OBJEV NEKOREKTNĚ: Nejúspěšnější český literát je možná negramotný

Spisovatel Michal Viewegh musí v těchto dnech propagovat nový film podle jeho románové předlohy, a tak se činí, seč může. Nedávno se pokusil zviditelnit, asi jako už po stopadesáté, prostřednictvím českého prezidenta. Při té příležitosti učinil server Nekorektně zajímavé zjištění; že Michal Viewegh, který je nejúspěšnějším autorem na poli české literatury, je nejspíš negramotný. Jak je to možné?

Kdyby Václav Klaus neexistoval, musel by si ho Michal Viewegh pravděpodobně vymyslet. Znalec Mistrova literárního díla od jeho prvotiny (vyšlé začátkem devadesátých let) až po současnou tvorbu se musí nahlas divit, jak to, že Viewegh tak rád označuje chování a vystupování českého prezidenta za "narcistní" - Viewegh totiž dokazuje na skoro každé stránce to, že definice chorobně do sebe zahleděného narcise výjimečně sedí právě na jeho osobu. To byla ovšem jen poznámka na okraj. Ve svých raných dílech si totiž nevybíravým způsobem vyřizoval "nepochopený" literát účty s kritiky, kteří si dovolili zpochybnit jeho spisovatelského génia. Později přestala literární kritika Michala Viewegha zajímat, právě proto, že Michal Viewegh přestal zajímat literární kritiku, a Mistr si našel nový terčík - českého prezidenta.

Viewegh ostatně přiznal, že zatím své patrně nejhorší dílo (toto je ovšem subjektivní názor) Báječná léta s Klausem, ve kterém dal naplno průchod své iracionální, až patologické "klausofobii" napsal v roce 2002 proto, "aby lidi nevolili ve volbách ODS". Také svou poslední knihu, nazvanou Román pro muže, vystavěl Viewegh až na mýtickém konfliktu mezi "zlým" pravičákem a "klausovcem" Cyrilem a jeho "hodnou", levicově orientovanou sestrou se sociálním cítěním.

Vieweghova díla se nicméně prodávají stále méně, a tak musí nastat zviditelňování se před kamerami. Díl seriálu České televize "Třináctá komnata", Mistrovi věnovaný, byl ve své snaze udělat z Viewegha českého Hemingwaye úsměvný stejně jako jím iniciovaná petice proti bulváru. Michal Viewegh by si měl uvědomit, že za prvé cílová skupina čtenářů jeho díla se kryje s cílovou skupinou čtenářů bulvárního tisku, že než k Petře Hůlové má coby literát skutečně daleko blíže k Halině Pawlovské - a že jeho slavnou petici podepsali pouze "umělci", kteří jdou bulváru zvesela naproti. Například zpěvačka Bára Basiková, která jeho petici sice podepsala, ale přitom ráda poskytovala rozhovory nejtvrdšímu bulváru, přičemž týdeníku Story dokonce prodala práva na svůj porod (což se sice běžně dělá ve Velké Británii, zemi to bulváru zaslíbené, ale na Česko je to stále ještě poměrně drsná věc). Ale to opět odbočuji.

Nedávno se konal jakýsi protestní happening před Pražským hradem, kde skupina studentů demonstrovala svou nevůli k Václavu Klausovi. No budiž. Akce přitom přilákala pozornost opinion leaderů z naší liberálně levicové kulturně mediální fronty. Nechyběl například Martin C. Putna, který o sob říká, že je literárním kritikem, Tomáš Halík, který nechybí nikde, kde se strefují do Klause, a samozřejmě Viewegh, který přednesl zásadní projev.

Na něm mě zaujal hlavně následující úryvek.

Až příště český prezident pomůže svrhnout českou vládu, až jako jediný nepodepíše něco, co už v Evropě podepsali všichni, až napříště od Klause uslyšíme, že kouření neškodí zdraví, že alpské ledovce netají, že špinavé peníze neexistují nebo že Evropská unie je obdoba RVHP...

Takže po pořádku.

Postulát, že "prezident pomohl svrhnout českou vládu" je sice dokola omílán médii, nikde jsem si však nepřečetl jediný konkrétní důkaz, že by to tak mělo být. Českou vládu svrhl Jiří Paroubek a pomohli mu k tomu poslanci Tlustý, Schwippel, Zubová a Jakubková. Tolik fakta. Ano, první dva ze čtyřech jmenovaných se ke Klausovým myšlenkám a postojům více či méně hlásí. Pokud ale Viewegh věří tomu, že Klaus šel před hlasováním například za Schwippelem, nebo snad za Zubovou, a nařídil jim, jak mají hlasovat, tak já to pokládám za totální nesmysl.

"jako jediný nepodepíše to, co už v Evropě podepsali všichni" - zde netuším, co měl Michal Viewegh na mysli. Někdo mi říkal, že myslel Lisabonskou smlouvu. Ta to ale být nemohla, protože o té ví všichni, že ještě není schválena referendem v Irsku, čeká se na výrok ústavního soudu v Německu a prezidentský podpis chybí také v Polsku. Rozhodující prý budou i volby ve Velké Británii. Ví to všichni... nebo že by to nevěděl Viewegh? Tomu se mi nechce věřit.

"uslyšíme, že kouření neškodí zdraví" - přesné vyjádření lze nalézt v tomto článku. Osobně s tímto výrokem prezidenta nesouhlasím, protože například zcela opominul občany, kterým nedělá problém jít do hospody na minerálku či nealkoholické pivo, ale zajímala by mě Vieweghova argumentace, jak z toho proboha vyčetl, že "Klaus řekl, že kouření neškodí zdraví".

"špinavé peníze neexistují" - Klaus (s odvoláním na internetové zdroje) řekl toto: "Neznám účinnou metodu jak rozlišit čisté a špinavé peníze". Což je za prvé na hony vzdálené významu, který interpretuje Michal Viewegh, za druhé například na Wikipedii najdeme, že tento výrok je Klausovi pouze přisuzován - je tedy možné, že ho vlastně nikdy nevyslovil a stal se pouze jakousi mediální městskou legendou. Jako je například mýtus, že Topolánek je "chlap s gulama". Ve skutečnosti tento výrok padl v souvislosti s osobou Evžena Tošenovského (v době, kdy chtěl kandidovat proti Klausovi na post předsedy ODS), nikoliv Topolánka.

"EU je obdoba RVHP" - skutečný Klausův citát zní opět s odvoláním na internetové zdroje takto: "EU je dnes zhruba stejně relevantní jako kdysi RVHP". Což opět není totéž. Viewegh coby spisovatel, literát, který je (respektive by měl být) velmi dobře obeznámen se vším, co se významu slov týká. Čili kdyby řekl, že "Klaus přirovnal EU k RVHP", tak by to dejme tomu - velmi zjednodušeně - sedělo. Pokud ovšem hypoteticky napíšeme, že způsob, jakým se ČSSD vyrovnala s privatizací státních podniků, má zhruba stejný postup, jako návrh ODS", nemůžeme toto sdělení přečíst způsobem, že "ČSSD je obdoba ODS". Alespoň ne, když je nám známý kontext.

"alpské ledovce netají" - Michal Viewegh měl zřejmě na mysli slova, která najdeme v tomto článku. Opět nechávám na čtenáři k posouzení, zda Klaus skutečně řekl, že alpské ledovce netají.

To bychom měli. Cílem tohoto mého příspěvku není pouze slepě obhajovat Václava Klause, s jehož některými názory a postoji, zvláště v poslední době, velmi ostře nesouhlasím - byť si jeho osoby stále velmi vážím - to by ovšem bylo na jiný, samostatný článek. V nynější vyostřené a polarizované době, zvlášť co se politiky a politické kultury týče, nicméně zastávám názor, že věci je třeba posuzovat střízlivě, bez zbytečných emocí, a hlavně v širších souvislostech.

To, co u nádvoří Pražského hradu, symbolu české státnosti, předvedl literát Viewegh, je ukázkovou demagogií, jejímž nejlepším vysvětlení budiž to, že spisovatel je opravdu sekundárně negramotný - rozumí slovům, ale spojit je dohromady v celky, které dávají smysl, už neumí.

Co si pak ale myslet o těch, kteří mu naslouchají?

Komentáře

Finrod Felagund píše…
Přesně tak, dobře napsáno. Také mám ke Klausovi tisíc a jednu výhradu, ale - jak jsem i psal posledně v jednom článku - je třeba být FÉR a kritizovat to, zač se kritizovat má a nekritizovat něco, co je chiméra, kterou v životě dotyčný neřekl. Viewegh je podobný cvok jako Petr Cibulka, kde oba mají velký potenciál svým nadšením udělat dobrou věc, ale totálně to zabijí tím, jak to provedou. A je to škoda, protože férová kritika je nutná, bohužel jen velmi málo lidí v českém mediálním prostředí je vůbec schopných Klause kritizovat tak, aby to mělo hlavu a patu a aby to taky něco znamenalo. Většina jenom blbě štěká jako Viewegh, který si tak zvedá náklad...
Anonymní píše…
nekorektne: ktere Klausovy nazory Vam vadi? A pripada Vam Klaus narcistni? Me mrzi ta jeho ultrasamozerska dikce (a co si budeme povidat, i docela priteplene znejici...). To mi bohuzel brani ho skutecne obdivovat. Jinak jeho nazory a ciny cca z 90 procent beru.
Finrod Felagund píše…
Mně vadí jeho jiráskovský duch, který v něm ovlivňuje mnohá jeho rozhodnutí. Vadí mi, že se vidí v Benešovi a vadí mi náhled, který má na mezinárodní politiku (tzn. lpění na suverenitě, která prakticky ani neexistuje, orientace na "slovanské bratry", nedůvěra k Západu). Vadí mi jeho politika postavená na benešovském principu "most mezi Západem a Východem", protože jsem přesvědčen o tom, že nejenže nefunguje, ale i vede k pěknému průseru. Co se klimatických změn týče, poměrně dost se jim věnuji a za sebe říkám že existují, ovšem to Klaus také nikdy nepopřel - on pouze řekl, že mu vadí, jak se to politicky zneužívá, což mně vadí taky, protože v konečném důsledku se budou neefektivně vynakládat prostředky na adaptaci se na ně. Nicméně co mi na něm (ne na Hájkovi, Jaklovi, Knížákovi a dalších, jejichž činy jsou připisovány Klausovi kvůli tomu, že jsou mu blízko), tedy na něm osobně, je právě jeho benešovské myšlení, které považuji za zhoubné z důvodů, které jsem popsal na tomto serveru už mnohokrát.
Anonymní píše…
Ano, je neuveritelne, jak se klimaticke zmeny zneuzivaji, takovych penez... je to tragedie, a vsichni drzej hubu a krok... Vsude slysim: "Klaus popira globalni oteplovani" "Klaus je proti EU" atd. a pritom to neni pravda... To se svet zblaznil, nebo jsem mel driv ruzovy brejle? Jaktoze 99 procent politiku a drtiva vetsina lidi jsou tak mimo a nejradsi by budovali socialismus??!
Finrod Felagund píše…
Co se klimatických změn týče, pro nás z toho určitá rizika a problémy vyplývají, ovšem i určitá pozitiva. Ono je svým způsobem jasné, že se na tom člověk nějak podílí, ale alarmismus nemá smysl - má smysl dělat modely toho, co se může dít, abychom věděli, na co se máme připravit. Určitě má smysl opevnit hranice Evropy, protože KZ způsobí tak či tak (ale nejen KZ samotné, ty spíš tomu jen pomůžou, ale hlavně ekologické drancování přírody v subsaharské Africe) ten problém, že se prostě seberou miliony Afričanů a vydají se směr Evropa. A to je problém, protože proti stovkám, tisícům ba i desetitisícům najednou se ubránit dá, ale ne proti desítkám milionů. Příchod těchto lidí by pro nás znamenal naprostou katastrofu. Co se týče konkrétních projevů KZ v našich končinách, spíš to bude prospěšné co se týče zemědělství (víc se vypěstuje), těžby surovin na severu atp. Zde je riziko v tom, že pokud by ty KZ byly pomalé, mohlo by dojít k tomu, že by se rozpustil grónský ledovec, nemusí celý, stačí trochu - ale sladká voda by se dostávala hodně do oceánu, což by způsobilo jeho snadnější zamrzání, což by mohlo způsobit tím, že na tu, byť tenkou vrstvu ledu, nasněží a bílé plochy budou odrážet sluneční paprsky, takže naopak to tu bude chladnout jako v 17. století, kdy to způsobilo velký hladomor v Evropě... Ono není tak docela jisté, jak to nakonec bude, protože zase se může stát, že oslábne golfský proud, protože ten funguje na rozdílu teplot na svém počátku a na svém konci, no a protože voda se otepluje jen na studeném konci (v MX zálivu zůstává stejná), tak hrozí, pokud se ten rozdíl teplot zmenší zásadně, oslabení GP, což by mohlo způsobit další ochlazení. Naším problém tedy není to, že by se v Evropě oteplilo, ale že by se jako důsledek krátkodobého oteplení mohlo prudce ochladit. A to by potom bylo zle. Tak či tak má smysl se snažit vytvářet modely toho, co se může stát a vytvářet, jak konkrétně by se na to reagovalo, jakou stavbu by bylo potřeba kde postavit, jakou zemi kde vojensky zabrat, aby se daly pěstovat potraviny, když to tady z nějakého důvodu nepůjde, atp. A ne blbě řvát jako Gore typu "kajte se hříšníci, všichni zemřete". Dále je důležitější financovat snižování emisí CO2 v rozvojových zemích, ne tady. Vzhledem k tomu, že jejich technologie jsou mnohem horší - a emise tedy zásadně vyšší - je mnohem snazší a levnější procentuálně zmenšovat objem emisí u nich než u nás. Takže krok číslo jedna by měl být přesně tohle. Nestojí to moc a je to účinnější, než šaškování kolem ekologických zón na emise CO2 ve městech v Německu...
Anonymní píše…
finrod: no ale je vubec nak dokazano, ze to snizovani tech emisi ma vubec nejakej realnej smysl? Osobne mi to prijde jako totalni fraska... vsichni se chovaj, jakoby to byla vec nad slunce jasna, jakoze kdyz pustim kamen tak spadne na zem apod. proste jako neco, o cem neni treba diskutovat...
Anonymní píše…
a jak to myslite s tim vojenskym zabiranim zemi??!
Anonymní píše…
Finrod: Byl tam také Ondřej Neff a to není žádný levicový fanatik pokud vím. Jde oto že Klaus nahráva Rusku a prosazuje Ruské zájmy. Oslabení EU uprostřed předsednictví, Gruzie, Kosovo atd... prostě Klaus je vždy na straně Rusů a to je nebezpečné a znepokojujicí. Andrija
Finrod Felagund píše…
Anonymní, myslím to celkem realisticky. Pokud by došlo k TAKOVÉ krizi, že by nastala reálná možnost hladovění evropského obyvatelstva kvůli nedostatku orné půdy v celé Evropě, umím si představit situaci, ve které by se našel někdo, kdo by na celoevropské úrovni řekl: "v zemi XY v Africe/Latinské Americe je tolik a tolik zdrojů, jsme silnější a máme právo uplatnit své přežití, takže tam jdeme a zabereme to. Oni nebo my" a že by se našlo dost takových, kteří by dotyčného volili. Kdyby bylo opravdu hodně zle, tak si troufám tvrdit, že by takový politik ty volby i vyhrál.

Andrija: přesně tak. Po pravdě řečeno bych se nedivil, kdyby po skončení úřadu dostal od Putina nějakou trafiku jako Schröder... za věrné služby.
Ondra píše…
Což nemění nic na tom, že takový postoj je svinstvo...

btw. lepší mediale od Putina, než pukrle od neokona :-))
Anonymní píše…
Dobrý článek, Wiewegh, v současnosti téměř ryze bulvární psavec jako autor petice proti bulváru je figurou k popukání.
Ještě víc mne ale - jako už mnohokrát - pobavila zdejší diskuze a zejména perly Finroda Felagunda. Inu, čím je sud prázdnější, tím víc duní :-))).

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem