ŠVÝCARSKO: Pro samé minarety není vidět jádro pudla

Švýcarští občané v referendu podpořili zákaz stavby minaretů u mešit. Ačkoliv to někdo může brát jako vítězství nás - Evropanů nad muslimskými přistěhovalci, reálně bych to zhodnotil podobně skepticky, asi jako když by někdo zakázal všem mužům si holit hlavu, protože někteří z těch, co to dělají, jsou extrémisté. Problém totiž není v minaretech, ale v radikálních imámech a v těch, kteří je poslouchají.

V posledních desetiletích se stalo v západním světě velmi populárním pravé příčiny problémů zametat pod koberec a místo toho přicházet s roztodivnými teoriemi na téma "kdo za to může", které se předhánějí v tom, kdo dostřelí dál od středu terče. Poslední dobou nás v Evropě sužuje problém špatně se asimilujících přistěhovalců; konkrétní projevy těchto problémů snad nemusím ani jmenovat, zná je prakticky každý. Přesto mám podivný pocit, jako kdyby se společnost rozdělila na dva tábory, které jsou jeden emotivnější než druhý, ale ani jeden z nich nemá pravdu. Jedni tvrdí, že všichni muslimové, nebo alespoň jejich většina, jsou bezpečnostní hrozbou a že je lepší je do Evropy vůbec nepouštět, protože islám je zlý. Druhý tábor tvrdí pravý opak; vychvaluje islám až do nebes a o každém, kdo by si dovolil poukázat na zjevné problémy, prohlásí, že je islamofob. Pravda je ale nejspíš jinde - pokud chceme opravdu řešit bezpečnostní riziko, neměli bychom se nechat unést emocemi, protože tím se dá situace jen zhoršit.

Kde je společný jmenovatel problémové imigrace v Evropě? Je tím islám? Co potom všichni problémoví přistěhovalci z křesťanských zemí jako je Senegal či z jiných nemuslimských míst v subsaharské Africe? Nejsou muslimové a přesto v jejich komunitách mezi obávanými banlieues (příklad z Francie) to doslova vře. Nebo naopak - kolik jste viděli radikálních fanatiků či teroristů mezi íránskou emigrací? Ne, zdá se, že to není v islámu, jako spíš ve společnosti v zemích původu těchto lidí a v jejím uspořádání. Není náhodou, že prakticky všechny problematické přistěhovalecké skupiny mají jednoho významného společného jmenovatele: klanové uspořádání. Je to právě neschopnost těchto lidí žít individuálně způsobená přehnaně silnými rodinnými vazbami (rád bych poukázal i na jistou problémovou skupinu obyvatel v České republice a na fakt, že velká část jejích problémů je způsobena tímtéž - jsou to totiž obrovsky silné klanové a rodinné vazby, co brání jejich integraci ve společnosti), autoritářstvím, pevnou hierarchií v rodině a bezpočtem iracionálních tradic, které nemají v (post)industriální společnosti žádné místo.

Není náhodou, že problémoví imigranti mají společné především to, že pocházejí z problémových zemí s neexistující občanskou kulturou, demokracií a právním státem. To se netýká zdaleka jen Afriky nebo Blízkého východu, ale i Ruska. Ruská kultura je v podstatě od základů vybudována na sentimentech, velkých slovech a deklaracích, patosu a rétorice obsahující slova jako "nerozborné bratrské vazby". My v Evropě jsme se vůči těmto emocím stali díky našemu liberalismu prakticky imunní, protože žádná společnost nemůže zbohatnout na emocionálních rozhodnutích (pokud nemá například obrovská ložiska ropy) - a tak jsme se stali společností, které přistěhovalci ze zemí, kde patos, hierarchie, tradice, kolektiv, klan či vazby jsou normou, vůbec nerozumějí. A nejen to, kterou také často mnozí z nich nenávidí; ne kvůli teologickému rozporu, jak se mylně domnívají mnozí kritici islámu, ale kvůli tomu, že naše nevíra v jejich hodnoty ukazuje pro ně smutnou skutečnost, že hrdost a pýcha je k ničemu, pokud člověk sedí s holou zadnicí. Čím jasnější, přitažlivější a svůdnější naše společnost je, tím víc jsme pro to nenáviděni; většina tradičního chování omezujícího svobodu jednotlivce myslet v těchto společnostech je odůvodněna tím, že kdyby toho nebylo, nastal by amorální chaos. Když tito lidé na vlastní oči vidí, že my Evropané jejich tabu a tradice nectíme a přitom jsme bohatí a vládne u nás pořádek, kdežto u nich (navzdory jejich přesvědčení o vlastní minimálně vyvolenosti) bída a chaos, působí jim obrovské potíže to akceptovat.

Tím, že zakážeme minarety v mešitách islamistům neuškodíme, uděláme akorát tak gesto podobné okopávání kotníku. Pokud si chceme opravdu poradit s problémovými imigranty, cestou boření či zákazu stavění jim posvátných staveb je spíš od integrace odradíme - dáme tím za pravdu jejich klerikům, kteří v nás vidí (oficiálně) ruku Satanovu (a reálně lákadlo na jejich ovečky, díky kterému ztrácí jejich práce smysl). Našemu neliberálnímu nepříteli, který nás nesnáší a který káže proti nám zasadíme nejvíc škod, budeme-li ukazovat lesk našeho způsobu života, který se pro ně stane tak atraktivním, že se od klanových vazeb a nesmyslných tradic odpoutají - a vstoupí do 21. století.

PS: Pokud jsem někoho urazil svým nelichotivým hodnocením kultur postavených na emocích a iracionálnu, neomlouvám se; pouze dávám jasně najevo: buď budete chtít užívat technologií a otevřenosti naší západní kultury, což s sebou nese nutnost stát se individuálně žijícím a myslícím člověkem, nebo dejte přednost svým tradicím - ale nechtějte po nás ani pomoc, ani podporu vašich činů.

Komentáře

Julius píše…
Ve Francii nedavno provedli pruzkm, kde zjistovali skolni uspesnost deti z ruznym puvodem. Vysledek byl jednoznacny: i mezi pristehovalci z Afriky dosahuji vyrazne lepsich vysledku ti, kteri prichazi z neislamskeho prostredi.

Zda se, ze nejvetsi problemy vzniknou kombinaci arabske populace a islamu. Nearabsti muslimove (Iran, Asie) a nemuslimsti arabove (taky existuji) se v Evrope integruji pomerne dobre. Ale nesmi se to rikat, byl by to rasismus :-)

Na cele afere s minarety mne nejvic fascinuje a sokuje hystericka reakce evropskych politiku kteri dokonce nevahaji Svycarsko oznacit za fasistickou zemi.
Miroslav Yamato píše…
Švýcarsko samozřejmě nacistické je - vždyť která že to kytka je tam tak oblíbená?
template píše…
Shodou okolností jsem tento víkend ve Švýcarsku byl. Také si myslím, že je špatné vidět problém optikou minarety ano-ne.

Švýcarsko je nicméně svým rezervovaným postojem k imigrantům dobře známé. Zřejmě mu zas tak dlouho nevydrží, nicméně zatím to vypadá, že něco dělá správně... hysterii evropských politiků asi netřeba komentovat.
Finrod Felagund píše…
Mě ta hysterická reakce nepřekvapuje, oni totiž ti politici, kteří takhle hysterčí, jsou svým způsobem těm přistěhovalcům podobní. Mají ideologickou představu o světě a jeho fungování a šokuje je, když vidí, že je jejich přesvědčení zkrátka mylné. Podle mě jejich komentáře nevypovídají ani tak o jejich vztahu ke Švýcarsku či k muslimům, ale k sobě sama; je jedním ze základních lidských myšlenkových pochodů při zjištění, že někdo neměl pravdu, se to snažit zastínit křikem.

Ad Julius: máte naprostou pravdu, důvod, proč tato kombinace je tak špatná je poměrně evidentní - etnikum, které je postaveno na primitivním klanovém uspořádání zaštiťující se univerzalistickým náboženstvím.
Andrija píše…
Mešity ale právě podporují té klanové vazby muslimu v Evropě, místo aby se asimilovali a minarety jsou jejich simbolem...jsou a vždy byly simbolem politické moci islámu.

"Mešity jsou naše kasárny, minarety naše kopí, kupoly naše přilby a věřicí naše armáda.
Demokracie je jen vlak ve kterém se svezem abysme dříve dospěli k cíli"...Recep Tayp Erdogan (turecký premier)
Anonymní píše…
Stranou vsechnu kolektivne mirenou nevrazivost vuci muslimum, nekdo, kdo vstava ve 4 rano, aby si odrikal svy allahu dej nam vlahu, a odmita spat se zenskou jen tak bez zavazku, protoze mu to naka kniha zakazuje, prestoze je to jedna z nejprirozenejsich a nejprijemnejsich cinnosti (a pak se eventuelne vyhodi do luftu kvuli vidine 72 nebo kolika panen), je pro me proste diaperhead. Bez pardonu.
Andrija píše…
Je čas na radilální konfrontaci s neuspěchem jedného evropského modelu soužití z kuchyně salonních levičáků a hledání nových cest ve stopách těch kteří se svých „ekstrémních“ názorů drží jen přiměřeně, a ne těch přiměřených kteří svou přiměřenost provádí radikálním způsobem - z výšek mnohem vyších a nebezpečnějších než jakekoli minarety nebo kostelní věže…
Finrod Felagund píše…
Andrija: Doporučuji návštěvu Województwa Podlaskiego nebo Świętokrzyskiego. Seznáš, že mezi mešitou a kostelem nemusí být zase tak velký rozdíl. Znovu podotýkám - zákazy skupiny, které jsou přesvědčené o své pravdě neomezí, naopak, oni ty zákazy potřebují, aby se mohli lépe vymezit a dát legitimitu svému boji za "správnou věc". Pomůže podle mě jen jedno - ukazovat jim normální život a to, že ve skutečnosti za něj nehrozí ani peklo ani zatracení, ba naopak že je velmi příjemný; a tak je v podstatě donutit se za svou iracionalitu stydět. Jednou jsme smějící se bestie, tak bychom to měli umět - je to právě relativizace jejich přesvědčení a smích, co je může porazit. Nevím, jestli sis toho všiml, ale kdykoliv se někde dala dohromady nějaká skupina věřící v neomylnost své věci a mající cíle podobné mnoha dnešním problematickým muslimům, zákazy vedly akorát k porážce té strany, která je vydala.
Andrija píše…
Finrode:

V tomto máš pravdu...Ale kdyby se včas zakázal fašizmus a komunizmus mohlo být vše jinak.
Finrod Felagund píše…
Andrija: Nechci moc dělat analýzy coby kdyby, ale pokud tím "včas" nemyslíš stav, kdy jsou jich maximálně stovky, tak by zákaz NSDAP či komunistů vyšel úplně naprázdno - naopak, udělal bys z nich mučedníky a spousta mladých trotlů by se k nim přidala už jenom proto, aby byli za rebely. Ti by se pak stali užitečnými idioty pro ty, kteří po moci opravdu prahnou - a nevyhnuli bychom se tomu. Nerad to říkám, ale moment, kdy šlo o max. stovky lidí v těchto skupinách jsme dávno prošvihli. Jediné, co můžeme udělat je to, abychom NĚJAK dokázali, že být islamista, nacista, komunista, fanatický katolík, atd. bylo pro zbytek společnosti buď 1) k smíchu, nebo 2) odporné jako třeba pedofilie. Ale zákazem to vůbec nepůjde.
Andrija píše…
Finrode:

To je hezká myšlenka ale myslím si že na toto je už dávno pozdě...
Finrod Felagund píše…
Andrija: Nemyslím si. Tahle strategie totiž dokonce funguje i tehdy, když je strana ji praktikující v menšině - vím, že je to vůči Polákům nefér, ale tím, že oni proti nacistům tvrdě bojovali, dávali Hitlerovi dobrý pocit z toho, že jak je jeho Wehrmacht skvělý, že umí bojovat i s tak tvrdým nepřítelem. Nacisté měli tendenci naoko "ctít" své nepřátele (které mimo záznam brutálně masakrovali) a dělat tak propagandu svým vlastním jednotkám. Češi na druhou stranu to s odbojem doma moc nepřeháněli (když to srovnáme s tím Polskem), ale jejich neustálé vysmívání se Hitlerovi i dalším nacistickým pohlavárům, stejně jako to, nad čím Hitler zuřil - že Češi si myslí a dělají, co chtějí a umějí se přitom tvářit tak loajálně, že je nelze odhadnout - to všechno způsobovalo nacistickým jednotkám a institucím v Čechách dost velké problémy s bojovou morálkou. Pokud je mi známo, tak přestože Poláci svým hrdinstvím způsobili Hitlerovi mnohem větší ztráty než Češi, byli to právě Češi, kdo Hitlerovi nejvíc z jeho "domácí říše" pil krev, protože bylo prakticky nemožné získat opravdovou loajalitu.
Andrija píše…
Finrode:

každopádně tvůj názor na tuhle věc se mi líbí víc než u těch zabedněnců na Eurábii...
Anonymní píše…
Finrode, jestli si myslíte, že porazíme islamismus smíchem, tak se mýlíte. Na to jsou ti lidi prostě příliš pitomí. Jedinci, jako je např. A. H. Aliová, jsou jen výjimky, které potvrzují pravidlo.

Jinak souhlasím s vámi v tom, že zákazy minaretů nic nevyřeší. Ale pokud jde o mešity a minarety, je třeba si uvědomit, že budování těchto objektů neorganizují "umírnění" muslimové, ale právě ti největší "nadšenci", kteří jsou často napojeni na Muslimské bratrstvo a dostávají peníze od arabských šejků. Mešita tedy není totéž jako kostel - je to základna expanzivního islámského radikalismu.

Myslím si také, že poněkud podceňujete jeden důležitý rozměr náboženství, a to je nauka o spáse, eventuálně o posledním soudu. Muslimové nevnímají islám jako něco, co jim má zlepšit život tady a teď, ale jako něco, co jim má přinést spásu PO SMRTI. No uznejte, k čemu nám je naše demokracie a blahobyt, když budeme po smrti stejně hořet v pekle... :)))

A ještě k tomu smíchu... Může to znít divně, ale realita je taková, že primitivové patří k nejveselejším lidem na světě. V Evropě je mnohem vyšší míra sebevražednosti než v Africe nebo na Středním východě. Nebo jinak - dokážete si představit depresivního Cikána? Ono totiž i na té "cikánské emotivnosti" je něco lidsky opravdového, co nám schází, a tak nás např. Arabové považují za "studené" (částečně právem). Tím se jich samozřejmě nezastávám, jen chci poukázat na to, že lidská psychika je složitá, a často se neshoduje s tím, co obecně považujeme za "zdravý rozum".

Scorpion
Andrija píše…
Myslím si taky že tento způsob demokratického referenda ve Švícarsku je snadno zneužitelný pro obě strany ale beru to jako první projev odporu toho co se v Západní Evropě dějě...Proto to beru jako pozitivní věc a jakýsi pomyslný obrat.

Když se podívám na Bosnu a co se z ní stalo za posledních jen 15 let tak mi z toho běhá mráz po zádech...a začalo to taky křivdou a minarety.
Anonymní píše…
PS: Zatímco jsem psal o muslimech, objevil se tu od Vás nový komentář, takže si na něj dovolím reagovat.

Finrode, Váš názor na druhou světovou válku je přinejmenším zvláštní. Čechy před nacisty nezachránil výsměch, ale tyto tři věci:

1) Churchill se odmítl vzdát Hitlerovi. Když padla Francie, mnoho britských politiků (např. Halifax) se chtělo s Hitlerem "nějak dohodnout", ale Churchill byl nekompromisní, a jen díky tomu dnes můžu napsat tento komentář.

2) Když stáli Němci před Moskvou, Stalin si uvědomil, že není tak dobrý stratég, jak si představoval, a tak obranu města svěřil Žukovovi - ten nakonec Němce porazil.

3) Japonci byli tak blbí, že zaútočili na Pearl Harbour.

Jinak Heydrich plánoval, že "českou otázku" vyřeší následujícím způsobem: Část Čechů poněmčit, část odsunout na Sibiř, a ty ostatní zlikvidovat v koncentrácích. Kdyby tyhle plány začal uvádět do praxe, tak by Čechy jejich smích rychle přešel.

40 % německých tanků, které bojovaly na východní frontě, se vyrobilo na území Protektorátu.

Teď jsem si taky vzpomněl na to, že můj statečný dědeček v Německu montoval elektroinstalaci v Messerschmittech...

Scorpion
Finrod Felagund píše…
Scorpione, smích samozřejmě sám o sobě nestačí ani náhodou. To hlavní, čím se dá porazit islamismus v Evropě je právě tzv. "soft power", tedy přesně to, co tak strašně nesnášejí ekofemimultikulti levičáci na USA. USA nikoho nenutí s pistolí u hlavy si koupit iPod, ale lidi si je navzdory "osvícencům" a hlasatelům skromného života kupují pomalu i kdyby na chleba nebylo - a proč? Protože je to cool. Kdyby síla USA ve světě byla jen vojenská nebo ekonomická, tak by proti USA nemuseli západní levičáci bojovat, protože by to v různých částech světa lidi dělali za ně. Jenže právě to, že lidé i v tak antiamerických režimech jako je Írán potají Ameriku obdivují, je dané tím, že je zkrátka přitažlivá. Někdo by řekl prostopášně hříšná, ale to je úhel pohledu, který nesdílím. Podle mě má-li Evropa mít nějakou šanci, musí v tomhle jednat stejně jako USA. Až bude cool nosit modrou vlajku se zlatými hvězdami na Blízkém východě a bude se tam za to zavírat, utrpí islamisté větší porážku, než kdybychom jim zbourali všechny mešity na světě včetně té v Mekce.
Finrod Felagund píše…
Scorpione, samozřejmě neříkám, že byl český výsměch tou hlavní zbraní. Sám o sobě stačit nemohl a i s tím, co jste vyjmenoval, byla klika, že Třetí říše vůbec poražena byla. Jde mi o něco jiného - o to, že je to dobrá metoda k znejistění sebejistého, a to má v dobrý moment větší moc, než tank.
Anonymní píše…
Finrode, omlouvám se, s tím smíchem jsem to myslel trochu ironicky, ve skutečnosti jsem měl na mysli zhruba totéž, co Vy nazýváte jako "soft power".

Domnívám se, že soft power skutečně může fungovat, ale většina muslimů prostě není, slušně řečeno, dostatečně mentálně zralá na to, aby na ně soft power působila tak, jak to popisujete.

Nedalo mi to a vytáhnul jsem Huntingtona, cituji:

"Někde na Blízkém východě právě možná půl tuctu mladých mužů oblečených v džínsech popíjejí kolu, poslouchají rap a mezi úklonami k Mekce dávají dohromady bombu, aby s ní vyhodili do vzduchu americké dopravní letadlo."

Jinak proti vysmívání se islámu samozřejmě nic nemám,
podobný názor na věc má také např. Ali Sina, nicméně si myslím, že pouhý výsměch nestačí. Chtělo by to taky nějakou osvětovou kampaň, dát víc prostoru bývalým muslimům nebo přímo bývalým teroristům (např. Walid Shoebat), důslednější vynucování dodržování zákonů atd. atd.

Scorpion
Petr píše…
Ja ve vysledku svycarskeho referenda hlavne vidim ukazku nebezpecnosti prilis velke demokracie. Vetsina si dupla nohou a uzakonila nesmysl. Zatim v podstate o nic nejde, muslimove si nebudou na svych majetcich moci stavet minarety no tak si postavi veze nebo rozhledny, jenze co az se vetsina rozhodne ze mensina bude platit zvlastni dane nebo na saku bude muset nosit vysity pulmesic?

Chapu potrebu svycaru branit se, jenze nechapu jejich potrebu omezit muslimy a pritom v podstate nic neziskat, jen vytvaret zarodky budoucich problemu, zbytecne.
Lafi píše…
Stále nechápu proč bychom my měli ustupovat muslimům. Nemělo by snad fungovat to, jestli chtějí u nás žít, ať přijmou naše hodnoty, pokud ne, hledejte si jinde svou zaslíbenou zemi. Něco na způsob "nabízíme, ale nenutíme".

Problém vidím v rozmělnění tradičních, řekněme evropských hodnot, nebo alespoň v dodržování základní listiny práv a svobod, což islamisté podle informací, které se ke mě dostávají, se rozhodně jimi neřídí.

Nejsem odborník na muslimský svět, ale nedokáži si dobře představit takové chování naruby, tj. západní menšiny v arabském světě.
Ondra píše…
Autor pohřbil nadějný článek zcela nesmyslnou floskulí o "našem neliberálním nepříteli". Předně řada "našich lidí" je neliberálních (kdo je teda potom to "my", když minímálně 50% západní společnosti o liberalismus z nějakých a zároveň protichůddných pohnutek nestojí?) , ale tady na tom to vůbec nestojí. Předně, ať si každý vládne a má postavenou společnost po svém. Abychom spolupracovali a měli spojence, či ekonomické partnery po světě, neptořebujeme, aby Čína, Írán, nebo Indie byly liberální společnosti (příklad). Navíc jak se ukazuje na příkladě Číny, západní osvícenecké teorie a dialektika nemusí mít pravdu, liberalismus (ten v ekonomice) jde i bez otevřené a v klanové společnosti. Pokud asi ale autor myslí, že by bylo správné, aby celý svět převzal "západní lesk", pak carpe diem, situaci, kdy i druhý a třetí svět začne zbytečně utrácet a hyperkonzumovat jako Západ, planeta nepřežije :)
Ondra píše…
Navíc, kde bereš jistotu, že Západ opustil iracionálno a emocionalitu? Emocionalita hraje v politice důležitou roli. Dost zásadní, protože narozdíl od matematiky si v politice nikdy nejsme jisti, jak se aktér zachová. Sebelepší znalosti a zpravodajská činnost můžou jít vniveč, když se někdo, u koho jsme předpokládali, že jeho chování bude představovat vektor AB->, špatně vyspí, něco mu přelétne přes nos a výsledkem bude CD->. Ostatně iracionálno samo také nezmizelo. Jediné, co se změnilo, že na politiku přestala mít vliv mytologie Církve, popř. církví. Ale řada formulací typu "neviditelná ruka trhu", "mediální svoboda", "šíření demokratických hodnot", to jsou jen moderní fráze minimálně na hraně s náboženskou mytologií. Rozdíl je, že na křesťanském a jiném abrahámském, či zcela jiném tradičním základě se postavily tisícileté civilizace, zatímco finální podoba moderní průmyslové, tzv. "liberální civilizace" se začala rozpadat a být porážena nepřáteli dříve, než oslavila 200. narozeniny :)
Anonymní píše…
Ondra: ja si myslim, ze vsechny politicky systemy jsou defacto kryptonabozensky jevy, kapitalismus i socialismus, atd. Jsou to implicitni nabozenstvi, a neni na tom nic spatnyho, tak to proste je. Neviditelna ruka trhu muze bejt prelozena treba jako Duch svaty :)
Ondra píše…
Ano, já jsem neřekl, že je na tom cokoli špatného. Pouze že bychom si neměli dělat přílišné iluze o tom, že někdy kdesi došlo k jakémusi zásadnímu předělu, kdy člověk přestal uvažovat v intencích "temného iracionálna". Nedošlo.
Anonymní píše…
ZAY:
Problém je jak v agresivním islámu, tak v ateistické a zcela zpohodlnělé evropské společnosti, která zcela propadla levicovým hodnotám a ztratila jakýkoliv pud sebezáchovy. Švýcaři hlasovali nepochybně správně. Kéž by to byl jenom první krok, po němž by následovalo uzavírání mešit, vyhánění imámů, ukončení poskytování dávek přistěhovalcům, deportace nepřizpůsobivých přistěhovalců do jejich vlastí! Naši předkové se musejí obracet v hrobě. Kolik krve bylo prolito, aby Evropa byla ochráněna od islámu a nyní naše země dáváme agresorovi zdarma a ještě si ho živíme. Horrible!

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem