DOPRAVA: Evropská komise, zasáhněte!

Přinejmenším ve střední Evropě jsou železniční společnosti provozující mezinárodní spoje vlastněny státem a zároveň mají na tuto službu monopol. Navzdory skutečnosti, že je díky schengenskému prostoru zcela volný pohyb osob, železniční společnosti naprosto nemorálně sdírají cestující na mezinárodních trasách.

Před několika lety Evropská komise regulovala ceny za roamingová volání uvnitř EU - tehdy šlo o kontroverzní záležitost, neboť se to dotýkalo soukromých subjektů a trhu, kde přeci jen nějaká konkurence vládne. V případě železničních společností by naopak byl zásah Komise zcela neoddiskutovatelně na místě. V čem je zakopaný pes? V kartelové dohodě ve svých zemích monopolních subjektů, která se nazývá "Tarif TCV". Cestující je nucen platit až dvakrát více za jízdenku přes hranice, než by platil za separátní vnitrostátní jízdenky; přitom pokud použije vnitrostátní separátní jízdenky, jede tímtéž vlakem, s týmiž službami a týmž personálem.

Příklad uvedu na spojení Prahy s jinými středoevropskými metropolemi. Obyčejná jízdenka z Prahy do Varšavy stojí 1145 CZK. Chcete-li jet za obyčejné jízdné pomocí vnitrostátních tarifů (Praha hl.n. - Zebrzydowice gr.; Zebrzydowice gr. - Warszawa Centralna), stojí to 466 CZK a 58 PLN (361 CZK), tedy celkem 827 CZK, což je o třetinu méně. Jedete-li do Bratislavy, stojí to 665 CZK (díky zvláštní úmluvě mezi ČD a ZSSK), se separátními jízdenkami 400 CZK a 3,72 EUR (98 CZK), tedy 498 CZK, což je zase o čtvrtinu levnější, než mezinárodní jízdenka. Jedete-li do Budapešti, platíte za jednu jízdenku 1469 CZK, kupujete-li separátně, platíte 400 CZK+8,9 EUR (236 CZK)+1120 HUF (107 CZK), což je dohromady 743 CZK, tedy platíte prakticky o polovinu méně. Jedete-li do Vídně, platíte za jednu jízdenku 1021 CZK, za separátní jízdenky 393 CZK+12,4 EUR (328 CZK), tedy celkem 721 CZK, což je zase o třetinu levnější. Pokud vlastníte takové věci jako zákaznické karty, je ten rozdíl ještě markantnější (dostává se až na trojnásobek). Tyto ceny jsou vypočtené prostřednictvím tarifních kalkulátorů jednotlivých železničních společností a univerzálního kalkulátoru pro mezinárodní tarif TCV. I když na dlouhých vzdálenostech nejsou tyto rozdíly až tak křiklavé (30-50% je dost na to, že to netvoří prakticky žádnou přidanou hodnotu, ale zase dá se to přežít), pokud žijete u hranic a chcete se dopravit vlakem jen do nějakého blízkého města za hranicí, je ten rozdíl mnohem markantnější. Chcete-li jet z Ostravy do Katowic (cca 90 kilometrů), za jednu jízdenku zaplatíte 432 CZK, za separátní jízdenky 38 CZK+20 PLN (120 CZK), tedy 158 CZK. Rozdíl je prakticky trojnásobný.

Je v tomto případě zcela evidentní, že železniční společnosti, které mají monopol na přepravu cestujících mezi ČR, Slovenskem, Rakouskem, Polskem a Maďarskem, tedy České dráhy, Železničná spoločnosť, ÖBB, PKP IC a MÁV-START nehorázně své cestující okrádají. Praxe je totiž taková, že například z Prahy do Vídně jede vlak tak, že je veden až do Břeclavi českou vlakovou četou, kde jej přebírá rakouská vlaková četa, která jede do Vídně. Celou cestu však mají cestující s vnitrostátními i mezinárodními jízdními doklady naprosto stejné služby, třebaže ti s mezinárodními jízdenkami platí výrazně více. Jistě, nevidím důvod, proč by měly dráhy, pokud u nich cestující kupuje jízdenku pro sousední železniční společnost, prodávat tyto jízdenky přepočítané na koruny za středový kurs ČNB, stejně jako nevidím důvod, proč by si neměly naúčtovat rozumný poplatek za to, že zprostředkovávají nějakou službu navíc - ale opravdu si nemyslím, že cena tohoto je v době online technologií tak vysoká, aby musel cestující zaplatit tak obrovskou cenu za "pohodlí" mít jednu jízdenku na celou trasu.

Protože jde v tomto případě o nehoráznou politiku monopolních státních podniků, mělo by být povinností Evropské komise zasáhnout a přinutit železniční společnosti účtovat za mezinárodní jízdenky jen tolik, kolik stojí poskytnutí této služby reálně. Jak dlouho jinak ještě budeme trpět okrádání ze strany drah, které jsou masivně dotovány z našich daní?

Komentáře

Ježo píše…
Samozřejmě, líbilo by se mi 'jezdit jednoduše a zároveň levně', ale ono to tak jednoduché nebude... Letěl jste někdy letadlem? Tam také za stejnou službu (dejme tomu dopravu mezi dvěma letišti v ekonomické třídě) platíte jinou cenu - velmi často závislou na datu zakoupení letenky.

Krom toho, ono to nebude jen v tarifu TCV: někdy na jaře jsem zjišťoval cenu jízdenky z Wr. Neustadt do Čech. Se znalostí o tarifu TCV jsem se zeptal na cenu do Bernhardsthalu (asi 150km) - asi 14Euro a na cenu do Břeclav Gr. (asi o 7km dál) - 21Euro. Přitom obojí je IMHO vnitrostátní relace, protože doprava do pohraničního bodu se počítá jako 'inland' (alespoň ČD to tak počítá).
Finrod Felagund píše…
Jak kde, v Rakousku se také počítá kdy se ta jízdenka koupí; v ČR, v Polsku a v Maďarsku ne, na Slovensku jen někdy. Ale přeci ten tarif TCV se nedá považovat za fér, tím spíš, že dnes už se z praktického hlediska o přeshraniční dopravu nejedná, jako spíš o to, že si dopravce (ÖBB) platí za používání kolejí SŽDC - a nevím, proč bych měl platit v rámci tarifu TCV u jízdenky koupené v ČR do Rakouska platit za český úsek klidně i dvakrát víc, než kolik by tytéž kilometry s toutéž společností stály normálně jen proto, že jedu dál...

Jinak létám velmi často, ale tam je to jiná věc, protože spolu letecké společnosti vedou tvrdý konkurenční boj. V případě železnic se jedná o monopolní státní subjekty.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem