EUROKOCOURKOV: Xenofobní a populistický Verhofstadt


Po volbách v Nizozemsku se tvrdilo, že Wilders nezvítězil, jelikož část jeho programu převzaly vládní strany. Zdá se, že tuto taktiku nyní začíná využívat Evropská Unie jako celek. 

Na převzetí programu opozice není samo o sobě nic špatného, pokud se jedná o sebereflexi a uznání argumentů protistrany. Ovšem pokud jsou názory opozice dlouhá léta podrobovány nekompromisní kritice a ostrakizaci, nelze je jako mávnutím kouzelného proutku vzít za své, jakoby se nic nestalo.


Přesně to udělal Guy Verhofstadt v projevu po zvolení Donalda Tuskakterý momentálně houfně sdílejí eurohujeři a oslavují, jak konečně někdo rázně promluvil na palčivé téma. 

Až na samotný závěr lze víceméně s obsahem projevu souhlasit. Erdogan buduje v Turecku autoritářský režim a regulace a byrokracie ničí občany členských států – proti tomu nemůžu říct ani slovo. Evropská armáda za účelem kontroly společných hranic, to už je jen vlhký sen tradičních eurohujerů, nic nového pod sluncem. Naprosto děsivé ovšem je, že „hrdina“ Verhofstadt v první polovině oslavovaného videa jen říká to, co mnozí euroskeptici marně tvrdí už dlouhá léta! 

Opakuji, že na tom, že Verhofstadt převzal argumenty druhé strany, není nic špatného. Ovšem nepamatuji se, že by stejným prohlášením euroopozice někdo dřív vůbec věnoval pozornost. A pokud ano, byl autor těchto myšlenek napadán, urážen a označován za potížistu, nepřítele pokroku nebo rovnou nacionalistického xenofoba.

Opozice v EU se mohla samou snahou o šíření těchto ideí, které jim teď Verhofstadt vyfoukl, umlátit hlavou o zeď. Ti, kteří je buď ignorovali, nebo se jim vysmívali, najednou ve stoje aplaudují, když tyto dříve nehezké věci říká někdo z jejich tábora. 

Proč se vlastně tak stalo? Je to jednoduché. Soudruzi ve vedení EU si všimli, že reálně hrozí, že euroskeptici brzy ovládnou většinu členských států EU, a tak otočili o 180 stupňů. Vehementně se vlamují do otevřených dveří, protože faktickou moc drží v rukou oni, a sami sobě tleskají za myšlenky, kterými donedávna pohrdali a potírali je. Jestli tohle není popuslimus, tak už nevím, co to slovo znamená. 

A propos, opravdu se "těším", až společnou evropskou armádu a tajnou polici ovládnou lidé jako Le Pen, Wilders, Kaczynski, Orbán, Petry nebo Okamura. To už asi evropské smetánce do potlesku nebude.

Wasill

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem