SPOLEČNOST: Otevřený dopis Markétce I.


Milá Markétko!

Předem mi dovol pogratulovat ke Tvému oscarovému vítězství. Je skutečně báječné, že alespoň jedna soška letos doputovala k někomu, kdo pochází z Česka, i když Ty už tady dávno nežiješ. Ale nemusí pršet, jen když kape, jak se říkalo v tom filmu s Luďkem Sobotou.

Tvá písnička, za kterou jsi byla oceněna, je moc fajn. Hnidopich by mohl říct, že podobně stavěnou melodii už v leckterém filmu slyšel a někdo by si mohl také tropit žerty z roztřeseného hlasu Tvého irského přítele Glena. Ale to bylo jistě tím, jak ve studiu při zpívání myslel na globální oteplování, viď, Markétko?

Skutečně velmi soucítím s Tvým upřímným zájmem o nápravu světa a je mi naprosto jasné, že Ti blaho celého lidstva tak leží na srdci. A co víc, Ty už víš, že k záchraně stačí jediné - podporovat Ala Gorea! Právě bývalý viceprezident Al Gore je ten, kterému skutečně jde jen a jen o čistotu potoků, zelené louky a blankytně modrou oblohu, který objektivně informuje o všech zrůdnostech nadnárodních korporací, které vypouštějí do vzduchu stále víc a víc emisí CO2, takže se víc a víc roztomilých ledních medvídků topí na rozpouštějících se krách. Je mi vskutku těžko, když Ti to připomínám, je mi jasné, že Tě myšlenka na trpící zvířátka a zlé kapitalisty hned rozpláče. Úplně si představuji vaše dojemné rozhovory po večerech, kdy oděni do režných hábitů skládáte při světle petrolejové lampy nádherné písně o tom, jak bude krásně na světě, až se americkým prezidentem konečně stane Al Gore. Vzpomínám přitom na časy, kdy mladá děvčata a chlapci v modrých košilích čistili potoky, zbavovali bramborová pole a svět prohnilých amerických brouků mandelinek bramborových a také přitom zpívali písničky.

Ano, Markétko, úplně rozumím tomu, proč se stydíš za českého prezidenta. Také čtu dnes a denně v novinách a na internetu o tom, jak je Klaus proti ochraně životního prostředí, ekologii a malým, bezbranným zvířátkům. Považ, napsal o tom dokonce knihu. Já jí nečetl (Ty ano?) ale co vím z veřejných zdrojů, jedná se o antiekologický pamflet. A když to píšou v novinách, na internetu, na Blistech a v Respektu, tak to musí být pravda.

A stydím se, Markétko. Velice se stydím.

Hádej za co a za koho.

Honza

Komentáře

Anonymní píše…
kokote
Anonymní píše…
Ja to povazuju za vtipne a svym zpusobem pravdive.
Anonymní píše…
Nemám ráda, když někdo soudí někoho bez toho, aby ho znal víc než jen podle toho, co se kde napíše..každopádně je to tvůj názor (já mám zase svůj..a to platí i o Markétě), ale napsaná je to bryskně, to uznávám..

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem