně zůstanou v těch táborech, v Gaze a jinde, hlavně ať nelezou k nám a ať dělaj problémy těm fuj fuj Židům. A kdyby něco, tak si za to Židi můžou sami, že jo, a my nic, my muzikanti, my přece chceme jenom vyhladit Židy, vymazat Izrael z mapy a ... Boha jeho, čo to tárame, samozřejmě, že nám jde jen a jen o mír.

No tak co dál, tak teda těm Palestincům dáme jídlo, pití, práci... ne, zas kecám, to by se měli dobře a nemohli bysme tyhlencty své milované spojence používat jako nástroj proti Izraeli. Samozřejmě, že jim dáme tak akorát nějaký ty rakety, výbušniny atd. A střílejte po Izraeli. A to samozřejmě válka není, když někdo střílí po druhém a zabíjí jeho občany, no že jo, dyk přece žádná válka nebyla vyhlášená, a to se přece musí, že jo?

No jo, ale když se to tak vezme, tak já být v pozici Izraele, tak bych taky radši to, co oni, teda klid, vlastní stát, mír a tak normálně... no ale to jde těžko, když si s váma někdo třese rukou na znamení míru a přátelství a druhou rukou posílá válečný materiál Palestincům, aby nám dělali pravý opak míru a bezpečí. A taky jak se dohodnou na míru s někým, kdo se dohodnout nechce a chce nás prostě zničit. Ne, fakt se nelze divit tomu, že to Izrael přestalo bavit a prostě jim řek "dost, konec, a jestli ne, tak zaútočíme my". A pak to přišlo, celej Západ se může pos*at z toho, jak ti Izraelci útočí na Gazu.

No nic, když odmyslíme ten text výše, tak si jen zopakujme fakta z let 1947-1948. OSN řekla, že by se ty spory v oblasti, které tam Britové (kterým do tam de facto patřilo) nezvládali, měly vyřešit vznikem státu pro židy a státu pro palestince. Židé souhlasili a vznikl v roce 1948 Izrael, který to hned po pár dnech schytal od sousedních arabských států, které jej chtěly zlikvidovat hned v zárodku. Ale tyto dostaly na frak a na Palestince se vykašlali. Kdyby Arabové chtěli mír a dohodu, tak by se dohodli na dvou státech, byl by Izrael a Palestina. Ale Arabové nechtějí a tak se nemohou divit, že když někomu zabíjejí obyvatelstvo, že si to nenechá dlouho líbit.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem