ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: RSDr. Benda je možná podvodník, zcela jistě ale je pitomec

Kauza „plzeňského VUMLu“, ke které jsme se doposud na našem serveru nevyjádřili, nabrala opět zajímavou otočku; poslanec Marek Benda za ODS, z jehož dílny je například tzv. „náhubkový“ zákon pro novináře, byl jedním z prvních, kdo vystavil svou rigorózní práci na internet, aby tak dal najevo absolutní transparentnost získaného titulu JUDr. Našli se ovšem šťouraví novináři.

Objev, že Bendova „rigorózní“ práce je jen a pouze znovu svázaná diplomka (přičemž řádkování i velikost písma je roztažené do „slabikářové“ podoby tak, aby počet stran řádně nabobtnal - vysokoškolským studiem jsem si prošel a vím, že takhle blbě podvádět si dovolí tak možná studenti prvního ročníku) rozesmál i mě, a to jsem na leccos zvyklý. Na každé fakultě existuje studijní řád, který ukládá studentům přesně předepsaný počet znaků, nikoliv tedy stran, na závěrečnou práci. Má zkušenost je taková, že zrovna s tím dělají akademické autority někdy velké problémy. Převedeno do normálního řádkování by ovšem Bendovo veledílo splňovalo parametry spíše bakalářské, ale už ani ne diplomové práce.

No co, můžeme si říct. Tak Benda podváděl; rozhodně by to nebyl první ani poslední student vysoké školy v dějinách lidstva (a v plzeňském strašidelném domě, kde bylo asi vážně možné úplně všechno, už teprve ne). Horší jsou však dvě věci. V mnoha případech se totiž ukazuje, že na akademické půdě jsou k politikům jaksi vstřícnější. Vlastně i to bych (byť je to z principu zavrženíhodné, to samozřejmě) byl schopen pochopit - uvědomme si, že lidi jsou zkrátka lidi a aureola politického majestátu udělá s kantory, jichž je velké procento zvyklé kolaborovat a pokorně sehnout hlavu před jakýmkoli režimem, zkrátka své. Daleko horší je ale aspekt číslo dvě - to jak se Benda k celé věci postavil. Výmluvy, výmluvy a zase jen výmluvy. Totálně mě uzemnilo prohlášení, že poslanec „je připraven práci kdykoliv přepsat“ - je to jako kdyby se chycený a usvědčený zloděj hájil slovy, že zcizené zboží je přece připraven kdykoliv zaplatit.

Co (by) měl Benda udělat? Okamžitě složit poslanecký mandát a také (to zvláště) se nechat vyškrtnout z pražské kandidátky ODS. Protože takhle se nechová politik, ale pitomec. Ano, jeho „odvaha“ je obdivuhodná - vystavit své dílo na internet při vědomí, že má na hlavě nikoliv máslo, ale přinejmenším celou bednu s margarínem - a myslet si, že novináře tato skutečnost nějak uchlácholí. Zvlášť, když mají všechny důvody po něm jít. Stejně jako po Ivaně Řápkové, jejíž likvidaci si aktivisté v „humanistických“ médiích jistě už dlouho připravovali.

Toto je totiž voda na mlýn levicových (a taková jsou v ČR v podstatě všechna) médií, pro něž je diskreditace pravicových politiků určitým typem vyššího poslání. S tím se přece setkáváme dnes a denně: z hajlujících šílenců jsou pravicoví radikálové, z ultralevicových populistů typu lídrů Dělnické strany a Bobošíkové je mávnutím kouzelného proutku též pravičáci, z Klause nebezpečný psychopat a agent KGB. Za této atmosféry a před volbami, nechce-li česká pravice přenechat Strakovu akademii křišťálově čistému Kalouskovi a soudruhům Pecinova typu (o Paroubkovi s Filipem ani nemluvím) neměli by se její vrcholní představitelé chovat jako pitomci. A když, tak z toho vyvodit důsledky.

Marku Bendo, složte poslanecký mandát.

Komentáře

Julius píše…
Ta prace je opravdu kouzelna:
- Nevim, jak to chodi obecne na pravech. Ja znam prace z prirodnich ved (fyzika). Tady musi kazda prace prinest neco noveho. Marne jsem hledal, co noveho prinasi prace pana Bendy. Pripada mi jako ponekud detailnejsi prehledovy referat (zdatnejsi novinar by mel bych schopen udelat totez). Ale mozna to neni chyba pana Bendy, mozna je to bezna praxe na pravech.
- Nezanedbatelnou cast prace zabiraji doslovne citace ze zakonu. Bez nich by to bylo jeste kratsi. V prirodnich vedach se takove veci davaji do dotatku.
- Od stranky 106 se zmenilo radkovani. Vypada to, jako by tam pan doktor usoudil, ze uz ma svych 100 stranek jistych a dal uz nemusi natahovat :-)
Anonymní píše…
Jezisi kriste takhle jsme na zakladce psali referaty :))) to je vysmech... nejen proklad mezi radkama, ale i masivni prostrkani mezi jednotlivyma literama (cili text je roztazenej "vertikalne" i horizontalne). Kdyz uz, tak to vochviju aspon nenapadne, tzn. volbou "sirkokyho" fontu, kterej jeste lehounce zdeformuju do sirky (par procent neni poznat) a proklad mezi radkama prezenu jen malicko. Tohle je do oci bijici, to snad napsal za pul hodiny, ne :) mozna i tenhle clanek na nekorekne.com je delsi :)))
template píše…
Já se tedy pánové přiznám, že jsem to ani celé nečetl - k pobavení mi bohatě stačí (kromě formátu) perly typu „Na počátku 90-tých let“ a podobně. Takhle se snad píše maximálně v smskách a e-mailech...
Anonymní píše…
Jo, práci p.Bendy jsem nečetl, ale pokud je pravda to, co se v článku píše, tak s jeho závěrem souhlasím.
Mám jen poznámku k aféře kolem pí Řápkové. Já sám mám titul RNDr. a index jsem si schoval jen tak, pro zajímavost. Po několika stěhováních jsem ho už ztratil. Originální diplom mám schovaný, ale během povodní v roce 2002 mi doma ve sklepním "archivu" :-) docela pěkně zvlhnul. Kde mám rigorózní práci už ani nevím. No nic, říkal jsem si, požádal bych v případě potřeby školu o duplikát.
Když však sleduji z povzdálí tuto kauzu, tak jsem byl naivní buď já, nebo příslušní novináři.
M.Adamec
template píše…
Pane Adamec, na Řápkovou se chystám v samostatném článku, který se od tady toho bude zřejmě poněkud lišit.
Anonymní píše…
To, co píšete Juliusi, není úplně pravda. Nedokážu si představit, že by se například v oblasti teoretické fyziky očekávalo od diplomky "něco nového", jak píšete. Nepřehánějme. Je ovšem pravdou, že v sociálněvědních disciplínách (kde jsem se situací maličko seznámen) se přínos v Bc. prací neočekává absolutně. V případě Mgr. prací, se spíše než nějaký nový přínos očekává hluboké porozumnění (polemika, formulace vlastního stanoviska, testování hypotéz). S článkem a závěrem souhlasím, nicméně se musím trochu usmívat, když autor vidí "všechna" média jako levicová. Usuzuje-li tak z pouhého faktu, že novináři mají někdy problém jednotlivé "extrémismy" zařadit (s čímž se ovšem potýkají i odborníci), tím více je takové stanovisko k smíchu. Skutečnost je ve spíše opačná.
template píše…
Ad ta levicovost médií - nemyslel jsem to tak, že by každé médium psalo pro Paroubka. Tak činí jen Právo (s odporem, protože jeho vedení jde na ruku "zemanovské" klice v ČSSD), noviny pod vydavatelstvím Ringier (Aha!, Blesk), TV Prima (viz nedávná kauza Nedělní partie) a částečně TV Nova (po dohodě špiček ČSSD s jejím topmanagementem cca tři roky zpátky).
Skutečnost je u nás nicméně taková, že doopravdy "pravicové" médium u nás neexistuje, poslední takové noviny byly deník Telegraf. Kdybyste to náhodou zkoušel s MF Dnes, pravděpodobně mi, pane Anonymní, způsobíte velký záchvat smíchu. Naprostá většina novinářů jsou skutečně z principu levicoví intelektuálové a podle toho média, zvláště jejich publicistická část, vypadají. Zrovna MF Dnes je typickým příkladem středolevicového média, ve zpravodajské části pak je pak typicky levicová, čistě z logiky věci - je přece nejčtenějším "seriózním" periodikem a tak si jeho tvůrci dobře spočítají, co psát, aby se zavděčili vrcholům Gaussovy křivky. Je to jednak větší inklinace k bulvárnímu stylu zpravodajství, jednak podbízení se bezmozkům i co se témat týče - např. "po zavedení třicetikorunového poplatku z dílny zlé ODS všichni zemřeme" a podobně. Místy "pravicové" názory se objevovaly i v jinak těžce pravdoláskových Lidovkách, ale obávám se že teď, po kompletní obměně vedení (Balšínek) se tam asi dočkáme zajímavých věcí...
Anonymní píše…
vzorný disident, jen obyčejný podvodník, trochu mafián typický člen ODS. rád by prosadil modrou totalitu držet hubu a krok dle ODS

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem