ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: O Udavači z Těšína a těch ostatních

Líbí se mi píseň "Udavač z Těšína" od Jaroslava Hutky a z hysterického křiku v médiích a na internetových diskuzních fórech mám dojem, že jsem asi jediný v tomto státě.

Ale ta písnička je vážně dobrá! Když pominu hudební stránku, minimálně text (který podle mě byl u folkových písničkářů vždy zásadnější, než harmonický doprovod) je řemeslně dobře zvládnutý a vtipný. Tak proč ta šílená dehonestační kampaň, ptám se?

Protože Jaroslav Hutka si dovolil něco, co se alespoň v této zemi neodpouští. Sáhl nám na "našeho Jarka", hrdinu, kterého náš národ bezmezně uctívá a miluje, aniž by pořádně věděl proč vlastně. Jak jinak si mám vysvětlit, že například šéfredaktorka pravicového a politicky nekorektního serveru Virtually.cz Jana Dědečková, používá ve svém článku termíny jako "Hutkovy zvratky"? Měl jsem dojem, že vyznavači pravicové platformy by měli hájit svobodu slova za všech okolností. Ale jak je vidno, i ta svoboda slova platí jen pro někoho a otírat se o posvátné krávy je zakázáno.

Proti Jarkovi Nohavicovi nic nemám. Upřímně řečeno, ani mě nějak nezajímá to, jak moc byl v kontaktu se Státní bezpečností. Pokud skutečně práskal své kamarády komunistickým fízlům, tak je to hlavně věc jeho svědomí. Z jeho ubrečené reakce/nereakce na jeho webu mám nicméně dojem, že Hutka svou písní o udavači z Těšína udeřil příslovečný hřebík na hlavičku.

On složil písničku, nic víc. Kdyby byl Jarek Nohavica frajer, odpoví mu také písní. Snad ještě umí napsat i lepší kousky, než byla jeho tendenční demence Už zase bijou naše děti, kvůli které na něj autor těchto řádků (který mimochodem vždy odsuzoval Paroubkovy a Bublanovy policejní manévry na Czechfettu) jakožto na písničkáře tak trochu zanevřel.

Komentáře

Anonymní píše…
Ono to bude všechno jinak.
Hutka nenávidí Gotta. Karla Gotta nenávidí tak strašně jako Rejžek Vondráčkovou. Kvůli Gottovi odmítl Hutka zazpívat i Havlovi - přece se kvůli nějakým prezidentským narozeninám kámoše Havla nebude dělit s Gottem o mikrofón!
Hutka nesmírně psychicky trpí vždy, když Gott dostává slavíka (ne toho do krku, ale zlatého nebo českého - toho do krku by mu nejspíš ze srdce přál). No a protože ale ví, že přímo se s Gottem střetnout nemůže, protože to je jako kdyby se fretka snažila ulovit kosatku, rozhodl se zaútočit nepřímo, oklikou, obvyklou pražskou intrikou.
Vybral si k útoku Nohavicu, protože kvůli jakémusi Slezanovi kdesi v centru uměle rozděleného Těšínska mu žádná z pražských klik na kuří oka šlapat nebude.
A tak v okamžiku zahájení hlasování o zlatém českém slavíkovi spouští absurdní rozmazávání již vyčichlého hovna.
Předpokládá, a asi správně, že příznivci Nohavicovi budou v anketě ihned hlasovat pro slezského barda, i když se jinak této ankety třeba vůbec neúčastní. A dále předpokládá, že zastydlí antikomunisti v rámci obrany Hutky a boje proti Nohavicovi, který místo házení krumpáčem furt skládá básně a zpívá písně a furt ho to uživí, budou v té anketě, kterou jiná léta zásadně ignorují, hlasovat pro ně, pro Hutku.
Výsledkem by měla být taková změna poměru hlasů, že Gott slavíka nedostane.
template píše…
Zajímavá spiklenecká teorie, ale přiznám se, že je na mě příliš "vykonstruovaná".
Osobně bych se nezlobil, kdyby Gott zlatého českého slavíka konečně aspoň jednou nedostal.
Anonymní píše…
http://cechacek.nazory.cz/2007/11/18/cechacek-tydne-jaromir-nohavica/
Anonymní píše…
Končí posílání hlasů do ankety Český slavík a také utichá agresivní kampaň proti panu Nohavicovi.

Tak se můžeme těšit na vyhlášení výsledků a na následnou reakci pánů Rejžka a Hutky. A uvidíme, jestli jsem měl pravdu.

A není to žádná "spiklenecká" teorie. Nikdo se s nikým nespikl - nic takového přece netvrdím. Říkám jenom, že Hutka použil Nohavicu jako zákeřnou zbraň proti Gottovi, přičemž kalkuluje s obvyklým fanouškovským chováním.
Anonymní píše…
Tak musím uznat, že jsem se buď spletl, nebo to Hutkovi prostě nevyšlo.
Gott je stále slavík a Hutka si neškrt.

Populární příspěvky z tohoto blogu

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Hnědí, rudí, všechno jedna pakáž

SPOLEČNOST: Stojíme na prahu. Čeho?

ZE ŽIVOTA KOCOURKOVA: Jak jsem byl za vaše peníze státním úředníkem