SVĚT: Mráz jde od Arctic Sea

Izraelský deník Jerusalem Post dnes informoval s odkazem na zdroje z tajné služby Mossad, že posádka lodi Arctic Sea kromě kapitána a tří členů posádky byla odvezena do Ruska včetně jejích únosců, kteří jsou zadržováni ve věznici bývalé KGB Lefortovo. Na tom by nebylo nic divného, kdyby ovšem se neukázalo, že celá akce byla mnohem větší.

Zadržení únosci jsou agenty izraelské tajné služby, kteří unesli loď z jednoduchého důvodu - aby se nedostala do místa určení, kterým nebylo Alžírsko, ale Írán. A proč se neměla loď dostat do místa určení? Nebyla totiž prázdná, jak deklarovali její majitelé, ale plná raket typu Ch-55 Raduga kódového označení NATO AS-15 Kent s doletem 3000 km a se schopností nést jaderné hlavice. Tato zpráva přichází v době, kdy je íránský režim podezřelý z výroby jaderných zbraní a kdy vyhrožuje Izraeli "vymazáním z mapy". Ruská podpora teheránskému režimu je rovněž notoricky známá, ovšem tentokrát to je poprvé, kdy si Rusko trouflo na takhle odvážnou akci. Íránské rakety Šaháb sice mají v současné fázi podobný dolet, ale nejsou tak spolehlivé - ruské střely AS-15 jsou odzkoušené a jejich funkčnost je mnohem vyšší.

Situace se tak dostává do úplně nového světla, a to z několika důvodů. Není jisté, zda se dá pouť lodi Arctic Sea považovat za důsledek pirátského únosu, v tomto případě šlo o neoficiální reakci vojenského charakteru na neoficiální obchod se zbraněmi, jehož důsledek může ohrozit existenci Státu Izrael. Třebaže Írán pravděpodobně pracuje na vyvinutí svých jaderných zbraních, jeho nosiče nejsou tak dobré, aby mohly Izrael opravdu na jistotu zničit. Počiny Ruska v této otázce nás opět staví před otázku, zda se dá Rusku důvěřovat. Odpověď nechám na čtenáři - svůj názor na tuto otázku jsem na našem serveru zmínil již nesčetněkrát.

Komentáře

Anonymní píše…
KGB diktatura z Kremlu nikdy nepřizná že chtěla prolomit embargo. Původne jsem si byl jist že za akcí stojí americká NAVY-SEALS, kteří převlečení za piráty "unesli" loď, zbavlili jí nákladu určeného pro Iran a pak nechali volně plout an Atlanitku. V Každém případě zhruba do 5. let v kinech se objeví film na toto téma. Hezký den, Andrija
Diocletianus píše…
Vy jste fakt blbci, všichni :-))

Naštěstí nikoho nezajímáte a váš zoufalý neokonský kurz pomalu, ale jistě odchází na smetiště dějin, kam ostatně patří. Nekoukejte tolik na ty stupidní americké filmy.
Ratatosk píše…
Mráz přichází na Nabucco:

http://deliandiver.org/2009/08/plynovod-ktery-nikam-nevede.html
Anonymní píše…
Ratatosk: Tipická ruská propaganda a retorika Putinovy diktatury: "Za všechno vlastně můžou Američané kteří Rusku nepřejí a nejradějí by viděli Rusko oslabené" Ve skutečnosti ale nikdo nechce vidět Rusko oslabené. Rusofilní jedinci neschopní objektivního pohledu na Putinovo Rusko nevidí že stejně jako za Mussoliniho fašistického režimu v Itálii lidé měli zprvu radost z povrchního dojmu stability a nijak zvlášť si nelámali hlavu s tím co je v pozadí - nekontrolovatelná moc.
Ondra píše…
TYpická ruská propaganda to není, aktivista lobbistických skupin nespadá do kategorie konspirací, stejně jako aktivita různých think-tanků, "šířících demokracii", které se ke svým aktivitám otevřeně přihlašují a je to dohledatelné (ačkoli například Finrod Felagund se nás tady v minulosti pokoušel balamutit pohádkami, že nic takového neexistuje a že celý svět touží po amerických hodnotách jaksi "vrozeně").

Amerika vůbec provádí řadu věcí, které nejsou v jejím zájmu, ať už jde o podporu Nabucca ,či podporu muslimských teroristů (Kosovo). Ovšem to, že je Nabucco odepsané, nepřičítejte "ruské lobby", mě osobně je Rusko šumák, ale pragmaticky raději budu brát plyn od nich nebo od nich + Němců (Nord Stream), než z nedůvěryhodného projektu, jehož stavba se slavila, když ještě nebyl postaven a který se vychvaloval, když pro něj nebyl plyn a za kterým stojí pofidérní zájmové skupiny a obscénní politické názory.

Mě se spíš zdá, že jsou to "rusofilové", kdo je dnes schopen objektivního pohledu na Rusko. Ať už jde o Václava Klause, Janu Bobošíkovou, nebo Václava Bělohradského :-)
Anonymní píše…
Ondra: Nevím kde jste přišel na to že je Nabucco odepsané, špíš mi přijde že v tvém případě přání bylo otcem myšlenky...Ale kdyby to přecejen tak bylo, tak by každý rozumný člověk měl být na pozoru, protože třeba já klidne od Rusů plyn brát budu ale klidnější budu když budu mít v záloze nekolik dalších nezávislých dodavatelů...To že Rusko nenche konkurenci je to z jejich pohledu naprosto logické(nemohli by pak ropu používat jako nástroj vydírání) z našého pohledu je ale konkurence přece vítána. Bohužel, jsi jenom "užitečný idiot" protuských zájmů, ikdyž to třeba myslíš dobře..
Ondra píše…
Já mám svůj názor, stejně jako řada jiných lidí a jestli se shoduje se zájmy Ruské federace, je to možné. Jen kvůli tomu ovšem své názory měnit nebudu. Obdobně můžu nazvat i Tebe a celý tento web užitečnými idioty neokonzervativců a jestřábů z Pentagonu. Což bych, upřímně řečeno, dnes považoval za daleko větší urážku :-)
Anonymní píše…
To je samožřejmě hezké že máš názor ale ta argumentace Ti už nějak vázne, no nevím...
Krom toho, vidím Tě tady celkem často tak si říkám copak Tě táhne diskutovat s lidma kteří žiji v takovém omylu...? ;)
Ondra píše…
Pobavit se... :-)
Anonymní píše…
Ondro, přečti si třeba co píší v dnešních novinách:

http://zpravy.idnes.cz/rusove-v-cesku-i-jinde-ozivuji-agenty-z-dob-studene-valky-pzm-/domaci.asp?c=A090824_211141_domaci_vel

Ale ne, to asi pro tebe bude taky dílo ošklivé Americké propagandy nepřející hrdému ruskému národu...

Bavíš se teda dobře? ;)
Anonymní píše…
Aby se lépe chápala ruská strategie, doporučuji toto nastudovat:

http://www.cibulka.net/petr/view.php?cisloclanku=2005112601
Anonymní píše…
Anonymní 25. srpen 2009 10:51
:
Ty jsi asi úplně pomatený, když dáváš odkaz na takové bláboly a patrně jim věříš. -všichni (včetně Havla a Schwarzenberga) jsou agenti GRU... no jasně :-)) 99% těch tvrzení není nijak doložených (hledá se doklad :-)) a jsou v zásadním rozporu se skutky těch lidí.
Anonymní píše…
Ja to ale taky neberu jako nějaké dogma ale pouze jako náčrt strategie ruské výbojnosti.

Jako v každé konspirační teorii je tam asi i dosti nesmyslů, kdo ví.
Mimo jiné, tuším že se tam mluví pouze o Klausovi jako ruském agentovi...
Ondra píše…
jakýsi Anonymní: Ale samozřejmě, že dnešní mezinárodní situace nahrává zvýšené zpravodajské činnosti, Nejen ruské, ale i americké a další...

A co má být, že oživují agenty studené války. Čistě technicky jsou to velmi schopní lidé, jistě není náhodou, že západní tajné služby stavěly po druhé světové válce agenturní síť na bývalých příslušnících Abwehru a SD (koneckonců, SSSR také, záleželo, kdo komu padnul do rukou).

Prokáže-li se, že diplomat provozuje zpravodajskou činnost, nechť je proti němu zakročeno, ale celá báchorka o ruské agenturní síti, obepínající Česko je jen otřepaná snaha odvést pozornost a získat politické body vytvořením klamné linie "ruští agenti + česká levice proti radaru a pro Rusko = česká levice chce zbořit dědictví listopadu 89". To je pro konzumenty, kteří mají mainstreamová média jako oltář :-)
Ondra píše…
Koneckonců, není náhodou, že se vyhoštěním dvou ruských diplomatů chvástá Topolánek, který si tak zřejmě vyvažuje nedostatek diplomatického umu, který ostatně prokázal během předsednictví. Špionáž je realita a všichni to víte. Dokonalý stratég v čele státu by dva ruské agenty v převlečení diplomatů nechal nic netuše sledovat, protože je lepší mít ruské špiony pod kontrolou, než rozzuřené diplomaty v zádech.
Anonymní píše…
Ondro: Ten jakýsi anonimní jsem celou dobu já ;) Zase jsi mě ale zklamal...Z Tvé strany žádné argumenty, jen bagatelizace ;( Andrija
Ondra píše…
No ono jich je tu několik, kdo se v tom pak má vyznat...:-)

Podle mého názoru jsem dostatečně relevantní argumenty vyložil - špionáž je realita mezinárodní politiky, získávání agentů z řad "zasloužených, vysloužilých" špionů taktéž a strašení ruskými agenty součást stretegie ODS, respektive určitých sil na pravici, které lze považovat za (radikálně) atlantické.

Jak říkám, cizí zpravodajce je potřeba sledovat, ale problém špionáže se netýká jen Ruska a neměl by být na něj populisticky redukován.

Na druhou stranu, notorická neschopnost všech tří českých tajných služeb je pro zahraniční zpravodajce přímo lákadlem.
Miroslav Yamato píše…
Felagunde, kde jste proboha sebral ty Ch-55?

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem