POLSKO: Potřebují polské volby mezinárodní pozorovatele?

Měl jsem tu možnost dělat soukromého mezinárodního pozorovatele při prezidentských volbách v Polsku ve volební místnosti ve městě Kudowa-Zdrój a byl jsem naprosto šokován. Průběh voleb totiž nesplňoval elementární demokratické standardy tajné volby a poskytoval tak možnost manipulaci a šikany například ze strany příbuzenstva či sousedů, kteří mohou kontrolovat, koho kdo volil.

Z četných rozhovorů vím, že to, co jsem viděl, platí pro celé Polsko, čili nejde jen o nepatrnou výjimku z malého města u hranic s Českou republikou. Dá se tedy říci, že situace je na pováženou a tyto nedostatky rovněž mohly mít velký vliv na volební výsledek, především ve prospěch strany Prawo i Sprawiedliwość (PiS) Jarosława Kaczyńského. Které nedostatky to byly:

- volební lístky se nedávají do obálek, pouze se hází do urny, jak jsou

- všichni kandidáti jsou na jedné kandidátní listině

- jako „plenta“ sloužil karton na stole oddělující čtvrtiny stolu, kde bylo možné se „nějak“ schovat – ale to šlo těžko, protože kromě „plenty“ chodilo neustále velké množství lidí, přikrýt volební lístek a rychle ho složit tak, aby nikdo nemohl vidět, na koho se hlasuje a pak ho vhodit do urny je nesmírně obtížné; nicméně takřka nikdo se s hlasem neschovával

- úředníci označují za platný hlas i takový, u jehož upravování přihlíželo i více osob; z důvěryhodných zdrojů mám potvrzeno, že zejména na vesnicích a menších městech především na území bývalého ruského záboru dochází často k tomu, že například rodiče kontrolují své děti, jestli volí „správně“, tedy pro PiS

Pokládám za velmi podezřelé, pokud v členské zemi Evropské unie a NATO volby nesplňují základní standardy umožňující tajné hlasování, zejména tehdy, existuje-li ve společnosti silná nátlaková politická skupina, která má tendenci kontrolovat spoluobčany a za „špatnou“ volbu je později šikanovat v osobním či pracovním životě, jak se často děje. Během následujícího roku se osobně pokusím zjistit a zařídit mezinárodní pozorovatele OBSE k parlamentním volbám v Polsku v roce 2011 v rámci jejich objektivity, tak jako mezinárodní pozorovatele navrhl v roce 2007 Václav Havel. Problém s objektivitou polských voleb bohužel nespočívá v neochotě státu objektivní volby připustit, jako spíš ve společnosti – neformální tlaky mezi lidmi a případná šikana po „špatné“ volbě jsou tak silné, že nutí voliče hlasovat proti svému svědomí – dochází tak k manipulaci voleb navzdory faktu, že stát (volební komise) sečte všechny hlasy správně. Při posledních volbách v roce 2007 PiS volby jednoznačně prohrál, LPR a Samoobrona se do Sejmu ani nedostaly. Tento výsledek lze přičítat nejen aktivizaci voličů proti jejich společné vládě, ale právě i přítomností mezinárodních pozorovatelů. Jsem ovšem přesvědčen o tom, že byli-li by mezinárodní pozorovatelé u prezidentských voleb, které se letos konaly, volební výsledek by nebyl zdaleka tak těsný; vítězství Komorowského by bylo mnohem přesvědčivější. Aby se podobné manipulace neopakovaly, je třeba zajistit skutečně tajnou volbu, a tu mohou garantovat bohužel jen pozorovatelé OBSE.

Komentáře

template píše…
Mám trochu dojem, že tohle je zřejmě jen špičkou ledovce a odrazem společenské atmosféry v Polsku. Jsou to blbci, na druhé straně, pokud jim to takhle vyhovuje... nejsem si úplně jistý, pokud jde o ony zmíněné mezinárodní pozorovatele, ono něco takového vždycky čpí těmi bratrskými pomoci a intervencemi ze strany cizích států. Samozřejmě, bylo by asi elementárně žádoucí, aby volby v demokratickém státě nepřipomínaly frašku, ale náprava by podle mě měla přijít spíš ze strany a iniciativy tamějších obyvatel. Řekněme si to upřímně, když jim na volby bude někdo dohlížet, bude se tam dít jen to, co se asi v menším měřítku děje i v ČR - "hlava rodiny" rozdá všem jen ty správné volební lístky a zbytek zahodí, a sousedi se to dozví stejně.
Nemusíme chodit ostatně daleko. Současný prezident byl například zvolen veřejnou, tedy ve své podstatě totalitní volbou, fotografování zdvižených rukou a následné tlaky a pokusy o šikanu - to všechno probíhalo i v tak úctyhodných prostorách, jako je Pražský hrad. A nesejde na tom, že právě tato volba měla být prostředkem, aby zvolen nebyl, a kdyby byla tajná volba, dopadlo by to bývalo stejně. A vůbec bych se nedivil, kdyby někdo po téhle zkušenosti volal po nutnosti intervence mezinárodních pozorovatelů. Nikomu z nich bych ovšem takovou zkušenost nepřál :-)
Finrod Felagund píše…
template: Analogie s prezidentskou volbou je dobrá... to máš pravdu. Co se týče české metody parlamentních voleb, nesouhlasím - vždy si můžeš vzít lístky přímo na volebním okrsku a jít volit, koho chceš, protože hlas je neplatný, když v prostoru s plentou se nachází kdokoliv jiný. Takhle se právě moje drahá polovička (je Polka) divila, že ji nepustí se mnou za tu plentu, že by mi neuznali hlas - u nich to totiž jde. Co se týče vyhovuje/nevyhovuje, mám takový pocit, že jde spíš o diktát "starších" proti vůli většiny, nicméně oni "starší" mají často vysokou společenskou autoritu, takže i když s nimi "mladší" nesouhlasí, nakonec často poslechnou, protože byli ve slepé poslušnosti vůči rodičům vychováni.
template píše…
Finrode, ano, souhlasím, proto nezbývá než počkat, až dojde k jakési celospolečenské obrodě (tedy pokud je tam k ní vůle), než jim nutit zahraniční pozorovatele...
Finrod Felagund píše…
Připomínám našemu levicovému dopisovateli, který snad v každém komentáři provádí osobní útoky na členy redakce, že se nejedná o cenzuru, neboť jeho příspěvky jednoduše neodpovídají podmínkám pro psaní komentářů na tomto serveru. Jestli se komukoliv tyto podmínky nelíbí, nikdo ho na našem serveru nedrží. Právo na soukromý majetek (v tomto případě server nekorektně.com) obsahuje možnost mazat cokoliv se zde objeví - je jen slušností redakce, že na podmínky mazání upozorňuje předem v tiráži. Kdo se tím odmítá řídit, budiž mazán. Naše komentáře jsou zpravidla plné polemiky, velmi různorodých názorů, kterých si jako redakce vážíme. Nestrpíme ale vulgární ani jiné osobní útoky.
ach jo píše…
á hele, dokonce i zdvořile podanný názor je ihned cenzurován... bububu, první dodatek!

Víte, já nejsme ani levice, ani pravice... toto dělení zapříčinilo, že se politická mco plítvá na souboje rpavice a levice, což vede k patům a dalším problémům.

Před rokem 89 byly v novinách a ve vládách fanatičtí levičáči, teď jsou zase v médiích (i těch elektro) fanatičtí pravičáci...

vy, když by jste měl možnost, by jste se zachoval jako kdejaký Urválek a jim podobní.

Jste stejný fanatik, jen na druhé straně politiky... je mi z vás stejně na blití, jako z lidí co nechali zavraždil Horákovou..
Finrod Felagund píše…
ach jo: ani jeden z Vašich komentářů nebyl bez urážky, ostatně uráží i ten Váš poslední. Ten tu ale nechám pro ilustraci aby bylo jasno, co se maže (normálně bych ho smazal, jestli chcete vědět, za co, tak za: "Jste stejný fanatik, jen na druhé straně politiky... je mi z vás stejně na blití, jako z lidí co nechali zavraždil Horákovou..")
ach jo píše…
Finrod Felagund: vy se divíte? ty vaše věty jako "nechal bych hippíky rozehnat tanky" a také "každý, kdo nepochlebuje USA je ihned soudruh".

Toto je fanatický pravicový výjev, nikoliv projev moudrého člověka.

Vám nejde o nezaujatý a čistý náhled na politiku, ale o to "být pravicový".
Finrod Felagund píše…
ach jo: Autorem Vámi citovaného textu nejsem já, na to Vás už upozornil kolega template. Takže já za to, co mi vkládáte do úst, nemohu. Zkuste si raději přečíst, kdo je pod tím článkem podepsaný, ano? A nepodstrkujte mi, co jsem neřekl.
ach jo píše…
Finrod Felagund: je víceménně jedno zda to píšete vy nebo někdo jinej, přesně to vystihuje vaše chování.

Jste silně pravicový fanatik, a je jedno jaká slova tím vyjádříte.
Finrod Felagund píše…
ach jo: Vaší logikou bych Vás mohl obvinit z propagace nacismu a popírání holocaustu - co na tom, že to dělá někdo jiný, můžu se rozhodnout, že na Vás to platí také. To je ale hloupost, co? A přesně to tu předvádíte Vy. Ještě slovo, které bude připomínat osobní útok a smažu Vám všechno, co tu kdy napíšete. Dobře si to rozmyslete.
ach jo píše…
Ne, tohle mi vysvětlete... proč máte takový strach debatovat o faktech?
template píše…
ach jo: Problém je ten, že jste zatím žádná fakta nepředložil...jen smyšlenky, domněnky a osobní útoky. To se potom diskutuje těžko.
ach jo píše…
http://www.nekorektne.com/2010/05/evropa-historicka-navsteva-bavorskeho.html

Třeba tento článek pana Finroda mě vadí. Když jsou teda Bavoráci takoví kámoši s čechama, proč s ovacemi přivítali Hitlera, proč hrdě a pyšně přijímali občanství Reichu a zahazovali občanství čs, proč všude vyřvávali že je Fuhler přišel zachránit od českého bestiánctví?

A to nezapomeňte na Freikorps.

Sudeťáci byly problémová skupina, na jejíž existenci byla postavena Mnichovská zrada. Když by se už tenkrát Hitler klepnul přes prsty, byl by možná více klid.

Možná namítnete, že DNA testy ukázaly že jsme více germáni než slované, což ale nemá žádnou váhu - Němci a Rakušané nejsou jiný biologický druh než zbytek Evropy.

Navíc, nedávno se zjistilo, že nějaký radikální arabský kmen je ve skutečnosti složen z potomků "zatoulaných židů". To myslíte že vymění korán a Kalašnika za Tóru a M16?

Důležitá je identita národa, ne genetické či jazykové "uvědoměnní".

Německá měnšina na území Sudet a Protektorátu se stotožnila s myšlenkou "Velké Germánie", a zahodila myšlenku Československa, čímž se dopustila paktování s nepřítelem (který plánoval po válce vyházet na Ural i Čechy) a proto sdílela i osud těch, co byly poraženi.
Anonymní píše…
To: Ach jo

Takový Václav Klaus by s Vašimi názory souhlasil, považujete ho za levicového disidenta (nebo jen za disidenta, jako sebe sama?)

Domnívám se, že jedině jazykové uvědomění je pramenem národní identity. Jazyková jednota je, byť existují protipříklady, prvotním znakem identity (co jiného???). Myslím, že žádný zde píšící autor nikdy neargumentoval biologickou příbuzností (maximálně na takové argumenty reagoval skutečností, že většina Čechů je "západoevropské rasy" (tedy haploskupina R1b - narozdíl od většiny pruských Němců:-)) Naopak, vždy hovoří o kulturní identitě, která je bezesporu v prostoru českých zemí latinská-západní. Tedy argumentují identitou českého národa! (Jen na okraj - nevím, jestli Vaše názory na slovanskou identitu lze logicky řešit jinak než na základě "jazykové identity" - jinými slovy: "Slováci jsou bratři páč jim rozumíme každé slovo, i když si s nimi máme mnohem méně, co říci než s cizáckými Němci." Že?)

Jejich vztah k Německu a západní Evropě není ojedinělý a není ani "pravicový", odpovídá prozápadnímu proudu prostupujícímu všechny politické strany u nás.
Byť nesouhlasím se zde prezentovanými názory na sudetské Němce jsou tyto zcela v normě společnosti, která se probudila z druhého extrému (a opět říkám, nikoli "levicového extrému").

Glosátor
Anonymní píše…
ach jo:

"Když jsou teda Bavoráci takoví kámoši s čechama, proč s ovacemi přivítali Hitlera..."

V tom článku, který jste zmínil, nepíše autor o kamarádství, ale o kulturní příbuznosti. Srbové jsou taky kulturně příbuzní s Chorvaty, mluví téměř stejným jazykem, ale přesto si z ideologických důvodů podřezávali krky.

Jinak je pravda, že sudetští Němci zradili republiku (zdůrazňuji republiku, nikoli český národ), ale jestli si myslíte, že vyhoštění bylo správným "konečným řešením německé otázky", možná byste nám mohl poradit, kam máme vyhostit ten 1,5 milionu lidí, co byl v KSČ.

Scorpion
ach jo píše…
Glosátor: pitomost, já jsem středo-pravicový, ale nejsem tupá ovce, abych všechno, co řekně "Bašta pravičáků" USA bral jako svatou pravdu. :-)

A k řešení genetiky - opět říkám, lidé co přijali občanství Reichu, a stáli po boku nepřítele co chtěl Český národ vyhladit, ztratili právo na to tu žít.

Když bych to vzal z papírového hlediska, proč mít na území cizí státní občany? Sudeťáci přijali občanství Německé říše, a proto byly - zcela logicky - odsunuti na území budoucích nástupnických států (NSR a NDR).

Scorpion: Nejde o jejich členství v NSDAP, jde o to, že stáli po boku nepřítele co plánoval zničit a vyhladit Slovany - soudruzi, ať byli jakýkoliv, neměli v plánu Čechy povraždit či nahnat někam za Ural.

V tom je ten rozdíl.
Anonymní píše…
To: Ach jo

Řekl jsem, že se považujete za disidenta, nikoli za levicového disidenta.

Kdo na těchto stránkách, proboha, říká, že "Mekka pravičáků" (já však USA zase za tak pravicové nepovažuji) má vždycky pravdu? Už proto, že USA dnes vede socialistický prezident, může těžko být tato země vzorem pravice. Jednoduše kritizujete postoj, který tu nikdo nezastává - což je velmi levicové a velmi snadné. Nebýt ovcí ve stádu, které neexistuje, je velmi snadné a možná Vám za tyto "nonkonformní" postoje někdo zatleská...
Mimochodem, kdy se v Americe začaly šířit prosudeťácké názory?

Genetiku jste zrovna moc nepořešil...a to, co jste vyřešil, jsem Vám už odsouhlasil (byť ne tak radikálně).

Pozoruhodné užití logiky. Nějak mne nenapadají platné a rozumné premisy, které vedou k závěru, že občan německé říše na území německé říše by po znovupřipojení těchto území k ČSR měl automaticky být odsunut.

Glosátor
Ondra píše…
Tak já myslím, že to zas tak horké nebude :)

http://aktualne.centrum.cz/zahranici/evropa/clanek.phtml?id=676025

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem