ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Udavač z Těšína reloaded

 


Už je to předlouhých čtrnáct a půl roku, co jsem napsal na tyto stránky článek o udavači z Těšína. Nic (nebo téměř nic) bych na něm ani dnes neměnil, nicméně dnes mám chvílemi nutkání se udavače z Těšína snad i zastat, přestože ho opravdu nemám v lásce. I když je mi jasné, že hned jak to udělám, bude Nekorektně.com zařazeno mezi ruské dezinformační weby a Don Pablo si na nás už brzy posvítí. A když ne on, tak nás vypnou bez jakéhokoliv zákona. Vždyť se to dneska smí a drtivá část veřejnosti tomu tleská.

Ale zpátky k udavači z Těšína. Proč, ptáte se? Když jsem četl o tom, jak mu kdesi v Uherském Brodě osvícení radní zrušili koncert, zachvátila mě vzpomínka.

Psal se rok 1988, bylo mi deset a půl a s rodiči jsme byli na rekreaci v jednom jihomoravském městě. Bylo to v době, kdy jsem začal poslouchat bigbít a dozvěděl se z plakátu, že zrovna v době, kdy tam jsme na prázdninách, má v onom městě koncert Vladimír Mišík. Ten už v té době patřil k mému základnímu kulturnímu vzdělání, tak jsme s tátou vyrazili na muziku.

V místním kulturním domě na nás čekalo jen prázdno, zavřené dveře a nápis "Koncert zrušen" na jakémsi kartonu, nedbale připíchlému na dveřích. Je to už strašlivě dávno, ale jedno si pamatuju jako dneska: značně zpruzelého vrátného, který nám sdělil "z politických důvodů". Tyhle tři slova a víc se s námi nebavil. Jako desetiletý kluk jsem tomu moc nerozuměl, ale cestou zpátky mi táta sdělil, že Mišík podepsal jakousi petici "proti komunistům". Až o něco později jsem se dozvěděl, že to bylo Několik vět.

Stateční obhájci osvíceného zákazu dnes šermují argumenty, že je to přece něco úplně jiného, že dnes nerozhoduje stát, ale soukromý pořadatel, a že přece udavač z Těšína může hrát, kde chce... nicméně já stále nemůžu dostat tuhle vzpomínku z hlavy. 

Přečetl jsem si, že koncert byl zrušen proto, že se Nohavica "dostatečně nevymezil proti ruské agresi". No, to já asi taky ne, upřímně přiznám, že modrožlutou vlajku jsem si do profilu na sociální sítě taky nedal. Samozřejmě že tajtrlíkování bývalého estébáka s Putinem a focení se s Okamurou a Volným dostatečně poukazují na úroveň jeho morálního profilu. Sám bych na jeho koncert nikdy nešel. Ale ptám se, jak k tomu přijdou ti lidi, kteří jeho muziku -  na rozdíl ode mě - poslouchají. Slezský udavač a zbabělec, pokud vím, nikde veřejně neschvaloval "speciální operaci", nevytruboval cypoviny, že Putin jen čistí Ukrajinu od neonacistů, nesdílel hoaxy typu "prezident Volodymyr Zelenskyj se fotí s trikem se svastikou", či další naprosté nesmysly, kterými nyní internet zamořují naši mentálně zaostalí spoluobčané. Kdyby tomu tak bylo, tak bych si myslel svoje a ani bych necekl. Ani - pokud vím -neoslavuje Putina a matičku Rus ve svých textech, pokud taková poselství umně neskrývá do Tří čuníků a dalších hovadin pro své poněkud prostoduché obecenstvo. Těšínský konfident jen prohlásil, že nevrátí jakousi ruskou medaili, a pak mlčel. To mi přijde trochu málo na státem posvěcenou cenzuru. To s tím "soukromým pořadatelem" není totiž úplně pravda. I z veřejných zdrojů se dá dočíst, že o zrušení koncertu rozhodla městská rada - a městská rada, sorryjako, to je stát.

Jenže když už jsem sdílel jednu osobní vzpomínku, přidám i druhou. Před několika lety jsem sháněl kapelu na jednu akci, a byla mi doporučena jedna, jejíž jméno neuvádím, především proto, že si ho už ani nepamatuju. Jenže letmým brouzdáním po sociálních sítích jsem zjistil, že jeden ze členů kapely je aktivní v komunistické mládežnické organizaci. Ačkoliv to nebylo na hudbě a textech skupiny nijak znát, byl to pro mě dobrý důvod, abych na ně okamžitě zapomněl. A to i přes to, že je dost možné, že by se mladý bolševik na zmíněné akci nijak neprojevoval a lidi by si jejich koncert třeba i užili. Rozhodl jsem se, že tyhle lidi přesto nechci mít ve své blízkosti. Rozhodnutí jsem ovšem učinil jakožto soukromá osoba, nikoliv radní zvolení hlasy voličů, kteří vyprodali uherskobrodský kulturák. 

Nerad bych se dožil doby, kdy se zde bude zhusta cenzurovat kvůli politickým názorům, čili jen kvůli jejich dostatečnému nevyjevení - a budou o tom rozhodovat podobné šedé myši, jako kdysi nějaký okresní soudruh tajemník. To už jsme zažili a děkuji, znovu to nechci. To je jeden a jediný důvod, proč se musím, byť se mi to vesměs příčí, udavače z Těšína aspoň trochu zastat.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem