EVROPA: Evropská unie vytáhla do boje

Se slávou svolaná první evropská flotila ještě ani nedorazila k somálským břehům a už o ní na internetu koluje ve všech evropských zemích celá řada vtipů. Zpravidla na téma jak budou piráti vynervovaní z toho, že nemají implementovanou evropskou normu o pracovních pomůckách, což jim bude vytýkáno z megafonů slavné evropské flotily. Jsme na tom ale opravdu tak špatně? Tak či tak má EU vynikající příležitost ukázat, že umí také konkrétně něco dělat.

Operace se účastní válečné lodě Velké Británie, Francie, Německa, Řecka, Nizozemí, Španělska, Portugalska, Švédska a Norska (které, jak to poslední dobou vypadá, si na společný život s ostatními Evropany poté, co Island skončil krachem, zvyká více, než by jeden kdy řekl). Evropské lodě by měly být v oblasti rok a mají nejen potápět pirátské lodi, ale i vozit potravinovou pomoc k somálským břehům.

Evropská unie sice vcelku logicky hodlá odstranit nepříjemné jevy odstraněním původní příčiny, jenže komisařům nejspíš nedošlo, že tato příčina se mezitím transformovala a je už dávno někde jinde. Ano, pirátství začalo jako reakce na masivní výlovy ryb především indickými plavidly u somálských vod, nicméně tento důvod je pro piráty už dávno passé. Nejprve se pokoušeli indické rybářské lodě potápět, poté přišli na to, že je lepší je krást. Od té doby piráti obrovsky zbohatli, neboť z každého "úspěšného vyjednávání" mají desítky milionů dolarů. A tehdy se změnila příčina jejich počínání - potírání hladu problém nijak nevyřeší, protože piráti si přivykli na relativně snadný "výdělek" a zvykli si na to, jaké je mít obrovské množství peněz.

Další věc je, že pokud by někdo měl dovážet do Somálska potravinovou pomoc, měla by to být právě Indie, která se kasá svou úspěšností a bohatstvím a která pirátskou krizi de facto odstartovala. Když už ne zodpovědností za jednání lodí pod indickou vlajkou, tak tichým souhlasem určitě. Jenže proč by se Indové snažili něco zaplatit, když EU okamžitě ochotně sáhne do peněženky?

V současné situaci bohužel opravdu nepomůže nic jiného, než piráty fyzicky likvidovat, to znamená potápět jejich lodě a je zabíjet. Ne je soudit, ne jim udělovat azyl, zabíjet je. Poté, co by tímto způsobem došlo k likvidaci stávajících pirátů má smysl kontrolovat místní vody aby nebyly znovu nějakými "chytráky" vytěženy na úkor domácích rybářů, kteří si nejsou schopni teritorium uhlídat a spíše je podporovat v rybářství, než aby se do Somálska posílala potravinová pomoc. Navíc mi přijde neskutečné jak všichni důsledně ignorují skutečnost, že není jedno Somálsko, nýbrž jsou Somálska dvě, byť jedno (Somaliland) není mezinárodně uznané. Piráti totiž pocházejí z obou somálských republik a jednáním pouze s úřady uznané země se k řešení rovněž nepřispeje.

Byl bych nesmírně rád, kdyby měly síly EU dobrou "mušku", vždyť vyslání válečné flotily je po sérii "ostrých proseb", z nichž si dělal akorát každý legraci, celkem velký úspěch. Mimochodem pokud EU prokáže v této misi odvahu a smysl pro rozumná a zodpovědná řešení, bude se i Lisabonská smlouva prosazovat snadněji. Půjde totiž o smlouvu soustátí, které získá aspoň nějaký respekt. Pokud to ovšem velení evropských sil slavně zvorá, bude se EU ve své "krizi identity" potácet dál.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem