ÚHEL POHLEDU: Kontroverzní kniha a past (nejen) na novináře

Před časem jsem se zařekl, že nenapíšu ani písmenko, které by se mohlo vztahovat ke "kontroverzní" (jak zní nejčastější mediální nálepka) knize Petra Hájka Smrt ve středu, dokud si ji sám nepřečtu. Nebylo totiž mým záměrem ani touhou dělat ze sebe pitomce jako někteří známí novináři (Milana Šímu například nevyjímaje), kteří se do "prezidentova muže" pustili, aniž by z této knihy viděli byť jen obálku. Což je mimochodem u nás běžná praxe, jedná-li se o (ne)vyvolené. Nicméně, ten čas nadešel.

Ale přiznám se, že mě svrběly prsty! A to v době, kdy se na webových serverech, které samy sebe proklamují jakožto "pravicové" náhle bylo lze nalézat teze, které jako by byly zkopírovány přímo z ultralevých dštiček síry typu Blisty či Zvědavec. Proč se tak stalo? Jakožto "vějička", která tak rozpálila do ruda hlídací psy české demokracie, jim byla předhozena jedna z předpokládaných myšlenek knihy - a sice že se jedenácté září nestalo tak, jak je nám předkládáno, že si Dvojčata Američané shodili sami, něco o řízené demolici a kdesi cosi.

Český novinář, tedy z principu levicový intelektuál, který má ve svém revolučním zápalu vždy spíš blíže k intuitivnímu antiamerikanismu, zareagoval sice z tohoto úhlu pohledu paradoxně, ovšem nikoliv překvapivě, a Hájka se chystal upálit na hranici, aniž by se předtím na vlastní oči přesvědčil, je-li to pravda. Což o to, to se dalo čekat. Je to přece muž z blízkého okolí prezidenta Klause a jako takový by byl u českých médií v nemilosti, i kdyby byl napsal knihu o tom, že tráva je zelená. Do pasti nastražené Hájkem se ovšem chytli i lidé na opačné straně - tedy suita prezidentových přívrženců, mnohdy neschopných jakéhokoliv kritického pohledu.

Proto jsme mohli náhle mohli na serverech, které byly vždy silně proamerické, nalézat odkazy na nejrůznější (a nejšílenější) konspirační teorie, co se jedenáctého září týče. Proto jsme třeba na Eurabii.cz mohli číst tento článek, který se v mých očích rovnal téměř rituální sebevraždě zmíněného serveru. Opravdu nevím, zda za touto úpornou snahou stát "za Hradem" v dobrém i zlém mohla jen a jen přílišná servilita provozovatelů těchto webů - viděno zjednodušenýma očima, patrně bych si řekl, že se všichni zbláznili.

Zajímalo by mě však (stejně jako u inkriminovaných novinářů, kteří ze sebe ve snaze nasadit Hájkovi psí hlavu udělali osly), jestli zmínění pánové skutečně Hájkovu knihu četli, když plamenně dokazovali, že za útoky na Manhattan skutečně nemohli islámští teroristé, ale spíš Bushova administrativa. Já si knihu Smrt ve středu přečetl a mám pro ně pár dobrých zpráv - ta kniha doopravdy není o tom, že by si Američané shodili Dvojčata sami.

Je to nicméně jedna z myšlenek knihy, která má dokázat, že žijeme ve věku obrovské mediální manipulace. S tím se dá souhlasit. Pro milovníky konspiračních teorií mám zde také jeden pěkný příklad: Věříte-li tomu, že si americká administrativa shodila Světové obchodní centrum v zájmu nastolení jakéhosi univerzálního Dobra, mohli byste zároveň věřit tomu, že žhářský útok na romskou rodinu ve Vítkově byl dílem tajných služeb! Vše tomu přece nasvědčovalo; rostoucí popularita neonacistů mezi běžnými obyvateli, eskalovaná konflikty v Janově a Litvínově, mohla přerůst v reálný výsledek těchto extremistů ve volbách. Bylo tedy potřeba udělat něco, co by obrátilo veřejné mínění zase zpět proti "národovcům". Na obrázky trpícího malého dítěte přece slyší každý, a když potom ukážeme v televizi pár anonymních holohlavců "pachatelů" a knihovnu s Turnerovými deníky (přičemž vše propojíme s politickou stranou, která se stala domovskou platformou těchto bojůvek), máme veřejné mínění tam, kde má být, a univerzální Dobro opět zvítězilo!

Poznámka pro ty, kdo by mě teď za tuto velmi nekorektní pasáž chtěli zavřít a usmažit na elektrickém křesle: Této "konspirační teorii" nevěřím, stejně jako nevěřím tomu, že za 11. září mohly tajné služby. Ovšem zatímco s mou teorií bych (možná právem) sklidil posměch a opovržení, tak ta druhá má prý podle všeho na světě víc zastánců, než ta oficiální. Proto je na místě se ptát, kdo kým vlastně manipuluje?

Knihu Smrt ve středu rozhodně stojí za to si přečíst už proto, že obsahuje několik velmi zajímavých myšlenek. Po formální stránce je to horší - autor píše poněkud nekoherentně, skáče z jednoho tématu na druhý tak, že čtenář nestíhá sledovat, amerického senátora McCarthyho si plete (zřejmě s Paulem) McCartneym a kdykoliv napíše anglický výraz, je jisté, že měl před tím použít spell check. Mluvím-li o zajímavých myšlenkách, je ovšem třeba říci, že s mnohými je nutné polemizovat; Hájek například píše o oblíbenosti George Bushe mladšího u českých novinářů, já jsem si jist, že to je zcela naopak. Co se týče oněch "konspiračních" pasáží, kdy Hájek náhle začíná psát jako Michael Moore, jen o poznání méně svižně, tady by se toho k odborné polemice našlo jistě dost a dost, na tento led se raději pouštět nebudu.

S radostí to ovšem přenechám povolanějším.

Komentáře

Anonymní píše…
druhy odstavec: "náhle bylo lze nalézat teze" to "bylo lze" vypada na prvni pohled jako preklep, ale uz sem to nekolikrat videl, pouzivate tohle slovni spojeni zamerne? kdy se pouziva, jake je pravidlo a co to znamena? diky
Anonymní píše…
"Bylo lze" je minulý čas (preteritum) od slova "lze". Je to spisovná forma narozdíl od "šlo". Jak byste to jinak vyjádřil.
Příklad: "Informaci XZ lze vyhledat v knize XY." "Informaci XZ bylo lze vyhledat v knize XY". Nikoli však "Informaci XZ šlo vyhledat v knize...", ani "Informace se dala vyhledat v... "
Michal
Anonymní píše…
no zni to teda dost bizarne, neni to naka picovina?
Anonymní píše…
Možná jsem paranoidní, nebo naivní ale ja za tím vidím propracovanou Ruskou propagandu. Prostě rozděluj a panuj. Stejně jako si myslím že za 11/9 nejspíš stál samotný Putin. Vlákat Západ do pasti a nechat ho vykrvácet, zatím to bývalá KGB obnovila staré pozice...Stejně tak jako jen pár týdnu po jeho zvolení "Čečenci" zdemolovali v Moskvě ty 2 paneláky...Hmmm?
Anonymní píše…
Je každopádně dobře že autor knižku přečetl a tak máme recenzi on někoho rozumného. Já se přiznám že jsem ji nečetl. Koukal předevčírem v knihkupectví na ní a je mi prostě za to líto vyhodit ty tři stovky...Za ty prachy radší synovi koupím hračku nebo vezmu manželku na pizzu ;) Místo této knížky jsem si koupil od Edwarda Lucase "Nová studená válka", všem vřele doporučuji! Andrija
Ondra píše…
Anonymní magor: Jo, jinak taky Rusové stojí za většinou útoků v Izraeli, jednotky MVD odpalují Kassám, po Topolánkovi včera házeli kamením rozvášnění "Nashi", za ochlazení oproti včerejšku může zvláštní meterologická služba ruské armády a toaletní papír nám doma došel, protože ho v noci během perfektní tiché akce ukradlo komando Specnaz...
Anonymní píše…
Jen maličkost. Bylo lze/možno nalézat...
Anonymní píše…
Ondra: Kassam nevím ale rakety Grad jsou ruské...Rusové podporují Iran, který zase podporuje Hamas a Hisbalah. Nestablita v mistech kde se těží ropa žene ceny ropy vzhůru a Rusové z vývozu ropy žijí. V Evropě na to jsou zatím softifikovane, nákupem rafinerii, podplácením politiků a získanám vlivu v klíčových společnostech. Tipický přiklad je pan Schroder, bývalý Německý kancléř, který vehementně prosazuje ruské zájmy...Co se týče ČR snad jsi informován otom kdo financuje antiamerickou propagandu, mimo jiné...Andrija
Ondra píše…
Izrael Západ v žádném tažení proti Rusku podporovat nebude:

http://publica.cz/content/view/1267/1/

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem