EVROPA: Drtivé vítězství pravice

Skončily volby do Evropského parlamentu, které, pokud projde Lisabonská smlouva, budou o lecčem rozhodovat - neboť nově zvolení poslanci dostanou posílené pravomoci. Musím říct, že v naší redakci zavládla po zveřejnění oficiálních výsledků radost, a to nejen ze situace v České republice.

Ve většině členských zemí EU zvítězily nominálně pravicově orientované strany, velmi často zaměřené liberálně/libertariánsky, což je velmi pozitivní znamená, především kvůli turbulentnímu vývoji na světových trzích a globální recesi. V podobných okamžicích totiž voliči mají často tendenci volit populisty, kteří slíbí modré z nebe, jistoty a prosperitu, aniž by se ptali, odkud se na to vezmou prostředky. Evropané tak projevili nebývalou zodpovědnost, když tak dali najevo svůj souhlas s volným trhem a pravicovou politikou - a v klíčových zemích přitom šlo o porážku levice nanejvýš drtivou. Připomeňme si výsledky - ve Francii jde o 36 pravicových poslanců proti 32 levicovým (počítaje v to zelené) a čtyři hlasy populistů. Ve Spojeném království dostala pravice 34 mandátů, levice 14 a populisté 15. V Německu dostala pravice 54 mandátů, levice 45. V Polsku liberální pravice 28 mandátů, konzervativci 15 a levice 7. Levice zvítězila pouze v tradičně rudém Řecku a na Maltě. Je tedy krajně pravděpodobné, že pokud by příště někdo v Evropském parlamentu podobně jako Mirek Topolánek nazval financování soukromého sektoru státem "cestou do pekel", dostalo by se mu spíše aplausu.

Co se týče České republiky, je potěšitelné, že Paroubkova agresivní a hulvátská kampaň nepřinesla své ovoce a nezopakoval se scénář z podzimu loňského roku. Jistě, proti předchozím evropským volbám ČSSD posílila, nicméně jednak ukrojila z podílu KSČM - a jednak její poslední volební debakl v Evropském parlamentu z roku 2004 byl způsoben zejména tím, že sociálnědemokratičtí voliči věděli o EU a o roli Evropského parlamentu jen velmi málo, pročež nepřišli v hojném počtu volit. Skutečnost, že ODS dokázala vyhrát a KDU-ČSL obhájit své mandáty navzdory Paroubkově agresivní marketingové kampani, je potěšující - a troufnu si říct, že "vajíčková válka" navzdory všemu ODS pomohla. Rád bych viděl nějaký průzkum, pokud by existoval, vypovídající o tom, které věkové skupiny se v jakém počtu dostavily k volbám a koho volily. Bylo by to nesmírně zajímavé.

Rovněž potěšitelné je, že Václavu Klausovi nevyšel jeho atak vůči ODS a že ani jedna z trucstran proti předchozí vládě (SSO, Libertas, Suverenita, DSZ) se do Evropského parlamentu nedostala. Třebaže výsledky voleb ukazují, že Češi příliš optimisticky vůči EU naladěni nejsou (jinak by uspěly například strany jako SNK-ED, Liberálové.cz či EDS), přes pětiprocentní práh se navzdory silné mediální přítomnosti a omnipresenci izolacionistických výkřiků v internetových diskusích žádná z vyloženě protievropských stran nedostala.

Sečteno a podtrženo, třebaže se o volbách do Evropského parlamentu říká, že jsou "nejdražším předvolebním průzkumem veřejného mínění", jejich výsledek je veskrze optimistický. Třebaže se do EP dostaly některé populistické strany, jako například BNP či FPÖ, jejich podíl v rámci nově složeného parlamentu je minimální.

Komentáře

Anonymní píše…
No, jo, ale o pravicovosti třeba CDU se dá s úspěchem pochybovat.

Čeští euroskeptici ukázali, že jsou zabednění sobci - kdyby se dokázaly ty tři strany s téměř totožným programem spojit, jak se jednu dobu uvažovalo, měly by jeden mandát.
Radši se ale účastnily hry o největšího euroskeptika a tak mají prd.
Kdo jsou ti čtyři populisti ve Francii ? Mě vycházejí tři...
Finrod Felagund píše…
FN a Libertas. Četl jste jejich program? Nějak jsem z toho nebyl moc moudrý se přiznám, samé fráze a žádný konkrétní realistický postoj.
Ondra píše…
Neviděl bych to tak optimisticky, celoevropsky šla volit ani ne polovina lidí, to není moc velká legitimita. Stejně tak "pravice" ODS pouze těží z toho, že Paroubek netakticky svrhnul vládu, místo aby jí nechal dusit až do konce a sklidil 40%. Evropanská myšlenka, bohužel, at autor chce nebo ne, v ČR totálně prohrála. To, že SNKED získalo jen o něco více, než Dělnická strana, je na utopení se v močůvce:-)
Anonymní píše…
To je v prdeli, doufal jsem, ze aspon Payne se tam dostane :(((
Finrod Felagund píše…
Tak on je tady ještě jeden aspekt, protože když se podíváme na to, které strany v EP mají teď většinu, tak můžeme vidět, že to jsou strany, které více či méně podporují koncept "Festung Europa", tedy odstranění bariér dovnitř a opevnění se navenek. Což je relativně sympatické, mimo jiné nedá se čekat, že by EP v tomhle složení například akceptoval Turecko.
Ondra píše…
Finrod: Ano, to je na vítězství EPP-ED vcelku pozitivní
Julius píše…
Libertas (ve Francii) je pomerne nasilne spojeni dvou stran:
1) Hnuti pro Francii - P.de Villiers: V mnohem podobny V.Klausovi (ale neni liberalem). Nacionalisti, nechteji sjednocenou Evropu. Pozitivni strankou je dusledny antiislamismus. P.De Villiers je jiz dlouho reditelem regionu Vendee. Vendee je nejpravicovejsi region ve Francii. Historicky voli vzdy do prava. Byl to jediny region, ktery se vzbouril proti francouzske revoluci (vizte 93 od V.Huga). Ekonomicky je Vendee velice uspesne (ac nema zadne prirozene prepoklady, jako Pariz nebo oblast kolem Nice). P.de Villiers je jako reditel velice uspesny, ale jako osoba je krajne ne-charizmaticky. Navic zbytek Francie nebude nikdy podporovat Vendee a P.de Villiers je Comt (hrabe ?) a netaji se tim. Jako zajimavost jeste, ze P.de Villiers navrhnul a vytvoril jeden z nejuspesnejsich zabavnich parku ve Francii - Puy du Fou (http://www.puydufou.com/fr). Je to mj. nadherna propaganda Vendee a katolicismu.
2) Hnuti lovcu a rybaru: To jsou obyvatele vesnic. V podstate antizeleni ekologove.

FN je strana Jean-Marie Le Pena. Pomerne archaisticti anti-evropane, hodne antisemitismu, negacionismu a bojovneho nacionalismu. Jejich vyhodou je charizmaticka osoba vudce - Le Pena. Mluvi bezkonkurencne nejlepsi francoustinou, je radost to poslouchat. Jeho nevyhodou je vek - 80 let. Neni to moc videt, ale vsichni to vi. Nastupkyni je jeho dcera, a to uz neni ono. Sarkozy mu prebral hodne volicu, FN je ekonomicky v upadku (museli prodat svoje tradicni sidlo).
Anonymní píše…
De Villiers je typický konzervativec starého ražení (tím pádem i antiliberál) To žádný populista není. Ten je konzervativnější než všichni ostatní zvolení "konzervativci dohromady" Jeho obvod Vendéé je skutečně nejkonzervativnější v celé Francii
Nekorektne zase píše blbosti...
Maro
Anonymní píše…
Všimli jste si české povolební matematiky? Kdyby se podle těchhle voleb měla sestavovat vláda, byli bychom tam co v r. 2006: červení a rudí 11, modří a černí 11.
Finrod Felagund píše…
Anonymní, vyšlo by to 105:95 pravice:levice... na iDNES to počítali.
Anonymní píše…
Dobrá zpráva pro tento web. Do EP přibyl další potenciální spojenec ve věci zrušení Dekretů prezidenta republiky z let 1941 - 45
:-)

http://zpravy.idnes.cz/madarsti-extremiste-v-europarlamentu-pozadaji-o-zruseni-benesovych-dekretu-1wo-/zahranicni.asp?c=A090614_111829_zahranicni_zra

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem