ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Tak a teď se nám Paroubek nejspíš už definitivně zbláznil.

Zřejmě by to chtělo vyjádření nějakého odborníka v oblasti psychiatrie, aby českému národu osvětlil nejnovější počínání předsedy ČSSD. Osobně takové vzdělání nemám, a tak jsem bezradný.

Zrekapitulujme si události posledních dní, které tak hýbou naší českou kotlinkou:

Paroubkův a Bursíkův "Antiklaus", muž pružných názorů (a to takových, že dodnes nikdo neví, jaké názory vlastně má) vyzýval Václava Klause tak dlouho k televizní debatě (a spřátelení novináři tak dlouho psali o Klausově zbabělosti a o Švejnarově zřejmé převaze), až tento konečně svolil.

Odehrála se debata v senátorském klubu ČSSD, kde ani otázky, pro senátorské bezmozky jistě pečlivě připravené PR sekcí sociální demokracie za účelem zlomení Klausova vazu, Švejnarovi nepomohly. Profesor ekonomie na univerzitě v Michiganu spáchal před senátory a miliony televizních diváků sebevraždu v přímém přenosu, což nakonec museli uznat i jeho spřátelení novináři a pravdoláskoví politologové. "Mám morální kredit", řekl mimo jiné, a jak už se psalo na jiném internetovém serveru, tímto citátem samozřejmě něčeho takového automaticky pozbyl.

Co byla moje první myšlenka těsně po debatě? Byla řádně škodolibá, přiznávám - "Copak na tento výkon asi říká Jiří Paroubek!" Myslel jsem si, já bláhový, že se v médiích vyjádří diplomaticky, defenzívně a smířlivě.

To jsem však opozičního předáka krutě podcenil!

Vzpamatovat se z otřesu trvalo Paroubkovi tentokrát několik dní, což mimochodem poukazuje na to, že otřes musel být vskutku mocný. A pak zareagoval řádně po paroubkovsku: "Chceme odvetu, a jestli na to Klaus nepřistoupí, je srab!" A to hned v Otázkách Václava Moravce, o jejichž objektivnosti a nestrannosti se snad dnes již nemá cenu bavit.

Už jen tohle mi připomnělo slavnou scénu s Černým rytířem z filmu Monty Python a Svatý grál. Znalí vědí.

Klaus samozřejmě reagoval tak, jak reagoval. Označil žádost šéfa za ČSSD za komickou (co Paroubek proboha čekal??) a ještě vcelku kulantně mu písemně vzkázal vztyčený prostředník.

A tímhle mohla ta trapná záležitost, ve které ze sebe vůdce opozice udělal kardinálního šaška, pro Paroubkovo dobro skončit.

Ale ne!

Bývalý premiér musel jistě prskat jako křeček, a vzápětí po Klausově odmítnutí odeslal do médií prohlášení, které prostě musím ocitovat celé:


Musím konstatovat, že pan prezident Václav Klaus nezvládá své emoce a jeho dopis považuji za arogantní a nehodný člověka, který zastává úřad prezidenta republiky. Chápu, že pan prezident se oprávněně obává výsledků prezidentské volby, ale myslím, že jednou ze základních politických ctností je odvaha. Musím konstatovat, že pan prezident Klaus prostě nemá odvahu jít do standardní televizní debaty se svým oponentem, prostě proto, že by na něj nestačil.

Osobně mám pocit, že tyto řádky (a zejména poslední věta) už žádný další komentář nepotřebují. Snad jen ten z pera psychiatra.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem