ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Potřebujeme skutečně další socialismus?

V souvislosti s událostmi, které právě probíhají v Řecku (a nejen tam, jak se zdá, radikální komunistická mládež začíná vystrkovat růžky i například ve Švédsku) se nelze nepodívat paralelním pohledem na to, co se právě děje v České republice.

Kolega Finrod Felagund ve svém posledním článku o možném "řeckém Vítězném únoru" (ačkoliv to možná bude už vítězný leden, pokud to do konce roku nestihnou) napsal, že komunistická zkušenost by byla, viděno celoevropskýma očima, zkušenost dobrá. jeden by řekl, když ti Řekové chtějí komunismus, ať ho mají - jenže zde musíme připomenout, že jistě existují tisíce spořádaných řeckých občanů, kteří stojí za reformami tamější pravicové vlády, řádění hord anarchistických samozvanců se jim ani trochu nelíbí a nestojí o komunistické experimenty.

Nezapomínejme, že u nás se děje něco podobného. Pravda, naštěstí ještě nelétají vzduchem zápalné láhve a nedochází k pustošení našeho hlavního města extremisty. Jenže stačí se podívat na současné řádění Jiřího Paroubka v Poslanecké sněmovně a je nám jasné, že i k nám se blíží socialisticko-komunistický puč. Právě Paroubek a jeho mocenská klika, tak neuvěřitelně posílená a opojená úspěchem v krajských volbách, jsou skutečnými vládci tohoto státu a je možné, že oslabená a na hlavu poražená vládní koalice splní Paroubkovu vyděračskou podmínku, a tou jsou předčasné volby v říjnu 2009.

Bolestná realita je potom taková, že pokud se za deset měsíců budou konat volby, zvítězí v nich s přehledem socialisté a komunisté - obávám se, že jinou možnost v této chvíli reálně nevidím.
Již dlouho ostatně zaznívají v Česku hlasy, že je "potřeba" nechat komunisty se socialisty alespoň chvilku vládnout. Prý aby se historicky znemožnili a nastolili tak úrodnou půdu pro další období vlády pravice. V posledních dnech tyto hlasy sílí, přímo úměrně s tím, jak stoupají ambice (a procenta v průzkumech) levicových stran. Slyšíme je i z takzvaných "liberálních" úst.

Na rozdíl od Řecka jsme tady však už jednou komunisty zažili v plné síle. Dnes se snad již nevrátí politické procesy a neotevře se znovu Jáchymov, nicméně na to, aby přivedli zemi až za okraj ekonomické katastrofy, mají komunisté pořád dost a dost potenciálu. Proto tomuto volání po "znemožnění komunistů" tím, že bychom je postavili před vládní odpovědnost, nechápu. Protože jakmile by tam jednou byli, už bychom se jich nezbavili. Tohle si soudruzi vždy dokázali (a dokážou) dobře zařídit.

Komentáře

Anonymní píše…
Ja jsem rad, ze pravice dostala v podzimnich volbach "po cumaku".

Mam pocit, ze si ODS teprve diky volebnimu vysledku rozpomela na svuj program a sliby. Taky se mi zda, ze se do hry opet zacina vracet snizovani dani, na ktere se do te doby tak nejak zapomelo.
Anonymní píše…
tomu rudemu dobytku jde jenom o moc, a na tech 30 Kc utahne socky, jako na nudly :-)
template píše…
Petře, volební program ODS nebylo možné bezezbytku realizovat hlavně proto, že šla do koalice s postkomunistickou (KDU-ČSL) a socialistickou (SZ) stranou. Množství Topolánkových ústupků je každopádně i pro mě záhadou. Mám ovšem dojem, že se u nás i v roce 1946 našli salónní intelektuálové, co rozjímali něco v tom smyslu, že je dobře že pravice dostala ve volbách po čumáku...
Anonymní píše…
Milý pane redaktore!
Levice se k moci jednou - záměrně neříkám kdy - dostane! A ubezpečuji vás, že neuděláme stejnou chybu, jakou udělala tzv. pravice v roce 1989. "Když se kácí les - létají třísky...". Lev Trocký

Popřemýšlejte o tom:-))))
Pavel J. Hejátko
www.pjh.cz
Anonymní píše…
Pavel J. Hejátko: kouknul jsem se na vase stranky a rozhovory s vami a chce se mi zvracet.
template píše…
Ááá, pan Hejátko. Kdysi, za časů starého Nekorektně, jsem přemýšlel, že bych jeho osobě věnoval samostatný článek. Napsal bych zejména o tom, že se na svém blogu holedbal, že bude (jakožto člen českých Rudých brigád) zabíjet Američany na potkání. Toho si všimla média a následně se o jeho osobu začala zajímat policie. Milý pan Hejátko pak všechno odvolal s tím, že jeho stránky jsou fikce a že to vlastně vůbec tak nemyslí - že je spisovatelem a chce o tom napsat knihu a tak.
Anonymní píše…
to template: Zaujala mne vase poznamka o tom jak dostala pravice v roce 1946 „po cumaku“. Mohl by jste mi to prosim objasnit? Zvlaste by mne zajimalo, ktera pravice to tehdy prohrala? Ja jsem si do dneska myslel, ze tehdejsich voleb se ucastnily pouze strany Narodni fronty, ktere napriklad prosadily znarodnovani prumyslu. Nebo povazujete za pravici tehdejsi Demokratickou stranu? Pokud ano, tak bych vas rad upozornil, ze ta volby v roce 1946 na Slovensku, kde kandidovala, drtive vyhrala.
Finrod Felagund píše…
Petře, pravice prohrála už tím, že nebyla vůbec připuštěna k volbám, a to (podle pamětníků) za souhlasu občanů. Společnost byla bohužel opravdu naladěna tak, že změna systému z kapitalistického (pravicového) na jakýkoliv jiný je nevyhnutelná, neboť v tehdejších očích většiny populace pravice selhala. Byl to jeden z mnoha případů, kdy se většina plete a menšina má pravdu...
Anonymní píše…
Pro nick Template: Narozdíl od Vás mám své jméno, kterým se podepisuji(nejsem anonym s templářským nickem). Pokud jde o to, co píšete - nikdo z vás tady(a kromě přesně 6 lidí) neví, co se doopravdy 13.11. 2007 v případě zprávy o údajném útoku údajné české RAF stalo! Kdo skutečně tuto zprávu vypustil do světa a podepsal to mým jménem, jaký k tomu měl důvody a jakým způsobem( a praktikami) mně donutil říci tidku, co následně proběhlo. nebudu to rozebírat(a už vůbec ne na tomto webu:-). Jen bych Vám milý Template přál, aby jste se někdy dostal do OPRAVDU NEKOREKTNÍ A TO SAKRA ŽIVOTNĚ NEKOREKTNÍ SITUACE!!! Pavel J. Hejátko P.S. Když jste již takový znalec mého osudu, proč jste se nezmínil o pár maličkostech, které jsem už v tomto smyslu od té doby v řadě rozhovorů, fejetonů a esejů naznačil. Stále bohužel jen naznačil, protože je ještě příliš brzy a pro mne(a především pro mnou jednu milovanou osobu) z hlediska ublížení určitými lidmi ještě stále NEKOREKTNÍ ČAS...
template píše…
Milý pane Hejátko, proč bych to dělal? Nezajímáte mě, stejně jako nezajímáte už nikoho v této zemi. Svých patnáct vteřin slávy jste měl, když jste učinil svoje rádobykontroverzní prohlášení, které jste vzápětí zbaběle odvolával, jakmile vám hrozili kriminálem. Výmluvu, že "jste to vlastně nepsal vy" jsem doposud nezaznamenal. Teď je ale už trochu pozdě.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem