GEOPOLITIKA: Výrok haagského soudu nejen o Kosovu, ale i o stavu světa

Jméno bývalé srbské provincie Kosovo i Metohija, dnes samostatného státu Kosovo, bylo skloňováno v různých médiích už mnohokrát. Mluví se o “bezprecedentním otevření Pandořiny skříňky”, nebezpečí pro svět. Mnozí kolegové hrozí renesancí nacionalistických vášní separatistů, přesto odmítají pro samé stromy vidět les – a sice že současný mezinárodní řád založený Vestfálským mírem se jednoduše přežil.

Mluví se o desintegraci, dalším štěpení světa pod tíhou separatistických ideálů; v samotné Evropě jich najdeme bezpočet, o zbytku světa nemluvě. Přesto dosud nikdo nevyřekl dostatečně nahlas důležitý fakt – evropští ani jiní separatisté se nechtějí izolovat od světového dění. Rozhodně neplatí tvrzení, že by skotští, vlámští či katalánští separatisté chtěli uzavřené teritoriální jednotky po vzoru KLDR – paradoxně mnohým těmto separatistům například vůbec nevadí evropská integrace. Pouze se na ní chtějí podílet vlastním hlasem – a zde se ptám: co je na tom špatného?

Problém je ovšem, jak se zdá, mnohem hlubší, než jak to vypadá při prvním pohledu na separatistická hnutí. Důvod, proč jsou tyto organizace silnější než kdy předtím spočívá především v tom, že stát jako instituce ztrácí svou legitimitu, svůj raison d’être. Kromě bezpečnosti jako takové, garantované ministerstvem vnitra a obrany a justičního systému, prakticky není nic, co by efektivně nezvládly soukromé subjekty. To, kvůli čemu potřebovaly masy lidí moderní národní stát na počátku 20. století, tedy zabezpečení jejich životní situace, dnes zvládne každá trochu lepší komerční pojišťovna. Mezinárodní korporace mají obrat větší, než mnohé státy mají hrubý domácí produkt – to jsou tlaky, které ohrožují “národní stát” nejvíce. Otázka je tedy nasnadě – místo toho, abychom zachraňovali nefunkční model a přizpůsobovali pokročilejší technologie méně pokročilému státnímu aparátu, nemá smysl pokusit se o upgrade?

Všichni ti Skoti, Quebečané, Korsičané, Katalánci, Vlámové a mnozí další opírají svou budoucí samostatnou existenci o členství v mnoha významných mezinárodních organizacích, počínaje WTO, IMF či WB. Katalánci, Korsičané a Vlámové podporující odtržení se od Španělska, Belgie či Francie navíc nemají většinou nic proti členství v Evropské unii. Co je tedy důvodem jejich separatistických snah? Touha po absolutní suverenitě, jak to vykreslují mnozí politologové či analytici, nejspíše ne. V případě Katalánska a Flander je požadavek jasný – nevidí důvod, proč by se měli dělit o plody své práce s někým, kdo jen bere a sám se nesnaží dávat. V případě Korsičanů jde o staletý problém s odmítáním francouzské nadvlády, který už je dosti chronický.

Moderní separatismus se často označuje za “vzpouru bohatých” – na rozdíl od minulosti, kdy docházelo k tomuto jevu zejména z důvodů ideologických, dnes jde o ryzí pragmatismus - “nebudu přeci platit zbytečně”. Proto se starých států jako klíšťata drží Valoni, Velšané či dejme tomu Siciliáni, protože vidí v existenci svých “národních” států jasnou výhodu – peníze. V kontextu myšlení 20. století by šlo samozřejmě o katastrofu obřích rozměrů, pokud by separatismus vykvetl v takové míře. Jenže ke kontextu myšlení 20. století patří zejména uzavřené hranice, cestovní pasy, víza a idea vlastní soběstačnosti. To všechno globalizace už dávno proměnila v prach – stačí mít dost peněz, embosovanou platební kartu a člověk může platit co chce kde chce a žít úplně bez ohledu na státní hranice. V tomto novém světě jsou hranice, dříve “chránící národní zájmy” spíše bariérami na obtíž, a státy, které si říkají o moc peněz na nejasné přerozdělování, jako “nuzní poskytovatelé nejnutnější infrastruktury, od nichž se čeká, že postaví dálnice a železnice, zavedou vodu, elektřinu a plyn a budou ticho”. Je pak logické, že člověk chce především takový stát, který mu v poskytování výše uvedeného poskytne nejlepší služby. Loajalita vůči státu tak vlastně má podobný charakter, jako když je někdo loajální firmě ČEZ nebo České dráhy a nepřejde ke konkurenci. V tomto světle se jedná o poněkud anachronické myšlení, nezdá se vám?

Nový, globalizovaný, elektronický svět; svět stojící na tom, že cokoliv je dostupné kdekoliv, potřebuje nový mezinárodní řád. Zkostnatělost různých legislativ týkajících se elektronických médií, logistiky nebo autorských práv způsobuje, že ten současný nevyhovuje – čím dál víc se začíná podobat paralelnímu stínovému světu, který se nekryje s tím reálným. OSN, organizace striktně postavená na myšlence rovnosti suverénních národních států, je toho tím nejlepším důkazem – a například činnost WTO je nejlepším důkazem toho, jak dnešní svět opravdu funguje a kdo v něm o čem rozhoduje. Je liché se tedy na Vlámy, Basky, Katalánce, Skoty, Slezany či Kosovany zlobit, že opouštějí potápějící se loď starého mezinárodního řádu. Dokud nebude mezinárodní řád oficiálně připouštět, že dohoda Applu s Microsoftem je důležitější, než dohoda Libérie s Pobřežím Slonoviny, nic se nezmění. Dokud se na Somálsko budeme dívat jako na jeden stát s centrem v Mogadišu a ne jako na území, o něž se dělí hned několik útvarů státního typu, nic nepochopíme. Peskovat SNP nebo Vlaams Belang za separatismus je podobné jako rozbíjet stroje aby lidi měli práci – svět totiž už je v praxi dávno někde dál.

Komentáře

Anonymní píše…
ZAY:

Vyhlašování nového světového řádu už tu bylo. Vedlo to jednak k několika válkám, jednak k násilnému potírání staletých identit ve jménu nějaké vyšší ideologie. Zlaté "staré státy" než nějaké suverénní drobné jednotky sloužící bůhví komu. I na střední Evropě vidíme, kam vede dělení a atomizování. Dokud zde bylo Rakousko-Uhersko, mohli jsme i něco ovlivnit, po roce 1918 jsme jen ve vleku světových událostí, takové drobné nic :-(
Finrod Felagund píše…
ZAY: K několika válkám to vedlo proto, že ten tehdejší nový světový řád byl iracionální a založený na hledání nějakých ideálů. Ten dnešní nový světový řád se spokojí s tím, aby se celkově na světě produkovalo dost peněz. Ten tehdejší se identifikoval na úkor jiných ("my jsme vyvolený národ a jiní jsou naši nepřátelé"), ten dnešní se identifikuje sám ("já na to mám")
Anonymní píše…
Nechci se Vám do toho mládenci příliš plést, ale není čirou náhodou ono dnešní Kosovo právě oním státním útvarem, který vznikl na základě "národního" uvědomění kosovských albánců? Nebo je to snad útvar, kdy kriminální komunita (neříkejme zrovna mafie) si udělala stát sám pro sebe, aby mu z jejho krimi činnosti nějací Srbové neodebírali? Možná že to tak je, a pak také tedy je Kosovo jedním z prvních moderních států založených na principu nikomu neplaťe, ale nechte si platit. (za neútočení, za nekohrožování, za účast v evropě)Samozřejmě, s touto novou vznešenou myšlenkou museli opět přijít do evropy jako první muslimové ... jak charakteristické... Možná jsem to nevyjádřil dost přesně, ale mám Andyho články dost rád, ač je trochu eurofilní, ale to je jen ten generační rozdíl. Takže mě trochu zaskočilo, že tady obhajuje nějaký násilím vzniklý státeček, žijící z kriminální činnosti jeho občanů po celé evropě. Leda že by se tady jen servilně obhajovalo rozhodnutí evropských , no, řekněme struktur ... Skoro bych to ani od zakladatele sudetočeského krajanského spolku nečekal.
Finrod Felagund píše…
Anonymní: Nejde tady o subjektivní hodnocení, zda je něco dobře nebo špatně, jako spíš o akceptování reality. Mezinárodní politika se prostě nesmí stát stínovou hrou jenom kvůli nějakým ideálům, měla by reflektovat skutečný stav věcí. A ten je, že Kosovo existuje a Srbsko nad ním nemůže mít kontrolu, i kdyby chtělo. Proto je dobré přijmout stav věcí, jak je. A propos, pokud jsou to takoví mafiáni a kriminálníci, to Srbové vážně tolik stojí o to, mít je ve státě? Problém je v tom, že srbská politická reprezentace je v této otázce těžce iracionální. Mnohem výhodnější, než trvat na nějaké historické pozici, je jim samostatnost dát, zavést jim vízovou povinnost, opevnit hranice a nechat je ať si dělají, co dovedou - pokud jsou to takoví nemakačenkové a mafiáni, tak tam vymřou. Pokud ne, tak se etablují. I Austrálie tak začínala, a podívejme se, jak vypadá dnes.
Anonymní píše…
ZAY:

Rozhodně nechci být pokládán za srbofila či panslavistu, ale k samostatnému Kosovu mám výhrady. Předně je to nesmyslný útvar. Buď by se měl spojit s Albánií anebo zůstat v Srbsku. Chápu, že Srbové o Kosovo přišli, když si hráli na vyvolený národ, ale nedivím se také jejich iracionalitě. Odebírání území z národních důvodů neuznávám. Nemohu se zrovna tak smířit třeba se zločinem století - trianonským diktátem - kdy velmoci pomohly zničit starobylý tradiční uherský stát ve jménu národního sebeurčení, které stejně nebylo respektováno. Kosovo samo je nešťastný případ už v minulosti. Když se dělila Osmanská říše, získalo ho s ohledem na dávnou historii Srbsko. Kdyby ho už tehdy připojili k Albánii, jak požadovala třeba Vídeň či Řím, leccos by bylo vyřešeno dávno.
Anonymní píše…
Realita je taková, že cenou za největší americkou vojenskou základnu mimo území US - Camp Bondsteel(která na území dnešního kosova leží), bylo umožnění muslimům proniknout na území evropy prostřednictvím svého státu. Samozřejmě, jak říkáš, na nás (potažmo Haagu) je jen, abychom to prostě akceptovali (drželi hubu a krok s evropou), protože s tím jako malí hráči stejně nic nenaděláme. Jen by ta evropa nemusela být k těm muslimům tak servilně podbízivá ... tento server se jmenuje nekorektně, ale tyto evropské kroky jsou právě tou onou potickou zbabělostí (sorry, korektností), jejíž tepání zde na tomto serveru očekávám.
Anonymní píše…
ZAY:

Ano, ano, slavná EU je velmi "korektní", až se člověk nestačí divit. Nestačí, že jsme se zbavili levicové diktatury ruského typu. Nestačí, že žijeme v zemi, kde o většině věcí rozhodují bolševici. Nyní nám ještě bude importován bruselský socialistický totalitarismus. Čím déle bude EU existovat, tím hůře pro domácí obyvatele tohoto kontinentu.
Anonymní píše…
Myslim, ze se bliska na lepsi casy, cimdalvic lidi si uvedomuje, jak to s EU je, euroskepticke strany ci tendence ve stranach stoupaji, myslim, ze uz v pristich volbach do parlamentu by se to mohlo zasadne prolomit i u nas a otazka vystoupeni z EU se stane aktualni a realne zvazovanou alternativou. Cim driv, tim lip. A propo, doporucuji knizecku P. Macha - Jak vystoupit z EU. Finrode, cetl jste ji?
Anonymní píše…
Problém Kosova je, že se nesnažilo osamostatnit z racionálních důvodů (pod Jugoslávií na tom bylo ekonomicky rozhodně líp), ale ze zcela iracionálních a jeho nezávislost je chápána jako součást většího iracionálního plánu, tj. velké Albánie. Všichni na Balkáně to zkusili a Albánci to hodlají zkusit taky, koneckonců se tím ani netají). Tím, že všichni jen "akceptují realitu" jen podporují další budoucí krizi na Balkáně, neboť Albánci to budou postupně zkoušet (ještě jim chybí "jejich" kus Makedonie") tak dlouho, dokud jim to někdo nezarazí, oni o samostatné Kosovo ani tak moc nestojí. A navíc, je správné smířit se s etnickými čistkami (tj. Srbů, Turků a Cikánů v Kosovu, kterým všichni jen klidně přihlíží)? Iracionální je celý Balkán a pokus o "racionální" řešení (které navíc racionální ani moc není) vyvolá jen další iracionální, ale skutečné utrpení. Bezpodmínečné uznání nezávislosti Kosovo totiž situaci na Balkáně jen zkomplikovalo a celý ten iracionální kolotoč rozjelo daleko víc, než předtím. To je největší selhání celého Kosovského projektu.
Anonymní píše…
Doufám, že podobně budete vítat samostatnost Moravy :-)
DN
Finrod Felagund píše…
Anonymní: Jistě! Nemám s tím problém, oslavím to. A to nejsem Moravák :)
Anonymní píše…
Kosovští Albánci prokazatelně existují o moravském národě - nebo alespoň o moravské identitě - hluboce pochybuji. Aby nakonec ten samostatný stát neobsáhl Brno a okolí... Nicméně, každý má možnost vytvořit si stát podle svého gusta.

Glosátor
Anonymní píše…
Jsem Moravák, a moravský nacionální šovinismus mám rád asi stejně, jako má Finrod rád Jiráska.

Scorpion
Blasković píše…
Víte, právě lidé jako vy ty národní státy zničily.

Kdysi to bylo o tom brát, zabírat, ničit a okrádat nepřátelské státy, a ne o tom udělat ze všeho takovou šedou, nemastnou a neslanou patlaninu, která nemá začátek a ani konec.

Teď pliveme na národ, stát, vlas a podobně.

V 22. století budeme používat pilulky na živiny (vyjde to nastejnou, a je přece zbytečné žvýkat) a také zAčneme mluvit anglicky (jazyk je přece jen dorozumívací prostředek).

je mi z vás na blití, pane!
Anonymní píše…
Scorpion: Tak doufám, že při sčítání lidu se jako Moravan zapíšete a přitom to nebudete považovat za šovinismus ;-)

DN

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem