KOSOVO: Vážení Srbové, nečilte se zbytečně, prosím

Vážený národe srbský!

Třebaže neznám Váš jazyk tak, abych jím mohl tento článek napsat, ale pouze tak, abych mohl číst Vaše servery, věřím, že jsou lidé mně podobní i v Srbsku, kteří hledají zmínky o své zemi a zajímá je pohled „zvenčí“ a i když neumějí tak dobře česky, aby psali, tak aspoň budou číst.



Rád bych především Vám, srbským čtenářům, načrtl některé aspekty Vaší situace, která rozhodně není růžová, ale podle mého soudu je mnohými médii desinterpretována. Myslím, že by bylo záhodno se podívat na otázku Kosova racionálníma, chladnýma očima místo hysterického křiku typu „tam, kde pramení naše řeky“, který předvádí zejména Tomislav Nikolić. Ze samostatnosti Kosova totiž víc získáte, než ztratíte, i když to na první pohled možná nevypadá.

Předně si zkusme reálně zhodnotit situaci, jaká je. A bez příkras. Kosovo je území, na němž žije 92% Albánců, 5,3% Srbů a zbytek jsou různá malá etnika jako Bosňané, Romové či Turci. Porodnost jedné srbské ženy je v průměru 1,7 dítěte, porodnost jedné albánské ženy je v průměru téměř 3 děti. Mezi etnickými Albánci je velmi rozšířena kriminalita a organizovaný zločin a vzhledem k tomu, že majorita Albánců jsou muslimové, potenciálně do budoucna hrozí problémy s napojením na al-Káidu tak, jak se to stalo v Bosně (kde byli Izetbegovičovi bojovníci často cvičeni al-Káidou v Afghánistánu). To jsou fakta. Zkusme si nyní vytvořit dva scénáře, co se stane se Srbskem, pokud se Kosovo osamostatní a pokud to neudělá – začněme tím, kdy Kosovo zůstane součástí Srbska.

Pokud k oddělení Kosova od Srbska nedojde, budou kosovští Albánci občany Srbské republiky, což znamená několik důležitých detailů – mají volební právo (aktivní i pasivní), pokud cestují do zahraničí, činí tak se srbským pasem, a tedy budou-li zatčeni pro nějaký kriminální delikt (mezi Albánci je vyšší míra kriminality než mezi Srby), nikoho nebude zajímat, jestli se dotyčný jmenuje Ibrahim nebo Vojislav, jednoduše bude občanem Srbska a bude počítán za Srba stejně, jako jsou naši romští spoluobčané v Kanadě považováni nikoliv za Romy, ale za Čechy. Což Vám může silně nalomit pověst a ztížit proces přibližování se k Západu, který jste si de facto odhlasovali volbou Borise Tadiće prezidentem. Už sám fakt, že kosovští Albánci jsou občany Vaší země, znamená, že se budou šířit z Kosova i do jiných částí Srbska, aniž byste tomu mohli zabránit, neboť mají právo na stěhování jako kterýkoliv jiný občan Srbské republiky. Vzhledem k velikosti Kosova a demografickému vývoji je takový scénář poměrně reálný. Jste připraveni na to, mít jednou v Bělehradě silnou albánskou parlamentní stranu, popřípadě albánského prezidenta Srbské republiky? Tohle všechno je třeba mít na paměti, přemýšlíte-li o tom, zda mají mít kosovští Albánci nezávislý stát, nebo ne.

Pokud ale dojde k oddělení Kosova a uznání jeho samostatnosti, máte plné právo na požadování připojení bosenské Republiky srbské ke stávajícímu Srbsku, neboť dosavadní praxe oddělování států od SFRJ byla deklarovaná principem, že právo na odtržení mají pouze bývalé svazové republiky. Odtržením Kosova by tak mohlo dojít k nalomení precedentu, který můžete využít ve svůj prospěch – konec konců území bosenské Republiky Srbské je větší, než území Kosova, a navíc je obýváno takřka čistě etnickými Srby, takže můžete jen získat. Další výhody plynou víceméně z negace výše řečených nevýhod kosovského neoddělení, tedy pokud oddělíte Kosovo, obeženete ho ze své strany ostnatým drátem, umožníte těm několika málo Srbům, kteří tam žijí, náhradní bydlení v Srbsku, budou-li chtít, a uvalíte-li na občany Kosova velmi přísnou vízovou povinnost, nebudete se muset vůbec bát ani toho, že budete mít jednou albánského prezidenta, ba dokonce ani toho, že budete mít v zemi čím dál tím více Albánců. Chápu, že je to rozhodnutí podléhající do značné míry emocím, ale dám Vám příklad z Izraele, který se díky Arielu Šaronovi stáhl z pásma Gazy. Pro mnoho Izraelců byla Gaza podobně „srdeční“ otázkou, jako je pro Vás Kosovo, nicméně musela nakonec přijít chladnokrevná úvaha o tom, že to území je neudržitelné a jeho samotné držení ohrožuje stát Izrael víc, než když je samostatné. Budete-li mít (téměř) všechny Albánce „venku“ a budete-li hlídat své hranice směrem k nim, Váš problém do budoucna s negativními jevy pojící se s tímto etnikem budou takřka jednou provždy vyřešeny, a to bez genocid ani podobných necivilizovaných opatření.

Bude-li Kosovo zároveň pod dohledem mezinárodního společenství, budete i Vy ve větším bezpečí než jsou Izraelci v případě předané Gazy, a sice proto, že coby součást Západu, který v té zemi bude operovat, budete vědět, co se tam děje. To Izrael úplně přesně schopen zjistit není navzdory svým pověstně výkonným tajným službám.

Prohlašuje-li tedy někdo z Vašich nacionalistů, že ztrátou Kosova přijdete o státnost a o národ, bohapustě lže. Vzhledem k tomu, že Vám mezinárodní tlak rozhodně nedovolí albánské obyvatelstvo, dnes žijící v Kosovu, v případě, že by se chtělo šířit i jinam po srbském území, nějakým drastickým způsobem odsouvat či likvidovat, pokud Kosovo nepustíte „k vodě“, budete nuceni přihlížet postupnému nárůstu procenta albánského obyvatelstva i v těch částech Srbska, kde znají Albánce pouze z televizních zpráv. Vzhledem k tomu, že je mi Váš národ sympatický a rozhodně si nepřeji jeho zánik, Vám tedy dobře radím – pusťte Kosovo „k vodě“, nestojí Vám za ty problémy, které s ním do budoucna bezesporu budete mít, pokud to neuděláte.

Komentáře

Martin píše…
V teorii pěkné, v praxi bohužel "zatím" ? nemožné.....

Srbsko není zas tak etnicky čisté....
Takový Sandžak je součástí Srbska a obýván je převážně muslimy....

Kromě toho, nějací Albánci žijí i v Srbsku, i když pokud jde o uprchlíky před UCK, tak by to asi nebyl problém....

Ale Sandžak problémem zůstává, vzdání se Kosova tudíž dá Srbům nějaký čas navíc, ale v horším případě může jít jen o dočasné řešení....za 20, 30 let se může situace opakovat se Sandžakem a přilehlým okolím a za dalších několik generací....takže Srbové mohou ustupovat a ustupovat a vykoupit si trochu toho času a nakonec nebude kam ustoupit.....obávám se, že řešení tohoto druhu do budoucna nic neřeší.....to by opravdu muselo dojít na srbském území k etnickým čistkám či k výměně obyvatelstva se Srby v Kosovu (a ti by s tím museli souhlasit) Je toto momentálně proveditelné? Obávám se, že nikoliv....
Anonymní píše…
Taky se obávám,že nemáte pravdu,Šarona bych na vašem místě vůbec nezmiňovala.Víte vůbec,CO se teď v Gaze děje?A Sandžak problém je a bude.Srbové se měli muslimů už dávno zbavit nebo je aspoň vyměnit.Teď je pro ně nejdůležitější NUTNOST se aspoň hodně množit!Jinak neuhájí ani ZBYLÁ území.Bohužel.
Anonymní píše…
Jak by Češi reagovali na vznik Romské republiky?

http://www.blisty.cz/art/44671.html
Anonymní píše…
Jak by Češi reagovali na vznik Romské republiky?

Jan Čulík

"Pokud to přežijete, můžete mi napsat své dojmy - jaké to je, když na pokojného člověka terorističtí hajzli pálí rakety," píše mi Libor David. A Pavel Mareš dodává, že, hrůzo hrůz, Hamas si přeje likvidaci Izraele - a proto se s ním nedá vyjednávat.

Aniž bych obhajoval teroristické útoky Hamasu, jen tak mě napadlo, co by asi dělali Libor David a Pavel Mareš, kdyby mezinárodní společenství rozhodlo, že na území Čech vznikne samostatná Romská republika, kterou budou podporovat finančně Spojené státy zbraněmi a částkou 3 miliard dolarů ročně. Do oblasti bývalých Čech západní mocnosti nastěhují všechny Romy ze střední, východní i západní Evropy.

Češi budou deportováni na zbytkovou Moravu (oblast kolem Vsetína), kde jich 10 milionů bude žít natlačeno v táborech bez zaměstnání a na hermeticky uzavřeném prostoru bez povolení ho opustit. Češi budou mít barevně odlišené, "druhořadé" občanské průkazy; občany prvního řádu budou výlučně Romové. Propustky z "pásma Morava" budou vydávat romské správní orgány nové středoevropské Romské republiky. Mezinárodní společenství bude ostře kritizovat český vypjatý nacionalismus a xenofobii, jak se "už začátkem roku 2009 začaly projevovat v kritických postojích vůči Evropské unii," bude zdůrazňovat zejména francouzský tisk.

Pokud se pan Mareš a pan David pokusí proti tomu cokoliv udělat, budou označeni za teroristy - a dobře americkými zbraněmi vyzbrojená romská armáda si už zjistí, kde na Moravě bydlí, a usmrtí je profesionálně mířenými leteckými údery.

Opakovaně bude romská armáda provádět vražedné razie na území Moravy, případně do Německa a do Rakouska, kde se hrstky Čechů budou pokoušet organizovat proti nové středoevropské Romské republice odpor. Romská republika zahájí totální válku proti Rakousku, kde usmrtí tisíce civilistů ve snaze zlikvidovat tamější českou emigrantskou organizaci. Při jedné agresivní vojenské razii pozemními vojsky na zbytkovou Moravu se ženy a děti ukryjí v jakési škole. Pan Mareš a pan David se zoufale pokusí na postupující romské tanky z té školy vystřelit, a romská tanková brigáda školu s civilisty srovná se zemí.

Mezinárodní obhájci středoevropské Romské republiky budou zdůrazňovat, že Romská republika má právo hájit se proti českému terorismu. Činy pana Mareše a pana Davida emfaticky odsoudí mluvčí romského ministerstva obrany v Praze.
Anonymní píše…
Autonomie Cikánů-Romů v severním Česku
Kdybych mohl, tak bych např. samostatnou Republiku Chanov (třeba pod záštitou EU) přivítal a klidně okamžitě uznal. Víte proč? Rázem by obyvatelé Republiky Chanov nebyli českými občany a nemohli by se tak volně pohybovat po ČR a například se věnovat trestné činnosti. Je třeba se na věc koukat logicky a ne ideologicky.
Mimoto bychom mohli říct, že občané Republiky Chanov nejsou součástí EU ani SIS (Schengensky prostor), tím pádem je pro ně vyžadováno platit vízum (60 EUR za vstup + pozvání), neměli by nárok ani na rozpočet ČR, ani na rozpočet EU, museli by začít makat a něco dělat sami. Pro tento účel by museli otevřít hranice obyvatelům EU, EEA (EHS), US a podobně, ale EU by vůči nim měla vízový režim. Proč ne? Tím by se zabilo několik much jednou ranou, a sice: Romové v Chanově by konečně začali pracovat, měli by zároveň svůj stát, kam by si mohli sestěhovat své příbuzné a nebyli by oprávněni naprosto legální cestou k jednoduchému pohybu po území EU. Co víc byste si přál? A totéž se dá udělat s Kosovem.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem