ITÁLIE: Politicky korektní média opět nemají do čeho píchnout?

Evropská média se opět předvedla jako hrdinná stráž před nacismem/fašismem (byť to kolikrát ani neumějí rozlišit). Italská ministryně cestovního ruchu v Berlusconiho vládě Michaela Vittoria Brambilla totiž při slavnostní policejní přehlídce při konci písničky provedla něco, co se trochu podobá "saluto romano".

V čem je problém? Saluto romano, neboli římský pozdrav, je způsob, jakým se tradičně zdravilo v antickém Římě (ono proslulé Ave Caesar), tedy vztyčení pravé ruky do úhlu zhruba 135° proti vertikální ose člověka a zároveň nikoliv před sebe, ale s odchylkou zhruba 45° vpravo od pomyslné plochy vedoucí od vertikální osy člověka přímo dopředu před osobu. Tento pozdrav používal v Itálii sjednotitel Itálie Giuseppe Garibaldi (nějakých 60 let předtím, než o Hitlerovi někdo něco slyšel) a později Benito Mussolini, který nejprve jako lídr sociální demokracie, posléze jako lídr fašistické strany (což byla de facto sociální demokracie oproštěná o demokratický prvek, tedy o volby, tady se projevuje to, jak málo lidé ve střední Evropě o fašismu vědí - kupříkladu ve Velké fašistické radě, hlavním orgánu fašistické Itálie sedělo i relativně hodně Židů a Mussoliniho Itálie byla jedním z míst, kam Židé z Německa prchali před perzekucí a kde byli v bezpečí až do německé okupace Itálie v roce 1943). Římský pozdrav tak patřil k italskému fašistickému hnutí úplně stejně jako fasces, symbol svazku prutů se sekerou uprostřed, který se mimochodem dodnes nachází ve státním znaku Francie. Sečteno a podtrženo, na římském pozdravu není vůbec nic závadného.

Nějakou dobu poté, co si za jeden ze symbolů režimu vybral fasces a saluto romano Mussolini, se pro stejnou myšlenku nadchl Hitler, který se do prvků nové Germanie snažil zařadit co nejvíce symbolů starověkých civilizací. Tímhle způsobem tak ukradl buddhistům svastiku, Italům římský pozdrav či Seveřanům Valhallu. To, že tyto symboly ukradl a zneužil ovšem nečiní tyto staré symboly, jsou-li provedeny v původním kontextu, nijak závadnými. Přesto se média na podobných "skandálech" hanebně přiživují - a není to poprvé. Už jsem mnohokrát slyšel o tom, když byli například vyznavači severské vikingské tradice označeni za nacisty protože Hitler žvatlal něco o Valhalle a o germánském dědictví a velmi pravděpodobně někdy v minulosti média omlátila o hlavu nějakým buddhistům umístění svastiky na auto, chrám, cokoliv. Pamatuji si, že když jsem byl na Taiwanu, svastika se dala nalézt všude možně - okolo chrámů na kamenných zdech byla kolikrát jedna vedle druhé, vídával jsem auta se svastikami (patrně v majetku chrámů) a podobně. Ano, tyto svastiky jsou zrcadlově obrácené proti těm Hitlerovým, ale saluto romano vypadá také jinak, než hajlování, protože hajluje se před sebe, kdežto římsky se zdraví o 45° vpravo.

Co je ovšem na celé věci nejkurióznější? Ministryně Brambilla žádný římský pozdrav nepoužila, prostě si ke konci písničky zvedla rukou. Na videu, které je k dispozici na YouTube je vidět, že při onom gestu ukazuje prstem (ukazováčkem), dokonce ani nemá dlaň před sebe (tak vypadá saluto romano), ba dokonce ani všechny prsty ve směru ruky (tak vypadá hajlování). Stejným způsobem tedy "hajlují" i příznivci českého folkloru, kdy v krojích do písniček hvízdají a podobně mávají - což je naprosto v pořádku. Problém je, že udělá-li totéž Italka, je z toho podpora fašismu (myšleno nacismu, protože novináři jsou často historicky negramotní a pojmy si pletou) a tedy opovrženíhodná věc. Být Italem, byl bych hodně naštvaný, že mě někdo kriminalizuje za tradiční gesto, které nemá s nacismem nic společného a navíc ještě když jsem ho ani neudělal. Buona fortuna, signora Brambilla!

Komentáře

Anonymní píše…
K pozvraceni... mimochodem, skoda svastiky, je to opravdu krasny znak, skoda, ze je tak zprofanovany. Pouzival se i ve svete bojovych umeni, dnes uz je to tezko myslitelne :( Aspon se ale lze insiprovat vizualnim stylem nacistickeho nemecka, nebot je to ukazkovy priklad perfektni "corporate identity" :) Bezchybny, neverim, ze to vymyslel sam Hitler, na tohle musel mit vynikajici designery.
Anonymní píše…
Taky sem nadával, když sem si přečet zprávu na první straně novinek, že nějaká italská politička údajně prej možná zvedla pravici a vypadalo to, jako když hajlovala (!!!), světe, poser se z toho ...
template píše…
Bohužel, právě to, co popisuje druhý anonymní diskutér, dává největší bič do rukou těm, kdo křičí, že média jsou skrz na skrz ovládána jakýmsi židozednářským spiknutím. Přitom žádní Židé, ilumináti a zednáři nejsou na toto potřeba. Bohatě stačí naše vlastní předposranost a politická korektnost, ve které chceme být papežštější, než papež!

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem