GLOSA: Padne za pár hodin vláda, nebo ne?

Ačkoliv nás deníky straší bombastickými titulky, že Paroubek má vyhráno, a doslova se tetelí nad představou, že bude příštím premiérem (a to včetně těch, které se dřív prezentovaly spíše jako konzervativně liberální, viz například Hospodářské noviny, které popisují jeho totalitářský sjezd, jenž si nezadal s těmi bolševickými, jako zahájení modernizace strany západním směrem), osobně bych si dovolil tipnout, že dnes k tomu s větší pravděpodobností nedojde.

Status quo totiž Jiřímu Paroubkovi vyhovuje jako nikdy předtím a věřím, že ve skrytu duše by byl tím posledním, kdo by si teď přál předčasné volby - když sociální demokraté pomalu demolují svá krajská území, vytváří čím dál tím větší chaos v (ne)placení poplatků a klesají jim preference. To jen jeho zbytnělé ego se nemůže vyrovnat se skutečností, že jeho největší politický konkurent vede Evropu poměrně s úspěchem. Proto se rozhodl rozpoutat mediální divadlo, které je z větší části atrakcí pro novináře a z menší pro ty méně inteligentní spoluobčany - voliče sociální demokracie.

Samozřejmě, nejnovější kauza "Dalík - Wolf" je ostudou jak Brno. Nic jiného - Dalík nikoho nekorumpoval ani na nikoho nevyvíjel nátlak. Ostuda to ovšem je a poukazuje to na poněkud zvláštní praktiky na politické i mediální scéně. Zdatný stratég jeho formátu by se měl hanbit a do krve rdít, že udělal stejnou chybu již podruhé, a co se týče premiéra, měl by se svého kontroverzního fámula již jednou provždy zbavit.

Současná situace nahrává sociální demokracii, kteří mají také ovšem pořádný džber živočišného tuku na hlavě. Být Paroubkem, nedovoluji si říct na adresu ODS ani slovo poté, co prasklo, že špičky ČSSD neslýchaným způsobem vydíraly deník Právo, o kterém byl Lidový dům dlouho přesvědčen, že je stranickým věstníkem (ne, že by to tak nepůsobilo). Bohužel, ať již vláda padne nebo nepadne, opět to může na voliče působit, že ve vysoké politice jsou zřejmě všichni zkorumpováni. Jistě by nebyli daleko od pravdy. A proto tato situace je ještě než pro ČSSD příznivější pro extremisty. A to hlavně pro ty, které už máme zastoupené v Poslanecké sněmovně.

Ti totiž mohou svým voličům bez uzardění říci, že oni nikdy nikoho nekorumpovali. A měli by pravdu. Ti totiž své odpůrce rovnou zavírali a vraždili.

Uvidíme za pár hodin.

Komentáře

Finrod Felagund píše…
Vynikající článek, pane kolego! :)
Anonymní píše…
Kéž bys měl pravdu..já radši "preventivně" vidím všechno co nejhůř, abych pak byla překvapená, že to tak není :-) Paroprase s Drátem jsou v případě úspěchu schopni jít přes mrtvoly (hlavně když bude na dávky pro socky) takže skončíme jako v Maďarsku..
Anonymní píše…
V zásadě je mi to jedno

ODS podporuje Lisabonskou smlouvu -
ČSSD podporuje Lisabonskou smlouvu

ODS neúměrně zdaňuje střední třídu, ČSSD to dělala a bude dělat taktéž (i když jiným způsobem)

ODS zavádí nové daně, ČSSD si také vždy hleděla toho, co kde zdanit.

ČSSD zavedla buzerační byrokratická opatření, ODS v nich pokračovala

ODS akcentuje zelenou politiku, stejně jako ČSSD

Lídr ODS je jednodušší člověk s podivnými kamarády, zrovnatak i lídr ČSSD

Jistě, nějaké rozdíly mezi levostředovou ČSSD a toplánkovskou pravostředovou ODS jsou, nicméně ne tak veliké, aby mě dnešní tahanice o vládu vzrušovala. Kdo chce, ať trne u televize, já si skočím zaplavat a pak na pivo

Maro
Anonymní píše…
A je to - předpoklad článku se nesplil, uvidíme, jak se to projeví. Třeba se Paroubek přefoukne a pukne :) ;)
Anonymní píše…
Souhlas s Marem, krome te zelene politiky. Prd, ani jeden neakcentuje spravnou zelenou politiku. Nevsiml jsem si, ze by udelali cokoli proti celosvetovemu zabijeni tulenu, proti obchodu s pandami, proti konzumerismu zapadni spolecnosti. Oba dva pripominaji onoho intelektuala, ktery se pohorsuje nad tim, ze nejake decko chytne do sitky motyla. Jejich "zelenost" je povrchni.

Byla to tragicka vlada, clovek se nemuze zbavit urciteho poteseni, ze vlada se svym ministrem Svarcbrkem a podporou Saakasviliho a Kosova padla v den vyroci toho odporneho zlocinu z roku 1999.
Finrod Felagund píše…
Podle mě to byla nejlepší vláda, jakou ČR měla od svého vzniku. Topolánek totiž uměl vést ČR ne jako politik, ale jako manažer. A ne řídit ČR jako stát, ale jako firmu. A to je podle mě jediný možný a dobrý způsob řízení země - k čertu s politikařením, dejte svět korporacím!
Anonymní píše…
Finrod: Stat musi vest prave politik. Volby MAJI byt o otazkach jako je hodnotove smerovani zeme, ne o danich, nebo lidskych pravech, to jsou podruzne nepoliticke kategorie :-) A politikareni je neco jineho. To je prave vlada manazeru misto politiku. A ta vrazedna silenost (dejte svet korporacim) prece funguje a je potreba pracovat na jeji dekonstrukci. Nastesti, pusobenim krize da idea globalniho kapitalismu brzy sve definitivni sbohem.

Btw. je zajimave, ze Ti nejvetsi guruove tohoto nesmyslu dnes zestatnuji jako divi a sami priznavaji, ze v co verili, nefunguje a uz fungovat nebude (Greenspan).
Anonymní píše…
"K čertu s politikařením, dejte svět korporacím"

Hmm... že by Finrod tolik vzýval vládu "multinárodních byznysmenů", jejichž podobu výstižně popsal konzervativní filozof Roger Scruton?
„je to někdo, kdo si přeje zničit všechny odlišnosti mezi lidmi a kdo se v žádném městě necítí doma, protože je všude cizincem - včetně svého rodného města. Vnímá svět jako jeden ohromný systém, v němž jsou všichni stejnými zákazníky a konzumenty, výtvory tužeb a potřeb. Šťastný je pouze tehdy, pokud může přemísťovat lidi z místa na místo, rušit lokální vazby a bořit hranice i zvyky ve shodě s neúprosnými požadavky ekonomického pokroku.“

Bože, co je na tomto webu nekorektního ? Klasický neoliberální "proevropský". Mohl by si zažádat o dotaci z EU..
Finrod Felagund píše…
Anonymní, jestli jste si všiml, tak současný konsenzus je plivat na EU, globalizaci a mezinárodní korporace :P dnes je proti těmto věcem každý druhý, včetně Vás - jsme jedni z mála, kteří za tím opravdu liberálním globálním kapitalismem bez bariér (který tu už mj. byl v 19. století) stojí.
template píše…
No, jak je vidět, tak se ve svých odhadech zkrátka občas mýlím. A to jsem byl optimistou do včerejšího odpoledne :-) teď bude vážně zajímavé sledovat, co se bude dít.
Anonymní píše…
Nevsiml jsem si, ze by masmedia plivala na EU, davala prostor nazorum, ktere upozornuji na nerealnost udrzitelneho rozvoje a exponencialniho rustu, nebo ze by reflektovala autory, kritizujici kuprikladu jeden z vyznamnych nesvaru globalizace, kterym je agregace zisku v bohatych zemich a socializace svych ztrat (platba dani) v zemich, kde skoro dane neplati.

Snad obcas daji prostor kritice Lisabonske smlouvy, ale to se jiste neda povazovat za plivani na EU.

Medialni diskurz v CR, to stale jedna a ta sama manichejska obhajoba liberalni demokracie, radaru, rusofobie a nazory, podle kterych je treba krizi celit jeste vetsi liberalizaci. Bohumil Dolezal, Karel Steigerwald, Erich Tabery, Zbynek Petracek a podobni, to je medialni konsenzus dneska.

A to hlasa bohuzel i Nekorektne.com, takze v cem se tedy lisi? :-)
Anonymní píše…
Ale hovno, medialni konsenzus dneska je eurovlezdoprdelkovstvi, socialismus, proti kapitalismu, kazdej pravicove smyslejici je extremista, atd. atd. Nevim kde zijete, kez by to bylo jak rikate.
Anonymní píše…
Jediny co nechapu je proc F. Felagund obhajuje Lisabonskou smlouvu, takovou zrudnost...
Finrod Felagund píše…
Anonymní, je to celkem jednoduché. Lisabonská smlouva zruší pilířovou strukturu EU a zavede komunitární právo i pro to, co je dnes v druhém a třetím pilíři - a tak i v těchto oblastech bude možné zavádět direktivy, které budou mít přímý efekt a budou nutit členské země je zavádět. Zároveň se zavádí společná bezpečnostní a zahraniční politika (CFSP), což je věc nanejvýš důležitá, protože tím ať se v zahraničněpolitických rozhodnutích stane co se stane, bude to stejné pro nás jako pro západní státy, v dobrém i zlém. Navíc se to bude rozhodovat na komunitární úrovni, ne na mezivládní. Co mi v LS chybí je posílení pravomocí EP a založení vlády EU + změna stranického systému v EP, kdy by byly skutečně panevropské strany, ne jen nějaké hloupé frakce. A proč se mi líbí, že se velká část suverenity přesune do Bruselu? Protože jsem extrémně skeptický ohledně toho, zda je česká společnost pod hlavičkou vlastní suverenity udržet zemi na Západě. Moje heslo v tomto případě je - radši být mrtvý Zápaďan, než živý otrok Ruska - což je přesně cesta, kam vede suverenita pro Čechy, jejichž velká většina slyší na rusofilské žvásty a navíc tomu i věří.
Anonymní píše…
Jenze i kdyby ceska spolecnost chtela na Vychod (coz rikam jen pro prehlednost diskuse, pojmy zapad a vychod ztrati s nejvetsi pravdepodobnosti v brzke budoucnosti vyznam a navic Rusko se od Zapadu uz nijak podstatne nelisi - zajedte si do Moskvy a Petrohradu, pokud by mela platit Huntingtonova teorie, tak Zapad a Rusko tvori jeden civilizacni celek, jehoz jednotici kamen neni zadna nabozenska tradice v klasickem smyslu slova, nybrz Konzum), tak to bude a nic s tim neudelas a budes to muset vzit jako fakt.
Finrod Felagund píše…
Ondro, v Moskvě a v Petrohradu jsem byl a musím říct: nein, danke. Jakým právem chceš nutit někoho nebýt konzumní a vyznávat Tvé hodnoty? Jsi si jist, že ty Tvé jsou ty správné? A jak to víš?
Anonymní píše…
A si jsi jisty, ze jsou spravne ty Tve hodnoty? :-P Jakym pravem nam cpes radar?
Anonymní píše…
Me se zase Petrohrad i Moskva libi..vic nez Londyn, nebo Manchester :-)
Finrod Felagund píše…
Ondro, rozdíl mezi námi je ten, že já dávám lidem na výběr, zatímco ty jim kážeš o svých hodnotách. Já neříkám, že by v Rusku měla být jeffersonovská demokracie, pouze Rusku taktně naznačuji, aby se necpalo tam, kde nemá co dělat. Mým přesvědčením je, ať si každý zařídí život jak chce - když chce žít Novou a Bleskem, ať tím žije. Když chce žít hodnotnou literaturou a filosofií, ať tím žije. Když chce žít čímkoliv jiným, ať tím žije. Tvůj problém je v tom, že zatímco já pro Tebe ve svém systému místo mám, Ty pro lidi konzumní (mezi něž se ani sám moc nepočítám, pouze těm, kteří takové jsou, neupírám právo na to takoví být) u sebe místo nemáš a označuješ je za špatné. A to je ten rozdíl :P
Anonymní píše…
Vzdyt ja lidem nic nekazu. To, ze nazvu konzumerismus chimerou, neznamena, ze lidem, co ho vyznavaji, upiram pravo existovat :-) Nekdo tady zminil Rogera Scrutona. Ten je proti supermarketum a taktez kritizuje zmaterializovanost zapadni spolecnosti. Nevim nic o tom, ze by chtel supermarkety zrusit a nasilim nakazovat vetsine spolecnosti "tak a ted nebudete konzumni" Vidim to obdobne.

Samozrejme, ze misto pro konzumni lidi mam.:-) Vsechno ma svuj ucel, dokonce i to, ze se zapadni svet propadl do hluboke Krize, z niz je ta hospodarska jenom prvni vlastovka. Navic, ja jsem tady ani moc konzumerismus kritizovat nechtel, spis jsem upozornoval na fakt, ze z hlediska konzumu se ruska spolecnost napriklad od americke spolecnosti nelisi.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem